NAS (domov) - server samotný/šasi, cca 8TB

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Používateľov profilový obrázok
loleqboleq
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12933
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20
Bydlisko: Košice

NAS (domov) - server samotný/šasi, cca 8TB

Príspevok od používateľa loleqboleq »

Ahojte,

pomaly sa to blíži, keď mi už nestačia ani 4TB disk...nechcem pridávať k tomu ďalší alebo upgrade na 8TB, lebo s rastúcou kapacitou rastie aj môj strach, že raz sa z neho zadymí a oddymia sa aj moje data. Mohol by som riešiť aj 6TB ale to mi príde ako také riešenie, že s 8TB si ušetrím jeden otravný upgrade.

Takže nastáva čas investície do redundantného uložiska, nič typu raid DP, 5,6, to je mimo reality pre bežného človeka, hovoríme o tak o RAID1, už aj to bude pálka kvôli tomu, aké veľké uložisko potrebujem (ale stále menšia ako skladať trebárs DPčko z napríklad 4 diskov a mať takto 2x viac produktov, ktoré sa môžu presunúť do HW neba).

Mám pár ideí ako to riešiť:
1. komplet AiO NAS s 2x8TB diskami (max 4x4TB) za predpokladu, že tam nebudú s prepáčením nejaké dva hnoje disky (rozumej niečo ako WD Green) - predpokladám, že to môže poskytnúť "bundle", ktorý ma vyjde lacnejšie ako kupovať osobitne server a disky, AVŠAK otázny je systém, za ten si nechajú priplatiť, nehovoriac o HW, aby to nebola obyčajná rachotina, ktorá nezvládne spracovávať požiadavky dvoch klientov (napríklad).
2. to ako vyššie ale s niečím ako FreeNAS, t.j. napríklad AiO riešenie s dobrým HW, chladením, tichou prevádzkou, diskami ale o ničom systéme
3. kúpiť server osobitne, disky osobitne a otázka OS buď ako v prvom alebo druhom bode
4. postaviť server z reálnych komponentov do nejakej miniatúrnej skrinky a systém (znovu, niečo ako FreeNAS) - toto je odvážna ale logická voľba, keď sa pozriem na tie rôzne servery, tak platím za niečo, čo za rovnakú cenu by som vedel postaviť aj sám, mal plné záruky a možno by to mohlo byť na ešte o kúsoček vyššej úrovni (rozumejme niečo ako najlacnejší celeron dvojjadro za šupku, 2GB ddr4 ramky a tak).

Cenovo? Viem proste to, že minimálne za disky dám 450-550€, takže predpokladám, že to celé nakoniec nebude stáť menej ako 700€. Proste som ready na každú pálku ale nerád by som videl sumy za celé riešenie cez 800€ (myslím, že tých 250-350€ za hlúpu skrinku, ktorá mi dá Gbit sieťovku, bude riešiť RAID1 a trebárs aj wi-fi share je viac než dosť).

Ale nič z toho som nikdy neskúšal ale som pripravený investovať (ak nie okamžite, tak o niekoľko mesiacov), takže rád by som sa dozvedel, či ste nemali s týmto už aj nejaké vlastné skúsenosti a či sa nemôžete podeliť, prípadne z počutia sa nepodeliť o nejaké rozumy, ktoré by mi pomohli. :)
Naposledy upravil/-a loleqboleq v Po 28. Máj, 2018, 12:56, upravené celkom 1 krát.
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: LG 48" C11 OLED Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
Používateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6694
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: NAS - server samotný/šasi, cca 8TB

Príspevok od používateľa molnart »

par pripomienok:

