ahci-co treba pre spojazdnenie?

Všetko o notebookoch, PDA, tablet PC ich problémoch...
Užívateľov profilový obrázok
swamp
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 97
Dátum registrácie: Št 01. Sep, 2005, 20:00
Bydlisko: považská bystrica

ahci-co treba pre spojazdnenie?

Príspevok od užívateľa swamp » St 26. Sep, 2007, 15:32

zdravim
na noteboku mam asci vypnute,pretoze inak mi nesiel nanstalovat wi..myslel som ze ked sa winxp nainstaluje tak sam si nainstaluje potrebne drivery ahci pojde..lenze nejde..ked ho zapnem tak in nenabehne...skusal som aj stahovat drivery od intelu ale stale mi pise ze nemam splnen min hardwar. naroky...neviete niekto co presne treba spravit? 8)

Užívateľov profilový obrázok
zachary
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4427
Dátum registrácie: Pi 23. Mar, 2007, 08:00
Bydlisko: Martin

Príspevok od užívateľa zachary » Pi 28. Sep, 2007, 12:27

s tymto nespravis asi nic.. pokial tvoj cipset nema podporu ahci, nespojazdnis to ziadnymi drivermi, tak ako ja som sa o to marne pokusal na mojom desktope (cipset P35 / ICH9).. buD rad ze to slape.. veD v pripade notebooku to ahci nie je az tak nutne..
PC:
Spoiler: ukázať
CPU: i5-7600K + Noctua NH-U12F | MB: Gigabyte GA-Z270X-Gaming K5 | RAM: 2x8GB DDR4 Corsair Vengeance LPX | GK: Gainward GeForce GTX1060 6GB | SSD: Crucial MX100 256GB | HDD: Seagate Barracuda LP 2TB @ Scythe Quiet Drive | DVD-RW: Samsung SH-S223F | audio: on board + HyperX Cloud + Kurzweil KS-40A | PSU: Corsair RM 750i | fans: 3x Noctua, Enermax | case Corsair 330R carbide series| LCD Dell U2412M | Rapoo E9270p + Logitech G500
LIVESTRONG

Užívateľov profilový obrázok
TheTOM_SK
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 54
Dátum registrácie: Po 21. Jan, 2008, 14:00
Bydlisko: Trnava

Príspevok od užívateľa TheTOM_SK » Pi 07. Mar, 2008, 17:45

Dobry den, mozete mi prosim poradit ako spojazdnit AHCI? Mam Vistux64, nainstaloval som ju v Native IDE, po instale som vo Viste urobil tento registry tweak a v BIOSe som povolil AHCI a vzdy dostanem akurat BSOD. Instalovat Vistu s AHCI nejde, donekonecna sa nacitava instalacia. Vo Viste som nainstaloval vetky mozne RAID ovladace a nepomohlo to. Skusam to nahodit uz par hodin a uz ma to prestava bavit. K pripadnej otazke, ano chcem AHCI kvoli NCQ, ktore zlepsuje seek time. ;)

EDIT: Vyriesene, nebudem pouzivat AHCI lebo zvysuje zataz CPU - http://techreport.com/articles.x/13832/5
OS Windows Vista Home Premium x64 | Case Lian Li PC-P60 ArmorSuit Black cooled by 5xNoctua NF-P12-1300 | PSU Seasonic M12-700 | MB ASUS M3A32-MVP Deluxe | CPU AMD Athlon X2 5000+BE@3210MHz cooled by Thermalright Ultra 120 Extreme with Noctua NF-P12-1300 & AC-MX2 | RAM Patriot 8192MB DDR2 800MHz 4-4-4-12 (4x2048MB) | VGA ASUS ATI Radeon 3870 512MB cooled by Thermalright GT-03 with Noctua NF-P12-1300 & AC-MX2 | Sound Creative Sound Blaster X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro | HDD 2xSeagate Barracuda 7200.11 500GB 32MB SATA2 cooled by 2xSilentmaxx rev.2 Black | Drive Lite-On DVD±RW/RAM LH20A1L SATA | Monitor LG 19" LCD 1970HR-BF | Keyboard Logitech G15 | Mouse Logitech G9 | Headphones Sennheiser PC 161

Užívateľov profilový obrázok
midlet
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1364
Dátum registrácie: Pi 12. Nov, 2004, 14:00
Bydlisko: Pezinok

Príspevok od užívateľa midlet » So 08. Mar, 2008, 00:09

Pochopil som spravne ze to zatazenie CPU zavisi od chipsetu a ovladacov? Lebo ja som nic take nespozoroval, ze by mi nejako extremne vytazovalo CPU...

