Peltierov clanok

Všetko o chladení dusíkom, kompresorovom chladení, peltiéroch a ďalších formách extrémneho chladenia...
Užívateľov profilový obrázok
Hrobar
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 45
Dátum registrácie: Ut 25. Apr, 2006, 02:00
Bydlisko: Zpadákov:D P.B.
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Hrobar » Pi 12. Máj, 2006, 21:58

Dobre ja viem len so to prezentoval takym stylom :!: :?:
Punk's not dead!!!!

Užívateľov profilový obrázok
KocuR
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1081
Dátum registrácie: Ne 16. Apr, 2006, 02:00
Bydlisko: Košice
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa KocuR » So 13. Máj, 2006, 12:49

co sa tyka tych 200W pre Peltiera ... to nie je prehananie :wink: s tym treba pocitat

Užívateľov profilový obrázok
Hrobar
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 45
Dátum registrácie: Ut 25. Apr, 2006, 02:00
Bydlisko: Zpadákov:D P.B.
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Hrobar » So 13. Máj, 2006, 20:32

Jo ja ale radsej zoberem ten 80 a mal by k tomu byt aj pridavny maly zdroj tak neviem. :blind:
Punk's not dead!!!!

Užívateľov profilový obrázok
Jefry
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 207
Dátum registrácie: St 16. Nov, 2005, 20:00
Bydlisko: Slovakia - sweet home. Koš

Príspevok od užívateľa Jefry » So 13. Máj, 2006, 22:30

kedy ti to dojde ze je to uplne zbytocne :roll: ten 80 tam budes mat leda tak na paradu ak to ma za nieco stat daj tam minimalne 200w peltier a prejdi si nejake zahranicne fora kde sa to riesi a zobud sa zo sna ten 80 ti tam bude len zavadzat
Komp

Užívateľov profilový obrázok
Hrobar
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 45
Dátum registrácie: Ut 25. Apr, 2006, 02:00
Bydlisko: Zpadákov:D P.B.
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Hrobar » Ne 14. Máj, 2006, 10:38

No zamysli sa radsej ti praveze zahranicne fora som presiel preto to tu aj riesim. Stale ide o to, to je jedno aky je silny peltier, ze cim lepsie schladis teplu stranu tym vatsi vykon mas a ten 200 by som musel mat inak vykoneho vodnika a potom nepotrebujem uz ani ten peltier :!: :!: :!: 8)
Punk's not dead!!!!

Užívateľov profilový obrázok
KocuR
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1081
Dátum registrácie: Ne 16. Apr, 2006, 02:00
Bydlisko: Košice
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa KocuR » Ne 14. Máj, 2006, 11:00

cim lepsie schladis teplu stranu tym vatsi vykon ma
:nono:
vykon nezmenis, akurat by si mal chladnejsiu studenu stranu, ale to by ti to tam bolo nahovno, rozdiel by nebol velky ... Peltier do PC je blbost, ale ked chces tak ho zober, namontuj si ho ale potom neplac

Užívateľov profilový obrázok
Hrobar
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 45
Dátum registrácie: Ut 25. Apr, 2006, 02:00
Bydlisko: Zpadákov:D P.B.
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Hrobar » Ne 14. Máj, 2006, 12:02

No zle som sa vyjadril malo tam byt cim viac chladis telpu stranu tym nizsia teplota je na tej studenej. 8)
Punk's not dead!!!!

Užívateľov profilový obrázok
velijura
Príspevky: 1600
Dátum registrácie: Po 26. Apr, 2004, 14:00
Bydlisko: BA (XXVIII)
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa velijura » Ne 14. Máj, 2006, 21:49

To nie je az taka velka pravda, inak by sa nevyrabali v roznych vykonovych verziach a ten tvoj vyrok mozno plati, ak je "nezatazeny"...
Je to asi tak, ze jeho "vykon" by mal byt vyssi, ako je tepelna strata suciastky ktoru ma "prepumpovat zo studenej strany na teplu stranu, ak bude jeho "vykon" mensi, tak uz chladit nebude, suciastka sa bude ohrievat a bude jedno ako dobre tu teplu stranu chladis...proste neprepumpuje viac ako to na kolko je dimenzovany...

