ako na optiku v zvukovej karte

Ostatný HW, ktorý nepatrí do iných sekcií­, problémy s týmto HW ich riešenia...
Užívateľov profilový obrázok
Andre
Audio expert
Audio expert
Príspevky: 9844
Dátum registrácie: St 09. Jan, 2008, 14:00
Bydlisko: Žilina

Re: ako na optiku v zvukovej karte

Príspevok od užívateľa Andre » Ut 11. Dec, 2018, 19:29

nemaju doska aj karta na vystupe sluchatkovy zosik?
cize silnejsi vystup nez standart a mozu tak prebudit vstup repro predzosikov
kukni ovladace kariet, ci nie je mozne na vystupe nastavit zosilnenie na line-out uroven
Naposledy upravil/-a Andre v Ut 11. Dec, 2018, 19:34, upravené celkom 2 krát.
i7-4790K 4,5GHz 1,1V delid| Noctua D15S + 2x Noctua P12 | MSI Z97 GAMING 3 | 16GB DDR3 | Samsung 850 EVO 500GB | Seasonic Focus Plus 650 Gold | NZXT S340 Elite + 2x out Noctua S12A
Corsair Scimitar Pro + Roccat Hiro | Fnatic Gear Rush MX Red + CM wrist rest | Dell P2414H
Topping DX3 Pro + Focal Alpha 65 / Beyerdynamic DT 150 + Brainwavz pads

shajek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4390
Dátum registrácie: Ut 12. Aug, 2008, 12:16
Bydlisko: Pravenec
Kontaktovať užívateľa:

Re: ako na optiku v zvukovej karte

Príspevok od užívateľa shajek » Ut 11. Dec, 2018, 19:32

pretoze digitalny vystup zo zvukovky a dosky je ten isty, a mas ten isty DAC :)
CPU: AMD Phenom X3 720 BE 2,8 GHz @ 3,9 GHz 1,45V @@@ Phenom x4 3,6Ghz 1,375V (batch no. 0905 FPMW)CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 790XTA-UD4 RAM: 2x4GB ADATA Xtreme Series 2000 Mhz 8-7-6-15 tRC 11 CR 1T GPU: Asus EAH5850 DirectCU (985@5200MHz(1300MHz)) Monitory: 2x 24" LCD shit CRT HDD: WD 10EALS, ST Barracuda ST1000DM003 PSU:Seasonic M12II 620W 80Plus OS: Windows 7 Ultimate SP1 x64, Myš: nejaká Canyon Klávesnica : Microsoft Natural Elite, 3DMark Vantage : P16326 3DMark 06 : 21345

Užívateľov profilový obrázok
Andre
Audio expert
Audio expert
Príspevky: 9844
Dátum registrácie: St 09. Jan, 2008, 14:00
Bydlisko: Žilina

Re: ako na optiku v zvukovej karte

Príspevok od užívateľa Andre » Ut 11. Dec, 2018, 19:36

to sa nepytal :)
i7-4790K 4,5GHz 1,1V delid| Noctua D15S + 2x Noctua P12 | MSI Z97 GAMING 3 | 16GB DDR3 | Samsung 850 EVO 500GB | Seasonic Focus Plus 650 Gold | NZXT S340 Elite + 2x out Noctua S12A
Corsair Scimitar Pro + Roccat Hiro | Fnatic Gear Rush MX Red + CM wrist rest | Dell P2414H
Topping DX3 Pro + Focal Alpha 65 / Beyerdynamic DT 150 + Brainwavz pads

Užívateľov profilový obrázok
Per
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12567
Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: ako na optiku v zvukovej karte

Príspevok od užívateľa Per » Ut 11. Dec, 2018, 19:51

to ze to je slabe nevadi,ved sa toda zosilnit,obrovsky problem ale je,ze cez digital negunguje equalizer...a moje 300W bedne zneju horsie ako kamaratkin bt reprak
mam behringer b3031a
tie repraky su stavane na poriadny hluk,cize default nehraju basovo..