1) v pripade aio nasu platis sa SW. s freenas a podobnym ani nahodou nedosiahnes komfort ktory ti poskytne taky synology alebo qnap a skoncis velmi pravdepodobne sklamany. (ak ti ide o cosi viac ako pristup k suborom cez LAN a nejake torrenty apod., napr. by si tam chcel prevadzkovat nejake virtualne servery, databazy apod.) skorej potom sa pozeraj smerom windows servera na ktorom by ti bezali virtualky s dalsimi funkciami (opat ale bude to zlozitejsie ako nejake synology)
2) ake data mas tam ulozene ze ches riesit RAID 1? raid nesluzi pre zalohu dat ale pre zabezpecenie nepretrzitej prevadzky v pripade zlyhania disku. ak chces mat zalohu dat skorej uvazuj o realnej zalohe, napr. s vyuzitim sucasnych diskov.
3) kolko mas priestoru na ulozenie toho celeho? pocitaj s tym ze DIY riesenie ti zabere min. 2-3x tolko miesta ako nas z obchodu.
4) HP microserver si uvazoval? za 400 eur to dokaze ponuknut celkom dost muziky v malom form factore, nevyhoda ale ze uz nema iLO pre vzdialenu spravu
Spoiler: ukázať
PC: CPU: Intel Core i5 12600K with Silentium Fortis 5 ARGB MB: MSI Tomahawk Z690 DDR4 RAM: 2x 16GB G.Skill Ripjaws V 4400-19 DDR4 GPU: GigaByte Eagle GeForce RTX 3060 Ti OC HDD: Samsung 970 1GB GB PSU: Corsair RMx (2018) 650W Case: Fractal Meshify 2 Compact Monitor: Philips 272B7QPJEB OS: Win 11 64-bit
Notebook: HP EliteBook 840 G6 Core i5 8265U, 16 GB RAM, 512 GB SSD
Server: HP Microserver Gen8 Xeon E3-1265Lv2, 16GB ECC DDR3 OS: PVE + OMV + OPNsense
Phone: Samsung Galaxy A52s
Tablet: iPad Pro 11 (2018)
Používateľov profilový obrázok
loleqboleq
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12933
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20
Bydlisko: Košice

Re: NAS (domov) - server samotný/šasi, cca 8TB

Príspevok od používateľa loleqboleq »

Bude to čisto uložisko, nič iné od toho nechcem a nepotrebujem.

Data budú média, prípadne hocjaké data, ktoré potrebujem mať niekde mimo PC alebo na sharovanie apod., RAID 1 je pre mňa kvôli redundancii, že ak mi odíde jeden disk, druhý ďalej ide a mám čas vymeniť ten vadný. V podstate live backup.

Riešenie diskami je super ale pre mňa nevyužiteľné, musel by som mať dve a ak by som nejaký mal v PC (čomu by som sa celkom rád vyhol v podstate, nech tam nemám rušiaci element navyše, lebo by musel ísť povinne do AVN-1000 a tá krabička sa nezmestí pod každý "PSU shroud"), tak tam nechcem mať dva vibrátory. "Off-site" backup ala ext. disk si žiada 2,5" disk - pri takej kapacite je spoľahlivosť otázna a stále čvirikať s tým externým tu a tam a priebežne presúvať súbory je otrava.

Preto mať niekde dedikované live uložisko, ku ktorému sa pripojím buď cez USB3ku, tak ethernet a pokojne aj cez wi-fi (ale to nie je nutné, wifi sa už dá myslím nejako spárovať cez lanku a wifi) je celkom chill.
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: LG 48" C11 OLED Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
Používateľov profilový obrázok
Kyselinka
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 7254
Dátum registrácie: St 02. Feb, 2011, 12:33
Bydlisko: SC

Re: NAS (domov) - server samotný/šasi, cca 8TB

Príspevok od používateľa Kyselinka »

Ja som si zo stareho PC (v podpise) postavil NAS a supol tam Xpenology. Ide nonstop, sluzi len na zalohu domacich dat a SurveillanceStation pre kamery. Zatial par rockov bezi bez chyby. Klop, klop, klop ... :-)
Používateľov profilový obrázok
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 8548
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica

Re: NAS (domov) - server samotný/šasi, cca 8TB

Príspevok od používateľa shiro »

Toto som presne riesil volakedy davno a posledne pred asi dvoma tyzdnami...ze ci sa vobec daco zmenilo.
Mam na zalohy tak 6-7 ks 3.5" HDD, momentalne existujem na USB 3.0 docku, do ktoreho ich strkam ked daco potrebujem.

Riesil som nieco taketo pohodlnejsie - skatulu, kde ich vsetky nacpem a ked budem potrebovat presuvat data, tak to len zapnem a naskacu mi to Tento pocitac alebo ich uvidim v LAN pod IPckou toho zariadenia.
NAS som vyradil hned na zaciatku - nepotrebujem ziadny OS, appky, RAID...len skatulu s diskami, ktore to "vystrci" do LAN, alebo cez USB do PC.
NAS na 4 az 8 HDD s nejakym normalnym vykonom (aby prenos nebrzdil CPU, ako sa casto stava) vyjdu na 300+ ci 600+ eur = nezmysel.

