Ryzen 5 2600 - 65°C a studeny chladic?

Všetko o procesoroch vrátane ich pretaktovania...
Užívateľov profilový obrázok
DiwaSwina
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1416
Dátum registrácie: Po 28. Júl, 2003, 08:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Ryzen 5 2600 - 65°C a studeny chladic?

Príspevok od užívateľa DiwaSwina » Po 11. Feb, 2019, 21:45

Zdravim,

ako maju nove ryzeny nastavene sledovanie teploty resp. kde presne to meraju??
Mne to pri Prime95 ukazuje cez HWinfo az k 65°C (4.1GHz@1.3xV) a pritom samotny chladic je chladny resp. heatpipy su na dotyk len mierne teple-celkovo cele okolie socketu na doske nie je vobec zohriate ako by malo byt pri tych 65tupnoch, merane aj IR teplomerom - cca 30-35 stupnov, cipset 40..
V pritlaku problem nie je, dal som to dolu a pasta bola rovnomerne roztlacena po celej ploche CPU, takisto pri spetnej montazi vidim ze na okrajoch pastu pekne vytlacilo, ziadne prehrievanie/padanie/tuhnutie sa nekona, v zatazi to vybehne na tych 65 a dalej nejde.
Predchadzajuce Phenomy/FX sa to spravalo celkom inac a teploty CPU pritom boli nizsie..
Kde je zakopany pes?? D.

edit: CPU chladic Zalman CNPS9900MAX + 80mm vetrak z druhej strany socketu.

Užívateľov profilový obrázok
pipo137
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6496
Dátum registrácie: Ut 08. Feb, 2011, 17:28
Bydlisko: Bratislava - Petržalka

Re: Ryzen 5 2600 - 65°C a studeny chladic?

Príspevok od užívateľa pipo137 » Ut 12. Feb, 2019, 14:02

ehm... a kde má byť akože problém?? :rolleyes:

Frekvencia dobrá, napätie dobré (dokonca fakt dobrý výsledok ak to ide stabilne na 4,1GHz pri len 1,3V) a teploty super (ešte aj vzhľadom na použitý chladič) ;)

PS: To že má cpu 65°C neznamená, že aj pasív bude mať 65°C ;)
...takže ak som ťa správne pochopil, vychádza mi z toho že je všetko v poriadku :good:
DESKTOP MB: MSI B450 Gaming Pro Carbon AC CPU: AMD Ryzen 5 3600 @ 4,2GHz + Nocua NH-D14 Black RAM: HyperX Predator 2x8GB @ 3600MHz 16-18-18-18-36 1T GPU: Sapphire NITRO+ Radeon RX580 8GB @ 1520/8900MHz SSD: Samsung 970 EVO 500GB + Crucial M4 256GB PSU: EVGA SuperNOVA G2 750W Case: Projekt "R4R" - Fractal Design Define R4 Monitor: Dell U2415 OS: Windows 10 Pro 64bit SK Mouse: Cyborg R.A.T. 7 Mouse Pad: A4tech Bloody B-081 Keyboard: Microsoft SideWinder X4
HTPC MB: MSI Z77 MPOWER CPU: Intel Core i7 3770K @ 4,0GHz + IHS mod + Noctua NH-D15 RAM: Crucial Ballistix Tactical LP 2x8GB @ 2000MHz 9-9-9-27 1T GPU: Intel HD4000 SSD: Samsung 850 EVO 500GB HDD: 5x WD Red (20TB) Sound card: Asus Xonar Essence STX TV: Panasonic TX-55AS640E
Smartphone: Xiaomi Mi Mix 2, Xiaomi MiNote Pro

Užívateľov profilový obrázok
kllr007
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 3719
Dátum registrácie: So 21. Aug, 2010, 18:52
Bydlisko: Žilina - Lietavská Lúčka

Re: Ryzen 5 2600 - 65°C a studeny chladic?

Príspevok od užívateľa kllr007 » Ut 12. Feb, 2019, 14:26

65C v prime95 je až neuveriteľne dobrý vysledok
MB: Gigabyte B450M S2H; CPU: AMD Ryzen 2600; RAM: 16GB GSkill DDR4 3000Mhz; GPU: Sapphire Pulse 5700 8GB; SSD: Crucial MX500 1TB; PSU: Be Quiet Pure Power 11 500W; CASE: Jonsbo UMX3; LCD: BenQ EW277HDR; MOUSE: Logitech MX Master + Razer Goliathus; KEYBOARD: RK61; Repro: Edifier R1280T; OS: Windows 10

Užívateľov profilový obrázok
pipo137
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6496
Dátum registrácie: Ut 08. Feb, 2011, 17:28
Bydlisko: Bratislava - Petržalka

Re: Ryzen 5 2600 - 65°C a studeny chladic?

