MikroTik - zrusenie bridge (default SOHO settings)

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4452
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

MikroTik - zrusenie bridge (default SOHO settings)

Príspevok od užívateľa Odar » Št 01. Dec, 2016, 10:21

Hi.

Ako je pisane uz inde. Bridge je zlo, treba ho zrusit, nakolko MikroTik v SOHO rieseniach dodava prave takto prednastaveny router. Z toho, co som precital tu, mi z toho vychadza, ze v mojom pripade, kde ether1 mam WAN, do neho pichnuty kablovy modem (alebo na druhom zariadeni optomodem od Orange) a ether2 je master pre bridge, tak:

- ether2 - ether5 nastavim Master Port "none"
- wlan1 nastavim bridge-mode "disabled"
- DHCP Server mam ale priradeny k existujucemu bridge, takze musim pre kazdy ether2 - ether5, wlan1 priradit existujuci Pool, aby priradoval adresy zo 192.168.88.1/24 priamo interfacecom ether2 - ether5, wlan1.
- bridge potom mozem disablovat / zrusit
- v IP, Firewall nemam nic navesene na bridge, to by malo byt OK
- tak isto v NAT nemam spominany bridge, takze tu tiez nevidim nejaky zapeklity problem

Bude to takto fungovat? Co mam este skontrolovat? Zalohu aktualnych nastaveni si samozrejme spravim predtym, ako zacnem do toho rypat.

Dakujem za pomoc.
..

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2746
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: MikroTik - zrusenie bridge (default SOHO settings)

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Št 01. Dec, 2016, 10:42

Inak na to musis ist.

Winbox - Neighbors - cez MAC sa prihlas (nie IP)

Potom vymaz DHCP, pool, vymaz bridge, address...

IP pool

pre kazdy interfejs...

okrem ether1 - ten je WAN ako klient

ether 2 napr. 192.168.2.10-192.168.2.100 a porkacujes dalej, to iste pre wifi
IP - address - adresa 192.168.2.1/24, network 192.168.2.0
DHCP zalozka networks - adress 192.168.2.0/24, gateway 192.168.2.1, DNS 192.168.2.1 ak chces pouzivat mikrotik DNS alebo si tam mrdni google alebo hocico co funguje...

WIFI - regulatory domain slovakia, vypni WPS, TX power zalozka: all rates fixed - mal by si tam mat 17dbm

palim z hlavy na rychlo mohol som sa seknut niekde...
PC: Asus M5A97 R 2.0 - FX-6300@3.8GHz - MSi Gaming X GTX 1660Ti 6GB - 16G RAM@1866MHz
Notebook: Dell E7470 - Core i5 6200U - 8GB Ram - FullHD
Mobil: Huawei P Smart Z

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7201
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: MikroTik - zrusenie bridge (default SOHO settings)

Príspevok od užívateľa shiro » Št 01. Dec, 2016, 10:47

Tiez by ma to zaujimalo. A tiez, ze preco je to zlo? tiez som pocul take famy ovsem bez nejakeho poriadneho dovodu....sak to ani vykon routera nezerie, ani nic.

Iba raz som sa s tym hral, ze som ho odstranil a odfajcil som si komplet net aj pristup do routru cez IP, musel som tam liezt cez MAC adresu...este ze to winbox vie. Odvtedy na to radsej nesaham. :-)

Keby som nemal net na mobile, tak asi ani nevygooglim ze ako to nastavit nazad.
Ryzen 7 3700X, SilentiumPC Fera 3 HE1224, Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17, Asrock X570M Pro4, Samsung 970evo plus 250GB NVMe, 2x Corsair MP510 1TB NVMe, Crucial MX300 525GB SATA, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H, Case fans Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4452
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: MikroTik - zrusenie bridge (default SOHO settings)

Príspevok od užívateľa Odar » Št 01. Dec, 2016, 10:59

16cmfan --> Zatial mi to takto staci. Takze pre kazdy interface urcity rozsah adries. Aj nad tym som rozmyslal, ze ci tam nebudu vznikat konflikty, ked 4rom ether interface priradim ten isty rozsah.

Este si to premyslim, vrtat sa v tom zacnem asi cez vikend. Potom budu uz konkretne otazky.

Tu je celkom pekny priklad http://networkingforintegrators.com/201 ... -mikrotik/
..

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2746
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: MikroTik - zrusenie bridge (default SOHO settings)

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Št 01. Dec, 2016, 11:19

Rovnaka IP na vsetkych rozhraniach - presne toto je do neba volajuce zlo....

