Peltierov clanok

Všetko o chladení dusíkom, kompresorovom chladení, peltiéroch a ďalších formách extrémneho chladenia...
Užívateľov profilový obrázok
Josifek
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2125
Dátum registrácie: Po 04. Sep, 2006, 02:00
Bydlisko: Košice
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Josifek » Ne 03. Sep, 2006, 14:24

HH overclocking je o posuvani hranic a hladanie extremov co vies mozno by to fungovalo :lol:

Užívateľov profilový obrázok
Omarko
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 22
Dátum registrácie: Ut 16. Máj, 2006, 02:00
Bydlisko: Sydney, AU

Príspevok od užívateľa Omarko » Ut 12. Sep, 2006, 12:26

a co takto tento chladic ? vzduch a peltier ?

celkom dobre

http://www.tweak3d.net/reviews/Titan/Am ... r/Content/



EDIT Bikermotyl: uprava na link kompletnej recenzie. Obrazok nespånal povolene rozmery, navyse ho nezobrazovalo.
Ak chces vlozit obrazok, [img]%20musis%20dat%20pred%20odkaz,%20zan%20len%20[/img]. :wink:

Užívateľov profilový obrázok
Omarko
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 22
Dátum registrácie: Ut 16. Máj, 2006, 02:00
Bydlisko: Sydney, AU

Príspevok od užívateľa Omarko » Ut 12. Sep, 2006, 14:15

sorac, akurat som si to vsimol a isiel napravit

dalsie review :
http://www.driverheaven.net/reviews/Tit ... /index.htm

Užívateľov profilový obrázok
Bikermotyl
VIP
VIP
Príspevky: 4992
Dátum registrácie: Ne 22. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: Brezová pod Bradlom
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Bikermotyl » Ut 12. Sep, 2006, 14:32

Dobre je, ze uz sa take veci robia, ale zrovna tu mam z toho zmiesane pocity. Maximalna spotreba 50W TEC sa mi nezda ako dostatocna na 130W procesor Intel® Pentium® Processor Extreme Edition 965.
Keby sa skor dal samostatne kupit regulator s rozumnym peltom a hodit dva tiche fany na Scythe Infinity.

Skor su myslim ale priechodnejsie riesenia TEC-vodnych CPU blokov ako vzduchove TEC chladenie.

Užívateľov profilový obrázok
velijura
Príspevky: 1600
Dátum registrácie: Po 26. Apr, 2004, 14:00
Bydlisko: BA (XXVIII)
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa velijura » Ut 12. Sep, 2006, 15:08

@ Omarko
...neviem preco, ale akosi mi pri zhliadnuti toho SUPER-CHLADIcA prislo na mysel, ze to asi nebude najtichsie...a aj napriek tym recenziam asi ani moc ucinne (ale to je len moj nazor)...

...ako spomenul biker...50W peltier :lol: je akosi prislaby...navyse je to Dalsi zbytocny zrut elektriny...
CPU Intel P4 | MB Abit SD7-533 | RAM 1GB PC400 Apacer | VGA MSI GF FX 5900XT | HDD Hitachi 7k250 160GB | DVD LG GSA-4160B & Toshiba SD-R1312 | SOUND SB Audigy2 ZS | PSU Chill 510W | CONTROL MS Natural Multimedia Keyboard + MS IntelliMouse Explorer 4.0 + Steelpad QcK + MS Sidewinder 3D Pro | CASE Chenbro Gaming Bomb | COOLING Ertyho WB & IceRex S12 & SELTZ L20 | FANS 3x AC Arctic Fan Pro2L & 1x AC Arctic Fan3 & 1x TT SilentWheel + TT Hardcano12 | SCREEN Benq FP783 | PRINTER Canon PIXMA iP4200
PHOTO Panasonic Lumix DMC-FZ20 & PENTAX K100D + DA 18-55/50-200/Tamron 28-75 + Vosonic X-Drive VP3320 + Toshiba MK-8025GAS 80GB + Velbon Sherpa 750R

Užívateľov profilový obrázok
Josifek
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2125
Dátum registrácie: Po 04. Sep, 2006, 02:00
Bydlisko: Košice
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Josifek » Ut 12. Sep, 2006, 20:34

velijura napísal:@ Omarko

...ako spomenul biker...50W peltier :lol: je akosi prislaby...navyse je to Dalsi zbytocny zrut elektriny...
Mas pravdu vhodny peltier by mal byt aspon 100W ale to uz treba aj fajny zdroj. Vzduch podla mna neochladi peltier dostatocne (asi ani ten na obrazku) peltier sa oplati ak mas vodu. Lebo vtedy dostanes skoro najucinejsie chladenie pre kazdodenne pouzitie. (Samozrejme su tu aj kompresory ale to uz je ina cenova kategoria)

