ASUS G703GI chybna RAM

Sem patrí všetko o pamätiach a pamäťových moduloch (DDR SDRAM, RDRAM, ...)
Tom4
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 200
Dátum registrácie: Št 14. Okt, 2004, 14:00

ASUS G703GI chybna RAM

Príspevok od užívateľa Tom4 » Ne 19. Apr, 2020, 11:41

Ahoje,

vlastnim notebook ASUS G703GI v ktorom mi zial po case zacali padat aplikacie a tiez aj samotny Windows kde mi zacala na pravidelnej baze vyskakovat "Blue screen of death".

Vykonal som viacero diagnostik pamati kde mi v podstate kazdy program ohlasil mnozstvo chyb v RAMke. Niektore programy mi dokonca prerusili testovanie pre velke mnozstvo chybnych hlaseni. Cize sa mi podarilo identifikovat kde je problem.

Momentalne tam mam 2x16GB 2666mhz dual zapojenie, presne 2x Samsung M471A2K43CB1-CTD .Mal by som otazky:

1.) Je mozne aby som vedel softverovo vypnut jednotlivy modul RAM? Pripadne otestovat jednotlivu RAM? Nakolko neviem zistit ci su oboje chybne alebo len jedna. (Fyzicky vytiahnut RAM viem az potom ako rozmontujem cely PC)

2.) Uprimne moc sa nerozumiem co casovania RAM, ani aku vysoku frekvenciu mozem kupit a podobne, preto by som sa chcel opytat ktory set 2x16Gb by ste mi doporucili kupit? vid prosim aktualne casvoanie ktore tam teraz mam https://imgur.com/e06IKXH

3.) ALebo mam kupit presne take iste ako tam boly? Alebo ked si kupim napriklad crucial 3200mhz pocitim narast vykonu?


Dakujem za kadzu radu, a vsetkym prajem prijemny den :)
http://www.lockon.webzdarma.cz
MSI K8 Neo4Ultra PlatinumAMD Athlon 64 3200 s9391024MB Kingston 566Mhz
Gainward Nvidia 7800GT 512MBFortron 400WRealtek AC/97
Saitek X-52SeaGate Barracuda 240GB SATA NCQMaxtor 160GB SATAThermaltake WaterCooling CPU/VGA

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7566
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: ASUS G703GI chybna RAM

Príspevok od užívateľa shiro » Ne 19. Apr, 2020, 13:01

Je to celkom novy ntb, to ho uz nemas v zaruke?
RAMky nijak nevypnes. Otestujes to jedine tak, ze jednu vyberies.
V pripade nakupu by som zhanal rovnake ako tam boli z hladiska frekvencii a castovania (hodnota CAS latency - CL) - pre istotu, ze to tam bude fungovat, ze bude podpora dosky, atd. Ntb nemavaju taku flexibilitu podpory komponentov, ako klasicke PC. Pripadne pozri podporu na webe vAsusu, ci tam nepisu rozsah frekvencii RAM.
CPU: Ryzen 7 3700X, CPU fan: SilentiumPC Fera 3, MB: Asrock X570M Pro4, RAM: Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17, SSD OS: Samsung 970evo plus 250GB NVMe, SSD Data + zalohy: 2x Corsair MP510 1TB NVMe, SSD Games: Crucial MX300 525GB SATA, GPU: Gainward GTX1060 6GB, PSU: Corsair RM550x, Monitor: 24" BenQ GW2470H, Case fans: 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
iPad Air 16GB, Xiaomi Mi 9 Lite 64GB

Tom4
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 200
Dátum registrácie: Št 14. Okt, 2004, 14:00

Re: ASUS G703GI chybna RAM

Príspevok od užívateľa Tom4 » Po 20. Apr, 2020, 13:29

Dakujem za info.

NB uz zial nieje v zaruke.

Kazodpadne este sa opytam , aktualne su tam dual RAM s casovanim CL19 a frekvecnou 2666mhz. V pripade ze by mainboard/chip "akceptoval" aj vyssie frekvenciu RAM s inym casovanim, napriklad som nasiel v ponuke RAM s vyssou frekvecnou ale uz roznym casovanim.

Mam sa zamerat na vyssie CL alebo nizssie? Ma to zmysel? Je to citelny narast vykonu?
http://www.lockon.webzdarma.cz
MSI K8 Neo4Ultra PlatinumAMD Athlon 64 3200 s9391024MB Kingston 566Mhz
Gainward Nvidia 7800GT 512MBFortron 400WRealtek AC/97
Saitek X-52SeaGate Barracuda 240GB SATA NCQMaxtor 160GB SATAThermaltake WaterCooling CPU/VGA

Užívateľov profilový obrázok
dexterav
HW expert
HW expert
Príspevky: 21156
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´
Kontaktovať užívateľa:

Re: ASUS G703GI chybna RAM

Príspevok od užívateľa dexterav » Po 20. Apr, 2020, 13:33

na 99% sa nastavia na cl1x 2666MHz, kedže to je štandart
treba čeknúť aké je XMP na 2666 MHz, často aj tie lepšie nabehujú práve na tých cl19 :-(
a pritom OC profil je napr 3200 cl16 :D
kedže NB majú málokedy nejaké čo i len trocha OC dosky
proste len čistý základ
Spoiler: ukázať
Intel Core i9 9900kf@5,1GHz,Strix Z370 F, 2X16GB 3500, RTX2080Ti 2100/15800, H2O + Carbide 600Q,Leadtex Titanium 1kW, 6500GB SSD, HiFace2 + Topping D50s + Schiit Magni 2U + Shure1540, LG 38WK95C, Dell G5 7590 + 2060RTX + Audinst Hud-Mx2 + ATH-M50x ,Mate 20 Pro, HTPC ,ITX 8700k + 2060s
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander

Užívateľov profilový obrázok
Fanthomass
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1484
Dátum registrácie: Po 18. Sep, 2006, 02:00
Bydlisko: Žiar nad Hronom

Re: ASUS G703GI chybna RAM

Príspevok od užívateľa Fanthomass » Po 20. Apr, 2020, 17:36

Tom4 napísal:
Po 20. Apr, 2020, 13:29
Dakujem za info.

NB uz zial nieje v zaruke.

Kazodpadne este sa opytam , aktualne su tam dual RAM s casovanim CL19 a frekvecnou 2666mhz. V pripade ze by mainboard/chip "akceptoval" aj vyssie frekvenciu RAM s inym casovanim, napriklad som nasiel v ponuke RAM s vyssou frekvecnou ale uz roznym casovanim.

Mam sa zamerat na vyssie CL alebo nizssie? Ma to zmysel? Je to citelny narast vykonu?
Ahoj,

ja mám presne tieto isté ramky ako ty v notebooku, akurát s P/N: M471A1K43CB1-CTD, čo ale bude len označenie pre môj kit 2x8 GB namiesto tvojho 2x16 GB.

Prevádzkujem ich cez OC v biose dosky na 3200 MHz CL 18-18-18-43 1T namiesto tých 2666 CL 19. Takže mám manuálny profil (manuálne OC), nie XMP profil. Tieto Samsung pamäte majú výborný OC potenciál, takže netreba hľadať iné, skôr si zalistuj v biose dosky notebooku, ktoré všetky parametre ladenia RAM tam vieš ty nastaviť. Napríklad v mojom biose MSI si viem odomknúť rozsiahle nastavenia až cez "tajné" menu trojklikom, ale potom je tam trilión nie len OC nastavení. :)
CPU: 9700K OC@5 GHz, CPU cooler: Akasa Venom A20, MB: GIGABYTE Z390 AORUS PRO WIFI, RAM: G.Skill Sniper X DDR4 32GB 3000 MHz, GPU: Gigabyte RTX 2080 Gaming OC max OC@2070 / 16000, SSD: Samsung EVO 960 250 GB + Apacer AS340 SSD 960 GB + HDD 2TB Seagate BarraCuda 256MB SATAIII 7200rpm, PSU: SEASONIC FOCUS Plus 750W Platinum, CASE: SilentiumPC Armis AR5X TG RGB //// Monitor: 34" Dell Alienware AW3418DW, IPS, 100Hz, Gsync //// NOTEBOOK: MSI GE75 9SG (9750H + 16GB + RTX 2080)

Tom4
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 200
Dátum registrácie: Št 14. Okt, 2004, 14:00

Re: ASUS G703GI chybna RAM

Príspevok od užívateľa Tom4 » Št 23. Apr, 2020, 14:21

Ahojte,

dakujem za rady.

Este by som sa opytal ake program/software pouzivate na upgrade BIOSu, nakolko standardny ktory tam je ma minimalne funkcie. Absolutne nic sa tam neda nastavit.
http://www.lockon.webzdarma.cz
MSI K8 Neo4Ultra PlatinumAMD Athlon 64 3200 s9391024MB Kingston 566Mhz
Gainward Nvidia 7800GT 512MBFortron 400WRealtek AC/97
Saitek X-52SeaGate Barracuda 240GB SATA NCQMaxtor 160GB SATAThermaltake WaterCooling CPU/VGA

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7566
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: ASUS G703GI chybna RAM

Príspevok od užívateľa shiro » Pi 24. Apr, 2020, 10:16

notebookove biosy su minimalne nastavitelne, to nieje stolne pc.
bios sa flashuje vzdy programom od vyrobcu ntb, v pripade skladanych pc od vyrobcu dosky.
CPU: Ryzen 7 3700X, CPU fan: SilentiumPC Fera 3, MB: Asrock X570M Pro4, RAM: Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17, SSD OS: Samsung 970evo plus 250GB NVMe, SSD Data + zalohy: 2x Corsair MP510 1TB NVMe, SSD Games: Crucial MX300 525GB SATA, GPU: Gainward GTX1060 6GB, PSU: Corsair RM550x, Monitor: 24" BenQ GW2470H, Case fans: 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
iPad Air 16GB, Xiaomi Mi 9 Lite 64GB

Napísať odpoveď

Návrat na "Pamäte"