Mikrotik - pre zaciatocnikov

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7360
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa shiro » Pi 22. Dec, 2017, 19:43

Okej, updatovane. Vsetko vyzera ze fici.
Master port asi uz nemam, ked som prechadzal na konfig bez bridgu uz davnejsie....vraj to je lepsie. Zatial bezi vseko v pohode.
CPU: Ryzen 7 3700X, CPU fan: SilentiumPC Fera 3, MB: Asrock X570M Pro4, RAM: Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17, SSD OS: Samsung 970evo plus 250GB NVMe, SSD Data + zalohy: 2x Corsair MP510 1TB NVMe, SSD Games: Crucial MX300 525GB SATA, GPU: Gainward GTX1060 6GB, PSU: Corsair RM550x, Monitor: 24" BenQ GW2470H, Case fans: 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7360
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa shiro » So 23. Dec, 2017, 17:16

no...tak nieje :-)
Nemozem sa dostat na HTPC. Mikrotik nastaveny na prevadzku bez bridgu, podla tunajsich navodov.
Ziadne nastavenia som nemenil a predtym to slo. Moze to byt tym, ze vyhadzovali vo v6.41 ten master port?
Hlavne PC mam na 192.168.2.2
HTPC je na 192.168.2.3 - nastavene manualne, aby bolo v rovnakej podsieti.

HTPC zrazu ani nepingnem - "reply from 192.168.2.2: destination host unreachable"
Nejde ani klasicky windows filesharing s pristupovanim cez \\192.168.2.3

Ten najnovsi vymysel s vypnutim starsich verzii Samby sa ma netyka. Robili to uz davnejsie a vsetko mi slo. Mikrotik som updatoval vcera a na HTPC som sa chcel pripojit az dnes a zistil som toto. HTPC nema pristup ani do internetu. Vie dakto vo co go?

///UPDATE
--------------
prestavenie HTPC do jeho siete podla portu, do ktoreho je zapojene (pri prevadzke bez bridge ma kazdy interface svoj rozsah) pomohlo.
Akurat si zrazu windows pyta login a psw do HTPC, co predtym nerobil. Ale tie udaje viem, tak ma to tam pustilo.
Naposledy upravil/-a shiro v Ut 26. Dec, 2017, 18:30, upravené celkom 1 krát.
CPU: Ryzen 7 3700X, CPU fan: SilentiumPC Fera 3, MB: Asrock X570M Pro4, RAM: Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17, SSD OS: Samsung 970evo plus 250GB NVMe, SSD Data + zalohy: 2x Corsair MP510 1TB NVMe, SSD Games: Crucial MX300 525GB SATA, GPU: Gainward GTX1060 6GB, PSU: Corsair RM550x, Monitor: 24" BenQ GW2470H, Case fans: 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

xvydra
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 487
Dátum registrácie: St 27. Aug, 2008, 16:39
Bydlisko: Bratislava

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa xvydra » Ne 24. Dec, 2017, 12:08

Vie mi niekto poradiť kde v mikrotiku nastavím ten usb port na zdielanú tlačiareň?

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2826
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Ne 24. Dec, 2017, 12:11

mikrotik nepodporuje zdielanie tlaciarne...
PC: Asus M5A97 R 2.0 - FX-6300@3.8GHz - MSi Gaming X GTX 1660Ti 6GB - 16G RAM@1866MHz
Notebook: Dell E7470 - Core i5 6200U - 8GB Ram - FullHD
Mobil: Huawei P Smart Z

xvydra
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 487
Dátum registrácie: St 27. Aug, 2008, 16:39
Bydlisko: Bratislava

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa xvydra » Ne 24. Dec, 2017, 14:13

Ale ma usb port. Načo teda. Len na disk? Tak ako viem urobiť zdieľaní tlačiareň? Aby som vedel napríklad aj z mobilu vytlačiť niečo ak budem v rovnaké WiFi sieti ako PC, router, tlačiareň?

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4643
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Odar » Ne 24. Dec, 2017, 14:26

Na mobile kamos pouziva nejaku aplikaciu od Google. Neviem, ako sa to vola, ani ako to funguje. Skus pogooglit.
..