Co sa tyka AHCI, v mojom booku som mal v BIOSe defaultne nastavene enabled, instalacia Visty isla uplne bez problemov, XPeska nainstalovat bez driverov nesli.
MacBook Air 11.6" 128GB SSD | Apple iPad 3rd-gen 32GB WiFi black | 2x Apple TV | Time Capsule 1TB
Mac Mini i5 2,3GHz | 8GB DDR3 | Crucial M4 128GB | Apple Magic Mouse
Apple Wireless Keyboard | LG D2342 3D | Synology DiskStation DS211j 4TB
XBOX 360 + GH:WT World Tour Bundle...whoaaaa :-)

Užívateľov profilový obrázok
Jofo
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 2140
Dátum registrácie: St 23. Feb, 2005, 20:00
Bydlisko: Brno

Príspevok od užívateľa Jofo » So 08. Mar, 2008, 00:42

Takze, AHCI nie vobec problem, staci si naeditovat instalacku winu cez nLite a nakrmit ho AHCI driverom zo stranok Intelu. Potom vypalit image, a malo by slapat (=rozpoznat HDD), sam so to robil na niekolkych bookoch.
Ak je uz win nainstalovany a chces prepnut rezim, tak neviem....

U visty je na to softik vLite (na tie drivery)
Vy sa tu smejete a vonku zúri socializmus!

Užívateľov profilový obrázok
Gudas
VIP
VIP
Príspevky: 8195
Dátum registrácie: Po 09. Okt, 2006, 02:00
Bydlisko: Rudina (27)
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Gudas » So 08. Mar, 2008, 02:10

TheTOM_SK: jeden z Dalsich dovodov, preco AMD "Spider" suxx, nie nadarmo sme ta odhovarali...(SB600 je vazne biedny, SB700 je lepsi ale nie super...)

Kto chce dodatocne spojazdnit AHCI na nainstalovanom systeme, ma v podstate takuto moznost - prehodit na S-ATA port pridavneho radica (ma ho vacsina dosiek kvoli absencii P-ATA u Intel cipsetov, tieto pridavne radice ale obsahuju aj S-ATA, zvacsa su farebne odlisene), nabehnut do BIOS-u a zmenit mód na AHCI, v systeme preinstalovat ovladace, prehodit naspat.

Podrobny navod
Spoiler: ukázať
Desktop| ASRock Z68 Pro3-M | Core i3 3220 @ 3,4GHz + Phanteks PH-TC14PE (pasívne) | 12GiB DDR3 1333MHz | MSI GTX760 Gaming | SuperFlower Golden King 550W 80+ Platinum | Crucial m4 256GB + WD 1TB Red 2,5" 5400rpm @ Scythe Quiet Drive| Fractal Design Define Mini + Nexus D12SL-12 + Noiseblocker PK-1 + Scythe Gentle Typhoon | LG IPS235 + LG L225WT | Creative Inspire T2900 + Beyerdynamic DT990 Pro + Creative X-Fi HD | Logitech MX1100 + QcK Steel mini
Laptop| Acer Aspire One 753 | Celeron U3400 (1,06GHz) | 2x2GiB DDR3 | A-DATA S599 128GB
PC.sk IRC kanál PC.sk
Práve testujem: - Next: -

Užívateľov profilový obrázok
TheTOM_SK
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 54
Dátum registrácie: Po 21. Jan, 2008, 14:00
Bydlisko: Trnava

Príspevok od užívateľa TheTOM_SK » So 08. Mar, 2008, 15:51

SB700 vraj len pridava 2xUSB a este nieco a okrem toho dosky s 790 a s SB700 nie su. :(
Kym vyreklamujem dosku, tak si spravim instalacku s vLite, len musim najst SB600 ovladace.
Okrem toho som sa docital, ze Vista pozna 1xSATA, ale nie 2, cize aj to by mohol byt problem.
Myslim, ze ked som na skusku instaloval Vistu 1x s bratovym CPU, tak to slo, ale bol len 1 HDD.

EDIT: 18. marca ma vyjst SP1, tak to uz hadam Vista po tych par rokoch dokaze detekovat SATA HDD.
OS Windows Vista Home Premium x64 | Case Lian Li PC-P60 ArmorSuit Black cooled by 5xNoctua NF-P12-1300 | PSU Seasonic M12-700 | MB ASUS M3A32-MVP Deluxe | CPU AMD Athlon X2 5000+BE@3210MHz cooled by Thermalright Ultra 120 Extreme with Noctua NF-P12-1300 & AC-MX2 | RAM Patriot 8192MB DDR2 800MHz 4-4-4-12 (4x2048MB) | VGA ASUS ATI Radeon 3870 512MB cooled by Thermalright GT-03 with Noctua NF-P12-1300 & AC-MX2 | Sound Creative Sound Blaster X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro | HDD 2xSeagate Barracuda 7200.11 500GB 32MB SATA2 cooled by 2xSilentmaxx rev.2 Black | Drive Lite-On DVD±RW/RAM LH20A1L SATA | Monitor LG 19" LCD 1970HR-BF | Keyboard Logitech G15 | Mouse Logitech G9 | Headphones Sennheiser PC 161

Užívateľov profilový obrázok
br4n0
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 799
Dátum registrácie: Ut 20. Mar, 2007, 08:00
Bydlisko: Bratislava V

Príspevok od užívateľa br4n0 » So 08. Mar, 2008, 16:43

Ja len tolko, ze AHCI nema z hladiska vykonu vyznam, rozdiel je mizivy. AHCI je potrebne akurat pri RAID-e.

Napísať odpoveď

Návrat na "Mobilné PC"