Kompatibilita - novy zdroj, stara deska

Ostatný HW, ktorý nepatrí do iných sekcií­, problémy s týmto HW ich riešenia...
Užívateľov profilový obrázok
Hub
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 9
Dátum registrácie: St 20. Sep, 2006, 02:00

Kompatibilita - novy zdroj, stara deska

Príspevok od užívateľa Hub » Ut 19. Sep, 2006, 19:37

objevil se mi ponìkud zahadny problem s novym zdrojem

Konfigurace:
ABIT IS-7 (cca 3 roky stara Intel 865)
P4 2,6GHz
1GB RAM Kingston 433DDR
zdroj AOPEN 350MHz
5x HDD, DVDRW, GeForce 4800SE

Poøidil sem si novy zdroj SEASONICa 600W a zapojil do one desky.
(dùvodem byl planovany upgrade celeho stroje do dvou let)

Zdroj po zapnuti pocitace nenabìhne, jen v nìm lehce cvakne, vìtracky na CPU a case se cuknou, ale o pootoceni se mluvit neda. Nic vic. Oder co se ze zdroje linul byl asi klasicky, kdyz je novy a ohøeje se trafo.

Upgradoval jsem BIOS a vysledek je jestì horsi. Zdroj po zapnuti jeho vypinace a propojeni s deskou (aniz by na nìj bylo cokoliv dalsiho napojeno) zacne cvakat cca 2x do sekundy a ponìkud nelibì pachne.
Podotykam, ze nedoslo ani k zapnuti PC, tzn. zdroj byl uveden pouze do standby rezimu da li se to tak nazvat.

Jiny novy zdroj 400W noname s toutez deskou normalnì bìzi, stejnì tak ten pùvodni 350W Aopen.
Ten nestastny Seasonic v jinem PC novìjsi konstrukce ovsem funguje take zcela bez problemù!!!

Deska je rozhodnì ATX standardu a o nìjake bouølive zmìnì ve specifikacich ATX zdrojù nevim.

Po diskusi s techniky dodavatele desky mi bylo øeceno, ze se s podobnym chovanim nikdy nesetkali. Totez jsem musel konstatovat i ja, nicmenì kolega toto chovani u jineho zdroje zaznamenal (to pøed upgrade biosu) a pomohla jen vymìna za jiny typ.

Mate nìkdo takove, nebo podobne zkusenosti? Da se to øesit se stavajici konfiguraci, nebo se mam smiøit s tim, ze to prostì fungovat nebude a relativnì svìzi comp tak zcela zbytecnì zahodit a upgradovat na vyraznì drazsi novy? :(

Diky

P.S.
podotykam, ze zdroj jsme nezavisle na sobì v onom stroji zkouseli dva, takze problem mezi klabosnici a zidli by nastat fakt nemìl :-)

Užívateľov profilový obrázok
SurrendeR
VIP
VIP
Príspevky: 3647
Dátum registrácie: Ut 28. Sep, 2004, 14:00
Bydlisko: Stará Turá - BA
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa SurrendeR » Ut 19. Sep, 2006, 20:06

pocuj, ten new zdroj nieje nahodou 20+4pin + 4, resp. 24+4 ?
lebo ta doska je na 20pin + 4pin na CPU.
tzn. 20pin konektor das tam kde das, ten mas zrejme dobre a dufam ze si si nepomylil tie zvysne 4piny. Jeden ma 2×zlty(12v), 2× cierny(GND). Ten druhy je na dopojenie 24pin. a ten ma v sebe cierny, cerveny, zlty a este jeden...

no proste dufam ze si zapojil iba ten 20pin+ 4pin (2×zlty,2×cierny)
inak sa moze stat zle nedobre... doska to nemusi vydrzat..
Spoiler: ukázať
PC:Asus x99A-USB 3.1 || Intel i7 5820k 4.1GHz || Gainward GTX 970 4GB Phantom || 4x8 GB RAM || NVMe - 500GB Samsung EVO 970 || RAID0 - 2x120GB OCZ Agility 3 || RAID0 - 2x1TB Seagate Barracuda || Cooler Master Centurion Silencio 452 || Corsair RM750 || 24" EIZO EV2436WFS3-BK EcoView ||
FOTO: Canon EOS 5D MKII || Canon 50mm F1.8II || Tamron 24-70/F2.8 VC || Canon 70-200/F4L IS || Canon EX580 MKII
Mobil: Samsung Galaxy S7
Car: BMW E36 328i Tour

Užívateľov profilový obrázok
Hub
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 9
Dátum registrácie: St 20. Sep, 2006, 02:00