Pokial nevyzadujes RAID ale chces len "hlupu" krabicu, kde nacpes disky a po pripojeni k PC ich budes vsetky vidiet v tento pocitac
Nasiel som toto a tiez po tom veeelmi pokukujem:
http://www.fantec.de/produkte/speicherp ... _35us3_6g/
-- maju to v ageme, nikde inde mi to nenaslo. Existuje aj vacsia verzia na 8x HDD.

Pripojis si to cez eSATA alebo USB 3.0 a chova sa to, akoby si pripojil 4x externy USB HDD. V pripade eSATA pripojenia nutne podpora port multiplikatorov v danom eSATA radici na doske ku ktoremu pripajas.

Cenovo je to: 4x HDD krabica - 100e, 8x HDD krabica, cca 200e v ageme.
V porovnani s klasickymi NAS, kde za 200e dostanes horko-tazko dve HDD pozicie a lowend model, je toto ako z ineho sveta.

(inac netusim preco mi agem web zrazu dnes hadze 404 kompletne...skrachovali? :-) )

Co s tyka skladania domacej skatule, kde narves HDD, pridas MB, RAM, CPU - co som nasiel, co by sa dalo vymysliet
Nechapem, v tomto cely svet nejak drzi pokope. Clovek aj ked chce iba blbu case, kde nahadze HDD - case bez zdroja s hotswap suflikmi na 3.5" HDD, tak len cisto ta plecharina, bez akejkolvek elektroniky vie stat 100+eur...akoze, za co?
A tiez aj rozne ramceky, do ktorych HDD uchytis, aby si ho mohol zasunut do hotswap pozicie na serveri napr. - tak toto h*vienko vie stat 15+eur...opat - za co tolko penazi?

Napr. takato interna banalita dokaze stat 21eur...a to je len poondeny kos na 3.5" HDD:
https://www.aliexpress.com/store/produc ... 4de4BUlg9s

...alebo tento plexisklovy drziak, az na 10ks HDD za 40usd...ked to podsvietis LED pasmi, budes ako spravny kolotocar :-)
https://www.aliexpress.com/store/produc ... 4de4BUlg9s

Nejake tipy na skrine s prednymi hotswap poziciami:
SIlverstone DS280 - pre 2.5" HDD:
https://silverstonetek.com/product.php?pid=668&area=en

Silverstone DS380 - pre 3.5" HDD
https://silverstonetek.com/product.php?pid=452&area=en

...ale ako vravim, ceny su na hlavu, DS380 bezne stoji samotna 170+ eur.

Ak nepotrebujes predne hotswap sufliky, da sa vykuzlit nieco aj z tohoto:
http://www.fractal-design.com/home/prod ... -304-black
...2 az 4 HDD do toho strcis.

Alebo, ak by si chcel velmi bastlit, je tu nieco taketo - SATA backplate:
https://www.ebay.co.uk/itm/HD622-PCBA-B ... SwXeJYG03S
...nejak to skrizis s tym vyssie linkovanym plechovym kosom na HDD a cez USB 3.0 pripojis k PC.


Zaver:
pride mi to, akoby sa vsetci vyrobcovia spikli, ze na svete bude len NAS a externe USB sufliky - a nic medzi tym ci nic ine.
Pretoze okrem tej USB 3.0 skatule z Agemu, clovek aby si to kadejako bastili z dielo v ebayu = stoji to kopu casu, vysledok neisty, vykon a zivotnost neista. Alebo na to vyhradis nejake stare PC ci kupis NAS, ovsem ten stoji 10x viac....ako u blbych. :(
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 24" BenQ GW2470H | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Používateľov profilový obrázok
Erazer
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1135
Dátum registrácie: St 11. Aug, 2010, 11:00
Bydlisko: Trenčín

Re: NAS (domov) - server samotný/šasi, cca 8TB

Príspevok od používateľa Erazer »

