o5 pc, co ma vytaca

Ostatný HW, ktorý nepatrí do iných sekcií­, problémy s týmto HW ich riešenia...
Užívateľov profilový obrázok
FijO
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 111
Dátum registrácie: Pi 04. Nov, 2005, 20:00
Bydlisko: Banská Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

o5 pc, co ma vytaca

Príspevok od užívateľa FijO » Ne 24. Sep, 2006, 21:28

Cavte.

Poprosil by som Vas o postrehy k mojmu aktual. problemu.
Priatelkin PC - jedna sa o skladacku ACER Veriton 7200. Problem bol, ze ked pozerala filmy priamo z DVDromky tak sa jej niekedy vypol PC, neskor sa jej vypol aj ked pozerala film z HDD.

PC stiahnute na servis, kde na nic neprisli ...PC spustene u mna, bez problemov.

Chcel by som sa opytat, ci to nemoze byt nieco s elektrikou, vykyvy el. prudu, el. zasuvka, vytazenost elektriky alebo cosi podobne

Nemam v tomto vzdelanie ale problem s elektrikou (nou) je to jedine co ma napada, ked u priatelky to blbne a u mna to slape.

PC je stabilne aj pri hernej zatazi ...nepredpokladam preto problem so zdrojom.

Dik za pomoc
Gigabyte 890XA - UD3, Phenom II X4 945, 4gb ram Kingston hyperX black, Sapphire 5770 vapor-x, CM Hyper 212+, case CM 690 II + zvysok

Užívateľov profilový obrázok
Marek
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 849
Dátum registrácie: So 16. Okt, 2004, 14:00
Bydlisko: Chorvátsky Grob

Príspevok od užívateľa Marek » Ne 24. Sep, 2006, 21:38

Ci to je tou elektrikou zistis napriklad tak, ze budes mat v tej istej zasuvke zapnutu nejaku stolnu lampu aby si videl ci naozaj doslo k nejakemu kratkodobemu vypadku prudu. Inak velmi male vypadky, mozno tak do 1 sekundy by to mal zdroj vydrzat a tahat dalej, aspon mne sa to uz stalo, ze lampa uplne zhasla a hned sa rozsvietila a komp bezal dalej. To bola vtedy burka a spravilo to viac krat po sebe.

Užívateľov profilový obrázok
Toman
VIP
VIP
Príspevky: 9297
Dátum registrácie: St 06. Júl, 2005, 20:00
Bydlisko: Engerau/Dreamland (Bratislava/Senec) (22)

Príspevok od užívateľa Toman » Ne 24. Sep, 2006, 21:44

moze ty byt elektrikou, hlavne ak maju doma stare rozvody, - sposobuju mikro vypadky prudu (napriklad TV to nevadi, ale pc sa resetne)

- minuli rok som riesil podobny problem, problem bol ze 2 dvere dalej mal zakaznik centrifugu ktorej zapnutie a sposobovalo vypadky na PC

T. :wink:
PC1 Asus Z87 PLUS, Intel 4670K @4200/1.18V PC2: Asus Z77 Plus, Intel 3570k 3400@4600 max:4950Mhz/1.47V....
4x4Gb Ram Kingston 1333@1800
Intel HD4600

Užívateľov profilový obrázok
Toman
VIP
VIP
Príspevky: 9297
Dátum registrácie: St 06. Júl, 2005, 20:00
Bydlisko: Engerau/Dreamland (Bratislava/Senec) (22)

Príspevok od užívateľa Toman » Ne 24. Sep, 2006, 21:49

Marek napísal:Ci to je tou elektrikou zistis napriklad tak, ze budes mat v tej istej zasuvke zapnutu nejaku stolnu lampu aby si videl ci naozaj doslo k nejakemu kratkodobemu vypadku prudu. Inak velmi male vypadky, mozno tak do 1 sekundy by to mal zdroj vydrzat a tahat dalej, aspon mne sa to uz stalo, ze lampa uplne zhasla a hned sa rozsvietila a komp bezal dalej. To bola vtedy burka a spravilo to viac krat po sebe.
PC je citlive na vypadky, dakde som citak ze problem nastane pri 1/500 sekundy - pri takom malo m vypadku to na ziarovke ANI nespozorujes!!!
- jednu sekundu nevydrzi ziadny zdroj - ani pozlateny (ani 1/50tinu sak to je jeden celi herc.

