Nizka frekvencia RAM - vplyv na vykon ?

Ostatný HW, ktorý nepatrí do iných sekcií­, problémy s týmto HW ich riešenia...
Dominik
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 639
Dátum registrácie: So 13. Nov, 2004, 14:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Nizka frekvencia RAM - vplyv na vykon ?

Príspevok od užívateľa Dominik » St 14. Jún, 2006, 20:51

Mal som doteraz 2x 512MB RAM... Bezne PQI, 2.5 3 3 7 1T...

procesor ide na 2550mhz (8.5 krat 300)
Je to A64 2800+ S754, povodne frekvencia 1800mhz (9 krat 200)
Rezim som mal nastaveny tak ze pamate ostali bezat na 200.

doska ma 3 sloty na RAM, pamatovy radic s754 ani viac nezvladne, cize:

- single sided pamate mozu byt vo vsetkych troch slotoch pri 400mhz
- dual sided pamate mozu byt len v dvoch, ak v troch tak je potrebne znizit na 333mhz. (skusil som nechat 400mhz - memtest chyba po par minutach aj pri horsom casovani a zvysenej voltazi ram)

Pridal som teda tretiu PQI 512MB (samozrejme DS, SS uz ani neviem ci sa vyrabaju).

Delicku som nastavil na polovicu z 300 FSB, cize idu 150*2 co je teda 300mhz na pamatiach. Casovanie som znizil, cize idu pamate na 300mhz CL2. 100% stabilny memtest.

rozdiel medzi 1T a 2T je nulovy, a bolo nutne nastavit pre stabilitu 2T (to aj na s939 pri viac ako dvoch moduloch)

Nemam nijako moznost rozbehnut pamate na 333mhz kvoli jednoduchosti delicky. Inak by som musel znizovat takt CPU


------

Otazka teda znie, aky vplyv ma tych znizenych 100MHZ z pamati a zrychlenie casovania na CL2? Predpokladam ze mate trochu lepsie skusenosti s tym ako pracuje pamatovy radic v jadre procesora. Co mu viac pomoze? Frekvencia, ci casovanie? A aky to ma cele dopad na vykon? Oplati sa mat 3x 512? Samozrejme bandwidth v syntetickom teste znacne klesol, ale realny vykon si nemam ako zmeriat.

Užívateľov profilový obrázok
robour
VIP
VIP
Príspevky: 2679
Dátum registrácie: So 26. Jún, 2004, 14:00
Bydlisko: Trstená (40)
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa robour » St 14. Jún, 2006, 21:12

Frekvencia pomoze vzdy viac ako casovanie. Idealny stav synchro 1:1 s procesorom.
CPU Athlon64 X4 (@3450Mhz), 2x 2Gb Adata DDR2 800/ Gigabyte MA790X-UD4 (AM2+) / HDD Samsung 1TB / Radeon 5770 + Accelero S1 /430W Seasonic. /DVDRW LG GSA H55N, /DVDRW Samsung S183L, Case Avance C001,12cm fan Noctua,Eizo FlexScan S1961

Dominik
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 639
Dátum registrácie: So 13. Nov, 2004, 14:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Dominik » St 14. Jún, 2006, 21:52

No ale ako vidis tak nemam moznost nastavit 1:1...

Užívateľov profilový obrázok
midlet
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1360
Dátum registrácie: Pi 12. Nov, 2004, 14:00
Bydlisko: Pezinok

Príspevok od užívateľa midlet » St 14. Jún, 2006, 22:00

Tak jednu pamat opat vyber. Alebo vsetky tri predaj a kup dva gigove moduly. Alebo si to nechaj takto ked ti nevadi mensia priepustnost pamati.
MacBook Air 11.6" 128GB SSD | Apple iPad 3rd-gen 32GB WiFi black | 2x Apple TV | Time Capsule 1TB
Mac Mini i5 2,3GHz | 8GB DDR3 | Crucial M4 128GB | Apple Magic Mouse
Apple Wireless Keyboard | LG D2342 3D | Synology DiskStation DS211j 4TB
XBOX 360 + GH:WT World Tour Bundle...whoaaaa :-)

Dominik
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 639
Dátum registrácie: So 13. Nov, 2004, 14:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Dominik » St 14. Jún, 2006, 22:06

No praveze neviem ci mi vadi :) Neviem ako by som to mal otestovat, ze aky je to narast/ubytok vykonu.