Hmm tiež plánujem v dohľadnej dobe ale ja sa skôr prikláňam ku Qnap / Synology riešeniu. Ale zaujímalo by ma prečo toto tvrdenie:
nič typu raid DP, 5,6, to je mimo reality pre bežného človeka
prečo ? Len z hľadiska ceny alebo aj niečo iné :?
Plánoval som práve 4x4TB do raid 5
PC: Ryzen7 7800X3D, ASUS ROG STRIX B650E-E GAMING WIFI, G.SKILL 32GB DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5,ASUS TUF RTX 4070, Kingston KC3000 2TB, Corsair RM850x, Jonsbo D41,Noctua NH-U12A Chromax Black, 7xNF-A12x25 black
Audio: GSP 500+GSX 1000 Notebook: Lenovo P50,Phone:GalaxyS21,
Diablo III battletag: Sorrow#2622, Star Citizen Handle: Erazer1
Vytvorte si účet v Star Citizen pomocou tohto ref. linku a získajte 5,000 in game kreditov zdarma
>>> STAR-K3QT-JHMS<<<
Používateľov profilový obrázok
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 8548
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica

Re: NAS (domov) - server samotný/šasi, cca 8TB

Príspevok od používateľa shiro »

Pravdepodobne to povazuje az za moc enterprise riesenie a nesedi to moc do pojmu "na doma" :-)
Alebo kvoli tomuto:
Pri zlyhaní ktoréhokoľvek z diskov si toto pole zachováva funkčnosť za cenu zníženého výkonu – chýbajúce bloky dát sú priebežne (on the fly) dopočítavané z dátových a paritných blokov zvyšných diskov. Na aplikačnej úrovni sa výpadok jedného disku takmer neprejaví. RAID 5 radič s udalosťou "oboznámi" operačný systém, ktorý vyzve administrátora na výmenu zlyhaného disku. Po výmene nastáva rebuild poľa – z dátových a paritných blokov funkčných diskov sa dopočítajú chýbajúce bloky na vymenenej jednotke. V časovom intervale medzi poruchou a dokončením rebuildu (Interim Data Recovery Mode) je RAID 5 vystavené zvýšenému riziku celkovej straty dát v prípade poruchy jedného zo zvyšných diskov, keďže pri zlyhaní dvoch alebo viacerých diskov naraz v RAID 5, dochádza k strate všetkých dát.
ci tomuto:
V prípade, že nie je použitý špecializovaný radič RAID 5 s hardwarovou podporou paritných výpočtov, dochádza k zaťaženiu procesora (software RAID).
Na doma je asi najjednoduchsie mat raid 1 (mirror) alebo proste rucne rozhodit data na rozne fyzicke hdd, napalit dvdcka, atd.
Tiez to mam podobne - v pc dva datove fyzicke hdd, na kazdom jeho dolezite data (proste mam urcene co dolezite je na kazdom hdd). Zaloha je robena na kriz - z Dcka su data na Ecku a naopak.
Data z diskov D a E su este zalohovane na dalsom externom disku v USB 3.0 ramceku, ktory sedi v skrinke a vytahuje sa iba na update tychto zaloh. Takze nech sa deje co chce, uz samotna pravdepodobnost toho, ze odidu oba disky v pc, alebo disk v pc a ext. disk naraz, je hodne mala.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 24" BenQ GW2470H | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Používateľov profilový obrázok
loleqboleq
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12933
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20
Bydlisko: Košice

Re: NAS (domov) - server samotný/šasi, cca 8TB

Príspevok od používateľa loleqboleq »

Lebo DP,5,6 sú síce super ale majú rýchlostný deficit, hlavne s RAID5. Áno, môže ti zomrieť viac diskov a tebe ho vlastne stačí len vymeniť a v radiči dať rebuild ale aj tak...u 5ťky stratíš kapacitu jedného disku a hlavne rýchlosti, normálne by si čakal od disku rýchlosti cez 100MB/s ako čítania, tak zápisy (samozrejme okrem konzistentného prenosu malých súborov).

A okrem toho, takýto raid znamená väčší počet diskov, čo znamená väčšiu skrinku, čo znamená viac hluk a vibrácie produkujúcich komponentov...je pravda, že RAID1 znamená len polovicu veľkosti ale je to najmenej výkon degradujúca možnosť s čo najnižšou "pořizovací" sumou. Ale rozumiem, 16TB s RAID1 znamená celkovo 8TB použ. miesta, pričom RAID5 je vhodnejší pri použití viacero menších diskov (2x8TB disk je cca ako 4x4TB disk, takže pri prvej skončíš s 8TB, pri druhej s 12TB). Videl som niekde zmienky, že čo sa týka rýchlostí, tak pri Raid5 môžeš pokojne vidieť v rozsahu 50-90MB/s. Ešte by som pochopil Raid4, i keď ten sa už veľmi nepoužíva, no pre domáce použitie je po jednotke podľa mňa najlepší (pre bezpečnosť). Len neviem ako je na tom s rýchlosťami, ale mali by byť lepšie ako Raid 5, ktorý podľa mňa viac vyťažuje disky, kedže nezapisuje dáta ale aj paritu.

