Čaute, už veľmi dlho som sa chystal zložiť regulérny HTPC, ale pri mojej vrodenej lenivosti som sa k tomu nevedel dokopať. Teraz na to konečne došlo aj v rámci motivácie vymyslieť nejaký zmysluplný darček pod stromček. Črevá nie sú nič zaujímavé, v podstate lowend na Kodi + Youtube, zaujímavá možno trochu "filozofia chladenia" a DIY uloženie HDD/SSD komba v tej bedni, tak sa podelím o skúsenosti, možno to niekoho inšpiruje tiež.
Galéria s fullsize foto TU
Finálne črevá:
MB: MSI B150I GAMING PRO AC
CPU: Intel Pentium G4500
RAM: Crucial 8 GB DDR4
PSU: MiniBox picoPSU-120
SSD: Kingston UV400 120 GB
HDD: WD Red 3TB
Chladenie CPU: Noctua NH-L12 + Noiseblocker eLoop B12-2
Chladenie case: 2x Noctua NF-A8 ULN
Remote control: Rii mini RT-MWK02
1. Skrinka a uloženie komponentov
Pôvodne som to chcel dať do väčšej ML04, kde by nebol problém upratať ten HW úplne štandardne aj s random ATX zdrojom. Problém vznikol keď som premeral skrinku pod TV a zistil som, že tam nevojde nič s hĺbkou nad 30 cm, ideálne do 25, s rezervou pre káble vzadu. Pregoogloval som ponuku v takých rozumných cenách, ale všetko to boli príliš malé veci kde mi nerezal vnútorný dizajn a rozloženie komponentov. Skončil som nakoniec u ML05 /decentný dizajn a dobrá cena/ s tým, že niečo vymyslím.
U ML05 som mal problém s dvomi vecami... v podstate s celým konceptom skrine

HDD držiak nad doskou obmedzoval výšku chladiča na 37 mm a hlavne doska s HDD by sa tam pekne vypekali navzájom, čo je proste kolosálna blbosť v tak malej bedni, toto som si škrtol z možností. Čiže storage by bol obmedzený na 2,5" disky a k tomu SFX zdroj, z čoho som tiež od šťastia nevyskočil.

2. Chladenie
So zrušeným držiakom nad MB sa uvoľnil priestor pre väčšie pasívy, na mieru tam pekne zapadol NH-L12 bez vrchného fanu, pár mm pod strop. Ideálne ešte keby sa mi podarilo dostať 120-ku z vrchu pod pasív namiesto 92-ky, bez toho aby to kolidovalo s doskou. Po premeraní dosky mi bolo jasné, že to bude o milimetri medzi RAM a IO konektormi. Nakoniec tam NF-F12 nevliezol, ale mal som poruke voľný NB eLoop a ten je v každom rohu o cca 2 mm užší než klasická 120-ka a sadol tam úplne na chlp.

3. Storage kombo
Výzva č. 2 bola vymyslieť uloženie HDD+SSD, najlepšie s odvibrovaním.
Nakoniec s tým pomohol Fractal

4. picoPSU vývod a kompletka
Zostalo vymyslieť vývod pre adaptér picoPSU. Ideálne miesto bola PCIe záslepka, napájací kábel tam mal ideálnu dĺžku a nebolo treba vŕtať priamo do konštrukcie skrine. Keďže airflow je komplet outtake a v skrini zostali dve veľké diery v konštrukcii /perforácie pre nasávanie SFX zdroja a otvor pre jeho zadnú stenu, riešil som ešte prachové filtre. Hore šiel bez problémov magnetický dodávaný k bedni, na zadnú stenu som doobjednal 120x120 od Demciflex, šírka bola presne na mieru, z dĺžky som ale musel rezať. Prekvapivo mriežka pekne drží štruktúru aj po odstrihnutí, ale poistil som to prelepením magnetickým samolepiacim pásikom čo sa k tomu dáva keby to šlo na hliník/plast, na to ešte magnetický pásik z odrezanej zvyšnej časti. Po obvode filtra ešte na mieru pár výrezov kvôli dvom nitom a skrutke od vrchného krytu a bolo to dokonalé. Myslím, že to bude dobre slúžiť ako pasívny intake, pri tom podtlaku čo je v bedni a keďže je to pri diskoch, tak by ich to malo solídne chladiť.
Cablemanagement vzhľadom na objem skrinky asi najlepší aký sa dá, neviem si veľmi predstaviť jak by sa tam upratali káble, ak by sa naplnil HDD kôš aspoň dvoma diskami a nedajbože ešte aj k tomu shroudu nad doskou. Bola by to čistá plnka. PicoPSU je way to go v tejto bedni, jednoznačne.
Ďalšie foto nižšie, kompletka v tej galérii na ktorú som odkázal na začiatku. Vyšlo to nakoniec presne podľa predstáv, takže z mojej strany spokojnosť. Btw. teploty CPU v OCCT stress teste 50-52°C, eLoop 400 rpm, NF-A8 600 rpm.
Ešte sa musím poďakovať Gabovi za promtný predvianočný servis aj rady ohľadom PSU.