Užívateľov profilový obrázok
Bikermotyl
VIP
VIP
Príspevky: 4992
Dátum registrácie: Ne 22. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: Brezová pod Bradlom
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Bikermotyl » St 14. Jún, 2006, 22:37

A nebude najlepsie keD to otestujes pri beznej robote, ktoru na PC robis? Ak nezbadas rozdiel, tak je to vpoho, nie? A na nejake cisla z benchov (kde by sa to dalo testovanim porovnat) sa potom mozes hadam vykaslat.

Užívateľov profilový obrázok
killswitch
Čarovný
Čarovný
Príspevky: 5689
Dátum registrácie: Pi 21. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: BA-Okolie
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa killswitch » Št 15. Jún, 2006, 00:58

popripade vyskusaj A64tweaker priamo vo winoch. ma aj nestandartne delicky 120,150 ci 183...urcite si tam nejaku delicku najdes, popripade doladis ine casovania.
pripadne skus aj SysTool...
Plne príležitostný moderátor.

Užívateľov profilový obrázok
Q-Axis
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 623
Dátum registrácie: Ne 18. Sep, 2005, 20:00
Bydlisko: Zvolen
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Q-Axis » Št 15. Jún, 2006, 10:07

robour napísal:Frekvencia pomoze vzdy viac ako casovanie. Idealny stav synchro 1:1 s procesorom.
tak s tym si, v spojitosti s K8 dovolim nesuhlasit (viD frekvencie pamati pri AM2 a takmer ziadny narast vykonu). mozno benchmarky ukazu rozdiel, ale v realnych aplikaciach to iste nikto nepostrehne (mozno len vplyvom sugescie :wink: ), lebo stratu frekvencie vyvazi lepsie casovanie, co je pre K8 hnacim motorom.
i5-3570
16GB RAM
SSD + veľa veľa HDD
zobrazovadlo nVidia
pozeradlo Asus PA246

Užívateľov profilový obrázok
crux2005
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 11589
Dátum registrácie: So 18. Jún, 2005, 20:00
Bydlisko: Nové Zámky

Príspevok od užívateľa crux2005 » Št 15. Jún, 2006, 11:53

nope .
Ja suhlasim s robour-om
robour napísal:Frekvencia pomoze vzdy viac ako casovanie
s pozdravom, crux.

Užívateľov profilový obrázok
Q-Axis
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 623
Dátum registrácie: Ne 18. Sep, 2005, 20:00
Bydlisko: Zvolen
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Q-Axis » Št 15. Jún, 2006, 12:21

ano, nejaky narast vykonu tu je, ale ten narast je zavysly od aplikacie a je medzi 3 a 8% (porovnanie), co je normalne nepozorovatelne (on vpodstate aj tak hovori len o rozdiele 50MHz) a naproti tomu sa ovela zvacsi vykon tym, ze ma o pol giga vacsiu RAMku.
i5-3570
16GB RAM
SSD + veľa veľa HDD
zobrazovadlo nVidia
pozeradlo Asus PA246

Dominik
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 639
Dátum registrácie: So 13. Nov, 2004, 14:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Dominik » Št 15. Jún, 2006, 17:57

Dakujem za skvely link,

je to zaujimave a pomohlo mi urobit si predstavu

otestujem si to na SuperPI a Photoshop Benchmarku

Napísať odpoveď

Návrat na "Hardware všeobecne"