Mikrotik - pre zaciatocnikov

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Užívateľov profilový obrázok
Byah
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 285
Dátum registrácie: Pi 02. Máj, 2014, 15:42
Bydlisko: Malacky

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Byah » Ut 23. Júl, 2019, 18:35

Snake napísal:
Ut 23. Júl, 2019, 01:50
chlapce tebe vobec nie je sproste si sem este bachnut partnersky link? Ludia ti tu idu radit a ty ides na nich zarabat? mas nejaku chrbtovu kost vlastne?
Nechapem aky partnersky link? Toto si vyprosim! Ospravedlnenie by urcite neurazilo ides ma tu ociernovat co vobec neni pravda nejedna sa o ziaden partnersky link a uz vobec nie o nejaku spolupracu nasiel som deal mam zaujem tak som sa spytal ako to funkcnit ak sa to da.

PS: nech sa paci screen: https://i.imgur.com/f6rKDKV.png
Mozes si to sam hodit do googlu.

Edit:// a uz vobec by som tu neskusal na niekom zarabat v prvom rade by mi to svedomie nedovolilo.
Edit2:// Bit.ly som hodil lebo povodny link bol mrte dlhy vid. foto: https://i.imgur.com/xXzRdS1.png

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13727
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Snake » Ut 23. Júl, 2019, 21:43

Vyprosuj si co chces, toto je link ktory si postol cez bit.ly
Obrázok

a ano dlhy je, nakolko je tam affilate code a kampan, nabuduce daj odkaz na homepage a je.
#rollerman

Užívateľov profilový obrázok
Byah
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 285
Dátum registrácie: Pi 02. Máj, 2014, 15:42
Bydlisko: Malacky

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Byah » St 24. Júl, 2019, 00:07

Slusnost kaze sa ospravedlnit aspon, kedze si napisal ci mam vobec chrbtovu kost. :) Kazdy podla svedomia(tymto je to pre mna uzatvorene)...
Ked kliknem na tu reklamu na googli je tam ten isty affiliate a myslim, ze to tak maju naschval lebo cez homepage som ten deal nevedel najst.


s5 ku teme.
Takze da "nainstalovat/nastavit" VPN priamo do/v MikroTiku ci nie? Ak ano je niekde nejaky guide ci uz pisomnej alebo video podobe? Vdaka

Edit:// To Snake: Pls, premaz tento offtopic. A ponechaj cisto vecne ku teme. Nikoho to urcite nezaujima nase dohadovanie sa. Keby nieco mame SS.

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2732
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » St 24. Júl, 2019, 09:16

napr. https://www.youtube.com/watch?v=7JM_tHD6KIo na nete je kopec veci, ja sam som robil len server, nikdy nie klienta tak neporadim alebo asi lepsie: https://www.youtube.com/watch?v=ssrRrY8bDiA
PC: Asus M5A97 R 2.0 - FX-6300@3.8GHz - 16G RAM@1866MHz - MSi Gaming X GTX 1660Ti 6GB
Mobil: Huawei P Smart Z

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4236
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa molnart » St 24. Júl, 2019, 09:22

Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

YTdecoy
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 63
Dátum registrácie: Št 11. Júl, 2019, 19:35

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa YTdecoy » St 24. Júl, 2019, 15:56

Vzdy je lepsie u toho rozmyslat ako copy paste, ale tak inspiruj sa ... https://support.purevpn.com/mikrotik-configuration

aj by sa turbo mohol vratit, je v tejto sekcii nuda 🙈
Naposledy upravil/-a YTdecoy v Št 25. Júl, 2019, 12:35, upravené celkom 2 krát.
RS120PA2/DL380g6/DL360g6/RX100/R320+modded perc ... aka pazrave pieskovisko

Užívateľov profilový obrázok
Byah
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 285
Dátum registrácie: Pi 02. Máj, 2014, 15:42
Bydlisko: Malacky

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Byah » St 24. Júl, 2019, 20:01

molnart napísal:
St 24. Júl, 2019, 09:22
http://lmgtfy.com/?q=purevpn+mikrotik
Jeej, vdaka si true MVP. Kebyze je tu nieco ako Gold na reddite uz by si ho mal :D :good:
Vobec ma to nenapadlo takto pozret.

