Taktovanie DDR4

Sekcia o pamätiach a pamäťových moduloch (DDR SDRAM, RDRAM, ...)
castelL
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3558
Dátum registrácie: Po 27. Jan, 2014, 21:38
Reputácia: 15
Bydlisko: Košice

Re: Taktovanie DDR4

Príspevok od používateľa castelL »

Dúfam že nie 16GB.
Používateľov profilový obrázok
Vlko
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1816
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 12:51
Reputácia: 23
Bydlisko: Bratislava

Re: Taktovanie DDR4

Príspevok od používateľa Vlko »

32GB, ale dávať k takému šunka APU pamäte cez 200e čo je skoro jeho cena, je uletené :crazy: By som tam dal z bazošu, či obchodu dáke za 100e 3200/3600mhz, taktol, čo to da a je pokoj. Veď za 210e už kúpiš grafiku z bazáru ako 1050Ti 4GB a ten výkon bude dakde inde aj s bežnou pamäťou.
Intel i7 10700K@5.13Ghz, Scythe Mugen 5 Rev. B, Asus PRIME Z490-P, Kingston Predator + Corsair Vengeance (4x8) 32GB DDR4 @3500Mhz CL16, Intel UHD Graphics 630, SSD Samsung 860 EVO 250GB + Kingston A2000 1TB NVMe, HDD 500GB WDGB0500EAFYL + 320GB WDWD320BEKT, Samsung DVD-RW SH-S183A, A4tech Bloody V7 HoleLess, OCZ ZS Series 550W 80+ Bronze, Zalman Z3 Black, 32" Samsung LE32B551 RED, Nintendo Switch V2 HWFLY Modchip @ OC
Používateľov profilový obrázok
ericc64
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6859
Dátum registrácie: So 01. Júl, 2006, 02:00
Reputácia: 36
Bydlisko: IL

Re: Taktovanie DDR4

Príspevok od používateľa ericc64 »

Ano, tie su dual rank, pred tyzdnom som ich mal doma.

Ale ako Vlko dobre hovori :)
Spoiler: ukázať
MB: ASUS ROG MAXIMUS Z690 EXTREME CPU: Intel Core i5-12600K @ ???? Mhz RAM: Corsair 32 GB KIT DDR5 5200 MHz CL38 Dominator Platinum RGB Black @ ??? Mhz CL?? VGA: MSI RTX 2080 SEA HAWK EK X @ 2075/15800 MHz SSD: Samsung 970 EVO 1TB PSU: Seasonic Prime TX-850 Titanium CASE: Corsair 1000D LCD: ViewSonic VX2758-2KP-MHD KEYBOARD / MOUSE / MOUSE PAD: Cooler Master MasterKeys Lite + Logitech G305+ A4tech X7-300MP SOUND: Creative Gigaworks T20 II

COOLING → CPU: TechN AM4 Black Cooper VGA: EK-VGA Supremacy RADIATOR: MO-RA3 420 PRO Stainless Steel + 2x XSPC RX 480 V3 + XSPC EX480 + EK- PE 480 PUMP: EK-Quantum Kinetic TBE 200 D5 PWM D-RGB - Acetal TUBING: EK-Tube ZMT 16/11 FITTING: EK + Barrow 16/10 + Koolance QD3 FANS: 2x ??? + 5x Noctua NF-A20 PWM Chromax + 30x ARCTIC P12 PWM PST CONTROLLER: Aquacomputer OCTO
UnreAll
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 139
Dátum registrácie: St 02. Jún, 2010, 23:48
Reputácia: 0

Re: Taktovanie DDR4

Príspevok od používateľa UnreAll »

Veď ja v zásade s vami aj súhlasím, že je to moc. To je to posúvanie hranice po 20-30 eur a nakoniec človek skončí na dvojnásobku pôvodnej hodnoty 😁

Máte pravdu, toto musím zatrhnúť. Tak či tak by som chcel aspoň 3600mhz a nejaké rozumne časovanie do 150 eur povedzme. Lenže niektorí chlapci na bazosi by chceli znížiť cenu oproti novému hardwaru o 20 eur a ešte sa tvária urazené, keď im človek navrhne nejakú ľudskejšiu 😁

Keby som chcel 2x8GB, ako povodne, tak mám na vyber okolo 100eur až až. Príde mi ale škoda brat takú istú kapacitu, keď už to mením.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 7206
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Reputácia: 140
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Taktovanie DDR4

Príspevok od používateľa mp3turbo »

teraz som videl jedno memory overclocking video ale uz neviem ktore :) niektore dosky podla kvality BIOSu potrebuju rucne nastavit ODT a plati to hlavne pre starsie dosky ktore proste neboli stavane s takym masovym entuziazmom ako su dnesne.

