problem s rychlostou wifi na ntb

Ostatný HW, ktorý nepatrí do iných sekcií­, problémy s týmto HW ich riešenia...
Reco
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 44
Dátum registrácie: Ne 04. Okt, 2020, 18:10
Reputácia: 2

problem s rychlostou wifi na ntb

Príspevok od používateľa Reco »

Ahojte, polovicka ma problem s pomalou rychlostou wifi na notebooku (rozumej, ja mam problem ktory musim vyriesit). Kedze sietarina ide mimo mna, tak netusim co este vylepsit.
Mame byt, wifi router je samozrejme v rohu zavrety v skrini a ona na opacnom konci bytu - cize signal musi prejst cez dvierka skrinky + murovane jadro. Nie idealne riesenie, ale jej starsi ntb s tym problem az tak nema. Novsi ano a rychlost sa nelepsi ani ked sa postavim 1m od wifi routra a otvorim dvierka skrinky.
NTB: https://www.lenovo-shop.sk/produkty/len ... 82l5000ack . NTB nema LAN port, cize funguje cisto na wifi a podla specifikacie na standarde 802.11ax.
Router je TPlink WR841N ( 802.11 b/g/n).
Kupil som davnejsie wifi extender - ano, bola to kravina na to som uz prisiel. Resp prisiel som na to, ze bez extendera ide rychlejsie internet, s extenderom je rychlejsia domaca siet, ale rozdiely neboli zasadne.

Rychlosti pri kopirovani z NASka napriklad dosahuje tak 2-2,4MB/s pri routri este +0,2MB/s resp 16-24Mbps. NASko ide do 1Gb switchu a ten do routra po kabli(stale chapem ze router da max 100Mbps), ale aj tak ma cez wifi rychlosti 20-25% z toho.
Tiez sa jej bezne satava , ze ked ntb zapne/zobudi tak aj 2-3 minuty hlada siet.
Neviem ci je problem, ze je slaby router alebo jeho standardy, alebo nie je celkom OK karta v ntb. Vie mi niekto prosim poradit co s tym?
Používateľov profilový obrázok
newmi
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 7584
Dátum registrácie: Ut 23. Jan, 2007, 08:00
Reputácia: 57
Bydlisko: Trnava

Re: problem s rychlostou wifi na ntb

Príspevok od používateľa newmi »

a na tom mieste kde mas ten notebook polozeny ti ine wifi zariadenia (napr. mobil) hadzu aku rychlost?
myPC CPU:i5 3350P, MB:Gigabyte B75M D3H, RAM:8GB Kingston 1600MHz cl9, VGA:MSI R9 270 Gaming DVD-RW:LG H12NR, HDD:Toshiba 1TB, SSD:Toshiba HG2 256GB, LCD:LG W2220P-BF, Case: SilentiumPC Gladius M35,PSU:Seasonic M12II 520W, Router: Mikrotik hAP ac2 myPhone: Google Pixel 4a myStation: Playstation 3 myHeadphones: Sennheiser HD 438
Reco
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 44
Dátum registrácie: Ne 04. Okt, 2020, 18:10
Reputácia: 2

Re: problem s rychlostou wifi na ntb

Príspevok od používateľa Reco »

Druhy ntb hadze podobne rychlosti. Testovane na kopirovani, testovane aj speedtestom cca 18-22Mbps.

Rozdiel medzi starym a novym je naviac v tom, ze novy nahodne nevie niekolko minut najst siet.
Používateľov profilový obrázok
Zoltan Balaton
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 13288
Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
Reputácia: 9
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: problem s rychlostou wifi na ntb

Príspevok od používateľa Zoltan Balaton »

Nemas nahodou zapnuty bluetooth na tom nb?
Používateľov profilový obrázok
newmi
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 7584
Dátum registrácie: Ut 23. Jan, 2007, 08:00
Reputácia: 57
Bydlisko: Trnava

Re: problem s rychlostou wifi na ntb

Príspevok od používateľa newmi »

