ako vyžmýkať max s 2.5 HDD ?

Všetko o pevných diskoch, solid-state diskoch, optických mechanikách, USB diskoch...
schwarz007
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 20
Dátum registrácie: Po 02. Mar, 2015, 22:54

ako vyžmýkať max s 2.5 HDD ?

Príspevok od užívateľa schwarz007 » Ne 28. Feb, 2016, 14:28

čaute existuje nejaký program ktorý by nastavil HDD tak aby šliapal stále na plno ? Nevadí mi ze sa skoro opotrebuje alebo ze bude hlučný.

Užívateľov profilový obrázok
valistar
VIP
VIP
Príspevky: 7160
Dátum registrácie: So 14. Mar, 2009, 19:27
Bydlisko: Ostrava/Košice

Re: ako vyžmýkať max s 2.5 HDD ?

Príspevok od užívateľa valistar » Ne 28. Feb, 2016, 19:04

on slape stale na plno :laugh:

ci ti vadi ze sa uspava? to nastavis cez control panel/power options

schwarz007
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 20
Dátum registrácie: Po 02. Mar, 2015, 22:54

Re: ako vyžmýkať max s 2.5 HDD ?

Príspevok od užívateľa schwarz007 » Ne 28. Feb, 2016, 23:26

valistar napísal:on slape stale na plno :laugh:

ci ti vadi ze sa uspava? to nastavis cez control panel/power options
To uz mam :D ja som dufal ze existuje neico co zvýši jeho rychlost :D

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7043
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: ako vyžmýkať max s 2.5 HDD ?

Príspevok od užívateľa shiro » Po 29. Feb, 2016, 12:07

pretaktuj ho, lol

ziande take , ako disk ide, tak ide. vzdy funguje na max. ako moze ist.

ked ti to nestaci, kup si ssd.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

schwarz007
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 20
Dátum registrácie: Po 02. Mar, 2015, 22:54

Re: ako vyžmýkať max s 2.5 HDD ?

Príspevok od užívateľa schwarz007 » Po 29. Feb, 2016, 12:53

shiro napísal:pretaktuj ho, lol

ziande take , ako disk ide, tak ide. vzdy funguje na max. ako moze ist.

ked ti to nestaci, kup si ssd.
aj by som kupil ale notebook mam este v zaruke tak neviem ci to môze rozobrat neikto kto ma nato licenciu alebo ako to je, 2.5 HDD je cista katastrofa neviem naco to montuju aj do drahších notebookov.

Užívateľov profilový obrázok
red98
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 417
Dátum registrácie: Ne 19. Júl, 2009, 22:50

Re: ako vyžmýkať max s 2.5 HDD ?

Príspevok od užívateľa red98 » Po 29. Feb, 2016, 13:03

Hardisk sa da "pretaktovat". Potrebujes jeden jediny program,nazov si vygoogli,lebo ja som na telefone. Princip programu,aby si vedel, co hladat: hardisk je kruh, na jeho zaciatku je citqnie a zapis najvacsi, smerom k stredu kruhu rychlosti klesaju. Ten program urobi tu fintu,ze ti oreze uzitkovu plochu hardisku len na vonkajsiu- pociatocnu cast hardisku. Zvysok uzamkne, cim dojde k poklesu vyuzitelnej pamate hardisku, ale dojde k zvyseniu ryhlosti citania a zapisu.
Intel Core i5 7400T * Noctua NH-U12P SE2 * MSI Z270 SLI * 2 x 4GB Crucial DDR4 2400 Mhz * Asus GF GT 640 Pasiv* Crucial MX300 275 GB * ASUS Xonar DX * WD RED 1TB * Samsung SH-S 223L * Super Flower 650 W Gold * Nanoxia Deep Silence 3 * 3x Noiseblocker M12-S1 * HP LP2475w * Logitech Z623 * Win 10 Pro 64

Užívateľov profilový obrázok
valistar
VIP
VIP
Príspevky: 7160
Dátum registrácie: So 14. Mar, 2009, 19:27
Bydlisko: Ostrava/Košice

Re: ako vyžmýkať max s 2.5 HDD ?

Príspevok od užívateľa valistar » Po 29. Feb, 2016, 16:16

schwarz007 napísal:
shiro napísal:pretaktuj ho, lol

ziande take , ako disk ide, tak ide. vzdy funguje na max. ako moze ist.

ked ti to nestaci, kup si ssd.
aj by som kupil ale notebook mam este v zaruke tak neviem ci to môze rozobrat neikto kto ma nato licenciu alebo ako to je, 2.5 HDD je cista katastrofa neviem naco to montuju aj do drahších notebookov.
vymenou disku nestratis zaruku, a zvladne to hocikto kto ma ruky a krizovy srubovak :rolleyes:

PS: licencie na toto? skade mas tieto mudrosti? :D

schwarz007
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 20
Dátum registrácie: Po 02. Mar, 2015, 22:54

Re: ako vyžmýkať max s 2.5 HDD ?

Príspevok od užívateľa schwarz007 » Po 29. Feb, 2016, 23:01

valistar napísal:
schwarz007 napísal:
shiro napísal:pretaktuj ho, lol

ziande take , ako disk ide, tak ide. vzdy funguje na max. ako moze ist.

ked ti to nestaci, kup si ssd.
aj by som kupil ale notebook mam este v zaruke tak neviem ci to môze rozobrat neikto kto ma nato licenciu alebo ako to je, 2.5 HDD je cista katastrofa neviem naco to montuju aj do drahších notebookov.
vymenou disku nestratis zaruku, a zvladne to hocikto kto ma ruky a krizovy srubovak :rolleyes:

PS: licencie na toto? skade mas tieto mudrosti? :D
Na šrobikoch je nejaky blen alebo su to len nalepky neviem, ja som myslel ze ked sa to odstrani tak mi neuznaju zaruku.