Prípadne ma opravte, ak niečo z toho, čo hovorím je blud. Keď tak nad tým viac premýšľam, tak teoreticky ak odmyslíme fakt, že máme viac diskov, ktoré sa môžu pokaziť, tak zase hovoríme o boji medzi 50% kapacity (RAID1) a 75% kapacity pri štyroch diskoch v RAID5.
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: LG 48" C11 OLED Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
Používateľov profilový obrázok
killswitch
VIP
VIP
Príspevky: 4575
Dátum registrácie: Pi 21. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: BA-Okolie

Re: NAS (domov) - server samotný/šasi, cca 8TB

Príspevok od používateľa killswitch »

Používateľov profilový obrázok
loleqboleq
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12933
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20
Bydlisko: Košice

Re: NAS (domov) - server samotný/šasi, cca 8TB

Príspevok od používateľa loleqboleq »

Prečo?
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: LG 48" C11 OLED Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
Používateľov profilový obrázok
zoom
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2079
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava (40)

Re: NAS (domov) - server samotný/šasi, cca 8TB

Príspevok od používateľa zoom »

Ja pouzivam bezny PC a NAS4free [link], tj. obdoba FreeNAS. Vsetky tieto riesenia su absolutne uzivatelsky neprivetive, asi ako Lisux z 90-tych rokov (nie ze by sa do dnesneho dna vela zmenilo). Zlozite nastavovanie, priblble chyby bez vysvetlenia, nechapes co robis a co mas robit, 80% navodov po nete je neaktualnych a vobec nesedi s tym, co vidis na monitore. Ale inak ti kopec ludi bude hovorit (a urcite aj teraz mne), ake je to vlastne jednoduche a len neviem, co robim. Naozaj ako Lisux-world.

Kedysi som bezal na HW RAID kartach (skutocne HW RAID karty, nie polo-SW/polo-HW chujiny), ale z toho som uz vylieceny. Jednak to liezlo do penazi a jednak mi aj jedna taka karta odisla (Intel) a bolo. Chcel som teda nieco velmi univerzalne a to ZFS na BSD splnalo. Ked uz mas postavene pole, tak v pripade potreby len presunies disky do uplne ineho PC, zastrcis USB klucik s NAS4free a nacitas si konfiguraciu pola z diskov, pripadne importnes XML subor s nastaveniami.

NAS4free ma aj integrovany VirtualBox-OSE, takze vlastne mi tam bezia 2 virtualky (jeden Windows Server na rozne veci a jeden Ubuntu Server na Home Assistant, co je dalsia ukrutna free a open source patlanina).

Moje pozorovania in no particular order (zober si k srdcu, co ta zaujme):
• Synology, QNAP a podobne su velky komfort za vela penazi a s malym vykonom. Ked tam chces len strcit disky a o nic sa nestarat, tak prosim. Asi nic jednoduchsie nenajdes. Tiez maju velky ekosystem na rozne pluginy a mozes tam mat kopec beziacich veci.

• Vyhol by som sa stavaniu HW RAID servera, co sa tvari ako seriozne ulozisko, tj. bedna s mnoho diskami, breakout kable na SATA backplaty, HW RAID karty, atd. Kopec penazi viacmenej pre nic do domaceho pouzitia.

• NAS4free/FreeNAS je klasicky free a open source mor, kde je vsetko velmi free, cool a in (tj. o hovne). Ale funguje to a postavis to na beznych komponentoch. Za cenu 8-slotoveho Synology so smradlavym Atomom postavim cele PC, aj s diskami a este mi ostanu peniaze. ZFS je velmi spolahlivy filesystem, idealne ho chces sparovat s ECC pamatami, ale nie je to nutnost (ludia robia zo ZFS na non-ECC pamatiach nafuknutu bublinu).