A vobec sa toho neboj... date si sutaz, kto skor bude mat naroutovane interfejsi ? Shiro ? :D
PC: Asus M5A97 R 2.0 - FX-6300@3.8GHz - MSi Gaming X GTX 1660Ti 6GB - 16G RAM@1866MHz
Notebook: Dell E7470 - Core i5 6200U - 8GB Ram - FullHD
Mobil: Huawei P Smart Z

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7201
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: MikroTik - zrusenie bridge (default SOHO settings)

Príspevok od užívateľa shiro » Št 01. Dec, 2016, 11:25

co je zle na tom ze vsetky rozhrania maju jeden IP pool? praveze mat 5 poolov, starat sa o to, atd. mi pride zbytocne zlozite.
dufam ze ich je mozne v pripade viacerych poolov ze sa medzi sebou vidia a teda sa to netvari ako daco uplne oddelene. lebo potom este riesit routingy a co ja viem co medzi interfacmi...to rovno kaslem na to :-)
ale jeden sa na viac rozhrani tusim ani nastavit neda, lebo hento rolovacie menu samozrejme umoznuje vybrat iba jeden interface.
mozno sa zapojim do sutaze...ak naberiem odvahu to zase rozbabrat :-)
Ryzen 7 3700X, SilentiumPC Fera 3 HE1224, Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17, Asrock X570M Pro4, Samsung 970evo plus 250GB NVMe, 2x Corsair MP510 1TB NVMe, Crucial MX300 525GB SATA, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H, Case fans Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4452
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: MikroTik - zrusenie bridge (default SOHO settings)

Príspevok od užívateľa Odar » Št 01. Dec, 2016, 11:27

Vsak tak funguje Bridge - ten ti softwareovo premostuje 4 "zastrcky" a pre ten Bridge mas 1 Pool. Aspon tak som to pochopil. Ja nie som sietar, iba stale nespokojny amater :D
..

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2746
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: MikroTik - zrusenie bridge (default SOHO settings)

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Št 01. Dec, 2016, 11:44

Ja som Odar reagoval nie na bridge ale ze ked budes dacat DHCP na kazde rozhranie zvlast a das rovnake IP... inak, routy ti to nahodi samo....
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
PC: Asus M5A97 R 2.0 - FX-6300@3.8GHz - MSi Gaming X GTX 1660Ti 6GB - 16G RAM@1866MHz
Notebook: Dell E7470 - Core i5 6200U - 8GB Ram - FullHD
Mobil: Huawei P Smart Z

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7201
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: MikroTik - zrusenie bridge (default SOHO settings)

Príspevok od užívateľa shiro » Št 01. Dec, 2016, 11:45

Tiez to tak vidim, ale istotu v tom nemam :-)
Tiez niesom sietar a v mikrotikoch som zaciatocnik. Viem par veci ale u cohokolvek advanced koncim :-)

Skratka ked mam obycajnu domacu siet, kde mikrotikovy LAN1 je WAN (pichnuty konvertor z orange optiky) a v ostatnych jeho LAN portoch mam PC, htpc, a televizor, + pouzivam este wifi co ma mikrotik v sebe. Je na daco vobec dobre v tomto pripade ten bridge vyhadzovat a robit to bez neho? Stejne by som mal len jeden dhcp pool 192.168.0.xxx nastaveny pre vsetky interfacy, aby sa zariadenia videli.
Maximalne by sa to hodilo ked pride kamos a chce pouzivat moju wifi, tak by cez wifi bol na inom subnete kde by nevidel moje zariadenia.
Ale to sa da bez problemov riesit novym dhcp poolom a NATom na LAN1 (WAN) interface, nie?
Je to popisane dobre tuna:
http://pc.poradna.net/a/view/1041437-mi ... avstevniky

Nepotrebujem ziadne selektovanie na rozne subnety, ako je v linku co si dal predtym ze LAN2 ma 192.168.2.xxx, LAN3 ma 192.168.3.xxx atd.
Ryzen 7 3700X, SilentiumPC Fera 3 HE1224, Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17, Asrock X570M Pro4, Samsung 970evo plus 250GB NVMe, 2x Corsair MP510 1TB NVMe, Crucial MX300 525GB SATA, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H, Case fans Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2746
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: MikroTik - zrusenie bridge (default SOHO settings)

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Št 01. Dec, 2016, 12:22

Vidiet sa budu vzdy medzi sebou... Firewallom oddelujes pristup atd
PC: Asus M5A97 R 2.0 - FX-6300@3.8GHz - MSi Gaming X GTX 1660Ti 6GB - 16G RAM@1866MHz
Notebook: Dell E7470 - Core i5 6200U - 8GB Ram - FullHD
Mobil: Huawei P Smart Z

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7201
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: MikroTik - zrusenie bridge (default SOHO settings)

