Nastavenie 2. routera v byte

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4938
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Nastavenie 2. routera v byte

Príspevok od užívateľa Odar » Št 08. Mar, 2018, 12:00

Caute.

Mam Orange Fibernet, za nim mam MikroTik hAP ac. Skatula od Orange je v L2 mode. Potrebujem posilnit signal na druhej strane bytu, tak som kupil druhy MikroTik hAP ac², ktory bude napajany cez POE z hAP ac. Doteraz som tam mal TP-Link.

Na druhej strane bytu bude do hAP ac² pripojeny desktop PC, sem tam notebook na kabli a wifi zariadenia (2,4 aj 5 GHz). Moja otazka znie, ako ten druhy nakonfigurovat? Nemyslim konkretne step-by-step, ale skor v globale, lebo mam na vyber asi dve moznosti:

1)povypinat na novom DHCP, vsetky interfaces dat do Bridge a pouzit ho len ako "hlupy" switch (podla MikroTik fora by to malo slapat), IPcky by priradoval prvy router

2) cez LAN1 si cez DHCP Client zobrat IPcku z prveho routera, rozbit Bridge, nakonifigurovat pre kazdy interface zvlast podsiet, ako to mam na prvom hAP ac a routeovat pripojene zariadenia a pridelovat IPcky DHCP serverom aj v druhom routeri

Co je podla Vas lepsie riesenie? Mne sa zda lepsie to druhe - aj ked komplikovanejsie, ale zatazenie by sa rozlozilo na dva routre.
- PC
Spoiler: ukázať
Seasonic Focus 80 Plus Gold modular 450W
Jonsbo C2 Black
Crucial Ballistix Sport LT 16GB 2400MHz CL16
WD Blue 3D NAND 500 GB M.2
Gigabyte AB350N-Gaming Wifi
Ryzen 5 2400G
Noctua NH-L12S + NF-P14 FLX
AOC Q3279VWF
-- HTPC
Spoiler: ukázať
Streacom ST-NANO150 HTPC PSU 150 Watt
Streacom ST-F7CS EVO
HyperX Fury 8GB 2133MHz DDR4 CL14
Samsung 850 EVO 500 GB SATA
MSI H110I PRO
i3-6100
Noctua NH-L9x65
WD My Cloud 3 TB

4040
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 970
Dátum registrácie: Št 30. Okt, 2014, 23:27

Re: Nastavenie 2. routera v byte

Príspevok od užívateľa 4040 » Št 08. Mar, 2018, 12:02

Druhý router , ako switch.

Užívateľov profilový obrázok
MacTukahan
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 699
Dátum registrácie: Št 28. Aug, 2008, 15:36
Bydlisko: Trnava

Re: Nastavenie 2. routera v byte

Príspevok od užívateľa MacTukahan » Št 08. Mar, 2018, 12:19

Ja by som dal ako switch? Potrebujes doma riesit nieco ako zatazenie?

Mumaq
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2856
Dátum registrácie: Št 21. Aug, 2008, 17:34
Bydlisko: Sp.Nová Ves
Kontaktovať užívateľa:

Re: Nastavenie 2. routera v byte

Príspevok od užívateľa Mumaq » Št 08. Mar, 2018, 12:52

prve riesenie je spravne riesenie :) dat to do bridgeu a ziaden problem by nemal nastat. ak ti nevadi 10 sekundovy vypadok pri prepajani zariadenia medzi sietami, tak kludne nastav aj nazov siete a heslo rovnake. pozor vsak, ked pouzijes druhu metodu, tak nesmies mat nazov siete a heslo to iste na oboch routroch, pretoze sa ti sice dajme tomu telefon prepoji na sekundarnu siet, no ipcku a subnet si bude drzat z primarneho routra... to neplati v pripade, ze je sekundarny router ako bridge. nevyhodu ale zase prva moznost ma taku, ze pokial si od oboch zariadeni na rovnaku vzdialenost, tak moze byt klientske zariadenie zblbnute, prepajat sa medzi sietami a v tom pripade budes mat tie 10 sekundove vypadky. pokial sa na mikrotiku da nastavit klonovanie mac adresy na bezdrotovej sieti, tak to odporucam, pretoze pri pripojeni sa ti klient dotazuje aj na mac danej wifi siete a to tiez predlzuje prepinanie medzi nimi. Hadam som to napisal zrozumitelne :)
Maximus X Formula, i7 9700k@NZXT Kraken X72(intake), G.Skill Trident-Z 16GB 3600 cl15-15-15-36 CR1, Asus GTX1080Ti@2025/6150 & Raijintek Morpheus II, Samsung 970 PRO(system), Samsung 850EVO(games), Samsung 860EVO M.2(data), Seasonic 850W Gold, NZXT H700i Black/red + 3x Corsair 140mm Outtake, Acer Predator Z35, Bowers&Wilkins PX @ SoundBlaster ZxR(PECKA!) & repro 5.0 Mission M34, M3C2, M30 @ Marantz NR1710, Logitech G15, Roccat Kone Aimo @ Roccat Hiro 3D. Samsung Galaxy Note 10+ 256GB Aura glow + Galaxy Gear s3 classic.

