Strana 1 z 1

Nove chladenie s peltierom

Napísané: So 22. Júl, 2006, 16:14
od užívateľa dingo27
Viem ze vsetky otazky s peltierom su stale tie iste ale toto asi nikoho nenapadlo....
Chcel by som pouzit peltierov clanok na chladenie vzduchu privadzaneho do PC... Aby mal vzduch okolo 1-2 st. C... chcel by som ochladzovat stary 478 intel chladic a ventilator by ten chladny vzduch vhanal do skrinky.. dalo by sa to :? ???
Len to este neni komplet domyslene... :lol:

Napísané: So 22. Júl, 2006, 17:18
od užívateľa kvoco
niesi prvy koho to napadlo, na jednom fore sa to preberalo a nakoniec dotycny usudil ze je to blbost

Napísané: So 22. Júl, 2006, 17:24
od užívateľa dingo27
nevies adresu???

Napísané: So 22. Júl, 2006, 17:31
od užívateľa kvoco
viem...presne TU

Napísané: Ne 23. Júl, 2006, 00:04
od užívateľa kami_sama
ja som mal skoro podobny napad, no k realizacii sa nikdy nedoslo, lebo som nemal dostatocnu financnu a technicku podporu.

napad: tepelne co najlepsie izolovat dolnu cast bigtoweru (maticna doska s komponentami a hdd, pripadne flopy). do hornej casti toweru dat elektroniku pre peltier a zdroj pre PC. na vrchnu cast izolovanej casti (kde vacsinou su umisetnene zdroje) dat peltiery (2x120W) tak, aby zhora aj zdola mali pripevnene hlinikove rebra (vytvorit neaky "sendvic"). dolne rebra by boli v izolovanej casti a chladili prostredie pre komponenty, vrchnu cast by sa dalo chladit windtunelom (otvor pre zdroj vhodny pre zadny otvor windtunelu, v predu su miesta pre 5.14" mechaniky, cize ziadny problem urobit z 2 8cm vetrakov).

cele by sa malo zmestit do bigtoweru (po mensich upravach). ked som toto planoval som mal 1200 tulen celeron, abit st6 a titan 4200. cize tak 180-200W by uplne stacilo na chladenie (ked to takto ratam tepelnu stratu mal cely komp cca 110-130W).

ale dnesne kompy uz hreju nenormalne (graf + cpu + mboard a mas to cele nad 180W, na co by si potreboval chladit okolity vzduch tak 250W efektivne, cize by si potreboval tak priblizne 300W peltierovho vykonu...

asi sa to neoplati. skor vodnik.

Napísané: Ne 23. Júl, 2006, 01:09
od užívateľa velijura
...jasne ze by sa to neoplatilo, tak ako cely peltier v pocitaci, lebo co na jednej strane ochladis, to sa na druhej strane ohreje a musis to chladit dvojnasobne lebo aj tie peltiery nieco zo seba vydaju...kedysi to mozno vyznam malo, ale dnes, no elektromer by priam letel o preteky; a to stratove teplo...

Napísané: St 26. Júl, 2006, 21:54
od užívateľa The_Devil
A v PC by si mal vodu, to by nebolo dobre pre komponenty. :(

Napísané: Št 27. Júl, 2006, 23:58
od užívateľa kami_sama
vodu by si mal len v pripade, ze by komponenty mali nizsiu teplotu, ako okolie. a to takymto sposobom (ze chladi len okolity vzduch peltierom a nie priamo komponenty) by nevedel dosiahnut.