Príspevok od užívateľa Hub » St 20. Sep, 2006, 08:40

SurrendeR napísal:pocuj, ten new zdroj nieje nahodou 20+4pin + 4, resp. 24+4 ?
lebo ta doska je na 20pin + 4pin na CPU.
tzn. 20pin konektor das tam kde das, ten mas zrejme dobre a dufam ze si si nepomylil tie zvysne 4piny. Jeden ma 2×zlty(12v), 2× cierny(GND). Ten druhy je na dopojenie 24pin. a ten ma v sebe cierny, cerveny, zlty a este jeden...

no proste dufam ze si zapojil iba ten 20pin+ 4pin (2×zlty,2×cierny)
inak sa moze stat zle nedobre... doska to nemusi vydrzat..
Dik za odpovìD.
Jasnì, zdroj je 20+4 resp. +8. Nicmenì +4 je oddìlitelny a lze tak zapojit pouze stara klasika tj. 20.

Zapojil sem to tedy tak, jak to vlastnì slo jedinym zpùsobem. Diky te "aretaci" co je na konektoru a co se cvakne do desky, aby se konektor nemohl samovolnì vysunout.
Pokud to nìjak pomùze, mùzu sem dodat obrazky obou zapojeni, jak desky, tak zdroje. Ale dle meho nazoru to je stejne.

Jak uz sem psal vyse, po tìchto pokusech nabìhla deska naprosto bez problemù s pùvodnim 350W zdrojem.

Mam tu obrazky toho zapojeni, ale koukam, ze zde na foru nelze pøidavat ke zpravam :(

Užívateľov profilový obrázok
SurrendeR
VIP
VIP
Príspevky: 3647
Dátum registrácie: Ut 28. Sep, 2004, 14:00
Bydlisko: Stará Turá - BA
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa SurrendeR » St 20. Sep, 2006, 10:53

mno skus ten zdroj zapojit iba v rezime20pin bez toho 4pin na CPU.

BTW: fotky mozes uploadnut na http://www.imageshack.us/ a pomocou

Kód: Vybrať všetko

[img]http://www.nazovobrazku.jpg[/img]
sa ti to zobrazi na fore alebo daj len odkaz...
Spoiler: ukázať
PC:Asus x99A-USB 3.1 || Intel i7 5820k 4.1GHz || Gainward GTX 970 4GB Phantom || 4x8 GB RAM || NVMe - 500GB Samsung EVO 970 || RAID0 - 2x120GB OCZ Agility 3 || RAID0 - 2x1TB Seagate Barracuda || Cooler Master Centurion Silencio 452 || Corsair RM750 || 24" EIZO EV2436WFS3-BK EcoView ||
FOTO: Canon EOS 5D MKII || Canon 50mm F1.8II || Tamron 24-70/F2.8 VC || Canon 70-200/F4L IS || Canon EX580 MKII
Mobil: Samsung Galaxy S7
Car: BMW E36 328i Tour

Užívateľov profilový obrázok
Hub
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 9
Dátum registrácie: St 20. Sep, 2006, 02:00

Príspevok od užívateľa Hub » St 20. Sep, 2006, 12:33

SurrendeR napísal:mno skus ten zdroj zapojit iba v rezime20pin bez toho 4pin na CPU.

BTW: fotky mozes uploadnut na http://www.imageshack.us/ a pomocou

Kód: Vybrať všetko

[img]http://www.nazovobrazku.jpg[/img]
sa ti to zobrazi na fore alebo daj len odkaz...
Zdroj sem teD dal na reklamaci, takze to vyzkouset nemùzu. Kdyz mi ho vrati jako OK, tak holt budu muset upgradovat.

Obrazky pøikladam.

Obrázok

Obrázok

Užívateľov profilový obrázok
SurrendeR
VIP
VIP
Príspevky: 3647
Dátum registrácie: Ut 28. Sep, 2004, 14:00
Bydlisko: Stará Turá - BA
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa SurrendeR » St 20. Sep, 2006, 15:54

jasne...

a neskusal si nahodou ten zdroj sam o sebe zapnut bez nicoho?
Proste len spojit pin PS_ON# a GND? Mal by sa ti normal rozbehnut. No co, uz je "neskoro" tak uvidime ako to dopadne.
Spoiler: ukázať
PC:Asus x99A-USB 3.1 || Intel i7 5820k 4.1GHz || Gainward GTX 970 4GB Phantom || 4x8 GB RAM || NVMe - 500GB Samsung EVO 970 || RAID0 - 2x120GB OCZ Agility 3 || RAID0 - 2x1TB Seagate Barracuda || Cooler Master Centurion Silencio 452 || Corsair RM750 || 24" EIZO EV2436WFS3-BK EcoView ||
FOTO: Canon EOS 5D MKII || Canon 50mm F1.8II || Tamron 24-70/F2.8 VC || Canon 70-200/F4L IS || Canon EX580 MKII
Mobil: Samsung Galaxy S7
Car: BMW E36 328i Tour

