Ako ďalej po strednej škole?

V tejto sekcii môžete debatovať skoro o všetkom ...
Lotar

Ako ďalej po strednej škole?

Príspevok od používateľa Lotar »

Zdravím,

tento rok maturujem na gymnáziu a momentálne sa rozhodujem, kam sa budem ďalej uberať. Zakladám túto tému dúfajúc, že sa nájde niekto, kto mi aspoň trochu poradí a posunie ma ďalej.

Mám 18 rokov a mojim hlavným záujmom je programovanie pod .NET frameworkom. Tomuto sa venujem už niekoľko rokov a urobil som si aj príslušné certifikáty (MCTS a MCPD). Po gymnáziu mám v pláne dištančne študovať na Ostravskej univerzite aplikovanú informatiku a popri tom sa zamestnať ako programátor. Najnovší vývoj, hlavne finančná kríza, o ktorej sa toľko hovorí a neblahé predpovede o vývoji v tomto roku ma však nútia pochybovať o reálnosti tohto plánu.

Všade sa píše len o prepúšťaní, škrtoch a recesii, takže perspektíva, že niekto zamestná stredoškoláka ako programátora, sa mi akosi rozplýva pred očami. Je však pravdou, že na stránkach ako napríklad profesia.sk a itkariera.sk sa zdá byť stále dostatok relevantných ponúk.

Privítal by som obzvlášť príspevky od ľudí, ktorí sú zamestnaní v IT. Pocítili ste nejak dopad krízy v spojitosti s vašou profesiou? Myslíte si, že mám šancu si nájsť počnúc druhou polovicou tohto roka prácu?

Za všetky príspevky vám vopred naozaj veľmi ďakujem.
Používateľov profilový obrázok
beardie
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3308
Dátum registrácie: So 25. Mar, 2006, 02:00

Re: Ako ďalej po strednej škole?

Príspevok od používateľa beardie »

kvalitny programator si pracu vzdy najde
MBG
VIP
VIP
Príspevky: 1572
Dátum registrácie: Ne 22. Aug, 2004, 14:00
Bydlisko: Topolcany/Bratislava

Re: Ako ďalej po strednej škole?

Príspevok od používateľa MBG »

Síce nemám nejaké ekonomické certifikáty a podobne, ale myslím, že sa strachuješ úplne zbytočne, lebo kto prichádza o prácu ? Nekvalifikovaná pracovná sila, málokedy odborníci....
Používateľov profilový obrázok
RP
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 2530
Dátum registrácie: St 21. Mar, 2001, 20:00
Bydlisko: Kosice

Re: Ako ďalej po strednej škole?

Príspevok od používateľa RP »

Moj nazor je, ze by si mal studovat a uspesne skoncit co najlepsiu univerzitu na aku sa dostanes. Je pravda ze takto zarobis menej ako pri distancnom ci externom studiu, ale zarobis menej len prvych par rokov - potom sa Ti kvalitna univerzita naozaj zide a vyplati (samozrejme mozes mat osobne dovody preco necakat).

Ak chces menit plany kvoli krize, tak je to problematicke. Nik nevie ako dlho kriza potrva, ale vyber studia je celozivotna vec a krizy trvaju zvycajne kratsie :) Tiez, ako by si chcel zmenit plany (?), ved ak by si aj nasiel oblast ktorej sa kriza dotkla menej (je taka?) - myslis ze by si sa na nu dokazal/chcel preorientovat (?).
Používateľov profilový obrázok
ChataGym
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 337
Dátum registrácie: Ne 21. Jan, 2007, 08:00
Bydlisko: Lednické Rovne

Re: Ako ďalej po strednej škole?

Príspevok od používateľa ChataGym »

ja len toľko k ext. štúdiu a práci...aj ja som pracoval síce nie ako programator ale o to nejde a študujem
externe na vš...zo strany zamestnavatela bolo najskôr všetko ok aj na pohovore som sa spýtal či nebude
ex. štúdium nejako prekážať, či ma bude púštať na skušky, prednášky a pod. zo začiatku to aj tak bolo...
lenže po štyroch mesiacoch to už začalo, že som moc poctivý študent, že by som mohol školu trochu obmedziť atd...
a nakoniec to skončilo ako som aj čakal teda výpovedou, "dohodou" oboch strán koncom novembra, čiže pred
vianocami :)

toto je aspon môj pohľad na situaciu ktora sa stala, ale kedže sa druha strana nemôže vyjadriť, tak to nechame tak :)

týmto nechcem nikoho uraziť, len som ti chcel ukázať, že nie vždy externe štúdium môže mať výhody ;)

myslím si skôr, že by si mal ísť na denné a popri škole si hladaj nejaký job ako programator...ak budeš dobrý
tak si môžeš aj popri štúdiu veľmi slušne zarobiť...veľa štastia :good:
Lotar

Re: Ako ďalej po strednej škole?

