Domaca LAN siet

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
YTdecoy
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 43
Dátum registrácie: Št 11. Júl, 2019, 19:35

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa YTdecoy » Pi 23. Aug, 2019, 07:08

Chapem to tak, ze metaliku nemas v krku ? No to mas nemile. Tie testy vo switchoch su vacsinou na baze odrazu signalu a na zaklad stacia. Ak mas stastie, ze kable su ok, tak urcite zasuvky a keystone. Najhorsi pripad je, ked to robi elektrikar ktory sa s tym hraje ako keby to bola cyky-na. Ja osobne by som vyhadzal najpr tie plastove keystony, nahodil normalny konektor a postupne vylucil problem v racku. Snad tam mas nejaku rezervu :-)
Este jedna vec, aky tam mas vobec kabel ?

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4176
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa molnart » Ne 25. Aug, 2019, 20:43

zrovna tieto kable o ktorych hovorime su v krkoch, tie dalsie uz nie. ale ci na poslednych par cm nie su pricapene aj elektrikarskou sadrou to uz nepoviem. aky je normalny konektor? akoze RJ45? to nemam sancu, nedotiahne to k switchu, uz teraz som musel rack podlozit aby sa to zmestilo :facepalm:

kabel je tam tento https://www.alza.sk/datacom-drat-cat5e- ... d40039.htm
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

4040
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 908
Dátum registrácie: Št 30. Okt, 2014, 23:27

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa 4040 » Ne 25. Aug, 2019, 21:13


Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4176
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa molnart » Ne 25. Aug, 2019, 23:28

po kratkom testingu:
1) AV receiver aj blu ray prehravac funguju len v porte 4, v ostatnych nedostatnu IP adresu
2) Port 1: ked donho pichnem router normalne nabehne, siet gigabit, cable test zo switchu bez problemov (nemam doma notas s ethernet portom, tak to skusam tak ze zapajam router v mode DHCP client)
3) Port 2: router ukazuje 10 Mbit pripojenie. copper test zo switchu neviem spustit. sem-tam sa viem dostat do web ui routra cez LAN port z inej pripojky ale ping na hlavny router nejde.
4) Port 3: router okazuje 100 Mbit pripojenie, inac sa tvari ze vsetko funguje normalne, pingy na ozajstny router su dobre. cable test ukazuje chybu na prvom metri, tak by to mohol byt kabel zo switchu alebo keystone, zajtra sa pozriem. predpokladam ze tu vzdialenost pocita od switchu.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7025
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa shiro » Po 26. Aug, 2019, 08:24

Router mas aky? Lebo toto sa mi tiez deje v kombinacii s Mikrotik RB951G-2HnD + Vero4k multimedialna krabicka.
Skus sa na dane problemove porty pripojit priamo, napr. s notebookom, ci dostane IP. Tymto vylucis/potvrdis vadu routra alebo kablovania v stenach.
Zle nakrimpovana zastrcka bud ide, alebo nie a tym padom musis skontrolovat celu cestu signalu, az po router. Lepsie testery ti vedia ukazat ci maju spravny kontakt na vsetkych vodicoch. Tak budes vediet, ci je problem v kabloch ci krimpovani.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4176
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa molnart » Po 26. Aug, 2019, 08:50

hlavny router je miktorik, ale donho nic priamo napojene nie je, za nim je cisco switch kde su pichnute kable z patch panelu. router ktorym som skusal pripojenie je linksys v repeater mode. notebook s lan portom aktualne k dispozicii nemam. zle nakrimpovana zastrcka moze byt zle nakrimpovana na menej vodicov, takze tych 100 a 10 mbitov rychlosti mi dava logiku. akoze 100 mbitov by mi aj stacilo, ale darmo ked zariadenie ktore na nom ma fungovat nefunguje.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Užívateľov profilový obrázok
Erazer
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 991
Dátum registrácie: St 11. Aug, 2010, 11:00
Bydlisko: Trenčín

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa Erazer » Po 26. Aug, 2019, 10:03

Pripomína mi to keď som do keystonu prehodil vodiče tak že nesedeli so schémou a ten kábel išiel max iba 100Mbit. Po prehodení vodičov ako to má byť normálne (T568B) 1Gbit

(myslel som že poradie vodičov môže byť ľubovolné ak je dodržané poradie na oboch stranách. Evidentne to tak nieje :D Niektoré z vodičov asi majú málinko väčší prierez ako ostatné, poprípade nejaké vzájomné tienenie alebo čo a preto treba dodržať T568B) - porpípade mi to tu niekto vysvetlite budem vďačný :-)
PC: i5-4570,16GB RAM,1060 6G,SSD 250GB Burst, 500GB HDD, Schrödinger's 500w PSU, m: G502 hero
Audio: GSP 500+GSX 1000 Notebook: Lenovo P50,Phone:Oneplus2,
Diablo III battletag: Sorrow#2622, Star Citizen Handle: Erazer1
Vytvorte si účet v Star Citizen pomocou tohto ref. linku a získajte 5,000 in game kreditov zdarma
>>> STAR-K3QT-JHMS<<<

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7025
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa shiro » Po 26. Aug, 2019, 10:25

