Tasmota firmware - interakcie viacerych zariadeni

Všetko o základných doskách, ich problémoch, možnostiach...
Googler1
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 271
Dátum registrácie: So 22. Jan, 2011, 23:19
Reputácia: 1

Re: Tasmota firmware - interakcie viacerych zariadeni

Príspevok od používateľa Googler1 »

aha, to som nevedel, ok tak mam vlastne o starost menej. Myslel som si ze budem musiet flashovat kazdy spinac, senzor a aj bridge (conbee II). Podla toho co pises, bude stacit flashnut conbee, tak si skusim nacitat ako na to. Zatial este nic nemam doma len sa pripravujem - nainstaloval som HA Supervised (docker) na RPI3 a pozeram config tutorialy. Este som nekupoval ani conbee, cakam ci nenajdem lepsiu alternativu kym mi pridu tie veci z ali. Conbee myslim ze nema moznost externej anteny a uvazujem ze podpora externej anteny nemusi byt uplne od veci pre dostatocny dosah. Na druhej strane uvazujem ci by externa antena nesposobila zvysene interferencie medzi zigbee a wifi.
Používateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 5385
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Reputácia: 33
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Tasmota firmware - interakcie viacerych zariadeni

Príspevok od používateľa molnart »

ani conbee nepreflashujes, musim ta sklamat. neexistuje k tomu ziadny alternativny firmver, ten tusim len k texas instruments cipom. conbee externu antenu nepotrebuje, ja ho mam v pivnici a pokryvam s tym 4 izbovy dom + terasu a garaz. treba ale vhodne umiestnit zigbee routre, len na senzory by to samozrejme nestacilo. aby si mal predstavu ako vyzera topologia: Obrázok

configuration tool je conbee stick. niektore devicy sa routuju dost nelogicky, cakal by som to inak vzhladom na vzdialenosti medzi nimi.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Philips 272B7QPJEB
HP EliteBook 840 G6
HP Microserver Gen8 Xeon E3-1265Lv2, 16GB ECC DDR3 OS: PVE + OMV + OPNsense
Googler1
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 271
Dátum registrácie: So 22. Jan, 2011, 23:19
Reputácia: 1

Re: Tasmota firmware - interakcie viacerych zariadeni

Príspevok od používateľa Googler1 »

molnart napísal: Pi 19. Nov, 2021, 16:48 ani conbee nepreflashujes, musim ta sklamat. neexistuje k tomu ziadny alternativny firmver
tak potom co si myslel tym, ked si v predchadzajucom poste napisal: "komunikukuje len so sparovanym zigbee koordinatorom. ten mozes flashovat"
koordinator je predsa conbee nie? Alebo si to myslel konkretne na tie texasy, ze len tie sa daju preflashovat?

Viem ze spinace vedia fungovat ako routere, ale prave ze si nie som isty ze v mojom pripade budu rozmiestnene spravne pretoze povodne som mal v plane dat RPI spolu s conbee do "stredu" kde mam router, switxh aj wifi AP, ale docital som sa (je to aj logicke) ze nie je dobre mat zigbee bridge pri wifi, takze rpi asi budem musiet do viac menej krajnej miestnosti. No a pokial ide o spinace (routery) tak v buducnosti to planujem rozsirovat tiez vacsinou len o zbmini resp. ekvivavalenty spinacov, ktore bude mozne namontovat za uz existujuce "hlupe" vypinace v stene. Takze to mi uz teraz predurcuje kde budu tie spinace (routere) a preto si by som sa chcel poistit uz teraz a chcem mat v zalohe moznost anteny. Ten zaujem o antenu okrajovo suvisi aj s tym, ze pre buducnost aj ja uvazujem nad zigbee zamkom na vonkajsiu branu (aj ked zatial som nenasiel) a aj ked to nie je dramaticka vzdialenost, tak si nie som isty ci by to preslo cez stenu/y von bez anteny
Používateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 5385
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Reputácia: 33
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Tasmota firmware - interakcie viacerych zariadeni

Príspevok od používateľa molnart »

mozes flashovat niektore koordinatory, napr. sonoff zigbee bridge, potom tie rozne cinske dongle s TI chipmi. na conbee das jedine tak oficialnu aktualizaciu. neviem preco chces silou mocou flashovat. dava to zmysel ked chces zariadenie odpojit od cloudu, ovladat lokalne mimo ofiko aplikacie vyrobcu apod. ale u zigbee toto vsetko nehra ziadnu rolu, kedze je to podporovane by default.

dat zbmini za spinace... no good luck. neviem ako mas spravenu elektroinstalaciu a ake mas hlboke krabice, u mna to bolo uplne bez sance, dokonca aj samotne spinace s kablami a wagosvorkami sa zmestia len tak tak.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Philips 272B7QPJEB
HP EliteBook 840 G6
HP Microserver Gen8 Xeon E3-1265Lv2, 16GB ECC DDR3 OS: PVE + OMV + OPNsense
Googler1
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 271
Dátum registrácie: So 22. Jan, 2011, 23:19
Reputácia: 1

