Autožiarovky

Diskusie o automobiloch, dopravných predpisoch, motocykloch, a iných témach súvisiacich s dopravou.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Autožiarovky

Príspevok od používateľa mp3turbo »

poznamka : mam silny dojem ze akekolvek zlte ziarovky su v dialkovych svetlach nelegalne. Prosim overit ale na 99.99% je to tak.
Cize zlte fakt len do hmloviek. Zltofialove tiez len do hmloviek.

Minulorocny, ale furt platny test : http://autobild.cas.sk/clanok/193878/dr ... sou-volbou


i ked neviem ci vo svetle tohoto:
http://autobild.cas.sk/clanok/194354/ad ... -minulosti#
http://autobild.cas.sk/clanok/194317/au ... v-troskach#
http://autobild.cas.sk/clanok/194290/ho ... y-pre-adac#

je ADAC zrovna tou najlepsou instituciou pre vyzdvihnutie NEMECKYCH respektive nemecko-globalych firiem Osrať a Phylyps :) cesky test ktory som mal v ruke v principe kopiruje tieto vysledky ako hovorim, Osram a Phhhillippps vyhrali.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
Krutibrko
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Príspevky: 3690
Dátum registrácie: Ne 02. Mar, 2008, 14:00
Bydlisko: Poprad, Brno

Re: Autožiarovky

Príspevok od používateľa Krutibrko »

Ahoj, Ake ziarovky by ste mi odporucili na Kia Ceed SW 2007?
Narychlo som objednal :
https://www.alza.cz/hobby/compass-zarov ... tm#recenze ( aspon budem mat v aute celu sadu )
a
https://www.alza.cz/hobby/compass-zarov ... tm#recenze . Je ok, ak namontujem niektore z tychto 2 moznosti? Popripade co by ste mi odporucili? Ake su tie modre/ biele svetla? Moze sa to vobec pouzivat?

Dik vopred,

Brko
Používateľov profilový obrázok
zoom
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2048
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava (40)

Re: Autožiarovky

Príspevok od používateľa zoom »

Asi si mohol zalozit aj novy topic, nez zobudzat stary trojrocny. Kazdopadne, aby to tu bolo aj pre buduce pokolenia:

Modre/namodrale/ultrawhite/silver/crystal a podobne ziarovky nepatria do aut. Je to tuzerina a rozbijal by som za to svetla a hlavy.

Preco to tuzer robi? Lebo je to nejaky diskotekovy dedinar s ochcavkou a zunoval sa mu obycajny zlty halogen. Chce mat moderne biele svetla, ako videl na mnohych inych autach o ktorych moze len snivat. Mysli si, ze ked je na krabicke napisane ULTRAWHITE, tak bude vidiet az na Mars a hlavne bude najvacsi cavo na diskoteke, ked tam prihrmi so svojim Opel Kadettom alebo Golf TDI.

Preco je modre svetlo zle? Pretoze ma mensiu vlnovu dlzku nez zlte svetlo a tym padom aj vacsi rozptyl. Preto je obloha modra, hoci Slnko svieti viacmenej na zltobielo. Lenze modre svetlo nema vacsi rozptyl len vo vzduchu, ale aj v oku. A preto modre svetlo viac oslnuje (glare). Nie nadarmo je poulicne osvetlenie zltej farby. V dazdi je efekt este vyraznejsi.

Preco je modra ziarovka zla? Okrem problemu s oslnenim je to preto, lebo svieti vlastne menej a vidis menej. Ako je to mozne? Ved na krabicke je napisane, ze to je SUPER ULTRA WHITE POWER PLUS. Bezna ziarovka svieti tak, ze nazhavi filament a ten vydava nejake svetlo v sirokom spektre (hlavne teda okolo zlteho az bieleho spektra/farby). Svetlo = isty pocet lumenov, ktore ziarovka vyziari. Napriklad 1000 lumenov (vymyslel som si). Aby si dostal modry nadych, aplikujes na ziarovku modry filter. Co je modry filter? To je filter, ktory do istej miery pohlcuje ine vlnove dlzky a najviac prepusta modru farbu. Cize vlastne z tych 1000 lumenov ti ostane 700 lm. Mas cool modre svetla a svietis menej. A kedze svietis menej, osvetlis menej. A teda vidis menej. Super trade-off.

Riesenie problemu? Mozes filament nazhavit na vyssiu teplotu, aby svietil viac na bielo/modro. Kedze ziarovka ma stale rovnaku spotrebu, dosiahnes to tensim filamentom. To samozrejme skrati zivotnost. Dalej, aby si dobehol vypadok lumenov, tak budes svietit este silnejsie (aby bol pokles napriklad z 1200 lm na 1000 lm). To tiez skrati zivotnost. A vacsina vyrobcov nie je az tak serioznych.