T. :wink:
PC1 Asus Z87 PLUS, Intel 4670K @4200/1.18V PC2: Asus Z77 Plus, Intel 3570k 3400@4600 max:4950Mhz/1.47V....
4x4Gb Ram Kingston 1333@1800
Intel HD4600

Užívateľov profilový obrázok
Hrochy
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1253
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2004, 14:00
Bydlisko: Modra

Príspevok od užívateľa Hrochy » Ne 24. Sep, 2006, 22:16

Malo by to vydrzat nieco take: ved su tam velke kondenzatori a tu 1/50s musi vydrzat. Uz velakrat u mna doma blikli ziarovky a PC sa nevyplo, vsetko slo dalej ako malo.
EDIT: aj na televizore: ked rychlo vypnem a zapnem sietovy vypinac televizora, tak sa nevypne.
Spoiler: ukázať
PC: C2D E8400@4.3GHz, Asus P5K + Freezer 13, 4x2GB Corsair 800MHz 4-4-4-12, GTX 660, 2 TB Hitachi, Samsung 850 PRO 256GB, 2 TB HDD WD Green, LCD DELL U2515H.
Notebooky:
DELL 110L - 1,7GHz PentiumM, 1,25GB RAM, 80GB HDD, 15" 1024x768
Macbook Pro retina 13 - i5 4258U @2.4GHz, 8GB RAM, 256GB SSD, 13" 2560x1600
HP Elitebook 8440p - i5 580M, 6GB RAM, Samsung 840 EVO 250 GB, 14,1" 1366x768
HP Elitebook 2540p - i5 540M, 8GB RAM, Samsung 850 EVO 250 GB, 12,1" 1280x800
Lenovo G570 - i3, 8GB RAM, Samsung 850 PRO 256 GB, 15,6" 1366x768

Užívateľov profilový obrázok
Josifek
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2125
Dátum registrácie: Po 04. Sep, 2006, 02:00
Bydlisko: Košice
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Josifek » Ne 24. Sep, 2006, 22:42

Mozno teraz vypotim blbost: Skus to dat cez zalozny zdroj...(myslim u priatelky)

Užívateľov profilový obrázok
Toman
VIP
VIP
Príspevky: 9297
Dátum registrácie: St 06. Júl, 2005, 20:00
Bydlisko: Engerau/Dreamland (Bratislava/Senec) (22)

Príspevok od užívateľa Toman » Po 25. Sep, 2006, 09:16

- ties si mislim ze vyskusat UPS by stalo zato
- elektro technik teda niesom (maximalne tak amatersky samouk) ale nejak sa mi nezda ze by tie kondenzatory co su v zdroji vydrzali pokrit spotrebu 200Watoveho PC pocas vypadku elektriky o dlzke jedneho hercu.

T. :)
PC1 Asus Z87 PLUS, Intel 4670K @4200/1.18V PC2: Asus Z77 Plus, Intel 3570k 3400@4600 max:4950Mhz/1.47V....
4x4Gb Ram Kingston 1333@1800
Intel HD4600

FEAR
Deaktivovaný
Deaktivovaný
Príspevky: 4143
Dátum registrácie: Pi 04. Nov, 2005, 20:00

Príspevok od užívateľa FEAR » Po 25. Sep, 2006, 09:25

tie kondenzatory maju kapacitu od 200 do 450mikrofaradou takze to urcite neudrzia a plnia tam uplne inu funkciu :wink:

Užívateľov profilový obrázok
Hrochy
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1253
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2004, 14:00
Bydlisko: Modra