Užívateľov profilový obrázok
velijura
Príspevky: 1600
Dátum registrácie: Po 26. Apr, 2004, 14:00
Bydlisko: BA (XXVIII)
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa velijura » Ut 12. Sep, 2006, 21:09

...to je jasne, ak tam bude 150W procesor, tak by to chcelo aj adekvatne vykonny peltier (150W, radsej vsak vykonnejsi), nehovoriac o tom, ze tepelne straty z procesora a peltiera sa scitaju dokopy a oops, zrazu je tam ina "cifra" na uchladenie, pre ktoru treba aj adekvatne velku plochu na odvadzanie tepla do okolia...samozrejme zalezi, ake teploty su pozadovane...

...ja osobne by som si podobne zazraky nikdy nekupil... :wink:
CPU Intel P4 | MB Abit SD7-533 | RAM 1GB PC400 Apacer | VGA MSI GF FX 5900XT | HDD Hitachi 7k250 160GB | DVD LG GSA-4160B & Toshiba SD-R1312 | SOUND SB Audigy2 ZS | PSU Chill 510W | CONTROL MS Natural Multimedia Keyboard + MS IntelliMouse Explorer 4.0 + Steelpad QcK + MS Sidewinder 3D Pro | CASE Chenbro Gaming Bomb | COOLING Ertyho WB & IceRex S12 & SELTZ L20 | FANS 3x AC Arctic Fan Pro2L & 1x AC Arctic Fan3 & 1x TT SilentWheel + TT Hardcano12 | SCREEN Benq FP783 | PRINTER Canon PIXMA iP4200
PHOTO Panasonic Lumix DMC-FZ20 & PENTAX K100D + DA 18-55/50-200/Tamron 28-75 + Vosonic X-Drive VP3320 + Toshiba MK-8025GAS 80GB + Velbon Sherpa 750R

Užívateľov profilový obrázok
Omarko
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 22
Dátum registrácie: Ut 16. Máj, 2006, 02:00
Bydlisko: Sydney, AU

Príspevok od užívateľa Omarko » Ut 12. Sep, 2006, 22:32

mate pravdu, akurat som zistil ceny toho monstra, je to $110 co je prilis vela, to uz radsej investovat do vody.

Pozeral som si ake modifikacie mozem spravit pre mojho vondnika a zistil som, ze swiftech robi bloky s peltierom. Maju osobitne napajanie a uzasne vysledky. modifikovany MCW60 je idle -10/5C Load na 7800gtx. zaujimave ... procak ma 226Watts 25A na 12V co je uz slusne ... kokos ale to mnozstvo prudu! chapacka ze to ma vlastne napajanie.

Užívateľov profilový obrázok
Josifek
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2125
Dátum registrácie: Po 04. Sep, 2006, 02:00
Bydlisko: Košice
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Josifek » Ut 12. Sep, 2006, 22:57

Ako uz velijura spomenul vsetok tepelny vykon sa scitava a tak namiesto 150W procesoru mas uchladit 150W+150W peltier aspon. Ale ja osobne trvam na tom ze ak budem mat vodnika tak si to do kompu dam. Kondenzovania sa nebojim lebo (neviem ci uz niekto nespomenul) si dam hned vedla peltiera 120/140mm Fan aby odfukoval paru aby sa nezrazala.

Užívateľov profilový obrázok
Bikermotyl
VIP
VIP
Príspevky: 4992
Dátum registrácie: Ne 22. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: Brezová pod Bradlom
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Bikermotyl » St 13. Sep, 2006, 02:54

Z tej nekondenzacie ofukovanim ta vyvediem rychlo z omylu. Zrejme si peltiera este neskusal. Ten fan ti bude prd platny, kondenzacia tam bude! Ono nejde ani tak o kondenzaciu v okoli socketu, ale priamo v nom. Tej sa bez dokonaleho zaizolovania silikónom a teplovodivou pastou priamo do socketu nezbavis. ano teplovodiva pasta priamo do socketu, cize pod procesor.
Samozrejme bez autoregulacie to taktiez velky vyznam nema. Jednoducho pelt je riesenie, ktore treba dobre zvazit a patricne sa nan pripravit.