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7114
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa shiro » So 17. Aug, 2019, 13:17

No...tak som si zrobil NAS z HW co mi ostal. Je to klasicke PC, bezi na nom Openmediavault system - minimalisticky Debian Linux, riadi sa to cez webkonfig. Samozrejme chcem streamovat cez sambu filmy z NAS do vero4k multimed. krabicky cez domacu LAN. No narazil som na problem.

Sucasny stav:
ISP: Orange fiber
Zapojenie zariadeni: Orange Huawei HG8245 konvertor-wifi router (192.168.100.1) -> WAN port routra Mikrotik RB951G-2HnD (192.168.100.2)
Mikrotik robi NAT do 192.168.100.xxx -> 192.168.0.xxx

Ako su pripojene veci:
Huawei HG8245 -> orange fiber tv stb
Huawei HG8245 (192.168.100.1) -> vero4k multimedialna krabicka s OSMC systemom (defakto libreelec) a Kodi (192.168.100.5)
Huawei HG8245 (192.168.100.1) -> NAS (192.168.100.6)

Chcem to mat nejak roztriedene, snazim sa vsetky zariadenia pripojovat do mikrotiku. A huawei mat iba ako konvertor optika-metalika.
Ale:
Vero4k nefunguje na LAN, ked ho dam do mikrotiku, kde by som ho rad mal. Musim ho mat zapojene v huawei.
Proste sa sietovka vero4k nema rada s mikrotikom. Skusal som asi vsetko. Zahada.
NAS mam tiez zapojene v huawei, pretoze blba samba je navrhnuta tak, ze nevidi iny subnet.
Tieto dve veci mi moj system rozhadzuju :-)

Chcel by som skratka na vero4k (192.168.100.5) v Kodi vidiet smb share zo zariadenia na ipcke 192.168.0.3. Docital som sa, ze sa to da riesit cez vytvorenie VLAN v mikrotiku, ktora bude "premostovat" subnety. Vero4k ako aj NAS maju minimalisticky Debian Linux, kde je iba konzola a nad tym bezia prislusne programy (kodi a openmediavault) - takze akekolvek nastavenia testovacky su dost obmedzene.

V zivote som to nerobil, viete pls dakto povedat ako na to? Je vobec mozne takto oblbnut zariadenie aby si myslelo ze co nieje v jeho subnete tam je?

Uz som raz robil daco podobne, ked som sa potreboval dostat z PC s ip 192.168.0.2 do webkonfigu huawei routra na 192.168.100.1. Mam na to spravene pravidlo v mikrotik firewalle a ide to. Ale ked to zreplikujem s ipckami NASka a Vero4k, tak, ako by som to chcel mat (vero4k 192.168.100.5 a NAS 192.168.0.3) tak to nejde, vero4k nevidi ziadne samba shary.

Ak sa to neda tak prinajhorsom ostanem ako som teraz....
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13727
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Snake » So 17. Aug, 2019, 16:50

Prepni si huawei do bridgu, nahadz to na mikrotik (a ziadne ze nejde a sietovka sa nema rada), a nebude treba riesit taketo hluposti, toto uz ani neni skrabanie sa pravou nohou na lavom uchu, toto je uz sebatryznenie takyto konfig
#rollerman

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7114
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa shiro » So 17. Aug, 2019, 17:17

mas pravdu, ale s tym sa nevyhadam.
Mozes kludne prist na navstevu, dame pivo, whisky a uvidis na vlastne oci logy z mikrotiku a aj nazivo, ako to nejde :-)
Tiez som cumel ako puk.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4647
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Chris » So 17. Aug, 2019, 20:28

Ja len 2 veci:
Ad.1 zbytocne ti doma 2 subnety na odseparovania prehliadaca? Ak aj tak zbytocne nemas routovaci vykon...
Ad.2 v OMV sa da cez ssh nastavovat jednotlive apply a upravovat konfigy. OMV je len orchestrator appiek, nie jeho sucast.
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7114
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa shiro » Ne 18. Aug, 2019, 08:35

O SSH viem, aj to pouzivam. Preto som pisal ze je nastavovanie obmedzene, lebo vsetko treba riesit textovo, atd.