• V pripade ZFS sa priprav na studium blbosti. Kolko diskov je idealny pocet pre dany RAID-Z? Da sa rozsirit kapacita pola? Da sa rozsirit kapacita pridanim dalsich diskov do existujuceho vdev? Preco mi nejde vytvorit particia o velkosti xxxxG a pise to chybu? Aha, ono to nejako pocita divne... zadal som 5T a uz to ide. Atd atd.

• RAID1 je prima, ale "stracas" 50% kapacity diskov. Pokial planujes do buducna rozsirovat ulozisko, RAID1 nie je riesenie. Chces RAID5 alebo este lepsie RAID6. V pripade zlyhania disku pri RAID1 a RAID5 si po dobu rekonstrukcie pola nechraneny proti dalsiemu zlyhaniu disku.

• Odporucany HW od zooma:
- Fractal Node 804 [link] -- prima kocka od Fractalu, das tam microATX disku, normalny ATX zdroj a este tam vojde 8(!) diskov 3,5".
- Doska, CPU, RAM podla rozpoctu, ale NAS4free asi lepsie podporuje Intel platformu, tak sami nejako zda. Taktiez ZFS zerie RAM ako rakovina. Taky golden rule je aspon 1GB RAM na kazdy 1TB diskoveho priestoru. Ja mam 6x3TB a 32GB RAM a spapa sa to cele.
- Zdroj, vetraky, chladice podla ticha.
- Disky... ja mam rad WD Red, niekto zase odporuci Seagate v obdobnej cene. Kazdopadne kup pomalsie 5400 rpm disky, budu tichsie a chladnejsie a aj tak budes obmedzeny 1 Gbit sietou. Moje pole (6x3TB RAID-Z2 = RAID6) da sustained speed cca 500 MB/s.

• V skratke: Ak si lemravy a chces co najjednoduchsie 2 disky v RAID-e, kup si 4-slotovy Synology (aj ked tam das teraz len dva disky). Ak chces aj nejaky vykon, univerzalnost, vyssiu odolnost proti strate dat, lepsiu sancu na obnovenie pokazeneho pola a obetujes tomu nejake vlasy, postav si normalny PC a supni tam NAS4free alebo nieco podobne.
Používateľov profilový obrázok
loleqboleq
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12933
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20
Bydlisko: Košice

Re: NAS (domov) - server samotný/šasi, cca 8TB

Príspevok od používateľa loleqboleq »

Ďakujem za input, je toho veľa na uváženie a rozhodovanie. Každopádne už po niekoľkých príspevkoch som si uvedomil, že teoreticky môžem mať 75% celkovej kapacity s napríklad 4x4TB (i keď 2x toľko zariadení, ktoré sa môžu pokakať), takže to bude taký môj nový milník, že 4 disky, ešte rozmýšľam, či budem rozumný a pôjdem do 4x4TB alebo mi prepne a do 4x6TB, kedže tam príplatok za 50% viac miesta je menší ako pri príplatku 6>8TB.

Nehovorím o ZFS, o tom som už dávnejšie niečo čítal ale to je proste zabijak na RAM a síce cachovanie je super ale pri akt. cenách pamätí by to bola samovražda a toľko RAM by ma stalo majland.

Teraz by som rád zistil výkonnostný dopad a to, či tie rôzne môžu reálne zabiť potenciálny výkon. No na druhú stranu to ani nevidím dôvod riešiť, veď...
https://www.alza.sk/lacne-inteligentne- ... 2216796875
mám pocit, že aj tie za 300€ nie sú nic moc, len otázka je, že čo mi môže negatívne ovplyvniť výkon RAIDu...

Inak, s FreeNASom som už robil, nebola to nic moc skúsenosť ale verím, že stále lepšie ako nič. Ak sa mi marí správne, tak dokonca som aj konfiguroval ZFS.
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: LG 48" C11 OLED Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
Používateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6694
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: NAS (domov) - server samotný/šasi, cca 8TB

