IoT - Vseobecne

Všetko o základných doskách, ich problémoch, možnostiach...
Googler1
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 329
Dátum registrácie: So 22. Jan, 2011, 23:19
Reputácia: 1

Re: Tasmota firmware - interakcie viacerych zariadeni

Príspevok od používateľa Googler1 »

aha, ok tak pogooglim...este sa chcem spytat: Ty si v jednom poste pisal ze podla teba sa u zigbee zariadeni neda flashovat firmware, ale ked pouzivam zigbee2mqtt (mozno aj dalsie integracie to robia) tak v nom vidim aj verziu firmware - cislo. Preo si myslim ze update-y firmware asi vychadzaju ale neviem ci ich dokaze automaticky hladat a aktualizovat aj HA alebo na to treba pouzivat vzdy orig appky pripadne to treba manualne hladat a updatovat - Vies ako to je?
Používateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 5770
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Reputácia: 61
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Tasmota firmware - interakcie viacerych zariadeni

Príspevok od používateľa molnart »

neda sa flashovat alternativny firmver, lebo neexistuje, ale aktualizacie vychadzaju, ikea ich napr. vydava dost
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 12600K with Silentium Fortis 5 ARGB MB: MSI Tomahawk Z690 DDR4 RAM: 2x 16GB G.Skill Ripjaws V 4400-19 DDR4 GPU: N/A HDD: Samsung 970 1GB GB PSU: Corsair RMx 650W 2018 Case: Fractal Meshify 2 Compact Monitor: Philips 272B7QPJEB OS: Win 11 64-bit
HP EliteBook 840 G6
HP Microserver Gen8 Xeon E3-1265Lv2, 16GB ECC DDR3 OS: PVE + OMV + OPNsense
[/size]
Googler1
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 329
Dátum registrácie: So 22. Jan, 2011, 23:19
Reputácia: 1

Re: Tasmota firmware - interakcie viacerych zariadeni

Príspevok od používateľa Googler1 »

a dokaze ich automaticky vyhladavat aj HA alebo treba orig appky? Napr. ked som mal "problemy" s tym senzorom tak som hladal na sonoff webe a ziadnu sekciu ohladom FW/SW som nenasiel ani v detaile konkretneho produktu
Googler1
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 329
Dátum registrácie: So 22. Jan, 2011, 23:19
Reputácia: 1

Re: Tasmota firmware - interakcie viacerych zariadeni

Príspevok od používateľa Googler1 »

@molnart ako mas riesenu bezpecnost? Ja som mal povodne v plane ako zaklad spravit samostatnu vlan pre HA resp. RPI a odrezat ju od pristupu na net s tym ze v routery napisem script aby iba v urcitom case tej vlane povolil pristup na net kvoli aktualizaciam.

Pri tomto rieseni je ale mozne ze niektore funkcie HA nebudu fungovat - napr. neviem ako presne funguje sun (vychod / zapad) ale myslim si ze HA sa pripaja na nejaku online service, aby zistil predpokladany cas zapadu a vychodu.
Používateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 5770
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Reputácia: 61
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Tasmota firmware - interakcie viacerych zariadeni

Príspevok od používateľa molnart »

wifi zariadenia mam na samostatnom VLAN, bezne bez pristupu na net, ktory pustim len ked treba z nejakeho dovodu, napriklad aktualizacie alebo troubleshooting. samotne HA je na klasickom lane, tam s blokovanim by som nepochodil lebo kopa integracii je zavislych na nete, plus je to open source, ma kazdy mesiac 5-6 releasov, takze tam je bezpecnostne riziko pomerne nizke, ja ho mam aj normalne vystrcene na porte 443 kvoli ovladaniu mobilnou aplikaciou + alexa integracia vyzaduje aby HA bolo verejne pristupne. takto to ma riesenych kvantum uzivatelov, uplne bezna prax.