Príspevok od užívateľa shiro » Št 01. Dec, 2016, 12:38

taka odbocka...co sa stane, ked mam teraz (netusim preco) vo winboxe v quick sete vlavo hore ze WISP AP a nie len AP. WISP je pre internet providerov, na doma mi je to nenic myslim...je tam nejaka zmena oproti normalnemu AP, alebo kaslat na to?
Ryzen 7 3700X, SilentiumPC Fera 3 HE1224, Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17, Asrock X570M Pro4, Samsung 970evo plus 250GB NVMe, 2x Corsair MP510 1TB NVMe, Crucial MX300 525GB SATA, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H, Case fans Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2746
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: MikroTik - zrusenie bridge (default SOHO settings)

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Št 01. Dec, 2016, 12:48

MOze ukazovat ale nemusis to mat vobec v tomto rezime - hod screen...
PC: Asus M5A97 R 2.0 - FX-6300@3.8GHz - MSi Gaming X GTX 1660Ti 6GB - 16G RAM@1866MHz
Notebook: Dell E7470 - Core i5 6200U - 8GB Ram - FullHD
Mobil: Huawei P Smart Z

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: MikroTik - zrusenie bridge (default SOHO settings)

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Št 01. Dec, 2016, 13:11

>> Stejne by som mal len jeden dhcp pool 192.168.0.xxx nastaveny pre vsetky interfacy, aby sa zariadenia videli.

to by nefungovalo kvoli ARP/MAC. Na kazdy interface ine adresy a hotovo. Cely ten routing je proste prirodzenejsi, bezpecnejsi, oddelenejsi, robil to arpanet v roku 1960 a my to teraz musime prestat len z toho dovodu aby to bolo jednoduche :)

skus si predstavit ake srandy musi riesit ten hardware ked ma zapojene tri zariadenia v 1000Mbit portoch, dve v 100Mbit portoch a sedem veci na radiu, z ktorych kazdy ma iny signal, prenosovu rychlost atd. Ak sa ti z tohoto hlava nezamota tak potom v pohode. Takze preto je routing lepsi. Mikrotiky vzdy robili routing, pretoze proste pretoze, len par rokov dozadu kvoli neumernemu mnozstvu support callov na zakladnu funkcionalitu do ktorej zakaznici nedorastli prislo politicke rozhodnutie a dost, odteraz robime bridge. Ze je to pre tych uzivatelov horsie, nam to nevadi, im to bude chodit, my nemusime zamestnavat 897237 ludi na hotline a furt vysvetlovat dokola to co je napisane na tretej strane manualu.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4452
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: MikroTik - zrusenie bridge (default SOHO settings)

Príspevok od užívateľa Odar » Št 01. Dec, 2016, 13:13

16cmfan --> Viem. Len ja som uz reagoval na shiro. Sa to tu uz mota :D
shiro napísal:Nepotrebujem ziadne selektovanie na rozne subnety, ako je v linku co si dal predtym ze LAN2 ma 192.168.2.xxx, LAN3 ma 192.168.3.xxx atd.
Jasne, ze nie. Je to len priklad, ze sa to tak spravit da. Mozes si zadefinovat trebars

Kód: Vybrať všetko

ether2 192.168.88.10  - 192.168.88.50
ether3 192.168.88.51  - 192.168.88.100
ether4 192.168.88.101 - 192.168.88.150
ether5 192.168.88.151 - 192.168.88.200
wlan1  192.168.88.201 - 192.168.88.250
Na doma ti na kazdy interface taky pocet IP adries urcite staci. Vacsinu z nich aj tak budes mat zrejme nastavenu ako static. Otazne je este, ci nie je lepsie stacicke adresy volit mimo rozsahu, ktory bude pridelovat DHCP server. Trebas si to cislovat od 192.168.88.300 a vyssie . . .
..

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2746
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: MikroTik - zrusenie bridge (default SOHO settings)

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Št 01. Dec, 2016, 13:17

Pekne povedane :) ved napokon, su tie interfejsi fyzicky tiez oddelene, co diera to iny rozsah. Si predstav trojdom rodinny, byvaju cudzie rodiny v kazdom. Rovnake supisne cisla, a traffic (ludia) ti prechadzaju cez obyvacku lebo tam mas proste dvierka z 1 do 2 a z druheho domu do 3 :D

Objednas si balik. V bridgy ti ak to spravne chapem, kurier musi obehnut kazdu rodinu a najst MAC clena rodiny komu patri balik. V routri vie presne kde mas prist balik, lebo vie IPcku /cestu) a identifikuje s MAC (ARP protocol) - je to rychlejsie a bezpecnejsie, neda balik niekomu inemu...

Jasne, teraz som to prehnal, mozno aj zle vysvetlil ale takto nejako to zomna vyslo no :D
PC: Asus M5A97 R 2.0 - FX-6300@3.8GHz - MSi Gaming X GTX 1660Ti 6GB - 16G RAM@1866MHz
Notebook: Dell E7470 - Core i5 6200U - 8GB Ram - FullHD
Mobil: Huawei P Smart Z

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"