Domaca LAN siet

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13663
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa Snake » Ut 11. Sep, 2018, 18:00

To je to co som davno hovoril, zle odtienene FTP je horsie ako UTP, duplom u cat7
#rollerman

Hexaris

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa Hexaris » St 12. Sep, 2018, 10:30

Ono je trochu kravina, ze fabricke kable su vacsinou spojene na obo stranach. Na kratky prepoj by to, ale aj tak nemalo robit to co popisujes. Problem nastava ak to mas na roznej faze a pod. Uzemnene by to malo byt len na jednej strane. Viz zemna smycka atd ...

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4621
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa Chris » St 12. Sep, 2018, 11:28

vlastne ked nad tym cim dalej premyslam. Natiahol by som si len fiber bud OM4 alebo SM4. Zalezi co zozenies lacnejsie a ktore SFP+ zozenies lacnejsie.
Uz teraz kupis rozne mikrotiky, cisco AP s SFP/SFP+ interfacom, cize si vsetko osefujes cez wifi. Ak budes potrebovat pripojit highspeed NAS na WS, tak si kupis kartu a fungujes.

Ale CAT5e STP ako backup a do dolezitych miestnosti/lokacii fiber a si niekde inde ako 99% domacnosti :D
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Užívateľov profilový obrázok
Pronto
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1263
Dátum registrácie: Po 26. Nov, 2007, 08:00
Bydlisko: Bratislava/Zvolen
Kontaktovať užívateľa:

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa Pronto » St 12. Sep, 2018, 12:30

Cat5e + optika dava zmysel. Aj keby si zatial pouzival Cat5e a v buducnosti proste len presiel na optiku. Vytahovat z husych krkov kable a davat tam ine je hnusna robota, tou cestou by som nesiel ale optika by to vlastne riesila.
Spoiler: ukázať
OC Build: Gigabyte UD3R, Xeon x5675@4,3GHz, MSI GTX 1070Ti Armor+, 4x4GB DDR3 1800MHz, Crusial MX500, 3TB HDD, EVGA 550 B3, W10Pro + AOC Q3279VWF
AUDIO
Headphones - Massdrop HD6XX (Sennheiser HD650), DAC/HeadAmp - Audinst MX-1
Micro System - Panasonic SC-PMX82EG-K DAB+

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4190
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa molnart » St 12. Sep, 2018, 20:11

ak, tak uz mi len povedzte aky opticky kabel mam kupovat a v com ho viem ukoncit v stene.

dalej Cat 5e mam davat FTP, STP, ci UTP? velmi pravdepodobne to budem krimpovat sam (to znamena tri pokusy na koncovku) a bojim za ze to tienenie doyebem. na druhej strane kable pojdu popri elektrickych rozvodoch v jednej drazke...

toto je v pohode, ci treba nieco lepsie? https://www.alza.sk/datacom-drat-cat5e- ... d40039.htm
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Richard_12
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 238
Dátum registrácie: Ut 11. Aug, 2009, 22:29

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa Richard_12 » Št 13. Sep, 2018, 13:00

Ten kábel cat 5e UTP čo si postol je v poriadku. (sám ho doma používam)

Užívateľov profilový obrázok
Pronto
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1263
Dátum registrácie: Po 26. Nov, 2007, 08:00
Bydlisko: Bratislava/Zvolen
Kontaktovať užívateľa:

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa Pronto » Št 13. Sep, 2018, 13:36

Ake konektory chces krympovat?? Patch panel na jednej strane v racku a zasuvky na druhej.
Spoiler: ukázať
OC Build: Gigabyte UD3R, Xeon x5675@4,3GHz, MSI GTX 1070Ti Armor+, 4x4GB DDR3 1800MHz, Crusial MX500, 3TB HDD, EVGA 550 B3, W10Pro + AOC Q3279VWF
AUDIO
Headphones - Massdrop HD6XX (Sennheiser HD650), DAC/HeadAmp - Audinst MX-1
Micro System - Panasonic SC-PMX82EG-K DAB+

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4190
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa molnart » Št 13. Sep, 2018, 17:20

no, minimalne ich musim odizolovat a zoradit kable do poradia, to je u mna zabavu na 10 minut s kazdou koncovkou
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Kaper
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 424
Dátum registrácie: Po 09. Nov, 2015, 15:31

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa Kaper » Št 13. Sep, 2018, 17:40

Žiadne odizolovanie nie je potreba...