Príspevok od užívateľa pipo137 » Ut 12. Feb, 2019, 14:36

jj, na to som narážal, že pri 4,1GHz a pri tom chladiči mi to príde fakt super teplota.
Samozrejme, dosť tomu pomáha aj to relatívne nízke napätie na tú frekvenciu :good:
DESKTOP MB: MSI B450 Gaming Pro Carbon AC CPU: AMD Ryzen 5 3600 @ 4,2GHz + Nocua NH-D14 Black RAM: HyperX Predator 2x8GB @ 3600MHz 16-18-18-18-36 1T GPU: Sapphire NITRO+ Radeon RX580 8GB @ 1520/8900MHz SSD: Samsung 970 EVO 500GB + Crucial M4 256GB PSU: EVGA SuperNOVA G2 750W Case: Projekt "R4R" - Fractal Design Define R4 Monitor: Dell U2415 OS: Windows 10 Pro 64bit SK Mouse: Cyborg R.A.T. 7 Mouse Pad: A4tech Bloody B-081 Keyboard: Microsoft SideWinder X4
HTPC MB: MSI Z77 MPOWER CPU: Intel Core i7 3770K @ 4,0GHz + IHS mod + Noctua NH-D15 RAM: Crucial Ballistix Tactical LP 2x8GB @ 2000MHz 9-9-9-27 1T GPU: Intel HD4000 SSD: Samsung 850 EVO 500GB HDD: 5x WD Red (20TB) Sound card: Asus Xonar Essence STX TV: Panasonic TX-55AS640E
Smartphone: Xiaomi Mi Mix 2, Xiaomi MiNote Pro

Užívateľov profilový obrázok
DiwaSwina
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1416
Dátum registrácie: Po 28. Júl, 2003, 08:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ryzen 5 2600 - 65°C a studeny chladic?

Príspevok od užívateľa DiwaSwina » Ut 12. Feb, 2019, 21:14

Vsetko je OK , "problem" je v tom ze na starom FX/Phenome ked som mal 55C tak som to citil aj na chladici, resp. heatpipy boli horuce - tu teplota vyskoci na 65 a heatpipe su len letne aj po nejakom case.

Užívateľov profilový obrázok
gammaray
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 7573
Dátum registrácie: Po 23. Okt, 2006, 02:00
Bydlisko: Kysucké Nové Mesto
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ryzen 5 2600 - 65°C a studeny chladic?

Príspevok od užívateľa gammaray » Po 18. Feb, 2019, 01:12

Môže to byť napr v tomto že teplo sa prenáša cez IHS ťažšie a aj teplotný senzor môže byť umiestnený inde ako u phenoma. Dúfam že porovnavas ten istý chladič ktorý si použil aj pri phenome aj teraz. Môžeš posprtat a zistiť ak sa dá kde bol teplotný senzor u phenoma a kde u ryzena.
ZOSTAVA
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5-3470 @ 3,8 GHz, MB: MSI Z77MA-G45, RAM: 2x4 GB Kingston Beast XMP 1600 MHz CL9, SSD: Samsung 860 Pro 256GB, HDD: Seagate Constellation CS 1TB, DVD RW: Samsung SH-S183A, GPU: ASUS GeForce GTX 1050 Ti STRIX 4GB, PSU: SEASONIC G-Series 450W 80+ Gold, Monitor: LG 32GK850F, CASE: Fractal Design Define Mini, Headset: KOSS SB/45, Repro: Fluid Audio F5, Myš: Logitech G400, Klávesnica: Corsair K68 RGB, OS: Windows 10 Pro 64bit


Užívateľov profilový obrázok
DiwaSwina
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1416
Dátum registrácie: Po 28. Júl, 2003, 08:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ryzen 5 2600 - 65°C a studeny chladic?

Príspevok od užívateľa DiwaSwina » Po 18. Feb, 2019, 22:18

Chladic je ten isty. Teplota na Phenome sa dvihala postupne, na Ryzene ked je zataz tak to vystreli prakticky okamzite, takze to teplotu meria niekde inde-nie je to pocitane len softverovo?? Google moc nepomohol..

faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15680
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: Ryzen 5 2600 - 65°C a studeny chladic?

Príspevok od užívateľa faugusztin » Po 18. Feb, 2019, 22:42

Teploty su pocitane podla urcitej logiky, teplotnych sensorov je tam 20 !
Obrázok

Užívateľov profilový obrázok
DiwaSwina
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1416
Dátum registrácie: Po 28. Júl, 2003, 08:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ryzen 5 2600 - 65°C a studeny chladic?

