co je to raid (hdd) ???

Ostatný HW, ktorý nepatrí do iných sekcií­, problémy s týmto HW ich riešenia...
Užívateľov profilový obrázok
matej21
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1339
Dátum registrácie: Št 09. Feb, 2006, 02:00
Bydlisko: Stropkov (kraj PO) - 18
Kontaktovať užívateľa:

co je to raid (hdd) ???

Príspevok od užívateľa matej21 » Po 21. Aug, 2006, 16:55

je to tu zopar krat spomenute,ale vobec som tu o tom nenasiel ani zmienku,co je to

Užívateľov profilový obrázok
CrakeN
Ban
Ban
Príspevky: 1654
Dátum registrácie: St 20. Apr, 2005, 20:00
Bydlisko: MALACKY (16)
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa CrakeN » Po 21. Aug, 2006, 17:14

staci trosku pouzit google ... :wink:

konkretne tu mas vysvetlene, co ktore oznacenie znamena http://sk.wikipedia.org/wiki/RAID ... snad ti to pomoze ... viac teraz nemam cas rozpisovat ...

Užívateľov profilový obrázok
Toman
VIP
VIP
Príspevky: 9297
Dátum registrácie: St 06. Júl, 2005, 20:00
Bydlisko: Engerau/Dreamland (Bratislava/Senec) (22)

Príspevok od užívateľa Toman » Po 21. Aug, 2006, 17:18

Raid je sposob zapojenia diskou (popate:)
- mas 2 disky - zapojis ich do "diskoveho pola" (RAID)
- pozname 2 hlavne typi (je ich viac) 0

a) mas subor, pol subora je na jednom disku, pol na druhom disku - tak ziskas 2 nasobnu rychlost citania a zapisu
b) subor sa rovnako zapise na 2 disky, neziskas tym rychlost ale bezpecnost, ak sa subor na prvom disku poskodi na druhom je stale citatelny

T. :wink:
PC1 Asus Z87 PLUS, Intel 4670K @4200/1.18V PC2: Asus Z77 Plus, Intel 3570k 3400@4600 max:4950Mhz/1.47V....
4x4Gb Ram Kingston 1333@1800
Intel HD4600

Užívateľov profilový obrázok
matej21
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1339
Dátum registrácie: Št 09. Feb, 2006, 02:00
Bydlisko: Stropkov (kraj PO) - 18
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa matej21 » Po 21. Aug, 2006, 17:40

to sa vsetky subory ktore dam na hdd rozdelia na poli?a je vykon ovela vecsi ci len tak ze sa mi tento pc otvori o par mikrosekund rychlejsie :? ,mozno by som o tom aj uvazoval,a zrychli to vsetko?teda otvaranie suborov,napr winamp sami otvara pekne dlho,a aj hranie hier bude lepsie?a mozem si dat ten raid pen ako na jednu particiu,ze by som si spravil E-cko a len to co by som dal tam tak by sa delilo

Užívateľov profilový obrázok
CrakeN
Ban
Ban
Príspevky: 1654
Dátum registrácie: St 20. Apr, 2005, 20:00
Bydlisko: MALACKY (16)
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa CrakeN » Po 21. Aug, 2006, 17:43

matej21 napísal:to sa vsetky subory ktore dam na hdd rozdelia na poli?a je vykon ovela vecsi ci len tak ze sa mi tento pc otvori o par mikrosekund rychlejsie :? ,mozno by som o tom aj uvazoval,a zrychli to vsetko?teda otvaranie suborov,napr winamp sami otvara pekne dlho,a aj hranie hier bude lepsie?a mozem si dat ten raid pen ako na jednu particiu,ze by som si spravil E-cko a len to co by som dal tam tak by sa delilo
tym, ze das disky do raidu, tak ich nemozes nijak inak upravovat ... vlastne sa ti to javi ako jeden velky disk ... a zrychlenie tam je citelne ...

Užívateľov profilový obrázok
matej21
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1339
Dátum registrácie: Št 09. Feb, 2006, 02:00
Bydlisko: Stropkov (kraj PO) - 18
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa matej21 » Po 21. Aug, 2006, 17:46

takze by som musel kupit dalsi 160 gb disk,lebo ak by som dal len 100 gb,tak by som mal len 200 gb,tak? a ten citelny rozdiel je aj v hrani a vo vsetkom ?

Užívateľov profilový obrázok
_Mato_
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2271
Dátum registrácie: Ut 21. Mar, 2006, 02:00
Bydlisko: Beckov

Príspevok od užívateľa _Mato_ » Po 21. Aug, 2006, 18:51

matej21 napísal:takze by som musel kupit dalsi 160 gb disk,lebo ak by som dal len 100 gb,tak by som mal len 200 gb,tak? a ten citelny rozdiel je aj v hrani a vo vsetkom ?
Narast rychlosti(priepustnosti) sice pocitis, ale vzrastie aj riziko straty dat, takze odporucam tam (RAID-0) neskladovat dolezite data.

Neodstrani sa vsak problem s tym, ze disku trva, kym data najde. Toto sa da vylepsit napr.kupou 10.000 ot. disku Western Digital Raptor. Problemom je vsak jeho cena v pomere ku velkosti :E
When I was a young man, I had liberty, but I did not see it. I had time, but I did not know it. And I had love, but I did not feel it.