este k tym zigbee aktualizaciam: ja pouzivam len phoscon, takze neviem ako ostatne, tu je nejaky navod ako aktualizaovat ikea veci, ale mne sa to nepodarilo nejak https://community.home-assistant.io/t/u ... -io/157447
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 12600K with Silentium Fortis 5 ARGB MB: MSI Tomahawk Z690 DDR4 RAM: 2x 16GB G.Skill Ripjaws V 4400-19 DDR4 GPU: N/A HDD: Samsung 970 1GB GB PSU: Corsair RMx 650W 2018 Case: Fractal Meshify 2 Compact Monitor: Philips 272B7QPJEB OS: Win 11 64-bit
HP EliteBook 840 G6
HP Microserver Gen8 Xeon E3-1265Lv2, 16GB ECC DDR3 OS: PVE + OMV + OPNsense
[/size]
Googler1
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 329
Dátum registrácie: So 22. Jan, 2011, 23:19
Reputácia: 1

Re: Tasmota firmware - interakcie viacerych zariadeni

Príspevok od používateľa Googler1 »

k tej vlan: Povodne som aj ja chcel HA pustit na net a ostatne nie. Neviem ako to mas spravene ty ale u mna by to bol asi problem lebo ja mam HA na RPI a v USB RPI mam zapojeny conbee a pokial viem tak sa to neda spravit tak ze conbee bude mat samostatnu zigbee VLANu bez netu a RPI (HA) inu VLANu s netom

edit: Uz mi doslo ze vlanu riesis cisto pre wifi iot, nie pre zigbee
Ako vo phoscone zistujes ci su dostupne updatey? Ja tam taku moznost nikde nevidim. Podla Deconz je dostupny update pre zbmini ale tiez mi to nejde aktualizovat - po stlaceni query sa nic nedeje
Googler1
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 329
Dátum registrácie: So 22. Jan, 2011, 23:19
Reputácia: 1

Re: IoT - Vseobecne

Príspevok od používateľa Googler1 »

Este by ma zaujimala jedna vec:
viackrat som videl / pocul spomenut ze smart ovladanie by malo byt "len" nadstavbou a nemalo by to byt primarne (vyhradne) riesenie. Ja tiez inklinujem k tomuto nazoru ale neviem ako to spravit resp ako to ti ostatni myslia v praxi.
Viem si predstavit ze napr osvetlenie by nebolo riesene smart vypinacmi ale smart ziarovkam a tym by sa dalo zabezpecit to ze cast osvetlenia by bola smart a cast "hlupa" nezavisla od smart.
Ale ako otazku "hlupej" zalohy vyriesit napr. v pripade vykurovania podlahy - dva termostaty z toho jeden hlupy? To je nerealne v pripade uz postaveneho domu / bytu (existujucej elektroinstalacii).

Vychadza mi z toho asi to ze taketo "backup" rady maju byt skor orientovane na tych co planuju riesit novostavbu tak aby mysleli aj na nejaky backup plan.

Ako mate otazku "zaloznej kontroly" riesenu Vy?
Googler1
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 329
Dátum registrácie: So 22. Jan, 2011, 23:19
Reputácia: 1

Re: IoT - Vseobecne

Príspevok od používateľa Googler1 »

bude fungovat tento smart stmievaci vypinac na stmievanie beznej ziarovky? https://www.aliexpress.com/item/4000370 ... fb27a8a902
Pod beznymi ziarovkami mam na mysli hlupe ziarovky, ale s podporou stmievania (dimmingu) samozrejme

podla tohto videa by mal fungovat na stmievanie ale neviem ci je to len kvoli tomu ze on pouziva smart ziarovku a v pripade beznych ziaroviek sa daju akurat na ten vypinac zapojit tri rozne bezne ziarovky (osvetlenia), ktore bude len vypinat a zapinat
https://www.youtube.com/watch?v=XPPvphiLmCI
Používateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 5770
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Reputácia: 61
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: IoT - Vseobecne

Príspevok od používateľa molnart »

smart ziarovka sa da stmievat len softverovo, to by mu s takymto vypinacom co robi "HW dimming" nefungovalo. moj prvy dojem z toho vypinaca:
- je skaredy. velmi. a bude vyzerat este horsie ked to bude jediny dizajnovo odlisny spinac v celom baraku.
- naozaj potrebujes vypinac bez neutralu? ak mas za vypinacom neutral lepsie ist do verzie s neutralom
- pri napajani bez neutralu je dost velka sanca, ze svetlo ti bude blikat a ani ten stmievac nenabehne, takze tam budes musiet namontovat nejaky odpor. napr. shelly bypass je celkom funkcne a pomerne "krabicove" riesenie.