Príspevok od užívateľa DiwaSwina » Ut 19. Feb, 2019, 20:12

:good: :good: :good:

mirec10
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 41
Dátum registrácie: Ne 10. Okt, 2010, 20:14

Re: Ryzen 5 2600 - 65°C a studeny chladic?

Príspevok od užívateľa mirec10 » St 20. Nov, 2019, 11:33

Ryzen umelo zvysuje zobrazenu teplotu na zaklade TDP a asi aj niektorych napati (PLL ?). Pokial by ale skutocna teplota prekrocila tuto "vypocitanu" tak by to malo zohladnit a zobrazit normalnu teplotu. Tato hodnota ale zvykne odrazu vyskocit o par stupnov a potom za cca 10 sekund sa vratit do normalu (teda aspon u mna na 1700X a Asus C6H) co sa prejavi aj na otackach ventilatora. V BIOSe sa to ovplyvnuje cez "senseMI skew", u mna je default 272, pri 276-278 su teploty znacne mensie. Tuto hodnotu by som ale nemenil pokial nestupa nad 75 °C, pretoze ovplyvnuje viacero faktorov, nielen zobrazenu teplotu.
Pokial mas problem so zbytocne vysokymi otackami vetraku tak skus to nastavit (na Asus doskach Q-fan control).

PS: U mna tato teplota stupla az na 85 °C pri OC 3,85 GHz a prime95, chladic Noctua NH-D15S tiez len mierne zohriaty.

Užívateľov profilový obrázok
DiwaSwina
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1416
Dátum registrácie: Po 28. Júl, 2003, 08:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ryzen 5 2600 - 65°C a studeny chladic?

Príspevok od užívateľa DiwaSwina » So 14. Dec, 2019, 14:20

Dik za info, dal si ma viacej do obrazu :good: :good: ,

ja s teplotami/otackami nemam ziadny problem(big tower, 6x fan 120-230mm, extra chladeny socket/VRM odzadu, cele PC nastavene dost hlucne, napr. GPU toci naplno uz pri 65C), vsetko je pekne stabilne aj po overclocku,
len ma zaskocilo to meranie teplot ze chladic je prakticky studeny a teplota razovo vyskoci.
Ako dlho ti bezal ten Prime95? Torture testy uz moc nepouzivam, pridu mi zbytocne, PC samotne pri hrani/3dmark/cinebench atd. je stabilne, teploty max 65C.

"senseMI skew" v BIOSe nemam resp. to tam nikde nevidim (MSI B450 Tomahawk, posledny Ryzen3 BIOS).

mirec10
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 41
Dátum registrácie: Ne 10. Okt, 2010, 20:14

Re: Ryzen 5 2600 - 65°C a studeny chladic?

Príspevok od užívateľa mirec10 » Št 02. Apr, 2020, 00:46

DiwaSwina sorry nebol som tu,
medzitym som presedlal na Ryzen 2700X s povodnou MB Asus C6H.
Navysovanie teploty sa tu znacne zmiernilo, aj senseMI skew inac funguje.
Je ale mozne ze na doskach s B350/B450 chipsetom (tvoja MSI Tomahawk) sa neda so senseMI nic robit, na Asus doskach je to pod "tweakers paradise".
Co ma ale zarazilo je automatika na PLL 1,8V napatie, ktora tam j**la 2,05V pricom manualne nastavenie na 1,78V je stale stabilne.
Podla "safe voltages" je uz na vzduch. a vodnych chladicoch takmer kriticka hodnota 2,1V.
Zvysenie PLL ma pomoct pri BCLK pretaktovani, ja ale dviham len nasobic CPU freq.
Teraz uz viem ze aj PLL ma dost znacny vplyv na zobrazenu teplotu mozes skusat znizit dokedy je stabilne 1,75V - 1,78V ak sa da.

Užívateľov profilový obrázok
DiwaSwina
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1416
Dátum registrácie: Po 28. Júl, 2003, 08:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ryzen 5 2600 - 65°C a studeny chladic?

Príspevok od užívateľa DiwaSwina » Št 02. Apr, 2020, 21:30

Dik,

PLL som sa vobec nechytal, mam to vsetko Auto, manual napatie mam len na CPU (tiez dviham len nasobic) a RAM,

ktora polozka v HWInfo je PLL? Moze to byt "CPU +1.8V" ?? (drzi sa mi to stabilne na 1.816-1.824).

Napísať odpoveď

Návrat na "Procesory"