Andre..karta ma zosik urcite..akurat len pre analog zda sa..digitalu sa ani nedotkne..
ziadne zosilnenie sa nastavit v ovladaci neda

Užívateľov profilový obrázok
Andre
Audio expert
Audio expert
Príspevky: 9844
Dátum registrácie: St 09. Jan, 2008, 14:00
Bydlisko: Žilina

Re: ako na optiku v zvukovej karte

Príspevok od užívateľa Andre » Ut 11. Dec, 2018, 20:24

https://sourceforge.net/projects/equalizerapo/
akurat nefunguje pre asio/wasapi
to s tym ako hraju b3031a som nepochopil ale budis
zosik na digital?
i7-4790K 4,5GHz 1,1V delid| Noctua D15S + 2x Noctua P12 | MSI Z97 GAMING 3 | 16GB DDR3 | Samsung 850 EVO 500GB | Seasonic Focus Plus 650 Gold | NZXT S340 Elite + 2x out Noctua S12A
Corsair Scimitar Pro + Roccat Hiro | Fnatic Gear Rush MX Red + CM wrist rest | Dell P2414H
Topping DX3 Pro + Focal Alpha 65 / Beyerdynamic DT 150 + Brainwavz pads

Užívateľov profilový obrázok
Per
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12567
Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: ako na optiku v zvukovej karte

Príspevok od užívateľa Per » Ut 11. Dec, 2018, 20:32

tie repraky hraju tak..ze aj ked idu naplno,tak basak nechrci..
ale ja ich naplno nebudem pouzivat..by mi vybilo okna..ja ich pocuvam tak na 5% hlasitosti ,cize znesu poriadny bass boost na ekvalizery

to co si linkol som uz skusal predtym..je to naprd..ked dam vyssiu hlasitost,tak tie zosilnene basy zacku chrcat..
podobnu srandu vie aj sama moja zvukovka..ta funkcia sa vola " Play stereo mix to digital output"..ale ma to podobny nezelany efekt,ako ten soft eq

nevadi,necham si to a zrejme poriesim nejaky zosilnovac,medzi dac a repraky casom

dolezite je,ze sa rusenie stratilo

Užívateľov profilový obrázok
Andre
Audio expert
Audio expert
Príspevky: 9844
Dátum registrácie: St 09. Jan, 2008, 14:00
Bydlisko: Žilina

Re: ako na optiku v zvukovej karte

Príspevok od užívateľa Andre » Ut 11. Dec, 2018, 21:03

nie je problem v tom, ze nevies pouzivat ekvalizer? ked ides nad 0 tak treba ubrat preamp a ked nemas tak ekvalizovat nadol
vsak ti v APO este aj analysis panel ukazuje, ze si v cervenom

zosik pred monitory?
ak chces hw tak https://www.thomann.de/gb/effects_and_s ... ssors.html
i7-4790K 4,5GHz 1,1V delid| Noctua D15S + 2x Noctua P12 | MSI Z97 GAMING 3 | 16GB DDR3 | Samsung 850 EVO 500GB | Seasonic Focus Plus 650 Gold | NZXT S340 Elite + 2x out Noctua S12A
Corsair Scimitar Pro + Roccat Hiro | Fnatic Gear Rush MX Red + CM wrist rest | Dell P2414H
Topping DX3 Pro + Focal Alpha 65 / Beyerdynamic DT 150 + Brainwavz pads

Užívateľov profilový obrázok
Per
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12567
Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: ako na optiku v zvukovej karte

Príspevok od užívateľa Per » Ut 11. Dec, 2018, 21:27

ty to zas domotavas
v analogu nemusim nic davat dole..tam tie basy idu 3x silnejsie ako cez to co si linkol a nic nechrci pri vysom volume
necham to tak

a za link na zosik diky :D
https://www.thomann.de/gb/behringer_fbq800.htm
toto by bodlo,keby bolo zo SR shopu..alebo nieco podobne v tej cene
Naposledy upravil/-a Per v Ut 11. Dec, 2018, 21:38, upravené celkom 1 krát.

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7080
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: ako na optiku v zvukovej karte

Príspevok od užívateľa shiro » Ut 11. Dec, 2018, 21:30

Equalizer nefunguje pri digital prenose, pretoze vtedy sa posiela zvukovy signal cisto tak, ako je = passthrough. Akonahle chces daco so zvukom robit (menit hlasitost, basy, vysky) uz sa to musi znova prekodovavat (dekodovat na analog, aplikovat eq, enkodovat nazad do digitalu), aby si ho vedel opslat dalej optikou alebo metalikou cez CINCH.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
Andre
Audio expert
Audio expert
Príspevky: 9844
Dátum registrácie: St 09. Jan, 2008, 14:00
Bydlisko: Žilina

