Takže späť k výberu, ideálne 50-65€, potrebujem:
- pokojne len 2,4GHz pásmo ale s čo najlepším pokrytím (byt dajme tomu 8x10m), 5Ghz je bonusom
- Gbit switch LANky.
Ja som ešte pred Mikrotikom narazil aj na toto, resp. recenzia na TP-Link C1200
https://www.digitalcitizen.life/review- ... cher-c1200
kde boli aj iné podobne nacenené a veľmi vynikajúce výsledky tam podávala Tenda C9
https://www.digitalcitizen.life/review-tenda-ac9-ac1200
i keď zase tá má v rečke niečo, čo mi príde smiešne, teda
"If you download something like a large game using an Ethernet connection, your wireless network stops working"
čo ak nebola len vada daného kusu, tak to nie je ani fixnuté, lebo posledný FW je o niekoľko mesiacov starší ako rečka na tom webe...
Proč? Mikrotik ide preč, už viem, prečo AiO krabička je tak lacná, je to nejaký pokus pre produkt pre masy, kde sa očividne riadne šetrilo. Inak je to aj malinká krabička, taká do dlane.
Takže:
- dosah - 6m z -30 (pri routri) to padne -60 - je tam 1 stena (jeden roh bytu); 6m -30 > -77 1 (tenšia) stena a 1 chladnička "v ceste", druhý roh bytu
- signál, rozdiely v sile z 5m vzdialenosti 2G > 5G -- 5G je cca -20dBm horšie
- rýchlosť - ako jarné počasie, raz mi 2G dáva 50mbps, inokedy 15 mbps, 5G raz 5Mbps, raz 60mbps -- môj 15€ TPlink dokáže podať stabilnejšie výkony ako toto...a ak 5G vylezie na 60mbps ale po dvoch sekundách padne na 30mbps.
- pri zmene frekvencie pre 5G som napríklad s 5180MHz dosiahol burst na sekundu na 70mbps a 57mbps po ustálení
- môj obľúbený test, 5G auto nastavenia, meter od routra a tri zbehnutia - 1. 85Mbps, 2. 15Mbps, 3. 45Mbps
A to všetko pozor, je na 140Mbps rýchlom nete...a u mňa, asi 5m od krabičky s otvorenými dverami medzi miestnosťami...Bohužiaľ hranie sa v rozhraní a skúšanie manuálnych zmien, že napríklad len 5GHz ac alebo 2,4GHz N nepomohlo, niekedy to dalo o niečo vyššiu rýchlosť ale znovu to bol len nejaký burst na začiatku a potom to padne.
Ten výsmech router Compal (pomalý štart, nestabilita, obmedzené rozhranie) od UPC podal stále stabilný výkon a dokonca pri 20MHz šírke pásma pri 2,4GHz to dávalo cez 70Mbps, prepnem na 20/40MHz šírku a dostávam ešte ďalších 10Mbps; 5GHz? S prstom v nose dávam maximálku (~145Mbps) pri automatike (t.j. aut. kanál a aj šírka pásma).