Príspevok od používateľa Lotar »

Teraz vidím, že som mal viac napísať aj o tom, prečo som sa rozhodol študovať diaľkovo. No nevadí, napravím to.

Za tých 12 rokov, čo navštevujem školu som zistil jednu vec: nové veci sa mi najlepšie učia samému, prezenčný (denný) školský systém spočívajúci v pravidelnej návšteve školy a účasti na hodinách/prednáškach sa mi zdá byť málo efektívny a nevyhovuje mi. Zdôrazňujem, že ide čisto o môj náhľad na vec. Niekomu inému určite vyhovuje iný spôsob.
Vidím to tak, že na príbuzných odboroch sú na školách približne rovnaké osnovy. Jediné rozdiely spočívajú vo vybavení školy a úrovni vyučujúcich. Keďže sa budem učiť sám a doma, toto mi môže byť jedno

Uvedomujem si, že na VŠ to síce bude trochu inak, ale až také odlišné to zase nebude, nakoniec, ani byť nemôže. Nepijem ani nefajčím, takže absencia akéhosi študentského života, ako je tradične ponímaný, mi príliš neprekáža. Chcem sa sústrediť hlavne na prácu a samoštúdium. To ma baví a napĺňa ma.

Výber školy mám už za sebou, rozhodoval som sa dlhší čas medzi viacerými a výber nakoniec padol na OU.

Toto bol teda môj náhľad na tradičné vzdelávanie, teraz by som rád reagoval na niektoré príspevky:

RP: Všetky dôvody som popísal vo svojich príspevkoch, iné nemám. Je pravda, že pracovať nevyhnutne ísť nemusím, ale ja chcem. Chcem využiť svoj čas čo najlepšie.
S platmi to vidím presne naopak. Po piatich rokoch budem mať oproti študentovi denného štúdia naviac 5 ročnú prax, skúsenosti, väčšie vedomosti a rovnaký titul. Osobne si myslím, že nie je možné, aby mal takýto študent niekedy väčší plat, ako ja (ak teda uvažujeme čisto v rovine programovania).
Pravdaže, jediný spôsob, ako môžem meniť plány je taký, že pôjdem študovať denne a samozrejme zaoberať sa ďalej informatikou. Určite sa aspoň zatiaľ neplánujem preorientúvavať iným smerom. Aj preto som založil túto tému. Chcem si vypočuť názory a skúsenosti iných ľudí, konfrontovať ich s tými svojimi, zistiť, či nie je niečo, čo som prehliadol a na základe toho sa rozhodnúť.

ChataGym: Ďakujem ti za príspevok z praxe. Myslím si však, že keď sa mi už podarí prácu nájsť, bude to v pohode, najväčší problém momentálne naozaj vidím v tom, aby som ju skutočne našiel :)

Bol by som radšej, keby sa téma uberala smerom naznačeným v úvodnom príspevku (šanca na zamestnanie), ale prosím, ak máte hocaké iné nápady, prípadne si myslíte, že sú niekde v mojich myšlienkových pochodoch trhliny, píšte čokoľvek. Ďakujem.
Používateľov profilový obrázok
RP
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 2530
Dátum registrácie: St 21. Mar, 2001, 20:00
Bydlisko: Kosice

Re: Ako ďalej po strednej škole?

Príspevok od používateľa RP »

Lotar napísal: RP: Všetky dôvody som popísal vo svojich príspevkoch, iné nemám. Je pravda, že pracovať nevyhnutne ísť nemusím, ale ja chcem. Chcem využiť svoj čas čo najlepšie.
S platmi to vidím presne naopak. Po piatich rokoch budem mať oproti študentovi denného štúdia naviac 5 ročnú prax, skúsenosti, väčšie vedomosti a rovnaký titul. Osobne si myslím, že nie je možné, aby mal takýto študent niekedy väčší plat, ako ja (ak teda uvažujeme čisto v rovine programovania).
Neviem o akom programovani sa bavime, ale ked o tom najocenovanejsom s najvyssimi platmi, na ktore potrebujes mat skoncenu cistu matematiku na dobrej univerzite (na sk tak mozno MFF ci cista matika na UPJS) tak take cosi externe urcite nevystudujes ani sa nenaucis :)
Používateľov profilový obrázok
killswitch
VIP
VIP
Príspevky: 4573
Dátum registrácie: Pi 21. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: BA-Okolie

Re: Ako ďalej po strednej škole?