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4938
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Nastavenie 2. routera v byte

Príspevok od užívateľa Odar » Št 08. Mar, 2018, 13:13

Vdaka za nasmerovanie. Spravim teda verziu 1) Wifi si prepinam rucne aj teraz, lebo sa stava, ze zariadenie zostane "zahryznute" na vzdialenejsom routeri. Aj ked na MikroTiku sa da riesit automaticke odpajanie klienta, ak klesne signal pod urcitu hranicu, ale toto sa mi zatial nechcelo studovat a riesit.

EDIT:
Tak som to rozchodil. Celkom OK, az na to, ze s wifi som sa chvilu pasoval. Nechcel mi pripajat zariadenia. Na prvom routeri pouzivam ACL. Treba dat povolene MAC adresy aj do druheho routera. Aj ked je to divne - lebo klient sa pripaja k druhemu routeru a ak tam nastavim v security profile, ze nechchcem pouzit ACL, tak by to malo fungovat. Lenze asi je to nasledne prepojene na DHCP server v prvom routeri, ktory priradi IP adresu iba zariadeni z ACL. Aspon tak si to myslim. Hlavne, ze to funguje.
- PC
Spoiler: ukázať
Seasonic Focus 80 Plus Gold modular 450W
Jonsbo C2 Black
Crucial Ballistix Sport LT 16GB 2400MHz CL16
WD Blue 3D NAND 500 GB M.2
Gigabyte AB350N-Gaming Wifi
Ryzen 5 2400G
Noctua NH-L12S + NF-P14 FLX
AOC Q3279VWF
-- HTPC
Spoiler: ukázať
Streacom ST-NANO150 HTPC PSU 150 Watt
Streacom ST-F7CS EVO
HyperX Fury 8GB 2133MHz DDR4 CL14
Samsung 850 EVO 500 GB SATA
MSI H110I PRO
i3-6100
Noctua NH-L9x65
WD My Cloud 3 TB

Užívateľov profilový obrázok
Deane
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 15
Dátum registrácie: So 03. Mar, 2018, 15:43
Bydlisko: Nové Mesto n/Váh.

Re: Nastavenie 2. routera v byte

Príspevok od užívateľa Deane » So 10. Mar, 2018, 09:14

Pýtal som sa vo vedľajšom vlákne na náhradu za TP-Link TL-WR841ND.
Keďže musím ísť na operáciu a sám neviem ako môže dopadnúť tak kúpu budem realizovať až po úspešnej operácii. No napadlo ma že by som si nejaké nastavenie a aj dosah vyskúšal, doma som TP-link premiestnil tam kde lepšie pokrýva celý dom. Dokonca mi prestal blbnúť. Takže sa chcem spýtať či sa dá k tomu TP-Linku pripojiť starý D-Link DI-524. Možno by som na nejaký čas mal pokoj, neviem koľko ma bude stáť liečba a v akom budem stave. Veď sa nemusím ani prebrať po narkóze.

Užívateľov profilový obrázok
Deane
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 15
Dátum registrácie: So 03. Mar, 2018, 15:43
Bydlisko: Nové Mesto n/Váh.

Re: Nastavenie 2. routera v byte

Príspevok od užívateľa Deane » Pi 16. Mar, 2018, 17:18

Takže pripojiť druhý router k tomu TP-Linku ako som sa pýtal je celkom jednoduchá vec, stačilo ten D-link dať do továrenského nastavenia a pripojiť ho káblom a druhá sieť ide. Ešte nastaviť zabezpečenie a hotovo. Len dosah toho starého D-Linku je slabší.

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"