Re: Tasmota firmware - interakcie viacerych zariadeni

Príspevok od používateľa Googler1 »

nepotrebujem silou mocou flashovat ale z tvojho prveho vyjadrenia som mal pocit ze vacsina koordinatorov sa flashovat da a conbee je jedna z mala vynimiek kde sa to neda + som fanusik open source takze aj preto zistujem co sa da, ale silomocne to nemyslim

pozeral som si rozmery zbmini a malo by to pasovat ale mozno ma nieco prekvapi a zistim problem aj preto (aj z dovodu ucenia sa) som zatial objednal len jeden + nejake senzory
Používateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 5385
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Reputácia: 33
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Tasmota firmware - interakcie viacerych zariadeni

Príspevok od používateľa molnart »

vsak vacsina conbee je open source https://github.com/dresden-elektronik aj ked samotny fw v sticku nie
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Philips 272B7QPJEB
HP EliteBook 840 G6
HP Microserver Gen8 Xeon E3-1265Lv2, 16GB ECC DDR3 OS: PVE + OMV + OPNsense
Googler1
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 271
Dátum registrácie: So 22. Jan, 2011, 23:19
Reputácia: 1

Re: Tasmota firmware - interakcie viacerych zariadeni

Príspevok od používateľa Googler1 »

to som nevedel, este sa ta spytam ohladom conbee a mqtt: na zigbee2mqtt.io som nasiel iba strohu zmienku o tom ze ak conbee nebude fungovat s mqtt treba len pridat nejake dva riadky do yaml suboru ale aj tak je v tej konfiguracii uvedeny deconz - mas skusenosti ze cez conbee funguje zigbee2mqtt?
Používateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 5385
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Reputácia: 33
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Tasmota firmware - interakcie viacerych zariadeni

Príspevok od používateľa molnart »

neviem, neskusal som mqtt nikdy. asi myslis toto https://www.zigbee2mqtt.io/guide/adapters/#recommended, neviem co tam vidis za problem, je to len detekcia HW
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Philips 272B7QPJEB
HP EliteBook 840 G6
HP Microserver Gen8 Xeon E3-1265Lv2, 16GB ECC DDR3 OS: PVE + OMV + OPNsense
Googler1
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 271
Dátum registrácie: So 22. Jan, 2011, 23:19
Reputácia: 1

Re: Tasmota firmware - interakcie viacerych zariadeni

Príspevok od používateľa Googler1 »

Aj ked sa tema uz trochu vzdaluje od povodneho nazvu a ak sa "ozve" moderator presuniem to.
Nahodou sa ku mne dostala poziadavka ci by bolo mozne relativne jednoducho cez nejake domace smart riesenie (bez cloudu, takze cez HA) optimalizovat podlahove kurienie v dome.
Aktualny stav: elektrokotol Dakon PTE zohrieva vodu na zaklade nastavenej teploty na termostate, ktory je pripojeny na kotol.
Podla popisu regulacie predpokladam ze davnejsiebolo to kurenie regulovane ekvitermicky, ale odisiel mu ten regulator a asi aj vonkajsie cidlo a pri rekonstrukcii bol vymeneny kotol za ten Dakon PTE.
Zbezne som si pozeral sposob fungovania ekvitermickej krivky a v podstate tam ide o nejaky vztah - teplota nastavena na kotli vs pozadovana teplota na izbovom termostate vs vonkajsie teplota a na zaklade tohto vztahu jje vypocitavany a regulovany potrebny vykon kotla.
Predpokladam ze nebude problem najst vzorec ekvitermickej krivky a na zaklade toho nastavit vztah medzi smart komponentami:

Senzor vonkajsej teploty
termostat kotla
izbovy termostat

V com ale vidim potencialny problem jeregulacia vykonu kotla. Ja som sa zatial stretol len so spinacmi ktore dane zariadenie (v tonto pripade kotol) zopnu z 0% na 100% vykonu a po splneni urcitej podmienky (dosiahnuti pozadovanej teploty) sa zariadenie vypne uplne (0%).

Tento sposob regulacie ale pri vykurovani vodou nie je efektivny pretoze ked je vykon kotla na 0% tak vraj trva aj niekolko hodin kym sa prejavi pozadovana teplota v priestore.

Ako by ste to teda riesili Vy? Viem ze toto uz takmer nie je IT zalezitost, ale mozno sa niekto najde.
Používateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 5385
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Reputácia: 33
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Tasmota firmware - interakcie viacerych zariadeni

Príspevok od používateľa molnart »

ekvitermicka regulacia nefunguje tak ako pises, teda nereguluje vykon kotla ale reguluje teplotu vody ktora sa tlaci do okruhu. priklad, ak mas vonku 15 stupnov a izbovy termostat sa zapne, tak bude vodu v podlahovke zohrievat na 25 stupnov. ak je vonku -20 tak do podlahovky pusti napr. 40 stupnov. ekvitermicka krivka je zavisla od tepelnych vlasnostni domu.