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7043
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: ako vyžmýkať max s 2.5 HDD ?

Príspevok od užívateľa shiro » Ut 01. Mar, 2016, 10:38

tak to daj do servisu, kde ti to spravia. Neviem o akej licencii na vymenu disku tu tocis :D

2.5 klasicke HDD sa davaju preto, lebo nie kazdemu sa chce vyhadzovat 300euro za 1TB SSD.
blackred98 napísal:Hardisk sa da "pretaktovat". Potrebujes jeden jediny program,nazov si vygoogli,lebo ja som na telefone. Princip programu,aby si vedel, co hladat: hardisk je kruh, na jeho zaciatku je citqnie a zapis najvacsi, smerom k stredu kruhu rychlosti klesaju. Ten program urobi tu fintu,ze ti oreze uzitkovu plochu hardisku len na vonkajsiu- pociatocnu cast hardisku. Zvysok uzamkne, cim dojde k poklesu vyuzitelnej pamate hardisku, ale dojde k zvyseniu ryhlosti citania a zapisu.
Ziadnu rychlost naviac neziskas, akurat si spravis z 1TB disku 200GB ci kolko, potom moze vykon zacat klesat, ako pises.
Ale max. rychlost bude vzdy limitovana otackami a mech. konstrukciou, ktora proste viac nevymackne. Aj u SSD, cim je plnsi, tym je pomalsi. No stale je to oproti klasickemu HDD raketa, hlavne v pocte IOPS a rychlosti pri praci so 4k subormi.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
pipo137
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6446
Dátum registrácie: Ut 08. Feb, 2011, 17:28
Bydlisko: Bratislava - Petržalka

Re: ako vyžmýkať max s 2.5 HDD ?

Príspevok od užívateľa pipo137 » St 02. Mar, 2016, 00:51

Ako spravit hentaku kravinu, tak to si radsej stiahnem nejaky poriadny nastroj na defragmentaciu disku, kde viem nastavit aby vsetky "casto pouzivane veci" dal do tej rychlej casti disku a obycajne data presunul do "pomalej casti". Takych nastrojov je viac co maju tuto funkciu a su aj free. ;)
DESKTOP MB: MSI B450 Gaming Pro Carbon AC CPU: AMD Ryzen 5 2600 @ 4GHz + Nocua NH-D14 Black RAM: HyperX Predator 2x8GB @ 3466MHz 16-18-18-18-36 1T GPU: Sapphire NITRO+ Radeon RX580 8GB @ 1520/8900MHz SSD: Samsung 970 EVO 500GB + Crucial M4 256GB PSU: EVGA SuperNOVA G2 750W Case: Projekt "R4R" - Fractal Design Define R4 Monitor: Dell U2415 OS: Windows 10 Pro 64bit SK Mouse: Cyborg R.A.T. 7 Mouse Pad: A4tech Bloody B-081 Keyboard: Microsoft SideWinder X4
HTPC MB: MSI Z77 MPOWER CPU: Intel Core i7 3770K @ 4,0GHz + IHS mod + Noctua NH-D15 RAM: Crucial Ballistix Tactical LP 2x8GB @ 2000MHz 9-9-9-27 1T GPU: Intel HD4000 SSD: Samsung 850 EVO 500GB HDD: 1x WD Red 4TB + 2x WD Red 3TB Sound card: Asus Xonar Essence STX TV: Panasonic TX-55AS640E
Smartphone: Xiaomi Mi Mix 2, Xiaomi MiNote Pro

BubakB
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 163
Dátum registrácie: Po 03. Apr, 2006, 02:00
Bydlisko: Nitra

Re: ako vyžmýkať max s 2.5 HDD ?

Príspevok od užívateľa BubakB » St 02. Mar, 2016, 06:26

Každopádne určitá možnosť tu je. Zabudli ste spomenúť napr. kontrolu AAM. Nastavenie na výkon zlepší prístupovú dobu na disk (z priemeru okolo 20 na takých 12ms v lepšom prípade). Ako zvyčajne, má to skôr zanedbateľný vplyv a táto možnosť je skôr známejšia pre možnosť tichšieho nastavenia hláv diskov a mnohým to čo pomohlo! :good: A nastaví to ktorýkoľvek program. Napr. BIOS v D620 Latitude to má tiež! U starých diskov to bývalo zvykom podporovať túto možnosť. Novšie bývajú už od výroby optimalizované na tichší chod.

http://crystalmark.info/software/Crysta ... amApm.html
https://dkrivosija.wordpress.com/2009/0 ... benchmark/

Ako však bolo správne spomenuté, prístup k najviac častej veľkosti dátových blokov v OS, teda 4k, to dosť nepomôže. Keďže prístup na tieto dáta má ktorákoľvek Flash pamäť z podstaty rýchlejšie. Avšak, chce z toho dosiahnuť maximum a toto mu k tomu pomôže, ak to ide (podporuje) nastaviť. Obrázok

Napísať odpoveď

Návrat na "Pevné disky, SSD, úložný priestor a mechaniky"