Strana 1 z 1

Novy zdroj mi odpalil hard disk?

Napísané: Št 23. Nov, 2006, 10:00
od užívateľa glObalist
Zdravim,

vcera som do kompu zapojil novy zdroj Seasonic S12-500, vsetko koser a podla navodu, a pri prvom zapnuti (case stale lezal na koberci) sa spustil komp, nieco zasycalo a z mojho 2-rocneho Maxtor IDE 160GB harddisku sa zacalo dymit. A bol tam smrad jak keby sa spalil.

Komp som hned vypol, case postavil na nohy a zase zapol. Nic uz nezasycalo, ale POST sa nevedel dostat cez detekciu harddiskov - musel som startovat s podrzanym DEL tlacidlom, az potom to islo.

No aby som to skratil, ten disk sa teraz neda zdetekovat ani len v BIOSE a na jednom cipe vidim ze je vypalena taka mala dierka. Mal som tam kvantum dat a som z toho dost v prdeli. System uz teraz funguje, mam este jeden SATA disk, ale bojim sa uz na ten zdroj napojit hocico dalsie - co ked sa to stane znova.

Nevie mi niekto prosim vysvetlit, ako sa toto mohlo stat? Menil som uz viacero zdrojov a vzdy vpohode, az tento Seasonic mi toto urobi? A to ma byt najvyssia kvalita??


P.S. Jedine stastie ze mi namiesto disku neodislo nieco drahsie: napriklad moja cisto nova MSI X1950Pro 512M :D

Napísané: Št 23. Nov, 2006, 10:44
od užívateľa AjsTi
Zapojil si vsetko ok ? Nepodarilo sa Ti pri zapajani nieco vyskratovat ? Mne sa stalo nieco podobne , nastastie mi nic neodoslo , ale mesiac mi pri starte pipali pc a ja som nevedel preco.

Napísané: Št 23. Nov, 2006, 11:41
od užívateľa Toman
- no mohol to byt skrat, nedotikal sa ti nejaky kabel toho HDD?
- ale mohla to byt aj nahoda (aj ked dost divna - pri uplne prvom zapnuti......divne to je)

Napísané: Št 23. Nov, 2006, 12:35
od užívateľa miseno
mno takto, davat to hned za vinu zdroju by som nevidel ako stastne riesenie. Lebo, ten HDD papa z 12V a z 5V vetvy. A ak ta bola pri starte nejake zla, ci uz vysoke napatiie alebo nizke, tak by si to odniesol aj tan SATA disk a aj doska, lebo ta pouziva tiez tieto napatia. Ja by som to videl skor na to ze ten disk proste odisiel, ved to sa stava, ze sa pokazi nejaky cip, o zhori. Alebo sa ti fakt niekde dotikal kabel proste nejaka prkotina ktoru si si nevsimol, zle zasunuty konektro a podobne, alebo ten disk ako bol lezato mu to vadilo, nemohol sa roztocit alebo nieco podobne, ale to uz su take konstrukcie, mno...
ja bys om povedal ze ti proste odisiel disk, ked ti teraz fici vsetko v pohode, tak neviem ako by ten zdroj mohol byt zly.

Napísané: Št 23. Nov, 2006, 14:09
od užívateľa pakito
v akej bol HDD polohe ked si zapol PC? vertikal alebo horizontal?
lebo mojmu neponaucitelnemu kamaratovi sa takto podarilo znicit 2ks HDD
vzdy ich zapinal len tak pohodene visiac na kabloch a pod. a zahucali...

Napísané: Št 23. Nov, 2006, 14:20
od užívateľa Snake
pakito napísal:v akej bol HDD polohe ked si zapol PC? vertikal alebo horizontal?
lebo mojmu neponaucitelnemu kamaratovi sa takto podarilo znicit 2ks HDD
vzdy ich zapinal len tak pohodene visiac na kabloch a pod. a zahucali...
to je uplne jedno v akej polohe je, len aby nevisel ako to robil tvoj kamarat.

Napísané: Št 23. Nov, 2006, 16:23
od užívateľa glObalist
No dodam len to, ze ten disk bol v sufliku a nic sa nicoho nedotykalo... no nic, otestujem to potom este multimetrom a disk dam vyreklamovat :P

Napísané: Št 23. Nov, 2006, 18:07
od užívateľa miseno
To SolidSnake:

nie je to jedno v akej bol polohe, respektive mozno v tedy hej, ale dlhodobo nie, sami vyrobcovia maju na to pokyny ako mozebt hardisk prevadzkovany a ka sa nemylim tak vacsina diskov moze byt bud klasika na lezato alebo polozene na ten najdlhsec strane o 90 na lavo alebo na pravo.

Napísané: Po 27. Nov, 2006, 15:17
od užívateľa glObalist
Multimeter nehlasi nic podozrive a skusal som aj ten molex zapojit naopak, ze reku ci sa mi to "nepodarilo" tym sposobom, ale obrateny mi nesiel zatlacit ani do polovice takze som to urcite nemal zapojene zle. Fakt neviem ako toto mohlo vzniknut.

Napísané: Po 27. Nov, 2006, 15:29
od užívateľa skill3r
mas tam disketovu mechaniku este?Lebo mne sa to stalo ked som zle zapojil disketovu mechaniku,myslim stavu.Takze som na tom ako ty a zhanam elektroniku vsade kde sa da

Napísané: Po 27. Nov, 2006, 15:33
od užívateľa glObalist
Mechanika tam je, ale normalne funguje a ani som ju neprepajal odvtedy ako sa to stalo tak neviem ci to bolo tym...

Napísané: Po 27. Nov, 2006, 15:43
od užívateľa Jofo
-bud si zozenies elektroniku do dicku alebo
-navstivis firmu na zachranu dat

inac to nevidim

Napísané: Po 27. Nov, 2006, 16:24
od užívateľa Jerry
nManJofo napísal:-navstivis firmu na zachranu dat

inac to nevidim
No ak Ti tie data stoja za cenu 5000-10000 sk, tak si kludne firmu na to najdi, tolko to totiz stoji, aby si bol v obraze ... :wink:

Napísané: Po 27. Nov, 2006, 17:38
od užívateľa MBG
Jerry napísal: No ak Ti tie data stoja za cenu 5000-10000 sk, tak si kludne firmu na to najdi, tolko to totiz stoji, aby si bol v obraze ... :wink:
neviem ako u HDD, ale mojej tete raz odisiel flash disk, a za zachranu pytali 25-30 k :8O: ...