Hexaris

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa Hexaris » Št 13. Sep, 2018, 23:02

No osobne by som patch panel nedaval. Osadil by som len tzv. prazdny panel do ktoreho nahadzem keystones (spojkoveho typu). Eth bude aj z druhej strany nakrimpovany. U panelu pouzijem kovove rj45 ktore budu spojene s foliou v kabli a panel bude vodivo spojeny so zemou (ako cely rack). Ucastnicke zasuvky vodivo nespojime s foliou. Ak fibre tak na domace pouzitie SC PC + nejake wdmka. Vlakno, ale najde vyuzitie hlavne na vacsiu vzdialenost a netrpi potencialom. Priznam sa, ze som nemal zatial nikde v domacnostiach potrebu davat vlakno (:
Za usetrene love by som kupil do racku apc surge protection (otestovane priamo v burke a to iskriste tam naozaj funguje :D, samo priamy zasah blesku neprezije skoro nic)
Inak laik by mal pripravit kabel pre konektor do cca 1min., s praxou 10-20s, bez ohladu na A/B normu. Ono je to len cvik ...

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4190
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa molnart » Pi 14. Sep, 2018, 06:25

takze teraz co? stp s uzemnenym rackom alebo staci utp? to uzemnenie staci spravit na zem najblizsej zastrcky?
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Kaper
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 424
Dátum registrácie: Po 09. Nov, 2015, 15:31

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa Kaper » Pi 14. Sep, 2018, 07:34

Tieneným káblom si môžeš narobiť viac škody ako úžitku. Kúp kvalitný cat 5e/ cat6 kábel a nerieš tienenie v domácich podmienkach.

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4190
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa molnart » Št 22. Aug, 2019, 21:13

tak prebehol takmer rok a teraz som sa k tomu dostal aby som kable realne vyskusal. zistil som ze zo styroch konektorov pod telkou (e.g. kde planujem pripojit najviac zariadeni) mi funguje akurat tak jeden. otazka je ako to troubleshootovat? laicky vidim tak ze chyba moze byt na tychto miestach:

1) zapojenie zasuvky (nerobil som to ja) - problem je ze konektor moc neotvorim, lebo je to zapucovane v sparovacke licovych tehal. takze musel by som odsunut asi 80 kg komodu, vyskrabat sparovacku, dat dole ramcek, vybrat zasuvku a cudovat sa co tam najdem
2) poruseny kabel niekde v procese - s tymto asi nic nespravim, aj ked rack je presne pod obyvackou v pivnici, takze natiahnut novy kabel by sa este dal, ale opat je to destruktivna aktivita, sekanie, novy obklad tehal, sparovanie apod.
3) v keystone na konci kablov. mam tam tieto, davali sa velmi jednoducho, nemyslim si ze by som to pokazil https://www.solarix.cz/product.jsp?artno=25286701
4) v kabloch od keystonu do switchu (pride mi podozrive ze tri vedlajsie)
5) v samotnom switchi (nepravdepodobne)

ako na to? cable tester mi moc nepomoze, lebo neviem obidva konce kablov dostat na miesto aby som videl na obidva moduly...

stale ostava moznost jebnut tam switch ale presne to som nechcel :facepalm:
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Užívateľov profilový obrázok
HellAngel
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 8583
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
Bydlisko: Turčianske Teplice

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa HellAngel » Št 22. Aug, 2019, 21:25

Treba zohnat lan tester, ktory meria aj dlzku kablov a ukaze ti aj zilu v ktorom metri je poruseny. Osobne si ale myslim, ze problem mas v zasuvkach.
NB: Dell Latitude 5480

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4190
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa molnart » Št 22. Aug, 2019, 22:01

na switchi mam funkcou copper test, ale na to aby to fungovali musi byt pichnute nieco na druhej strane, nie? https://imgur.com/a/1On2dUk
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"