Co kupit? Urcite nie modre ziarovky. Vo vseobecnosti je to asi takto:
• Bezna ziarovka - vela lumenov, OK zivotnost
• Kdejake +30% a +90% bezne zlte ziarovky - trochu viac lumenov na vyznamnejsi ukor zivotnosti
• Long life ziarovka - trosku menej lumenov, znacne zvysena zivotnost
• Modre ziarovky - najmenej lumenov, najmensia zivotnost

Zoom odporuca: Kup si nejake kvalitne +XX% ziarovky, ktore su ale normalne zlte halogenky. Sam ich pouzivam v dvoch autach a aj napriek mensej zivotnosti mi drzia uz hadam 3 a viac rokov (pritom svietim pri kazdej jazde, nemam ziadne dorobene LED denne svietenie). Ja som kupoval tusim Philips XtremeVision a Osram Nightbreaker. Akceptoval som nizsiu zivotnost, kvoli trosku vyssiemu jasu. Zatial drzia.
Naposledy upravil/-a zoom v Ne 30. Sep, 2018, 22:40, upravené celkom 1 krát.
ANONYM_a7

Re: Autožiarovky

Príspevok od používateľa ANONYM_a7 »

moje def halogeny svietia megachabo a presne toto je tema ktoru momentalne riesim, sice jazdim v tme len zbezne vzdy ked sa tak stane mam mega problem ze v podstate hovno vidim, prisaham ze aj na mojej storocnej pande som mal lepsie ziarovky jak mam vo svojom seate... pokukam teda co zoom odporucam nech nie som ultratuner - chcem len cosi vidiet lol nic viac nic menej
Používateľov profilový obrázok
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Príspevky: 12190
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
Bydlisko: Turčianske Teplice

Re: Autožiarovky

Príspevok od používateľa HellAngel »

Osobne pouzivam nikolko rokov osram nightbreaker. Za mna top ziarovky. Zivotnost je sice nizsia, ale pri kazdodenom svieteni klasickimi svetlami je zivitnost umna skoro 2 roky. Co je uplne v pohode. Oproti klasickym ziarovkam je svietivost viditelne lepsia.
NB: Asus ROG Zephyrus G14
Používateľov profilový obrázok
Papek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 7269
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00
Bydlisko: BA

Re: Autožiarovky

Príspevok od používateľa Papek »

Ja uz roky pouzivam Osram Nightbreaker. Zakazdym ked kupim nove, tak vyjde nejaka nova este lepsia verzia... Posledne som tuism kupoval Nighbreaker Laser. U mna je to rozdiel nebe a dudy - mam H4, teda dialkove a stretavacie v jednej parabole. Kamos to raz nahodil do projektorov v Almere a tam nebol viditelny ziadny rozdiel.
To buď chápeš, ale potom sa nepýtaš, alebo nevieš a potom nemá význam odpovedať.
Spoiler: ukázať
i5-6500T + NoFan CR95C & XFX Radeon 6600 8GB + Alpenföhn Peter 2
Používateľov profilový obrázok
zoom
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2048
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava (40)

Re: Autožiarovky

Príspevok od používateľa zoom »

Objavil som takuto haluznu stranku: http://bulbfacts.com/
Je to reklamna stranka, aby sa cez nich nakupovalo a mali z toho percenta, ale zda sa, ze nieco meraju, cize ziarovky maju namerane lumeny. Otvorte si tabulku halogenov a zoradte podla "Peak Low Beam Brightness". Mozete si vybrat ziarovku podla toho, ako svieti.

V recenziach na stranke su pekne grafy a vypichol by som tento konkretny. Zobrazuje "modrost" ziarovky a jej (dufam) namerany jas. Ako vidno, ziarovky s najvyssimi modrymi stlpcami (najviac modre), svietia uplne na hovno. Naozaj necakane. Vybral by som si nejaku ziarovku s nizkym modrym stlpcekom a dobrym jasom.

Ono, ako pise Papek, tie ziarovky prechadzaju vyvojom a hlavne na vsetko tlaci marketing. Cize ked som niekedy kupil uplne cire Philipsy, teraz uz maju nejaky modry pasik, aby to svetlo aspon trochu obelelo, lebo to si ziada trh (= hlupi ludia). Takze postupom casu sa ziarovky s rovnakym nazvom mozu menit a mat viac ci menej modre zafarbenie. Asi sa tomu neda uplne vyhnut, ked chce clovek kupit take tie lepsie nove ziarovky.