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2826
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Ne 24. Dec, 2017, 15:33

xvydra napísal:
Ne 24. Dec, 2017, 14:13
Ale ma usb port. Načo teda. Len na disk? Tak ako viem urobiť zdieľaní tlačiareň? Aby som vedel napríklad aj z mobilu vytlačiť niečo ak budem v rovnaké WiFi sieti ako PC, router, tlačiareň?
Jedine NASko a nanho napojit tlaciaren... ak sa dobre chapeme, tvoja tlaciaren nema wifi, ethernet ?

USB v MikroTik - 3G/4G moduly to zerie napr.... mozes si vytvorit zalozny NET ked vypadne konektivita napr.
PC: Asus M5A97 R 2.0 - FX-6300@3.8GHz - MSi Gaming X GTX 1660Ti 6GB - 16G RAM@1866MHz
Notebook: Dell E7470 - Core i5 6200U - 8GB Ram - FullHD
Mobil: Huawei P Smart Z

xvydra
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 487
Dátum registrácie: St 27. Aug, 2008, 16:39
Bydlisko: Bratislava

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa xvydra » Ne 24. Dec, 2017, 17:32

Tak stačí keby to bolo zapojené v pc a cez sieť zdieľané. Aby sa k tomu mobil dostal.

4040
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 939
Dátum registrácie: Št 30. Okt, 2014, 23:27

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 4040 » Ne 24. Dec, 2017, 17:39

A čo použiť Printserver ?

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4754
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Chris » Ne 24. Dec, 2017, 17:55

Naco cely mikrotik ked to usb ma obmedzene pouzitie.

Este ze sa tam da supnut openwrt a aj novy projekt lede ;-)

Kazdy ddwrt, openwrt, tomatousb, advance tomato vie usb pouzit ako wan failover s 3G/4ag, sietovy disk z usb alebo print server :-)
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4491
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa molnart » Št 28. Dec, 2017, 15:56

ako nastavit normalne cas na miktoriku? mam nastaveny time zone autodetect, pod /IP/Cloud mam zaskruntny update time, dokonca som manualne nainstalovaj aj ntp package ktory mam tiez enabled, a router mi stale ukazuje ze je 06:39 aj ked je 14:56. teda ocividne nie len timezone je zly, ale cely cas...
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon
HP EliteBook 840 G6

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2826
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Št 28. Dec, 2017, 16:02

skus manualne nastavit time zone ak nemas....

Obrázok
PC: Asus M5A97 R 2.0 - FX-6300@3.8GHz - MSi Gaming X GTX 1660Ti 6GB - 16G RAM@1866MHz
Notebook: Dell E7470 - Core i5 6200U - 8GB Ram - FullHD
Mobil: Huawei P Smart Z

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4491
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa molnart » Št 28. Dec, 2017, 16:19

timezone tam mam spravny, aj zapnuty autodetect, ale ja mam zle aj minuty, nielen hodiny
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon
HP EliteBook 840 G6

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Št 28. Dec, 2017, 16:22

time zone nepomoze ked su hentak rozhodene hodinky.... mas toho ntp klienta povoleneho ? Taha si cas z internetu ? Nemas nejake firewally ktore by mu v tom branili ?

[admin@doma] /system ntp client> print
enabled: no
mode: unicast
primary-ntp: 0.0.0.0
secondary-ntp: 0.0.0.0
dynamic-servers:
status: stopped
[admin@doma] /system ntp client>

lebo uplne zjavne proste nemas synchronizovany cas. Aj keby si mal nadetekovanu zonu vychodny Ulanbatar, tak mas proste 9:56 alebo 23:56 ked je 14:56 - nebudes mat 6:39 ako pises.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4491
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa molnart » Št 28. Dec, 2017, 16:26

mal som taketo defaultne ip adresy:

Kód: Vybrať všetko

[admin@MikroTik] > /system ntp client print 
enabled: yes
mode: unicast
primary-ntp: 91.207.136.44
secondary-ntp: 91.121.167.51
dynamic-servers: 
status: started
ta prva sa dala pingnut, druha nie, ale ked som prehodil adresy na rovnake ktore mam v druhom routri tak to islo. len ma zarazilo ze k tomu som musel instalovat separatny package z ich webu a nejde to out of the box. a nejako s tym neviem zzit ze to mikrotiku treba vsade zadavat ip adresy a domeny to neberie...
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon
HP EliteBook 840 G6

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"