Ale veD skus sam, poucis sa na vlastnej chybe...mozno...
CPU Intel P4 | MB Abit SD7-533 | RAM 1GB PC400 Apacer | VGA MSI GF FX 5900XT | HDD Hitachi 7k250 160GB | DVD LG GSA-4160B & Toshiba SD-R1312 | SOUND SB Audigy2 ZS | PSU Chill 510W | CONTROL MS Natural Multimedia Keyboard + MS IntelliMouse Explorer 4.0 + Steelpad QcK + MS Sidewinder 3D Pro | CASE Chenbro Gaming Bomb | COOLING Ertyho WB & IceRex S12 & SELTZ L20 | FANS 3x AC Arctic Fan Pro2L & 1x AC Arctic Fan3 & 1x TT SilentWheel + TT Hardcano12 | SCREEN Benq FP783 | PRINTER Canon PIXMA iP4200
PHOTO Panasonic Lumix DMC-FZ20 & PENTAX K100D + DA 18-55/50-200/Tamron 28-75 + Vosonic X-Drive VP3320 + Toshiba MK-8025GAS 80GB + Velbon Sherpa 750R

Užívateľov profilový obrázok
Hrobar
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 45
Dátum registrácie: Ut 25. Apr, 2006, 02:00
Bydlisko: Zpadákov:D P.B.
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Hrobar » Po 15. Máj, 2006, 15:28

Podciarkini to mozno este furt su rozne moznosti :!: 8)
Punk's not dead!!!!

Užívateľov profilový obrázok
kami_sama
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 445
Dátum registrácie: Po 05. Sep, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa kami_sama » Po 15. Máj, 2006, 20:10

kokos, peltier davat do kompu, to nedava zmysel. jedine to viem predstavit, ze by si vyuzival peltier, ako chladic vody, a na peltier by si dal len pasiv. takymto sposobom by si mal pasivne chladenie.

co sa tyka zdroju.. no, treba mat brutalny zdroj. zdroje, ktore su v pocitacoch, sa vacsinou nemaju 10V-ovy vystup. alebo ked maju, tak nedokazu na to dat 12A-ov. resp. 12V, 10A v pripade, ze mas 120W-ovy peltier.

btw: trosku teoria peltierov

u peltierow sa udava 2 typy vykonu: chladiaci vykon a vykon, ktory berie zo zdroja. ked hovorime napr. o 100W-ovom peltierovi, to znamena, ze ma chladiaci vykon 100w-ovy.

http://tuningnet.hu/cikkek/sup2/124esbemutato.jpg

takyto graf by sa malo pridavat k peltieru. osa y udava prikon zahrievajuceho telesa. vlavo hore je uvedenych 6 udajov: prvy je teplota, ktoru by tepla strana nemala presahovat (v kelvinoch). IMax je maximalny prud, dTmax je maximalny tepelny rozdiel, UMax je maximalne napatie. v pripade, ze by sme mali napatie 15.5Vpri 13.4A, tak z toho dostaneme, ze studena strana bude mat teplotu -11C.

teraz musim ist. este pokracujem...=:)

Užívateľov profilový obrázok
velijura
Príspevky: 1600
Dátum registrácie: Po 26. Apr, 2004, 14:00
Bydlisko: BA (XXVIII)
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa velijura » Ut 16. Máj, 2006, 06:10