Ale podla toho grafu by som kludne kupil XtremeVision 100% alebo Nightbreaker Laser. Naopak, zase XtremeVision 130% alebo Nightbreaker Unlimited uz zase trochu viac podlahli marketingu a su viac namodrale. Taky Philips VisionPlus v strede grafu bude taky safe bet.
ANONYM_a7

Re: Autožiarovky

Príspevok od používateľa ANONYM_a7 »

Ono ja praveze skoro vôbec cez den nesvietim halogenom, senzor mi prepina svetla automaticky uz ked je sero a funguje to fakt skvelo, cize hadam aj ta zivotnost bude ok. Ide vsak zima a do prace/z prace sa uz bude musiet svietit. Skusim tie Nightbreaker Laser cena je uplne ok. Diki
Používateľov profilový obrázok
wingo
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 5789
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 20:36
Bydlisko: Podbrezová

Re: Autožiarovky

Príspevok od používateľa wingo »

Sú už dostupné aj nejaké vhodné rozumné LEDky H7, či stále len nejaké pofidérne veci čo často viac uškodia ako pomôžu, prípadne potom predražené veci (100€+)? Sa čudujem že napriek masívnemu nástupu LEDiek kade-tade, ako náhrady do klasických svetlometov ich nejak nevidno.
Spoiler: ukázať
STEAM: http://steamcommunity.com/id/X-w1n9/

PC1:
Ryzen 5 7600X, Noctua NH-D14+Arctic P14 PWM PST, Gigabyte B650M Gaming X AX, 32GB DDR5 Kingston Fury Renegade RGB @ 6000/28/37/37/30, Gigabyte AORUS RX 6800XT Master 16GB, SSD Kingston Fury Renegade 1TB, Adata XPG Core Reactor 650W, BeQuiet Pure Base 500DX + 3x Arctic P14 PWM PST, LG 42OLEDC21, Gamdias Hermes P3 Brown, Logitech G400, Hifiman HE-4XX + Topping NX4DSD

PC2:
Ryzen 5 5600X, ASUS TUF Gaming B550M-PLUS WiFi, 32GB DDR4 Kingston Predator@3600/16/19/21/36, Sapphire Pulse RX6600 8GB, Toshiba XG3 1TB M.2 NVMe, Seasonic Platinum SS-660XP2, Riotoro Morpheus, ASUS VG279Q, Marvo K605, Rapture ASPIS, Superlux HD-330 + Brainwavz Sheepskin earpads, Edifier WN820NB
shajek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4796
Dátum registrácie: Ut 12. Aug, 2008, 12:16
Bydlisko: Pravenec

Re: Autožiarovky

Príspevok od používateľa shajek »

lebo tie paraboly na to niesu usposobene ... tak ako si kkt ked si das xenon do halogenovej paraboly .. tak si nestrcis LED do halogenovej paraboly. Som rad ze to nepredavaju.
CPU: AMD Phenom X3 720 BE 2,8 GHz @ 3,9 GHz 1,45V @@@ Phenom x4 3,6Ghz 1,375V (batch no. 0905 FPMW)CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 790XTA-UD4 RAM: 2x4GB ADATA Xtreme Series 2000 Mhz 8-7-6-15 tRC 11 CR 1T GPU: Asus EAH5850 DirectCU (985@5200MHz(1300MHz)) Monitory: 2x 24" LCD shit CRT HDD: WD 10EALS, ST Barracuda ST1000DM003 PSU:Seasonic M12II 620W 80Plus OS: Windows 7 Ultimate SP1 x64, Myš: nejaká Canyon Klávesnica : Microsoft Natural Elite, 3DMark Vantage : P16326 3DMark 06 : 21345
Používateľov profilový obrázok
Snake
VIP
VIP
Príspevky: 13677
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta

Re: Autožiarovky

Príspevok od používateľa Snake »

wingo napísal: Po 01. Okt, 2018, 08:54 Sú už dostupné aj nejaké vhodné rozumné LEDky H7, či stále len nejaké pofidérne veci čo často viac uškodia ako pomôžu, prípadne potom predražené veci (100€+)? Sa čudujem že napriek masívnemu nástupu LEDiek kade-tade, ako náhrady do klasických svetlometov ich nejak nevidno.
Asi preto ze LEDkove svetlomety maju taku plochu ako ta ziarovka co kupujes? a je ich tam tak 6-8 minimalne?
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Samozrejme chladenie, otocne zrkadla a prislusna elektronika? Este stale ti nie je jasne preco pidiziaroveckou neosvetlis to co LED svetlom? A nie, na silne LED / prip viac modulov nemas v aute elektriku a ani chladenie. To rovno mozes postavit nanovo cele svetlo (a to je to co sa aj robi).