Re: ako na optiku v zvukovej karte

Príspevok od užívateľa Andre » Ut 11. Dec, 2018, 21:33

Per, lenze "v analoge" ty nejdes v tom pripade na max, mas priestor pridat
digital mas vzdy na max ak ho neuberes

a uz ma nebavi 3x rozmyslat co pises a ucit ta zaklady
i7-4790K 4,5GHz 1,1V delid| Noctua D15S + 2x Noctua P12 | MSI Z97 GAMING 3 | 16GB DDR3 | Samsung 850 EVO 500GB | Seasonic Focus Plus 650 Gold | NZXT S340 Elite + 2x out Noctua S12A
Corsair Scimitar Pro + Roccat Hiro | Fnatic Gear Rush MX Red + CM wrist rest | Dell P2414H
Topping DX3 Pro + Focal Alpha 65 / Beyerdynamic DT 150 + Brainwavz pads

Užívateľov profilový obrázok
Per
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12567
Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: ako na optiku v zvukovej karte

Príspevok od užívateľa Per » Ut 11. Dec, 2018, 21:46

andrej,..radsej no comment :)
radsej mi prosim ta porad,kde v SR zozeniem nieco taketo https://www.thomann.de/gb/behringer_fbq800.htm..z toho tommana mi asi do 14 dni nezoberu naspat :D
shiro napísal:
Ut 11. Dec, 2018, 21:30
Equalizer nefunguje pri digital prenose, pretoze vtedy sa posiela zvukovy signal cisto tak, ako je = passthrough. Akonahle chces daco so zvukom robit (menit hlasitost, basy, vysky) uz sa to musi znova prekodovavat (dekodovat na analog, aplikovat eq, enkodovat nazad do digitalu), aby si ho vedel opslat dalej optikou alebo metalikou cez CINCH.
hej,toto mi je uz jasne..len som predtym myslel,ze z digitalu uz ide prekonvertovany analog..tj..ze ide presne to iste z digitalu,ako ide z analog vystupu


a este podotazka... je nejaky rozdiel v kvalite/latenci atd zvuku co ide z toslinku z mojej zvukovky a zvuku co ide z mojej matickej ?

Užívateľov profilový obrázok
Andre
Audio expert
Audio expert
Príspevky: 9844
Dátum registrácie: St 09. Jan, 2008, 14:00
Bydlisko: Žilina

Re: ako na optiku v zvukovej karte

Príspevok od užívateľa Andre » Ut 11. Dec, 2018, 21:51

jj, radsej uz nekomentuj :D

https://www.thomann.de/gb/helpdesk_moneyback.html
poslu ti stitok na postu, neplatis

na podotazku neodpoviem, nevladzem
i7-4790K 4,5GHz 1,1V delid| Noctua D15S + 2x Noctua P12 | MSI Z97 GAMING 3 | 16GB DDR3 | Samsung 850 EVO 500GB | Seasonic Focus Plus 650 Gold | NZXT S340 Elite + 2x out Noctua S12A
Corsair Scimitar Pro + Roccat Hiro | Fnatic Gear Rush MX Red + CM wrist rest | Dell P2414H
Topping DX3 Pro + Focal Alpha 65 / Beyerdynamic DT 150 + Brainwavz pads

Užívateľov profilový obrázok
Per
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12567
Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: ako na optiku v zvukovej karte

Príspevok od užívateľa Per » St 12. Dec, 2018, 00:19

staci napisat ano nie..myslim ze je to lahsie ako ma zhadzovat v kazdom prispevku..ale slovaci sa nezapru :)

som si isty ze si to s tym chrcanim nepochopil..tak skusim este raz

toslink,soft eq : pridam 15 dB na 60Hz..volume dam na 50% z reprakov pocujem chrcavy zvuk,ako keby nezvladali basy..co je ale blud, kedze basak sa vobec nehybe

analog vystup,vstavany eq: pridam 15 dB na 60Hz, vol. na 50%..z reprakov idu mohutne basy a mebrana sa hybe ako diva..nic nechrci..hra to cisto

tebe z toho vyslo,ze neviem pracovat s equalizerom , mne z toho vychadza ze tomu nerozumies a zvalis to este na mna :)

uz to fakt nejdem dalej komentovat ani citat..