ak mas dostatocny priestor v krabiciach za spinacmi isiel by som do Shelly Dimmer2. sice je to wifi a nie zigbee, ale ma lepsiu podporu, da sa zapojit s neutralom aj bez, a zapojis ho za existujuci vypinac. a ma iba jeden vystup, neviem kolko svetiel chces nezavislo stmievat z jedneho vypinaca.

co sa tyka tej "zaloznej moznosti" vyssie, tak ja ju chapem tak, aby ti barak fungoval aj vtedy ked ti vypadne celkovo net, nejde ti home assistant alebo iny hub, co zasa nie je taky velky problem zabezpecit. ked zoberies pripad toho stmievaca co teraz riesis, tak aj ked ti nepojde net tak tlacidlo na spinaci ti to svetlo vypne/zapne lebo to funguje hardverovo. max to nenastavis cez appku na dialku. trochu vacsi problem je so senzormi, ale zasa tie nie su klucova infrastruktura a dom dokaze fungovat aj bez nich. pri termostate rovnako, teplota je nastavena "vo vnutri", cez server to akurat upravujes, ale ked ti nepojde net, tak kurenie ti zopne tak ci takna naposledy nastavenu teplotu
.
problemovym elementom v tomto pripade su prave rozne smart ziarovky a svetla, switche typu sonoff basic a pod. ktore treba ovladat softverovo (sice sonoff basic ma hw tlacidlo ktorym sa za zapnut/vypnut bez netu, ale z definicie byva umiestneny tak, ze na prepnutie potrebujes casto rebrik apod.)
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 12600K with Silentium Fortis 5 ARGB MB: MSI Tomahawk Z690 DDR4 RAM: 2x 16GB G.Skill Ripjaws V 4400-19 DDR4 GPU: N/A HDD: Samsung 970 1GB GB PSU: Corsair RMx 650W 2018 Case: Fractal Meshify 2 Compact Monitor: Philips 272B7QPJEB OS: Win 11 64-bit
HP EliteBook 840 G6
HP Microserver Gen8 Xeon E3-1265Lv2, 16GB ECC DDR3 OS: PVE + OMV + OPNsense
[/size]
Googler1
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 329
Dátum registrácie: So 22. Jan, 2011, 23:19
Reputácia: 1

Re: IoT - Vseobecne

Príspevok od používateľa Googler1 »

ano, minimalne v jednej miestnosti potrebujem bez neutralu (povodne som prave na to kupil zbmini), zistil som ze k vypinacom mam stiahnutu len fazu a konkretne v tejto miestnosti sa nedostanem ani ku krabici aby som si stiahol neutral lebo steny mam oblozene.
Ostatne miestnosti mam bez obkladu takze k vypinacom budem vediet dostat neutral aj ked aj to bude "sranda"

este porozmyslam nad tym shelly ale chcel som mat vsetky komponenty bez wifi

inak s tou problematickou "zalohou" v pripade sonoff basic apod. mas asi pravdu. "kriticke" veci skusim poriesit co najviac hw cestou a zalezitosti typu sonoff basic pouzijem na neskodne blbosti.
Googler1
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 329
Dátum registrácie: So 22. Jan, 2011, 23:19
Reputácia: 1

Re: IoT - Vseobecne

Príspevok od používateľa Googler1 »

mam zigbee moes termostat na el. kurenie, je na nom regulacia po 0,5 stupni ale v HA rozhrani mam moznost regulacie o 1 stupen.
Nejaky napad ako v HA nastavit moznost regulacie o 0,5 stupna?
Googler1
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 329
Dátum registrácie: So 22. Jan, 2011, 23:19
Reputácia: 1

Re: IoT - Vseobecne

Príspevok od používateľa Googler1 »

Caute, objednal som si bluetooth stmievac do steny (kablovy) Yeelight YLKG07YL: https://www.aliexpress.com/item/3299009 ... 18028KgFUc
A zistujem ze som sa mozno unahlil pretoze mam zaujem ho integrovat do home assistanta a ked som zacal hladat setup, tak som narazil na prispevky podla ktorych sa uzivatelom nedari s tymto stmievacom vytvorit automatizacie v Home Assistantovi.
Mate s tym skusenosti? Diky

Návrat na "Základné dosky"