Príspevok od užívateľa Hrochy » Po 25. Sep, 2006, 10:23

FEAR: a potom preco sa komp nevypne? Z baterie co napaja BIOS to asi nebude :lol: . Preco sa mi nevypne TV a ani komp ked bliknu ziarovky v celom byte a kazdy z rodiny si to vsimol ze tie ziarovky blikli ? Ak tie vypadky trvaju menej ako 1/50s pricom neviem aky ma zmysel hovorit o Hz kedze sa treba pozriet na to ako rychlo sa vybiju tie C:a to bude asi velmi rychlo cas=1/RC kde R bude zataz na kondiku a cim je vacsie tak tym rychlejsie sa vybije :( . Len tak zo zvedavosti ... vies to ? :red:
No z nejakeho dovodu sa ten PC nevypol.
UPS pomoze ak bude v nom stale zapojene PC.
Spoiler: ukázať
PC: C2D E8400@4.3GHz, Asus P5K + Freezer 13, 4x2GB Corsair 800MHz 4-4-4-12, GTX 660, 2 TB Hitachi, Samsung 850 PRO 256GB, 2 TB HDD WD Green, LCD DELL U2515H.
Notebooky:
DELL 110L - 1,7GHz PentiumM, 1,25GB RAM, 80GB HDD, 15" 1024x768
Macbook Pro retina 13 - i5 4258U @2.4GHz, 8GB RAM, 256GB SSD, 13" 2560x1600
HP Elitebook 8440p - i5 580M, 6GB RAM, Samsung 840 EVO 250 GB, 14,1" 1366x768
HP Elitebook 2540p - i5 540M, 8GB RAM, Samsung 850 EVO 250 GB, 12,1" 1280x800
Lenovo G570 - i3, 8GB RAM, Samsung 850 PRO 256 GB, 15,6" 1366x768

Užívateľov profilový obrázok
Toman
VIP
VIP
Príspevky: 9297
Dátum registrácie: St 06. Júl, 2005, 20:00
Bydlisko: Engerau/Dreamland (Bratislava/Senec) (22)

Príspevok od užívateľa Toman » Po 25. Sep, 2006, 11:57

zasuvky a ziarovky byvaju casto napojene na inu fazu
a televizor nevipne preto lebo je to "elektronka"


T. :wink:
PC1 Asus Z87 PLUS, Intel 4670K @4200/1.18V PC2: Asus Z77 Plus, Intel 3570k 3400@4600 max:4950Mhz/1.47V....
4x4Gb Ram Kingston 1333@1800
Intel HD4600

Užívateľov profilový obrázok
Marek
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 849
Dátum registrácie: So 16. Okt, 2004, 14:00
Bydlisko: Chorvátsky Grob

Príspevok od užívateľa Marek » Po 25. Sep, 2006, 17:33

Ako som pisal, mne sa to tiez uz stalo ze lampa blikla a komp bezal dalej. Ta lampa bola v tej istej zasuvke ako komp takze ziadna ina faza.

Inak moze to byt aj tak, ze elektrina nevypadne uplne, ale nejakych mozno 50V tam ostane na tu kratku dobu a to by teoreticky zdroj mal bezat dalej aj dlhsiu dobu ako tu 1/50s alebo sa mylim?

Užívateľov profilový obrázok
Hrochy
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1253
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2004, 14:00
Bydlisko: Modra

Príspevok od užívateľa Hrochy » Po 25. Sep, 2006, 22:42

Toman napísal:zasuvky a ziarovky byvaju casto napojene na inu fazu
a televizor nevipne preto lebo je to "elektronka"


T. :wink:
A na to si ako dosiel? Jediny rozdiel v zapojeni ziarovky a PC je v zemniacom vodici: pri ziarokvke (resp. lusteri) ide zemniaci vodic pomimo a u PC sa vyuziva na zvod prudu z kostri pristroja. Faza je ta ista: ci uz faza napatia alebo ten lavi vodic v zasuvke :wink: .
Ale samozrejme obvod na svetlo je oddeleny od obvodu pre zasuvky - to si asi myslel.
A neviem o tom ako sa sprava elektronka pri kratkom vypade napajania, ale ak poklesne napatie na nej, tak by uz nemala emitovat ziadne elektrony .... njn.
Ale PC to nevysvetluje. Urcite to robia kondenzatori a ak chcete aj cievky: jedine prvy ktore nahromazduju ele. energiu v nasich PC: okrem baterie na CMOS :) ktora s tym nema nic spolocne :).
Mnooo... vie teda niekto nieco ?
EDIT: navyse ked bliknu svetla v celom byte, tak ten vypadok sposobilo nieco co je pred poistkovou skrinkou alebo v nej. Takze na tom ako je tahany kabel do lustra/lampy/PC to nezavisi. Tiez mam lampu v tej istej predlzovacke ako PC.
Spoiler: ukázať
PC: C2D E8400@4.3GHz, Asus P5K + Freezer 13, 4x2GB Corsair 800MHz 4-4-4-12, GTX 660, 2 TB Hitachi, Samsung 850 PRO 256GB, 2 TB HDD WD Green, LCD DELL U2515H.
Notebooky:
DELL 110L - 1,7GHz PentiumM, 1,25GB RAM, 80GB HDD, 15" 1024x768
Macbook Pro retina 13 - i5 4258U @2.4GHz, 8GB RAM, 256GB SSD, 13" 2560x1600
HP Elitebook 8440p - i5 580M, 6GB RAM, Samsung 840 EVO 250 GB, 14,1" 1366x768
HP Elitebook 2540p - i5 540M, 8GB RAM, Samsung 850 EVO 250 GB, 12,1" 1280x800
Lenovo G570 - i3, 8GB RAM, Samsung 850 PRO 256 GB, 15,6" 1366x768