ozajstna otazka je, akym sposobom kotlu povedat na aku teplotu ma zohrievat vodu. standardny izbovy termostat je jednoduche rele, ktore zopne vacsinou 24V okruh na kotli a tym vie za ma kurit kym termostat je zapnuty. potom mas pokrocilejsie termostaty ktore napr. cez eBUS protokol povedia kotlu dalsie informacie, napr. na kolko ma zohrievat tu vodu v podlahovke, mozno aj TUV apod. takze potrebujes zistit aky protokol dany kotol podporuje a najst k tomu nejaky vhodny termostat, pripadne si ho vyrobit. bez toho sa nepohnes.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Philips 272B7QPJEB
HP EliteBook 840 G6
HP Microserver Gen8 Xeon E3-1265Lv2, 16GB ECC DDR3 OS: PVE + OMV + OPNsense
Googler1
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 271
Dátum registrácie: So 22. Jan, 2011, 23:19
Reputácia: 1

Re: Tasmota firmware - interakcie viacerych zariadeni

Príspevok od používateľa Googler1 »

molnart napísal: Po 22. Nov, 2021, 18:26 ekvitermicka regulacia nefunguje tak ako pises, teda nereguluje vykon kotla ale reguluje teplotu vody ktora sa tlaci do okruhu.
nechcem sa hadat lebo to nemam extra nastudovane len som si zbezne pozrel princip, ale predsa kotol je jediny prvok ktory urcuje teplotu vody a ked sa zmeni vonkajsia teplota tak kotol by mal nahriat vodu na inu teplotu, aby sa "vyrovnal" teplotny rozdiel v priestore podla mna a z toho dovodu by mal logicky zmenit svoj vykon na zaklade vonkajsej teploty, ale ako hovorim mozno sa myslim a chapem to zle cele.

Ak teda mas pravdu ty a je "len" otazka ako dat kotlu info o teplote tak znova to mozno chapem zle ale v tom samotnom problem nevidim. Aj ked kotol ma vraj okolo 12 rokov a teda v nom samotnom asi nebude podpora nejakeho "smart" protokolu myslel som ze toto bude riesitelne jednoduchym napojenim smart termostatu priamo na kotol (cez kable - teraz je asi podobne zapojeny "hlupy" termostat) a nasledne by ten smart termostat prostrednictvom podmienok definovanych cez home asistenta dostaval info od vonkajsieho senzoru a izboveho termostatu a podla nich by kotlovy termostat urcoval teplotu vosy v kotly = daval kotlu info o teplote.

Druha teoreticka moznost by mozno bolo riesenie cez Tado termostat ktory udajne dokaze nejako nativne pracovat s predpovedou pocasia.

Aby som to zhrnul tak este raz napisem, ze som si vedomi ze mozno to chapem zle a mam uplne mylnu predstavu a preto teda ak dostanem vysvetlenie ze je to uplne mimo tak to budem akceptovat
Používateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 5385
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Reputácia: 33
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Tasmota firmware - interakcie viacerych zariadeni

Príspevok od používateľa molnart »

ziadny Tado termostat ti nepomoze, ty potrebujes prist na to ako regulovat teplotu v okruhu. ked som dal do googla ten kotol tak mi vyhadzuje obrazky s mechanickou regulaciou teploty, teda je tam taky otocny bazmek. pises ze tam bol nejaky regulator ktory odisiel. neviem co bol zac, ani netusim ako vyzeral, potreboval by si taky regulator ktory je "smart". mozno nastavenie teploty funguje tak, ze dava tam nejake napatie napr. v rozsahu 0,1 - 12V, a 0,1 je 20 C a 12V je 90 C. netusim, dalo by sa to asi premerat.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Philips 272B7QPJEB
HP EliteBook 840 G6
HP Microserver Gen8 Xeon E3-1265Lv2, 16GB ECC DDR3 OS: PVE + OMV + OPNsense
Googler1
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 271
Dátum registrácie: So 22. Jan, 2011, 23:19
Reputácia: 1

Re: Tasmota firmware - interakcie viacerych zariadeni

Príspevok od používateľa Googler1 »

aha uz som pochopil co mas na mysli - regulaciu okruhu (ja som sa vyjadril nepresne), ale najskor nieco upresnim pre istotu:
Ten typek pred rekonstrukciou pouzival uplne iny model kotla vratane regulatora a vonkajsieho cidla, vtedy mu fungovala ekvitermika. Po niekolkych rokoch mu odisiel regulator aj cidlo. Potom rekonstruoval cely dom, kupil novy kotol a k nemu cez kable zapojil iba obycajny termostat cize ekvitermika uz nefunguju a reguluje iba novy kotol cez obycajny termostat Tzn. V tom novom kotly nebol nikdy zapojeny regulator ekvitermiky.

Z Tvojho posledneho prispevku som pochopil, ze narazas na vnutorny okruh a ja som to omylom zamienal za kotol takze to upresnim:
Ked mu plne fungovala ekvitermika tak kotol mal vzdy stabilnu teplotu, ktora sa fixne nastavila a regulator na zaklade pozadovanej vnutornej teploty a vonkajsej teploty reguloval vnutorny okruh prostrednictvom trojcestneho ventilu, takze ja som v texte sice omylom hovoril o kotli ale mal som na mysli regulaciu trojcestneho ventilu, sorry

Návrat na "Základné dosky"