Strana 1 z 1

Nizka frekvencia RAM - vplyv na vykon ?

Napísané: St 14. Jún, 2006, 20:51
od užívateľa Dominik
Mal som doteraz 2x 512MB RAM... Bezne PQI, 2.5 3 3 7 1T...

procesor ide na 2550mhz (8.5 krat 300)
Je to A64 2800+ S754, povodne frekvencia 1800mhz (9 krat 200)
Rezim som mal nastaveny tak ze pamate ostali bezat na 200.

doska ma 3 sloty na RAM, pamatovy radic s754 ani viac nezvladne, cize:

- single sided pamate mozu byt vo vsetkych troch slotoch pri 400mhz
- dual sided pamate mozu byt len v dvoch, ak v troch tak je potrebne znizit na 333mhz. (skusil som nechat 400mhz - memtest chyba po par minutach aj pri horsom casovani a zvysenej voltazi ram)

Pridal som teda tretiu PQI 512MB (samozrejme DS, SS uz ani neviem ci sa vyrabaju).

Delicku som nastavil na polovicu z 300 FSB, cize idu 150*2 co je teda 300mhz na pamatiach. Casovanie som znizil, cize idu pamate na 300mhz CL2. 100% stabilny memtest.

rozdiel medzi 1T a 2T je nulovy, a bolo nutne nastavit pre stabilitu 2T (to aj na s939 pri viac ako dvoch moduloch)

Nemam nijako moznost rozbehnut pamate na 333mhz kvoli jednoduchosti delicky. Inak by som musel znizovat takt CPU


------

Otazka teda znie, aky vplyv ma tych znizenych 100MHZ z pamati a zrychlenie casovania na CL2? Predpokladam ze mate trochu lepsie skusenosti s tym ako pracuje pamatovy radic v jadre procesora. Co mu viac pomoze? Frekvencia, ci casovanie? A aky to ma cele dopad na vykon? Oplati sa mat 3x 512? Samozrejme bandwidth v syntetickom teste znacne klesol, ale realny vykon si nemam ako zmeriat.

Napísané: St 14. Jún, 2006, 21:12
od užívateľa robour
Frekvencia pomoze vzdy viac ako casovanie. Idealny stav synchro 1:1 s procesorom.

Napísané: St 14. Jún, 2006, 21:52
od užívateľa Dominik
No ale ako vidis tak nemam moznost nastavit 1:1...

Napísané: St 14. Jún, 2006, 22:00
od užívateľa midlet
Tak jednu pamat opat vyber. Alebo vsetky tri predaj a kup dva gigove moduly. Alebo si to nechaj takto ked ti nevadi mensia priepustnost pamati.

Napísané: St 14. Jún, 2006, 22:06
od užívateľa Dominik
No praveze neviem ci mi vadi :) Neviem ako by som to mal otestovat, ze aky je to narast/ubytok vykonu.

Napísané: St 14. Jún, 2006, 22:37
od užívateľa Bikermotyl
A nebude najlepsie keD to otestujes pri beznej robote, ktoru na PC robis? Ak nezbadas rozdiel, tak je to vpoho, nie? A na nejake cisla z benchov (kde by sa to dalo testovanim porovnat) sa potom mozes hadam vykaslat.

Napísané: Št 15. Jún, 2006, 00:58
od užívateľa killswitch
popripade vyskusaj A64tweaker priamo vo winoch. ma aj nestandartne delicky 120,150 ci 183...urcite si tam nejaku delicku najdes, popripade doladis ine casovania.
pripadne skus aj SysTool...

Napísané: Št 15. Jún, 2006, 10:07
od užívateľa Q-Axis
robour napísal:Frekvencia pomoze vzdy viac ako casovanie. Idealny stav synchro 1:1 s procesorom.
tak s tym si, v spojitosti s K8 dovolim nesuhlasit (viD frekvencie pamati pri AM2 a takmer ziadny narast vykonu). mozno benchmarky ukazu rozdiel, ale v realnych aplikaciach to iste nikto nepostrehne (mozno len vplyvom sugescie :wink: ), lebo stratu frekvencie vyvazi lepsie casovanie, co je pre K8 hnacim motorom.

Napísané: Št 15. Jún, 2006, 11:53
od užívateľa crux2005
nope .
Ja suhlasim s robour-om
robour napísal:Frekvencia pomoze vzdy viac ako casovanie

Napísané: Št 15. Jún, 2006, 12:21
od užívateľa Q-Axis
ano, nejaky narast vykonu tu je, ale ten narast je zavysly od aplikacie a je medzi 3 a 8% (porovnanie), co je normalne nepozorovatelne (on vpodstate aj tak hovori len o rozdiele 50MHz) a naproti tomu sa ovela zvacsi vykon tym, ze ma o pol giga vacsiu RAMku.

Napísané: Št 15. Jún, 2006, 17:57
od užívateľa Dominik
Dakujem za skvely link,

je to zaujimave a pomohlo mi urobit si predstavu

otestujem si to na SuperPI a Photoshop Benchmarku