Užívateľov profilový obrázok
Toman
VIP
VIP
Príspevky: 9297
Dátum registrácie: St 06. Júl, 2005, 20:00
Bydlisko: Engerau/Dreamland (Bratislava/Senec) (22)

Príspevok od užívateľa Toman » Po 25. Sep, 2006, 22:53

netusim, chcelo by to elektrotechnika nech sa vyjadry

T. :wink:
PC1 Asus Z87 PLUS, Intel 4670K @4200/1.18V PC2: Asus Z77 Plus, Intel 3570k 3400@4600 max:4950Mhz/1.47V....
4x4Gb Ram Kingston 1333@1800
Intel HD4600

Užívateľov profilový obrázok
FijO
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 111
Dátum registrácie: Pi 04. Nov, 2005, 20:00
Bydlisko: Banská Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa FijO » Ut 26. Sep, 2006, 02:24

dik za podnetne info

upresnim este jednu mozno hovadinu:

1. Ona byva v rodinnom dome, ja v baraku... rozmyslam este nad vytazenostou el.siete. Uvediem priklad:

Prednedavnom bol v BB jarmok (kolotoce a ine atrakcie) :lol:, svinsky to zralo elektriku ...pocitil som to aj doma nakolko ziarovky svietili slabo a mikrovlnka nehriala ...vtedy som skusil pustit PC. Po istej velmi kratkej dobe (stacilo zapnut svetlo v izbe alebo v obyvacke TV) sa mi vypol monitor a aj PC.

Nakolko rodina mojej priatelky vlastni este nejake ubytovacie priestory naviac (2jednopodlazne domy) a v tom case ich prenajimali ...ci neslo docasne o velku spotrebu el. energie a nestalo sa jej to co mne pri jarmoku :8O:

2. Ak mam zavolat elektrotechnika, tak co konkretne treba premerat? Napatie ...vykyvy napatia? ...som do toho trosku dost LAMA a nechcem vyzerat u priatelky ako jebo z lesa


dik za nervy, co stracate s touto temou :wink:
Gigabyte 890XA - UD3, Phenom II X4 945, 4gb ram Kingston hyperX black, Sapphire 5770 vapor-x, CM Hyper 212+, case CM 690 II + zvysok

Užívateľov profilový obrázok
KocuR
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1105
Dátum registrácie: Ne 16. Apr, 2006, 02:00
Bydlisko: Košice
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa KocuR » Ut 26. Sep, 2006, 08:50

Napatie v sieti by sa ti u nej fakt zislo premerat, malo by byt 210 - 250 VAC. Optimum je samozrejme 230. Pocitac ti resetuje aj podstatne kratsi vypadok elektriny ako 1s, tie kondenzatoriky ti skutocne nepokryju tu dobu (vonkoncom nie su velke (kapacitou)). To ze ti preblikne lampa je sposobene kratkodobym znizenim napatia (mozno na nejakych 180 na mozno patinu sekundy - to zdroj pokryje (ale nie vDaka kondenzatorom)), menej urcite nie - uz aj to si na lampe vsimnes ako prebliknutie - napr. keD zapnes vysavac alebo hoci aj nejaky slabsie porieseny vykonovy zosilnovac)). Taky uplny kratkodoby vypadok mne raz skoro poskodil disk a co spravil s televizorom ... obraz sa stiahol a televizor divne chrcal - az som sa zlakol. Takze asi tak

Ak by napatie bolo nizsie ako 210V tak by sa to dalo riesit prevodnym transformatorom ... aj keD... :D

Napísať odpoveď

Návrat na "Hardware všeobecne"