Peltiery nemaju pevne stanovene napatie na ktorom pracuju ale moze sa menit, takze kludne ho moze pripojit aj na 12V, len musi byt ten zdroj dostatocne dimenzovany...
CPU Intel P4 | MB Abit SD7-533 | RAM 1GB PC400 Apacer | VGA MSI GF FX 5900XT | HDD Hitachi 7k250 160GB | DVD LG GSA-4160B & Toshiba SD-R1312 | SOUND SB Audigy2 ZS | PSU Chill 510W | CONTROL MS Natural Multimedia Keyboard + MS IntelliMouse Explorer 4.0 + Steelpad QcK + MS Sidewinder 3D Pro | CASE Chenbro Gaming Bomb | COOLING Ertyho WB & IceRex S12 & SELTZ L20 | FANS 3x AC Arctic Fan Pro2L & 1x AC Arctic Fan3 & 1x TT SilentWheel + TT Hardcano12 | SCREEN Benq FP783 | PRINTER Canon PIXMA iP4200
PHOTO Panasonic Lumix DMC-FZ20 & PENTAX K100D + DA 18-55/50-200/Tamron 28-75 + Vosonic X-Drive VP3320 + Toshiba MK-8025GAS 80GB + Velbon Sherpa 750R

Užívateľov profilový obrázok
kami_sama
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 445
Dátum registrácie: Po 05. Sep, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa kami_sama » Ut 16. Máj, 2006, 18:15

to hej. ale vies co znamena "dostatocne dimenzovany" aj pri 120W-ovom peltierovi... 10A prudu. a 10A je velmi vela. (oficialne k peltieru by bolo potrebne urobit generator konstantneho prudu a napatia, len kvoli peniazom sa robi akysi "adapter"). akoze mal by mat zdroj tak cca 500W-ovy, kvalitny. a to pri predpoklade, ze nema neaku brutalnu masinu, ktory samotne vyzaduje 400W...

Užívateľov profilový obrázok
velijura
Príspevky: 1600
Dátum registrácie: Po 26. Apr, 2004, 14:00
Bydlisko: BA (XXVIII)
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa velijura » Ut 16. Máj, 2006, 23:35

Mne to vysvetlovat nemusis, ja som si na ten svoj peltier vyrobil regulovany zdroj s 200VA trafom...

Navyse som nepisal konkretne aky zdroj ma byt dostatocne dimenzovany, takze si staci len poriadne precitat odpovede... :wink:
CPU Intel P4 | MB Abit SD7-533 | RAM 1GB PC400 Apacer | VGA MSI GF FX 5900XT | HDD Hitachi 7k250 160GB | DVD LG GSA-4160B & Toshiba SD-R1312 | SOUND SB Audigy2 ZS | PSU Chill 510W | CONTROL MS Natural Multimedia Keyboard + MS IntelliMouse Explorer 4.0 + Steelpad QcK + MS Sidewinder 3D Pro | CASE Chenbro Gaming Bomb | COOLING Ertyho WB & IceRex S12 & SELTZ L20 | FANS 3x AC Arctic Fan Pro2L & 1x AC Arctic Fan3 & 1x TT SilentWheel + TT Hardcano12 | SCREEN Benq FP783 | PRINTER Canon PIXMA iP4200
PHOTO Panasonic Lumix DMC-FZ20 & PENTAX K100D + DA 18-55/50-200/Tamron 28-75 + Vosonic X-Drive VP3320 + Toshiba MK-8025GAS 80GB + Velbon Sherpa 750R

Užívateľov profilový obrázok
Josifek
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2125
Dátum registrácie: Po 04. Sep, 2006, 02:00
Bydlisko: Košice
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Josifek » Ne 03. Sep, 2006, 14:08

Myslite ze by sa dal urobit ulre extreme system ze peltier a na nom Dusik ?

Užívateľov profilový obrázok
Bikermotyl
VIP
VIP
Príspevky: 4992
Dátum registrácie: Ne 22. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: Brezová pod Bradlom
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Bikermotyl » Ne 03. Sep, 2006, 14:23

Urcite by to nebolo uz Ultra Extreme. Peltier by tam bol uz len ako izolant. Hadam dusik ako extrem nestaci? :lol:

Napísať odpoveď

Návrat na "Extrémne chladenie"