Pozri aku mas hodnotu teraz, skus ju posunut o dve hore alebo dole, mozno ti pamate budu fungovat na frekvenciach kde predtym nechodili. Nastav samozrejme velmi volne casovanie a'la CL24... potrebujes otestovat frekvenciu, a postupne budes pritahovat opraty.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
UnreAll
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 139
Dátum registrácie: St 02. Jún, 2010, 23:48
Reputácia: 0

Re: Taktovanie DDR4

Príspevok od používateľa UnreAll »

Teraz už neskúsim nič. Včera som vrátil pamäte do alzy., takže teraz som úplne bez PC. Z tých 32GB 3600 cl16, mi vychádza asi najrozumnejšie Ballistix z bazáru v záruke. Jeden tam presne tieto predáva za 145e. Nič iné tam v tejto konfigurácii neni.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 7206
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Reputácia: 140
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Taktovanie DDR4

Príspevok od používateľa mp3turbo »

okej, tak na to mysli do buducnosti. Nastavenie tych odporov (impedancii) v BIOSe. Nehovorim to ja, hovori to cesky brat Buildzoid (ActuallyHardcoreOverclocking kanal) a ten chlapec vyskusal s pamatami to, co my dvaja za cely zivot nedokazeme :)

len na to mysli.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 7206
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Reputácia: 140
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Taktovanie DDR4

Príspevok od používateľa mp3turbo »

akurat dnes vyslo... tie "Balistiky" su fakt ballistic, kurnik sopa : https://www.youtube.com/watch?v=3KS_aNS94hI
z 4000CL18 na 4800/CL18 ?????? dohroma.

https://www.extremepcshop.sk/cena/32gb- ... 343955.htm


takze mozno chrobacik do makovice ci 3600/cl16 za 145.- z bazaru alebo za 172,- (co je 143,-eur bez dph pre tych ktori maju firmu) ktore garantovane chodia 4000CL18 a zrejme aj CL16. Urcite budu chodit 3600/cl16 a urcite su nove a nikto s nimi nic nevyvadzal, nepustal ich na 1.7 volta a podobne.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
UnreAll
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 139
Dátum registrácie: St 02. Jún, 2010, 23:48
Reputácia: 0

Re: Taktovanie DDR4

Príspevok od používateľa UnreAll »

Hmm.. aj napätie to ma celkom rozumné. Vyzerajú dobre a cena tiež neni špatná na 32GB kapacitu. Škoda len, že nie sú ešte aj dual rank. To by bolo úplne ideálne.

Našiel som ešte bazárové Ballistix 3200 cl16 dual rank, teda malo by byt, ak je na konci, za bodkou, napísané 16FE a tiež by malo ísť o E revíziu, čiže takisto by mohli dať 3600 cl16 + bonus dual rank a nižšia cena. U nových by som sa obával, že už budú len single rank.

Inak doska ma asi vplyv aj na schopnosť pamäte znižovať latencie, že? Keď ma doska horšie schopnosti OC, tak pri povedzme 3600Mhz nemusí byt schopná znižiť cl na takú hodnotu, akú by napr. bola schopná dosiahnuť ta istá pamäť v lepšej doske.

Ešte môžem nadtym porozmýšľať cely víkend a až v pondelok niečo objednať.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 7206
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Reputácia: 140
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Taktovanie DDR4

Príspevok od používateľa mp3turbo »

>> Inak doska ma asi vplyv aj na schopnosť pamäte znižovať latencie, že? Keď ma doska horšie schopnosti OC, tak pri povedzme 3600Mhz nemusí byt
>> schopná znižiť cl na takú hodnotu, akú by napr. bola schopná dosiahnuť ta istá pamäť v lepšej doske.

ano, do istej miery doska ovplyvnuje co konkretne pamate na nej dosiahnu. Ked je slaby sunkovy produkt naspodu hodnotoveho rebricka, jednoducho nema taku konstrukciu ako premiove modely za 600 eur, ma len styri vrstvy PCB (plosneho spoja), nema tak dobre spravene / premyslene cesticky jednotlivych dratov k pamatiam, pci zbernici atd, proste su tam rozdiely.

Tak ako auto co stoji uz od 12.990,-eur nikdy nebude postavene rovnako ako auto co zacina na 79.990,- eur (nebavime sa o vybave, nocnom videni, vodotrysku, laserovom dele, bavime sa vyhradne len o konstrukcii vozu ako takeho - karoseria, hrubka dveri, vystuhy, odhlucnenie, zatazitelnost lozisk v prevodovke, hrubka oblozenia spojky ak je manual co premiove auta nie su atd, atd, atd)...

