Kvalita zvuku - soundbar vs. receiver+repro

Všetko o zvukových kartách, repro, problémoch ...
Používateľov profilový obrázok
zoom
Používateľ
Používateľ
Reakcie:
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00

Kvalita zvuku - soundbar vs. receiver+repro

Príspevok od používateľa zoom »

Hola. Dlhé roky používam k TV receiver a 5.1 reproduktory, čiže aj subwoofer. S kvalitou zvuku nemám problém, som spokojný a nijako nepotrebujem upgradovať či laborovať so zvukom okrem bežnej zvedavosti. Do nového bývania rozmýšľam nad zmenou z viacerých dôvodov:
  • Center (cca 20 cm pod TV) počuteľne posunul zdroj dialógov a zvuku pod TV. Kým som mal len stĺpové repro, tak stereo-efekt produkoval zvuk "z TV". Navyše nemám veľkú izbu (= repro ďaleko od seba), takže center mi nepriniesol nejaké zásadné pozitíva.
  • Zadné repro sa po novom nezmestia a podobne ako center, nemal som z nich veľký úžitok.
  • Najväčší problém ale vyzerá byť nábytok pod TV, keď všetky moderné TV stolíky/komody nie sú určené na receivre. Nemajú dostatočnú hĺbku ani výšku otvoru pre A/V receiver a prienik množín "čo sa mi aspoň trochu páči" a "čo pojme receiver" je snáď neexistujúci.
Normálne by mi to nikdy ani len nenapadlo, ale začínam pokukovať po soundbaroch. Z môjho pohľadu je to extra strašidelný downgrade - asi ako keby som štúdiové monitory pri PC vymenil za 500W PMPO plastové šumítka a tváril sa, že som si vlastne nepohoršil. Ale je to skutočne tak? Ako sú na tom dnešné soundbary v porovnaní? Môžem nájsť kopec testov, ale žiadny mi nepovie, či najlepšie hodnotený soundbar z testu zahrá aspoň trochu podobne ako bežná A/V zostava. A ani neviem, čo znamená "podobne". Asi aby tam nebol zrejmý prepad v kvalite posluchu.

Terajšia zostava:
Receiver: Denon AVR-X3500H
Repro: Dali Ikon 6 Mk1, Ikon 2 Mk1, Ikon Vokal 2 Mk2
Hyperwoofer: Xavian Basso

Použitie: 90% filmy a seriály (stream, LAN filé server), 10% hudba (Spotify)
Miestnosť: menšia, niečo na štýl panelákovej obývačky
Mumaq
Používateľ
Používateľ
Reakcie:
Dátum registrácie: Št 21. Aug, 2008, 17:34

Re: Kvalita zvuku - soundbar vs. receiver+repro

Príspevok od používateľa Mumaq »

zoom napísal: Ut 30. Máj, 2023, 04:36 Normálne by mi to nikdy ani len nenapadlo, ale začínam pokukovať po soundbaroch. Z môjho pohľadu je to extra strašidelný downgrade - asi ako keby som štúdiové monitory pri PC vymenil za 500W PMPO plastové šumítka a tváril sa, že som si vlastne nepohoršil. Ale je to skutočne tak?
Je.
Maximus Formula, i9 9900k@NZXT KrakenX72(intake), 32GB 3600 CL16 G.Skill, Asus TUF RTX4070Ti, Samsung980PRO(system/games), 870EVO(data), AsusStrix Aura 850W, NZXT H700i + 6x Noctua A12X25 Black/red, Acer Predator Z35, Repro 5.0 Mission & B&W PX @ SB Z @ Marantz NR1710, Logitech G15, Roccat KoneAimo @ HyperX Fury Ultra. Samsung Note 20 Ultra & Galaxy GearS3 classic.
Pietro sk
Používateľ
Používateľ
Reakcie:
Dátum registrácie: Ut 28. Dec, 2010, 13:25

Re: Kvalita zvuku - soundbar vs. receiver+repro

Príspevok od používateľa Pietro sk »

soundbar je ok na filmy/nenarocne pouzitie.
Spoiler: ukázať
5800x ..b550aorus_pro 180€...6800xt stock 670€..nh-u12 am4...viper steel 32GB 4400... R.A.T. 6+
3600-16 1T 32GB#1800IF# curve per core -28max #PBO-175# <95W <65°c
ag241qx; seagate 600pro; firecuda520..

Návrat na "Zvuk a PC"