Príspevok od používateľa killswitch »

http://www.sme.sk/c/4280308/platy-v-it- ... h-eur.html" onclick="window.open(this.href);return false;
faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15047
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: Ako ďalej po strednej škole?

Príspevok od používateľa faugusztin »

RP, takych programatorov o akych pises ty je potreba minimum... Uz sa nam tu vo firme otocilo par VS ludi, ktori vedeli velke :shit: o realnom programovani. Je super, ze vie tu vsetku matematiku, ale ked ho postavite pred to, aby naprogramoval nejaky komplexny databazovy report, kde mas obcas SQL prikaz na 200 riadkov (aspon) a rozny obsluzny kod okolo toho je na dalsich 500-1000, tak su vacsinou ich znalosti naprd. Super, ze zvladaju C, super ze zvladaju abstraktnu matematiku - ale naco ti to je v ekonomike (asi najcastejsi odbor, pre ktory sa tu na SVK programuje), kde vzorceky dostane od klienta, pripadne sa daju dohladat na nete. Jednoducho obcas ludia akych spominas casto rozmyslaju az prilis abstraktne - mozno ze svoju pracu urobia, no ak je termin na danu funkcionalitu 2 tyzdne, a on ju urobi po 3-4 mesiacoch tak je taky clovek v momente leti.

Faktom je, ze tie certifikaty mu pripadny nastup do prace ulahcia, nakolko pripadny zamestnavatel bude mat jasno - sice nema prax, ale kedze ma certifikaty tak vie ake znalosti ma od neho ocakavat, co sa tyka programovacieho jazyka. Zvysok uz potom podchyti v ramci roboty.
Používateľov profilový obrázok
panasonic650
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1329
Dátum registrácie: Ut 13. Jan, 2009, 23:24
Bydlisko: Bratislava

Re: Ako ďalej po strednej škole?

Príspevok od používateľa panasonic650 »

Lotar napísal:Privítal by som obzvlášť príspevky od ľudí, ktorí sú zamestnaní v IT.
1: Pocítili ste nejak dopad krízy v spojitosti s vašou profesiou?
2: Myslíte si, že mám šancu si nájsť počnúc druhou polovicou tohto roka prácu?
Len kratka reakcia.
1: Ano
2: Tazko povedat ale ludia sa strchuju o sucasne pozicie. Zbytocne si super expert na nieco ked o to nikto nema zaujem kvoli obmedzeniu vydajov. Jedine ze Tvoje posobenie je medzinarodne.
Spoiler: ukázať
[PC] WinXP Home ENG CPU: C2D E8200 2.66GHz RAM: 2x1GB CORSAIR TWINX XMS2 800MHz PC6400 CL4-4-4-12 MB: ASUS P5KC GPU:SAPPHIRE Radeon HD 3450 256MB HDD: Samsung SpinPoint F1 750GB HD753LJ PSU: Seasonic S12II 430W CASE: Thermaltake SOPRANO silver VB1000SNS LCD: 22" LCD Samsung 2243BW silver
[NB0] Asus EEE PC 1000HE Black WinXP Home SP3
[HTPC] Win7 Ultimate ENG CPU: AMD Athlon II X4 600e RAM: 2x1GB CORSAIR TWINX XMS2 800MHz PC6400 CL4-4-4-12 MB: GIGABYTE MA785GM-US2H GPU: on board HDD: 1000GB PSU: SEASONIC S12II-330 Bronze CASE: ANTEC Fusion Remote Black TV: Panasonic TX-P42G15E Tuner: TechniSat SkyStar HD2 + CI slot
http://www.buzzle.com/articles/mongoose ... e-pet.html
faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15047
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: Ako ďalej po strednej škole?

Príspevok od používateľa faugusztin »

1. Nie. Praca pre banky ma aj nejake vyhody - tie musia fungovat vzdy. Nasa firma ma vopred dojednane projekty asi do polovice buduceho roka, samozrejme k tomu este support a tak :-).
2. Myslim si, ze programator si pracu vzdy najde. Skusit to mozes, ak nenajdes tak budes hladat dalej.
-TAMY-
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1115
Dátum registrácie: St 20. Apr, 2005, 20:00
Bydlisko: Zliechov+ Bratislava (25)

Re: Ako ďalej po strednej škole?

Príspevok od používateľa -TAMY- »

Nakolko sa sam zivim v oblasti IT (outsourcing,servre, win domeny bla bla) tak mozem povedat:

1) nie, nepocitil
2) Ak si dobry, zozenies

Návrat na "Debata o všetkom"