Užívateľov profilový obrázok
Hub
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 9
Dátum registrácie: St 20. Sep, 2006, 02:00

Príspevok od užívateľa Hub » St 20. Sep, 2006, 16:21

SurrendeR napísal:jasne...

a neskusal si nahodou ten zdroj sam o sebe zapnut bez nicoho?
Proste len spojit pin PS_ON# a GND? Mal by sa ti normal rozbehnut. No co, uz je "neskoro" tak uvidime ako to dopadne.
To ne, protoze jsem nevìdìl to, co si napsal teD. Co s cim spojit. Rozumim elektrice jak koza petrzeli :) takze sem nechtìl mit doma regulovany lesni pozar, kdybych spojil nìco jinyho s nìcim jinym.

Ale ze zdroj funguje v jinem compu mam ovìøeno, jak uz sem psal vyse.

Ptal sem se hlavnì proto, ze se trochu obavam odmitnuti reklamace. Strci to do prvni novy masiny co najdou a nabìhne to. Nìjakyho myho 3 roky staryho ABITa nikdo øesit nebude a ja budu mit v tu chvili doma zdroj za ctyøi litry na dvì vìci.

Pùvodni zamìr byl totiz pouze docasny a drobny upgrade - LCD, graficka karta (AGP) a zdroj, ktery ji utahne spolecnì s tìmi disky a zravym P4 a nebudu muset zdroj øesit pøi naslednem upgrade.

Pokud mi reklamaci neuznaji, nezbyva nez nìjakym zazrakem rozbìhnout stavajici konfiguraci a nebo holt koupit MB, CPU, RAM novy... :(

Zarazi mì ale uz to chovani po upgrade BIOSu, kdy aniz bych PC zapinal, zdroj uz dìla psi kusy.

Užívateľov profilový obrázok
SurrendeR
VIP
VIP
Príspevky: 3647
Dátum registrácie: Ut 28. Sep, 2004, 14:00
Bydlisko: Stará Turá - BA
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa SurrendeR » St 20. Sep, 2006, 16:39

tak to je dost zvlastne... Momentalne ma nic nenapada co by s tym mohlo byt...
Spoiler: ukázať
PC:Asus x99A-USB 3.1 || Intel i7 5820k 4.1GHz || Gainward GTX 970 4GB Phantom || 4x8 GB RAM || NVMe - 500GB Samsung EVO 970 || RAID0 - 2x120GB OCZ Agility 3 || RAID0 - 2x1TB Seagate Barracuda || Cooler Master Centurion Silencio 452 || Corsair RM750 || 24" EIZO EV2436WFS3-BK EcoView ||
FOTO: Canon EOS 5D MKII || Canon 50mm F1.8II || Tamron 24-70/F2.8 VC || Canon 70-200/F4L IS || Canon EX580 MKII
Mobil: Samsung Galaxy S7
Car: BMW E36 328i Tour

Užívateľov profilový obrázok
Hub
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 9
Dátum registrácie: St 20. Sep, 2006, 02:00

Príspevok od užívateľa Hub » St 20. Sep, 2006, 17:59

SurrendeR napísal:tak to je dost zvlastne... Momentalne ma nic nenapada co by s tym mohlo byt...
No koukali jsme na to vsichni dotceni vcetnì technikù dodavatele desky.
Vzhledem k tomu, jakou povìst ma Seasonic stran supportu zakaznikù tam ani nebudu zkouset psat. Abit na tom asi nebude o moc lepe.

Kazdopadnì dik za odpovìdi.

Užívateľov profilový obrázok
Hub
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 9
Dátum registrácie: St 20. Sep, 2006, 02:00

:(

Príspevok od užívateľa Hub » Po 25. Sep, 2006, 08:02

takze reklamace vyøizena, zdroj mi vymìnili za novy, pøestoze tomu pøedchozimu nic nebylo.
Vysledek je bohuzel opìt tam, kde jsem byl. Ne sice ten nejhorsi pøipad co jsem popisoval, ale klasika. Zdroj cvakne, vìtracky cuknou a pak nevyleze Rakosnicek...
Na podobne diskusi jinde mi potvrdil jeden diskutujici, ze se mu stalo totez. Jediny zpùsob, jakym se mu podaøilo PC zapnout bylo, ze vypinac na zdroji dal do polohy 0, stiskl a drzel vypinac na case v poloze 1 a naslednì dal soucasnì s tim vypinac zdroje do polohy 1.
Zkratka alchymie. Moc by mì zajimalo, jak se vyjadøi vyrobci desky. Pøeci jen jim zkusim napsat. Pokud odepisou, dam to sem.