Príspevok od používateľa molnart »

ked zfs nechces tak si este viacej limitovany softom a ostavaju ti este horsie privlastky nez spomina zoom

co sa tyka rychlosti, musis si uvedomit ci pri tvojom use casy ta bude obmedzovat vykon raid pola alebo priepustnost siete?
Spoiler: ukázať
PC: CPU: Intel Core i5 12600K with Silentium Fortis 5 ARGB MB: MSI Tomahawk Z690 DDR4 RAM: 2x 16GB G.Skill Ripjaws V 4400-19 DDR4 GPU: GigaByte Eagle GeForce RTX 3060 Ti OC HDD: Samsung 970 1GB GB PSU: Corsair RMx (2018) 650W Case: Fractal Meshify 2 Compact Monitor: Philips 272B7QPJEB OS: Win 11 64-bit
Notebook: HP EliteBook 840 G6 Core i5 8265U, 16 GB RAM, 512 GB SSD
Server: HP Microserver Gen8 Xeon E3-1265Lv2, 16GB ECC DDR3 OS: PVE + OMV + OPNsense
Phone: Samsung Galaxy A52s
Tablet: iPad Pro 11 (2018)
Používateľov profilový obrázok
loleqboleq
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12933
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20
Bydlisko: Košice

Re: NAS (domov) - server samotný/šasi, cca 8TB

Príspevok od používateľa loleqboleq »

Server by som mal rád niekde blízko, v podstate na dosah USB 3ky, takže celkom možne dokážem z toho vymáčknuť väčší bandwidth.

A teraz si začínam uvedomovať, že sa začínam točiť v kruhoch, tie AiO riešenia mi prídu veľmi drahé a slabé, ale zase trebárs aj build do kocky ako od do celej mašiny má svoj problém - miesto, nemám miesto na HTPC kocku, takže som zase pri drahých a slabých AiO riešeniach...nevadí, je na čase hľadať recenzie a zistiť, aký výkon (alebo výkonovú stratu) čakať a možno lajnu, kde začínajú kúsky s CPU, ktoré to utiahne, lebo musím povedať, že ani
https://www.alza.sk/synology-diskstatio ... 128757.htm
nevyzerá zle, teda až kým sa nepozriem na CPU, to mi príde CPU na úrovni Nokie 3310.
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: LG 48" C11 OLED Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
Používateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 5550
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: NAS (domov) - server samotný/šasi, cca 8TB

Príspevok od používateľa Odar »

CPU by som byt tebou neriesil. Nemyslim tym teraz, ze je to nepodstatne, ale skor by som sa vydal cestou, ze si najdes recenzie, pozries, kolko MB/s to zvlada preniest za sekundu a rozhodnes sa. Ja trebars pouzivam uz par rokov WDMyCloud 3 TB. Nie je to ziadny rychlik, ale na nahratie dat, prehravanie filmov a stahovanie to staci. Zapis tam davam na 1 Gbit sieti bezne 70 MB/s, inokedy to klesne na 50 MB/s (neviem preco). Ale neriesim. Na to, co potrebujem mi to staci. Zalohovanie robim tak, ze raz za mesiac pripojim externy HDD a pomocou skriptu v Robocopy odzalohujem zo sietoveho disku vsetky definovane foldre.
Tiez som kedysi spekuloval nad NAS, RAID a neviem co, ale nakoniec som prisiel na to, ze na domace pouzitie mi staci taketo jednoduche riesenie. Nehovorim tym, ze to musi vyhovovat kazdemu. Ber to len ako tip vzhladom na to, ze sa zacinas zamotavat.
- PC
Spoiler: ukázať
Corsair SF600 600W 80 PLUS Platinum
Cooler Master MasterBox NR200 Black
Crucial Ballistix 2 x 16GB DDR4 3600 CL16
Kingston KC3000 2TB NVMe + Thermalright HR-09 2280 PRO Black, Samsung 970 EVO Plus 2TB NVMe
Gigabyte B550 I AORUS PRO AX
Ryzen 9 5900X
ASUS TUF GeForce RTX 3080 GAMING O12G (0.862V @ 1890 MHz)
Noctua NH-U12A
2 x Noiseblocker NB-eLoop B12-PS
2 x Noctua NF-A12x15 PWM Chromax Black
AOC Q3279VWF
-- HTPC
Spoiler: ukázať
Streacom ST-NANO150 HTPC PSU 150 Watt
Streacom ST-F7CS EVO
Asus ROG STRIX B760-I GAMING WIFI
i5-13500 (power limit 45 W)
Kingston FURY Beast DDR5 2x16 GB 5200 MHz CL40
Silicon Power P34A60 2 TB NVMe + Samsung 850 EVO 500 GB SATA + Crucial MX500 2 TB SATA + WD Blue 3D NAND 500 GB M.2 SATA
Noctua NH-L9x65
Noctua NF-A8 PWM

Návrat na "Nákupná poradňa"