Poradie je dolezite, pretoze vodice mas skrutene v istych paroch, kvoli odruseniu. Krimpovanim vodicov mimo normy rozhodis tento system. Potom to nemusi ist vobec, alebo max. 100vkou.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4176
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa molnart » Po 26. Aug, 2019, 21:22

tak som dnes skusil tu pripojku ktora davala len 10 mbit, prehodil som kabel medzi switchom a patch panelom a cuduj sa svete, svieti kontrolka gigabit, copper test v pohode. idem na rovnaku pripojku dat blu ray prehravac, nic. vymenim kabel od blu ray prehravaca, ide. takze obidva kable ako keby zle nakrimpovane. pritom poradie zil je ok, su zatlacene dobre, vizualne sa zda byt vsetko v poriadku. asi sa na cele domace krimpovanie vyseriem a kupim par metrovych hotovych kablov.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

shajek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4360
Dátum registrácie: Ut 12. Aug, 2008, 12:16
Bydlisko: Pravenec
Kontaktovať užívateľa:

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa shajek » Po 26. Aug, 2019, 21:30

alebo sa to "nauc" kym to nepojde ;) skusenosti su na nezaplatenie
CPU: AMD Phenom X3 720 BE 2,8 GHz @ 3,9 GHz 1,45V @@@ Phenom x4 3,6Ghz 1,375V (batch no. 0905 FPMW)CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 790XTA-UD4 RAM: 2x4GB ADATA Xtreme Series 2000 Mhz 8-7-6-15 tRC 11 CR 1T GPU: Asus EAH5850 DirectCU (985@5200MHz(1300MHz)) Monitory: 2x 24" LCD shit CRT HDD: WD 10EALS, ST Barracuda ST1000DM003 PSU:Seasonic M12II 620W 80Plus OS: Windows 7 Ultimate SP1 x64, Myš: nejaká Canyon Klávesnica : Microsoft Natural Elite, 3DMark Vantage : P16326 3DMark 06 : 21345

YTdecoy
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 43
Dátum registrácie: Št 11. Júl, 2019, 19:35

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa YTdecoy » Ut 27. Aug, 2019, 07:27

Ked budes krimpovat, nestlacaj krimpovacky na max, ale s citom. Pozri si, ci tie noze su zatlacene v rovine a nie sikmo. Obcas sa stane ze vnutorna cast kde su napruzene kontakty nedolahnu k nozom v konektore. Uz sme mali seriu zariadeni kde sa museli krimpovat rj45 s citom. Pripadne kup ako pises hotove patch kable.

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7025
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa shiro » Ut 27. Aug, 2019, 08:48

patch kable som tiez kupoval hotove. Komu sa chce s tym babrat :-)
najradsej krimpujem tzv. droty, tie pekne drzia tvar. "Lanka" su otravne, makke, nedrzi to tvar a blbo sa to vsuva do konektora.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Richard_12
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 236
Dátum registrácie: Ut 11. Aug, 2009, 22:29

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa Richard_12 » Št 29. Aug, 2019, 15:02

Pozor aj na konektory RJ-45. Ak sa drôt osadí konektorom pre lanko, tak sa nože nesprávne zaseknú a ohnú sa. Vodiče sa v konektore hýbu alebo dôjde ku skratu medzi susednými vodičmi. Problém sa často neprejaví okamžite ale až behom mechanického namáhania kábla. Používam aj kábel tester aby som vylúčil problémy spôsobené nesprávnym nakrimpovaním.

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4176
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa molnart » Št 29. Aug, 2019, 15:18

skontroloval som vsetky kable, dve co nefungovali som odfikol konektory a dal nove, jeden bol original, ten mi nesiel uz ani predtym, kable tam boli tiez v nejakom divnom poradi, nebol to ani T568A ani B, tak to som vyhodil.

neviem ci s tymto suvisi dalsi zaujimavy problem: mam doma dve UniFi AP-cka, jeden v dome na chodbe a druhy na streche vonku (Mesh AC). ked si zoberiem iPad von, ze sa snazi pripojit na to druhe AP-cko, tak uplne sa zblazni, nechce sa pripojit na ziadnu wifinu (pise chybne heslo, pricom je dobre) a treba tam vyresetovat sietove nastavenia. ine zariadenia funguju, ale zda sa mi ze trva dlhsie kym sa pripoja.
preco podozrievam ze je to kablom: na pripojenie som pouzil lan kabel ktory bol povodne pouzity ako tazne lano na vytiahnutie asi 15 kg betonovej kocky na strechu, takze je trosku naky natiahnuty/pokruteny :D plus ide o tieneny kabel na ktory som nakrimpoval obycajny UTP konektor (ine doma nemam). moze to byt tym?
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Richard_12
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 236
Dátum registrácie: Ut 11. Aug, 2009, 22:29

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa Richard_12 » Št 29. Aug, 2019, 18:35

Robíš s LAN káblom psie kúsky. Ja nemám rád keď mi niekto stúpne na kábel. LAN káblu s ktorým si vytiahol 15 kg betónovú kocku by som už neveril. Určite došlo k deformácii. Tie konektory by ani nevadili. Určite by som dodržal pravidlo lanko kábel-lanko RJ-45 konektor; drôt kábel-drôt RJ-45 konektor ako som už písal v predchádzajúcom príspevku.

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"