Mikrotik - pre zaciatocnikov

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Št 17. Nov, 2016, 18:38

http://ebookee.org/MikroTik-LABS-for-Be ... 15722.html


neviem, nic s tym nemam spolocne, neni to moje, nepoznam, skuste.
Samozrejme ze standartne navody a wiki su v poriadku, mikrotikove forum dava kvanta zaujimavych informacii takisto.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2593
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Pi 25. Nov, 2016, 16:13

Demo weboveho rozhrania: http://demo.mt.lv/

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Pi 25. Nov, 2016, 17:18

demo rozhrania ta nenauci... dovoli ti vyskusat si, a to je prdlajz lebo virtualych masin s pamatou na urovni 16MB [ano, megabajtov] si mozes naprdiet kde len chces...
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4148
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Odar » Pi 25. Nov, 2016, 18:50

Asi prve 4 videa som pozrel. Dobre to je - aj v zakladoch sa naslo nieco o com som nevedel.

Užívateľov profilový obrázok
Danix64
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 778
Dátum registrácie: Po 12. Máj, 2008, 14:00
Bydlisko: Spišská Nová Ves, Košice

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Danix64 » So 03. Dec, 2016, 18:39

Ahojte, ja ako budúci majiteľ Mikrotiku (asi. plánujem nový router kúpiť) som si pozrel videá (Free kurz na udemy) - https://www.udemy.com/mikrotik-labs-for-beginners/ a už mám celkom dobrú predstavu čo ma čaká a ako to ponastavujem podľa vlastných predstáv. Plus ešte si plánujem urobiť pár skriptov na automatizáciu, kde RPi bude kontrolovať a podľa potreby ovládať router...

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2593
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » So 03. Dec, 2016, 18:54

Vyhni sa 7 a 8 :D

Hlavne ze tam ucia ako blokovat facebook ale o firewall ako takom nic (ano viem, SOHO su prednastavene ale klasicke priklady by boli viac k uzitku)

Ked budem mat cas, prejdem si to urcite...

Užívateľov profilový obrázok
Danix64
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 778
Dátum registrácie: Po 12. Máj, 2008, 14:00
Bydlisko: Spišská Nová Ves, Košice

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Danix64 » So 03. Dec, 2016, 20:05

Ďakujem,
cítil som v tých videách že sú zamerané fakt pre BFU :D

Otázka:
Dá sa nejakým spôsobom naimportovať zoznam domén do firewallu pre blokovanie? Napr. také niečo https://github.com/gorhill/uMatrix/blob ... ustdomains  (nemusí to byť práve v takom formáte, to už si viem prispôsobiť)

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa mp3turbo » So 03. Dec, 2016, 20:56

da, ale 10.000 domen na blokovanie nechces prechadzat s kazdym paketom. Na takejto veci ti klakne Juniper SRX240 ktory sa povazuje za "enterprise class" a nie mydlova krabicka s procesorom co zerie menej ako displej na mojom notebooku.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
Danix64
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 778
Dátum registrácie: Po 12. Máj, 2008, 14:00
Bydlisko: Spišská Nová Ves, Košice

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Danix64 » So 03. Dec, 2016, 21:06

A napr. takych 500 - 1000 ks pravidiel pre blokovanie je ešte tiež priveľa? Pre hAP AC http://datacomp.sk/mikrotik-routerboard ... B3htjX56Hs ?

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2593
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » So 03. Dec, 2016, 21:12

Kazde taketo mydlo sa rychlo vypari pod zaplavou...bale lacne mydlo cena/vykon 750gr3

Užívateľov profilový obrázok
Danix64
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 778
Dátum registrácie: Po 12. Máj, 2008, 14:00
Bydlisko: Spišská Nová Ves, Košice

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Danix64 » So 03. Dec, 2016, 21:24

sorry ale nerozumel som čo si chcel tým povedať.

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2593
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Ne 04. Dec, 2016, 09:46

Ze ked chces nieco vykonne za rozumnu cenu, chod do: https://www.alza.sk/mikrotik-rb750gr3-d ... =2#recenze

Užívateľov profilový obrázok
Danix64
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 778
Dátum registrácie: Po 12. Máj, 2008, 14:00
Bydlisko: Spišská Nová Ves, Košice

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Danix64 » Ne 04. Dec, 2016, 12:48

Ale k tomu ešte budem potrebovať APčko na wifi. Chcel som pôvodne 5GHz, lebo v okolí je dosť veľa 2,4 GHz a chcem wifi podľa potreby zapínať/vypínať softvérovo.
asi niečo také:
- https://www.alza.sk/mikrotik-rbmapl-2nd ... 68.htm?o=4 stačil by tento asi
- http://datacomp.sk/mikrotik-map-2n-rout ... 64744.html

len škoda, že RB750Gr3 nemá PoE out, že by rovno aj napájal ten RBmAPL

PetoBB
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 169
Dátum registrácie: Ut 27. Sep, 2016, 23:42

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa PetoBB » Ne 04. Dec, 2016, 15:43

Ak chceš wifi vypínať softom, tak na MikroTiku sa to dá elegantne kombináciou Scheduler/Script. Ja to mám takto nastavené, aby mi v noci po 23.00 wifi vyplo a ráno po 06.00 zaplo. Funguje to absolútne spoľahlivo, nakoniec je to MikroTik :)
i7 6700k 4,4 GHz + Noctua NH-D14 + 2x Noctua NF-S12A PWM, 16GB DDR4 Corsair 3 GHz, Gigabyte Z270-X Gaming 5, Gainward GTX 1080 Phoenix (Bios GLH), SSD M.2 Samsung 960 Pro 512 GB + Sata 850 Evo 1 TB, Seasonix SS-1000W Platinum, Cooler Master K280 + 2x Noctua NF-S12A PWM, 4x FHD 24" Monitory, Win 7 Pro 64bit, router Mikrotik RB2011UiAS-2HnD-IN
2x Lenovo T430 i7 a i5, 8GB DDR3, Samsung 850 Evo 256GB, Win 7 Pro 64bit

Užívateľov profilový obrázok
Danix64
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 778
Dátum registrácie: Po 12. Máj, 2008, 14:00
Bydlisko: Spišská Nová Ves, Košice

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Danix64 » Ne 04. Dec, 2016, 18:24

Tak mi napadlo teoreticky, keďže RB750Gr3 má USB port, či sa dá pridať WiFi zapojením nejakého USB Wifi adaptéra (dongle) ?

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"