.
Používateľov profilový obrázok
scream
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4434
Dátum registrácie: Ut 04. Okt, 2005, 20:00
Bydlisko: Kosice

Re: Autožiarovky

Príspevok od používateľa scream »

A teraz moja rada , ktora vas bude stat len cas. Pozrite si v akom stave mate paraboly, rozoberte svetlo, vycistite ich, vycistite projektor. Na 5 rocnom aute uvidite pekny rozdiel na 10+ rocnom neuverite, ze vam niekto nenamontoval nove svetla :)

BTW, darujem 2ks NARAVA HB4 super white :)
Ryzen5 7600, 32GB DDR5 6000 Corsair, MSI PRO B650-P WIFI, Fortis 5, XFX RX 6700 10g, 2x2TB samsung 980 pro, 2TB SATA, EVGA SuperNOVA 550 GT @ 31,5" iiyama G-Master GB3271QSU-B1
XBOX series X
Používateľov profilový obrázok
lepermessiah
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Príspevky: 2704
Dátum registrácie: Št 30. Dec, 2010, 02:41
Bydlisko: ZV

Re: Autožiarovky

Príspevok od používateľa lepermessiah »

@shajek do paraboly mozes dat Rkove xenony (D1R, D2R..) a nebudes oslnovat, su na to robene vid <> Laguna

Obrázok

tie 100€+ LED ziarovky s Osram, Samsung ci Philips cipmi su niektore aj s nastavitelnym ohniskom (rovnako ako niektore H7 HIDky) ale samozrejme neda sa ocakavat rovnaky vysledok ako u original LED svetiel.. neviem ako to ludia uchladia v svetle, tym pasikom co trcia zo ziarovky osobne neverim, ventilatorom ani tolko .. ja osobne by som si to do auta asi nedal. Radsej prestavat vnutro svetla ak sa da napr. vymena starej vypalenej paraboly za novu s lepsou geometriou, pripadne vymena za LED modul z nejakeho darcu, kde by to slo ..
Spoiler: ukázať
[Home]
[NAS]
Synology DS920+ / 12GB RAM / 4x IronWolf ST6000VN001 R.6 / 2x GigaByte GSM2NE3512GNTD + 2.5G ethernet
[Laptop]
Lenovo Yoga X1 gen.2 / 20JES0AJ00 + Samsung 970 EVO 1TB
[LCD]
Dell U2913WM
[Peripherals]
Topping DX3 Pro | Wavemaster Mx-3 | Superlux HD-662F | Logitech G815 + Kensington Slimblade Pro
[Work]
[Laptop]
Lenovo Legion 5 Pro / 82JQ00C3CK | 5800H + 2x Samsung 970 EVO Plus 2TB + 64GB RAM
[LCD]
Dell U4320Q + blink(1)
[Peripherals]
Sabaj D2 | AKG K72 | Logitech G413 Silver + Kensington Slimblade
shajek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4796
Dátum registrácie: Ut 12. Aug, 2008, 12:16
Bydlisko: Pravenec

Re: Autožiarovky

Príspevok od používateľa shajek »

ano viem , aj mercedes mal W210 s refeltorovymi xenonmi ....ale bola na to parabola ina ako na halogen :) ja som chcel podotknut, ze ludia su schopny dat do halogenoveho svetla hociaky zdroj svetla - nie urceny pre to svetlo. A potom to dopada ako dopada...
CPU: AMD Phenom X3 720 BE 2,8 GHz @ 3,9 GHz 1,45V @@@ Phenom x4 3,6Ghz 1,375V (batch no. 0905 FPMW)CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 790XTA-UD4 RAM: 2x4GB ADATA Xtreme Series 2000 Mhz 8-7-6-15 tRC 11 CR 1T GPU: Asus EAH5850 DirectCU (985@5200MHz(1300MHz)) Monitory: 2x 24" LCD shit CRT HDD: WD 10EALS, ST Barracuda ST1000DM003 PSU:Seasonic M12II 620W 80Plus OS: Windows 7 Ultimate SP1 x64, Myš: nejaká Canyon Klávesnica : Microsoft Natural Elite, 3DMark Vantage : P16326 3DMark 06 : 21345
Používateľov profilový obrázok
Zoltan Balaton
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 13793
Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Autožiarovky

Príspevok od používateľa Zoltan Balaton »

scream napísal: Ut 02. Okt, 2018, 09:03 A teraz moja rada , ktora vas bude stat len cas. Pozrite si v akom stave mate paraboly, rozoberte svetlo, vycistite ich, vycistite projektor. Na 5 rocnom aute uvidite pekny rozdiel na 10+ rocnom neuverite, ze vam niekto nenamontoval nove svetla :)

BTW, darujem 2ks NARAVA HB4 super white :)
mozes opisat co presne si rozobral a vycistil ?

Návrat na "Automobily a dopravná diskusia"