Užívateľov profilový obrázok
Andre
Audio expert
Audio expert
Príspevky: 9844
Dátum registrácie: St 09. Jan, 2008, 14:00
Bydlisko: Žilina

Re: ako na optiku v zvukovej karte

Príspevok od užívateľa Andre » St 12. Dec, 2018, 01:00

musim precitat, zamysliet sa ako si to myslel a napisat odpoved
v kazdom? vazne?
kvalitu ano (mensi jitter) a latenciu tiez

soft eq, ked pridas 15dB na 60Hz tak v tom eq aj uber preampom 15dB celkovu hlasitost
pochop ze digitalny signal ide pri 0dB na 100%, tam nemozes bez uberania pridat ani 1dB
(a samozrejme vramci programu, nie ze uberes vo Win)

analogovy vystup ti ide na zlomok vykonu
keby si siel 100% analogovy vystup(2V), hlasnu nahravku(100% soft), tak ti tiez zacne skreslovat repro aj pri 1% hlasitosti ked na zvukovke pridas eq

ono by sa to dalo pekne nakreslit, cely tok signalu s maximami, mozno by ti to pomohlo

ano, nevies robit s eq a nerozumies digitalnemu signalu
a este si aj presvedceny, ze tomu rozumies
i7-4790K 4,5GHz 1,1V delid| Noctua D15S + 2x Noctua P12 | MSI Z97 GAMING 3 | 16GB DDR3 | Samsung 850 EVO 500GB | Seasonic Focus Plus 650 Gold | NZXT S340 Elite + 2x out Noctua S12A
Corsair Scimitar Pro + Roccat Hiro | Fnatic Gear Rush MX Red + CM wrist rest | Dell P2414H
Topping DX3 Pro + Focal Alpha 65 / Beyerdynamic DT 150 + Brainwavz pads

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7080
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: ako na optiku v zvukovej karte

Príspevok od užívateľa shiro » St 12. Dec, 2018, 10:00

Per napísal:
Ut 11. Dec, 2018, 21:46
a este podotazka... je nejaky rozdiel v kvalite/latenci atd zvuku co ide z toslinku z mojej zvukovky a zvuku co ide z mojej matickej ?
Latencia tam nejaka byt moze.
Na porovnanie, mam multimed. krabicku vero4k, ktora posiela zvuk sucasne cez HDMI a optiku. Optiku mam do receivera, HDMI do TV. Ak to pustim naraz, tak pocujem asi 100ms oneskorenie jedneho oproti druhemu.

V pc to moze byt podobne. Spracovany signal pride do zvukovky , tam sa prekodne cez D/A prevodnik na anaglog a posle do jacku...alebo ostane digital a posle do optiky/cinchu, podla vybavy dosky. Do zvukovky, zapichnutej v PCIe uz ale musi ist zvacsa cez chipset - moze byt latencia.

Ohladom tych hlasitosti...lezie nam tu do toho nast. volume soft. eq, volume soft. prehravaca, volume windowsu a nakoniec, volume (otocny knoflik) samotneho zosilovaca reprakov. Vyhulenim soft eq., volume soft. prehravaca a volume windowsu ti pojde zo zvukovky taka uroven analog. signalu, ze prechlastas vstup zosilovaca reprakov = chrcanie, skreslenie. Niekedy sa v hudbe toto aj cielene pouziva, efekt sa vola tusim Kompresor. To je to skreslenie, co si pocul, ked sa membrana nehybala.

Digitalny signal ma presne definovanu uroven od-do. Preto z digitalu lezie signal na max urovni (0dB) a hocico navyse uz je skreslenie.

Rad toto vysvetlujem na prikade "vodovodnej" analogie:
priemer trubky:- max uroven, ktoru moze signal dosiahnut bez skreslenia]
vyska hladiny v trubke - konkretna uroven signalu, ktora je momentalne nastavena (napr. 50% volume)

Digital: uroven hladiny v trubke je vzdy 100%, trubka sa neda roztiahnut aby "pobrala" silnejsi signal = skreslenie
Analog: ked uroven hladiny v trubke dosiahne 100%, trubka dokaze zvacsit svoj priemer a poskytnut viac miesta, kam mozes este dvihat uroven signalu bez skreslenia. Ale aj toto sa da iba odtial-potial, potom sa uz zvacsovat nedokaze.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Napísať odpoveď

Návrat na "Hardware všeobecne"