Užívateľov profilový obrázok
Jerry
VIP
VIP
Príspevky: 2755
Dátum registrácie: Ut 22. Feb, 2005, 20:00
Bydlisko: Trenčín
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Jerry » Po 25. Sep, 2006, 08:53

Ja by som Ti doporucil zmenit znacku zdroja. Podobny problem bol aj so zdrojmi Chill ... Ja mam osobne Tagana a nemam ziaden problem. Nedalo by sa v ramci reklamacie vymenit zdroj za iny aj od ineho vyrobcu? Je to len nekompatibilita tychto dvoch vyrobkov ...
Core 2 Duo E8400 Gigabyte 8800 GTS/512 • Gigabyte X38-DS4 • 4GB DDR2 320 GB SpinPoint F1
DVD-RW SH-S183LSeasonic S12-500 • Creative I-Trigue L3800Win 7 64 bit

Užívateľov profilový obrázok
Hub
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 9
Dátum registrácie: St 20. Sep, 2006, 02:00

odpovìD ABITu

Príspevok od užívateľa Hub » Po 25. Sep, 2006, 17:37

Takze chlapci z ABITu mì poslali do temnoty a stinu, protoze podle nich neni na zdroji osazen -5V kabel. Na obrazku to je oznaceno jako NC. Tim padem je to nezajima a ja zacinam mit trochu hokej v ATX standardech...

Nova deska Asus P5B napø. pro C2D ma tento konektor taktez. Takze je chyba ve zdroji, ktery dle ABITu neodpovida standardùm ATX, nebo v boardu, ktery to z nìjakeho dùvodu vyzaduje...

cervenì jsem oznacil ony problemove piny. Co znamena NC netusim, asi NoCable :) Protoze tam skutecnì zadny kabel neni, jen prazdna dira. Myslim na zdroji.


Obrázok

Obrázok

Otazkou je, jak si s timto podivnym jevem poradi jine desky, na kterych to ale prokazatelnì jede.

Co je mi ale zahadou, ze napø. Enermax ten kabel nema osazeny taktez. Takze vymìna zdroje za tento by asi nepomohla. Bohuzel Tagan manualy na svem webu nema :(

Kazdopadnì zde:
http://www.formfactors.org/developer/sp ... DG_1_0.pdf
je k dispozici dokument, ktery zase tvrdi, ze dobøe je zdroj. A to je z 1.7.2006. Zde je tento konektor popisovan jako Reserved...
A teD fakt babo raD...

Update 21:08 :)

cituji odpovìD ABITu, ktera se asi tak nìjak dala cekat, ale vysvìtluje cely problem. I kdyz jen napùl. Kolega ma taky desku s COM portem a zdroj taktez nema osazen onou 20kou. Faktem je, ze ma vyraznì novìjsi desku a navic AMD.
Nyni uz k one odpovìdi ABITu:

"How new is the "new" board?
IS7 is considering as "old" board and there is a COM port on the IS7, which means IS7 needs both -5V and -12V for the COM port."

Holt vyvoj jde nezadrzitelnì vpøed, staci tøi roky zaspat a konecna :)

Užívateľov profilový obrázok
_skrat_
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 826
Dátum registrácie: St 08. Dec, 2004, 14:00
Bydlisko: Piešťany
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa _skrat_ » Po 25. Sep, 2006, 22:58

to ako ked mam COM port, tak mi nefunguje ATX 2.0, kde niesu zaporne vetvy ???
P4 2.8 Prsctt*GA-8IK1100*80GB SATA*1,5 GB*SAMSUNG 616E*LG 4160B*Chill 400P2*Leadtek TV2000XP Expert*R9200SE*SB Audigy 2

Užívateľov profilový obrázok
Hub
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 9
Dátum registrácie: St 20. Sep, 2006, 02:00

Príspevok od užívateľa Hub » Ut 26. Sep, 2006, 07:29

_skrat_ napísal:to ako ked mam COM port, tak mi nefunguje ATX 2.0, kde niesu zaporne vetvy ???
Jo, to vi asi jen NASA... Kolega jak uz sem psal ma taky desku s COM portem, zdroj rozhodnì 20ku osazenu nema a pøesto mu to nabìhne. Jestli mu funguje COM, to nevim, nezkousel.

Užívateľov profilový obrázok
_skrat_
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 826
Dátum registrácie: St 08. Dec, 2004, 14:00
Bydlisko: Piešťany
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa _skrat_ » Ut 26. Sep, 2006, 16:03

mno ja mam 2 COM potry aj LPT port a zdroj ten co mam v podpise - cize 2.0 normu a v pohode vsetko fachci... hold, mas zrejme smolu...
P4 2.8 Prsctt*GA-8IK1100*80GB SATA*1,5 GB*SAMSUNG 616E*LG 4160B*Chill 400P2*Leadtek TV2000XP Expert*R9200SE*SB Audigy 2

Napísať odpoveď

Návrat na "Hardware všeobecne"