Dual rank : neviem, ja poskulujem po 32GB moduloch (2x 32GB alebo skor 4x 32GB) a tie su vyhradne dual ranky, tam nemam co riesit. Vy sa mate fajn s tymito malymi kapacitami, vy mate co spekulovat - ja som rad ze mam "na vyber" 3600/cl16 ktore nezaplatim alebo 3600/CL18 ktore nie su dostupne :) nic ine neni, teda su <3200MT a tie nechcem a vobec sa neoplatia ani na cenu lebo su o 10-15 eur lacnejsie nez 3600MT moduly.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
UnreAll
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 139
Dátum registrácie: St 02. Jún, 2010, 23:48
Reputácia: 0

Re: Taktovanie DDR4

Príspevok od používateľa UnreAll »

Tak mne by stačila aj 2x8GB, ale keď už dnes dokážu napr. niektoré hry pohltiť kľudne cez 10-12GB, tak rátam, že behom dvoch rokov asi nebude problém aj tuto hranicu malinko prekročiť a vtedy pomôže udržať framerate väčšia kapacita.

Tuto zostavu si plánujem ponechať zopár rokov, takže radšej už pozerám po 32GB a navyše mám zaľúbu ponechávať vo Vivaldi okolo 50 permanentne otvorených okien a nezatvárať ho pri hraní. :D

Inak čítal som pár komentárov pod videami, ktoré sa zaoberali aktuálne dostačujúcou kapacitou RAM a niektorí aj napriek tomu, že nie len, že nevyužijú 32GB, a stačilo by im vlastne aj 16GB, aj napriek tomu kúpili rovno 64GB :D Keď to človek využije a potrebuje z nejakého dôvodu, tak je to jasne, ale títo ľudia skôr, než im vôbec začne dochádzať kapacita RAM, vymenia kompletne zopár krát celú zostavu. To mi príde celkom vtipné.

Už ma to ale nebaví riešiť a ušetriť z bazáru 30-50eur a získať horší používaný modul, keď môžem za podobne peniaze kúpiť nový a lepší a preto zoberiem asi tie Ballistix 4000, čo si postol. Chcel som brat z alzy, ale tam majú za rovnaku cenu práve tie Ballistix 3600, ktoré síce tiež podľa ohlasov ľudí v komentároch idu dosť slušne nataktovať, ale keď je cena rovnaká…
Inak majú tam aj presne tieto 4000 Cl18 s RGB, čo by som možno aj uprednostnil, ale cena je krásnych 300 eur.
UnreAll
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 139
Dátum registrácie: St 02. Jún, 2010, 23:48
Reputácia: 0

Re: Taktovanie DDR4

Príspevok od používateľa UnreAll »

Heh… našiel som tu moju vrátenú pamäť na Alze, kde ja som ju kupoval za 103,90e, ako novú a rozbalená ma teraz cenovku 212e. Inde sa dá ale kúpiť aj pod 100e, niekedy tam majú zvláštnu finančnú politiku…
UnreAll
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 139
Dátum registrácie: St 02. Jún, 2010, 23:48
Reputácia: 0

Re: Taktovanie DDR4

Príspevok od používateľa UnreAll »

Je možné, že robia pamäte s tými istými parametrami aj s nižším napätím (kvalitnejší čip)? Pretože presne tieto 4400cl19 som mal predtým, ale tie bežali na 1.4V, zatiaľ čo tieto na 1.35V a všade kde som ich videl, mali udanú tuto hodnotu napätia. Na stránke Crucial som ich ani nenašiel, aby som si to tam overil.
UnreAll
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 139
Dátum registrácie: St 02. Jún, 2010, 23:48
Reputácia: 0

Re: Taktovanie DDR4

Príspevok od používateľa UnreAll »

mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 7206
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Reputácia: 140
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Taktovanie DDR4

Príspevok od používateľa mp3turbo »

je to mozne. V sucasnej celosvetovej logistickej situacii si rad ked nejake cipy dostanes - uz rok a pol sa veselo menia cipy na SSDckach dokonca aj Samsung [!], tak preco by sa nemohli na DRAMkach.

Do vyrobneho procesu nikto z nas nevidi takze je to vsetko v rovine spekulacii. Avsak uz aj Buidzoid mrmlal o tom ze vyrobcovia v poslednej dobe stiahli detailne specifikacie svojich pamati a nahradili ich vseobecnymi drystami a zahmlenymi informaciami.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Návrat na "Pamäte RAM"