Užívateľov profilový obrázok
lolo_man
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 147
Dátum registrácie: Pi 01. Sep, 2006, 02:00
Bydlisko: Topolcany

Príspevok od užívateľa lolo_man » Ut 12. Sep, 2006, 18:17

jednoducho povedane:
ked sa dosere jeden disk si v hm kasi :D
procak:Core2Duo E6600 GK: ASUS EN7900GT TOP MB: ASUS P5B Deluxe RAM: 2x 1GB 667Mhz KingStone HDD : WD 320GB Zdroj: Enermax Liberty ELT500AWT active PFC +19´´LCD LG 194 WT-SF

Užívateľov profilový obrázok
andynko
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 901
Dátum registrácie: St 31. Dec, 2003, 08:00
Bydlisko: Martin

hm

Príspevok od užívateľa andynko » St 13. Sep, 2006, 00:01

matej21 napísal:to sa vsetky subory ktore dam na hdd rozdelia na poli?a je vykon ovela vecsi ci len tak ze sa mi tento pc otvori o par mikrosekund rychlejsie :? ,mozno by som o tom aj uvazoval,a zrychli to vsetko?teda otvaranie suborov,napr winamp sami otvara pekne dlho,a aj hranie hier bude lepsie?a mozem si dat ten raid pen ako na jednu particiu,ze by som si spravil E-cko a len to co by som dal tam tak by sa delilo
Odporucam precitat si tento navod :

http://www.zive.cz/h/Testcentrum/AR.asp?ARI=126840

Inac ak chces mat rychlejsi a efektivnejsi diskovy system chod do RAID 0 ale pocitaj s tym, ze ak jeden disk odide, si nahraty...

btw... pri RAID sa odporucaju pouzivat rovnake serie hdd

Užívateľov profilový obrázok
Shoty
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1216
Dátum registrácie: Pi 07. Apr, 2006, 02:00
Bydlisko: Myjava
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Shoty » St 13. Sep, 2006, 22:29

Toman napísal:Raid je sposob zapojenia diskou (popate:)
- mas 2 disky - zapojis ich do "diskoveho pola" (RAID)
- pozname 2 hlavne typi (je ich viac) 0

a) mas subor, pol subora je na jednom disku, pol na druhom disku - tak ziskas 2 nasobnu rychlost citania a zapisu
b) subor sa rovnako zapise na 2 disky, neziskas tym rychlost ale bezpecnost, ak sa subor na prvom disku poskodi na druhom je stale citatelny

T. :wink:
moc sa v tych raidoch nevyznam:
mam to chapat tak ze keD budem mat dva 320gb disky v raide,tak budem mat 640GB alebo len 320gb??? miesta
Naposledy upravil/-a Shoty v Št 14. Sep, 2006, 16:52, upravené celkom 1 krát.
Cpu:Bude to Intel ,Mainboard: Určite niečo od gigabyte, Ram: Menej ako 16gb to nebude, Gpu: MSI určite od MSI, SSD Samsung 850 evo, HDD: 2x500Gb Western Digital green power, Zdroj: Corsair HX650w, Monitor: Zatiaľ HP 22" w2207h

Užívateľov profilový obrázok
Bikermotyl
VIP
VIP
Príspevky: 4992
Dátum registrácie: Ne 22. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: Brezová pod Bradlom
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Bikermotyl » St 13. Sep, 2006, 23:39

Zalezi aky RAID zvolis. Ak RAID 0, tak 640GB s (teoreticky) dvojnasobnou rychlostou, ale s dvojnasobne vacsim rizikom - o tomto urcite uvazujes.:wink:
Ak Raid 1, tak 320GB so zvysenou bezpecnostou, cize data budu duplikovane na oboch diskoch. Ak sa jeden poberie do vecnych lovist, data budu stale k dispozicii na druhom disku. Link.

EDIT : nj, hernajz ani ja som si nevsimol matematickej nepresnosti
Naposledy upravil/-a Bikermotyl v Št 14. Sep, 2006, 11:27, upravené celkom 1 krát.

Užívateľov profilový obrázok
ANDYMAN
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1572
Dátum registrácie: St 09. Mar, 2005, 20:00
Bydlisko: Senec (33)
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa ANDYMAN » Št 14. Sep, 2006, 11:20

Shoty napísal:
Toman napísal:Raid je sposob zapojenia diskou (popate:)
- mas 2 disky - zapojis ich do "diskoveho pola" (RAID)
- pozname 2 hlavne typi (je ich viac) 0

a) mas subor, pol subora je na jednom disku, pol na druhom disku - tak ziskas 2 nasobnu rychlost citania a zapisu
b) subor sa rovnako zapise na 2 disky, neziskas tym rychlost ale bezpecnost, ak sa subor na prvom disku poskodi na druhom je stale citatelny

T. :wink:
moc sa v tych raidoch nevyznam:
mam to chapat tak ze keD budem mat dva 320gb disky v raide,tak budem mat 740GB alebo len 320gb??? miesta
pri RAID-0 budes mat 640GB nie 740GB {matika nepusti} :wink:
Intel i7 4790K Delid [ 8-RADS!!! Water Cooling ] Kingston HyperX 32GB ASRock Z87 OC Formula EVGAGTX980Ti Superclocked EK Water Samsung 850EVO RAID-0 HDD cca 10TB Creative SB-Z Asus 4K 32" LED RAZER Deathstalker UltimateLogitech Z5450 THX Enermax Platimax 1500W Corsair 900D ...
WATER COOLING : CPU EK - Supreme LTX CSQ D5 X-Res CSQ Pump Phobya DC12-400 1x Phobya G-Changer 480 V1.2 1x Black Ice GT Stealth 360 1x XSPC RX240 1x AC NexXxoS PRO II 3x AC NexXxoS PRO I 1x HX-CU1401V Hose 13/10mm UV Liquid ...

Napísať odpoveď

Návrat na "Hardware všeobecne"