Ohladom toho hladania siete. Mne tablet tiez dlho predlho niekedy hlada siet, musim ist do nastaveni a rucne ju vybrat a robi to hlavne pri zapnutom bluetooth.
myPC CPU:i5 3350P, MB:Gigabyte B75M D3H, RAM:8GB Kingston 1600MHz cl9, VGA:MSI R9 270 Gaming DVD-RW:LG H12NR, HDD:Toshiba 1TB, SSD:Toshiba HG2 256GB, LCD:LG W2220P-BF, Case: SilentiumPC Gladius M35,PSU:Seasonic M12II 520W, Router: Mikrotik hAP ac2 myPhone: Google Pixel 4a myStation: Playstation 3 myHeadphones: Sennheiser HD 438
Reco
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 44
Dátum registrácie: Ne 04. Okt, 2020, 18:10
Reputácia: 2

Re: problem s rychlostou wifi na ntb

Príspevok od používateľa Reco »

BT zvycajne default vypinam, ale nenapadlo ma to skontrolovat. Pozriem a dam vediet.
Reco
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 44
Dátum registrácie: Ne 04. Okt, 2020, 18:10
Reputácia: 2

Re: problem s rychlostou wifi na ntb

Príspevok od používateľa Reco »

Tak som to skontroloval, nie je to BT. Resp je vypnute, ale nie zakazane.
Používateľov profilový obrázok
newmi
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 7584
Dátum registrácie: Ut 23. Jan, 2007, 08:00
Reputácia: 57
Bydlisko: Trnava

Re: problem s rychlostou wifi na ntb

Príspevok od používateľa newmi »

vyzera to, ze ti to podla rychlosti z nejakeho dovodu ide len cez g-ckovy standart. Mas dobre nastavenu wifi v routeri?
myPC CPU:i5 3350P, MB:Gigabyte B75M D3H, RAM:8GB Kingston 1600MHz cl9, VGA:MSI R9 270 Gaming DVD-RW:LG H12NR, HDD:Toshiba 1TB, SSD:Toshiba HG2 256GB, LCD:LG W2220P-BF, Case: SilentiumPC Gladius M35,PSU:Seasonic M12II 520W, Router: Mikrotik hAP ac2 myPhone: Google Pixel 4a myStation: Playstation 3 myHeadphones: Sennheiser HD 438
Reco
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 44
Dátum registrácie: Ne 04. Okt, 2020, 18:10
Reputácia: 2

Re: problem s rychlostou wifi na ntb

Príspevok od používateľa Reco »

To ma vobec nenapadlo - v nastaveni routru su aktualne nastavenia pre wireless:
Mode - bg mixed
channel width - 20MHz (nemoznost zvolit)
channel - 6
Max Tx rate - 54Mbps (to je maximum)

Mozem zvolit bgn mixed a vtedy mi dovoli ist na 134Mbps max, aj menit sirku pasma (auto, 20 MHz, 40MHz) s kanalmi (auto, 1 - 11). Idem skusit zmenit aspon ten mode, mam sa hrat aj so sirkou a kanalmi? Alebo to nastavit na auto?

EDIT: ked zvolim sirku pasma aj s kanalom na auto, tak rychlost ma 300Mbps v nastaveni ako moznost. Kazdopadne som to prenastavil a rychlost sa zdvojnasobila - uz to fici 40-50Mbps.
Používateľov profilový obrázok
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 8160
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Reputácia: 32
Bydlisko: Banska Bystrica

Re: problem s rychlostou wifi na ntb

Príspevok od používateľa shiro »

no mal si to nezmyselne nastavene - obmedzene na starsie pomale B a G standardy. N-kovy standard je novsi, dalej su este novsie a rychlejsie AC, AX a podobne. V dnesnej dobe nema zmysel fungovat na comkolvek starsom ako N-ku.
Kanal skus nastavit ako bol, pripadne nechaj na auto a sirku kanalu nastav najvyssiu aka sa da. Otestuj.
CPU: Ryzen 7 3700X, CPU fan: SilentiumPC Fera 3, MB: Asrock X570M Pro4, RAM: Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17, SSD OS: Samsung 970evo plus 250GB NVMe, SSD Data + zalohy: 2x Corsair MP510 1TB NVMe, SSD Games: Crucial MX300 525GB SATA, GPU: Gainward GTX1060 6GB, PSU: Corsair RM550x, Monitor: 24" BenQ GW2470H, Case fans: 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
iPad Air 16GB, Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Reco
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 44
Dátum registrácie: Ne 04. Okt, 2020, 18:10
Reputácia: 2

Re: problem s rychlostou wifi na ntb

Príspevok od používateľa Reco »

Ano uz je to jasne. Vdaka vsetkym za pomoc.

Návrat na "Hardware všeobecne"