K tym origos TEC-vodnym blokom... mal som na mysli prave ten Swiftech, ale myslim, ze je to dobre riesenie len vzhladom k TEC-vzduchovemu chladeniu. Ak uz ma ist o solidne prevedenie, tak jedine homemade, cize na CPU 267W peltier a nan nejaky best vodnik. Samozrejme autoregulacia, solidny zdroj a tucnejsia penazenka su podmienkou. :)

Zohnatelny je sice i slabsi 89W pelt, ten je vsak takmer nepouzitelny. Vhodny len na nie velke OC u vacsiny CPU a hadam prave o nadstandardne OC u TEC chladenia ide.

Užívateľov profilový obrázok
Josifek
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2125
Dátum registrácie: Po 04. Sep, 2006, 02:00
Bydlisko: Košice
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Josifek » St 13. Sep, 2006, 17:47

No to mas pravdu peltiera som nemal.. :cry: Ale ty mislis dat silikon ako je napr socket A tak do tej diery v strede ?

Užívateľov profilový obrázok
velijura
Príspevky: 1600
Dátum registrácie: Po 26. Apr, 2004, 14:00
Bydlisko: BA (XXVIII)
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa velijura » St 13. Sep, 2006, 21:29

...ano, treba to zaizolovat vsade, aj v strede...samozrejme nie diery na piny procesora...
CPU Intel P4 | MB Abit SD7-533 | RAM 1GB PC400 Apacer | VGA MSI GF FX 5900XT | HDD Hitachi 7k250 160GB | DVD LG GSA-4160B & Toshiba SD-R1312 | SOUND SB Audigy2 ZS | PSU Chill 510W | CONTROL MS Natural Multimedia Keyboard + MS IntelliMouse Explorer 4.0 + Steelpad QcK + MS Sidewinder 3D Pro | CASE Chenbro Gaming Bomb | COOLING Ertyho WB & IceRex S12 & SELTZ L20 | FANS 3x AC Arctic Fan Pro2L & 1x AC Arctic Fan3 & 1x TT SilentWheel + TT Hardcano12 | SCREEN Benq FP783 | PRINTER Canon PIXMA iP4200
PHOTO Panasonic Lumix DMC-FZ20 & PENTAX K100D + DA 18-55/50-200/Tamron 28-75 + Vosonic X-Drive VP3320 + Toshiba MK-8025GAS 80GB + Velbon Sherpa 750R

Užívateľov profilový obrázok
Bikermotyl
VIP
VIP
Príspevky: 4992
Dátum registrácie: Ne 22. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: Brezová pod Bradlom
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Bikermotyl » St 13. Sep, 2006, 22:40

Do dier, kde ide CPU ide prave ta teplovodiva pasta ako som pisal, aby vyplnila vsetok volny priestor. Prave v tomto priestore je kondenzacia najmenej ziaduca. Silikón sa dava az po osadeni procesora (a vlastne aj komplet TEC bloku) vo velmi silnej vrstve s tym, ze ho treba natlacit do kazdej skary. Az potom tento hermeticky obal sa ofukuje.

Užívateľov profilový obrázok
Josifek
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2125
Dátum registrácie: Po 04. Sep, 2006, 02:00
Bydlisko: Košice
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Josifek » Št 14. Sep, 2006, 14:50

velijura napísal:...ano, treba to zaizolovat vsade, aj v strede...samozrejme nie diery na piny procesora...
Bikermotyl napísal:Do dier, kde ide CPU ide prave ta teplovodiva pasta ako som pisal, aby vyplnila vsetok volny priestor. Prave v tomto priestore je kondenzacia najmenej ziaduca. Silikón sa dava az po osadeni procesora (a vlastne aj komplet TEC bloku) vo velmi silnej vrstve s tym, ze ho treba natlacit do kazdej skary. Az potom tento hermeticky obal sa ofukuje.
Fiha tak to je narocne. Diki ze ste to tu napisali som sa rozmyslel... :lol: :!: NO PELTIER FOR ME :!: :lol:

Užívateľov profilový obrázok
Bikermotyl
VIP
VIP
Príspevky: 4992
Dátum registrácie: Ne 22. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: Brezová pod Bradlom
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Bikermotyl » Št 14. Sep, 2006, 22:44

jj, treba o tom najskor vela nastudovat, az potom zacat len vobec nad tym premyslat. Je pekne, ze sa daju dosiahnut pekne vysledky pri zapornych teplotach, ale... A prave to ale je najdolezitejsie.

Ak by si to chcel len vyskusat na kratku dobu, dajako velmi narocne by to nebolo, ale na dlhodobejsiu prevadzku je peltier skor utópia.

Napísať odpoveď

Návrat na "Extrémne chladenie"