Dva subnety mam kvoli tomu vero4k, ktore musi byt pichnute v orange huawei konvertor-routri. Pretoze v mikrotiku skratka nejde. Uz davno som to riesil a nevyriesil. Ani na fore OSMC (OS vero4k a ich podpore) ani na fore mikrotiku. Skusal som updaty mikrotik ROS, reset mikrotiku a znovunastavenie, updaty a reinstall OSMC na vero4k + sme s kusali rozne finty s ich OS, ine kable, LAN porty....akonahle to pichnem do mikrotiku, tak ten v logu hlasi "dhcp offered lease without success" a to sa tam opakuje. Ked nastavim staticku ip na vero4k, tak ju mikrotik niekedy vidi, niekedy nie, ale tiez sa na nu neda dostat. Ked to zapojim do huaweia, hned dostane ip od jeho dhcp v 100vkovom subnete a vsetko bezi.

Rad by som mal vsetko v mikrotiku, v jednom zariadeni a subnete. A huawei nastaveny v L2 mode, kedy sa chova len ako priechodzie zariadenie. No kvoli vyssie uvedenemu to skratka neni mozne.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

YTdecoy
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 63
Dátum registrácie: Št 11. Júl, 2019, 19:35

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa YTdecoy » Ne 18. Aug, 2019, 15:34

Ak neflapuje port, chyba je v sw a verim, ze za toto urcite Sergej nemoze, vero obcas proste hapruje. Mozes presmerovat port cez dsnat bez broadcastu a nastavit si to priamo v tom vero. Proste kockopes. Pripadne, ak mas do ont pristup, vypni tam dhcp, MT daj do bridge a na nom nastav dhcp s gw ont. Asi najmenej ohavne riesenie. Pripadne mozes nechat dhcp z ont, zalezi co vsetko na MT mas. ☺️
RS120PA2/DL380g6/DL360g6/RX100/R320+modded perc ... aka pazrave pieskovisko

Užívateľov profilový obrázok
Memnon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4011
Dátum registrácie: Po 11. Sep, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Memnon » Pi 20. Sep, 2019, 12:12

mal by som snad jednoduchu otazku
mam viacej pripojenych PPP clientov a chcel by som obmedzit to kto sa moze kam dostat, no nejak sa mi to nedari nejak oznacit uzivatelov podla zdroja
jednej skupine som dal pull povedzme 192.168.20.0/24 a druhej 192.168.10.0/24 ako nastavim pravidlo na FW podla source addr nepusti nikoho nikam
dik
MB:ASUS Maximus XI Hero / CPU:i9 9900k@5GHz(1.27V) / CPUcooler:Noctua NH-U14S/2x NF-A15+mx2 / RAM:4x8GB Patriot Viper, 4oooMhz(1.35V) / GPU:ASUS Strix GeForce GTX1080ti@1949/12060 / SSD:Adata SX8200 Pro 1TB / HeadSet:Steelseries Arctis 7 / mouse:Fnatic Clutch2 / keyboard:Fnatic Streak RGB / PSU:Seasonic Focus Plus 850 gold / case:Fractal Design Define R4 Titanium Grey + Noctua NF-A14 PWM / monitor:HP Omen X 35

YTdecoy
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 63
Dátum registrácie: Št 11. Júl, 2019, 19:35

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa YTdecoy » Pi 20. Sep, 2019, 12:46

Bud si u usera nastavis local, remote address (v secrets) alebo si na kazdeho usera vytvor rozhranie na zaklade jeho mena (server binding). Globalne to este mozes hodit do bridge, zalezi na situacii.
RS120PA2/DL380g6/DL360g6/RX100/R320+modded perc ... aka pazrave pieskovisko

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"