[How-to] Ako na domácu siet?

Často kladené otázky a návody ako na to?...
Užívateľov profilový obrázok
newmi
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 7495
Dátum registrácie: Ut 23. Jan, 2007, 08:00
Bydlisko: Trnava
Kontaktovať užívateľa:

[How-to] Ako na domácu siet?

Príspevok od užívateľa newmi » Ut 03. Jún, 2008, 22:26

Tu je vyborny navod ako spravit domacu siet:

http://xmaestro.com/view.php?cisloclanku=2006090003" onclick="window.open(this.href);return false;
myPC CPU:i5 3350P, MB:Gigabyte B75M D3H, RAM:8GB Kingston 1600MHz cl9, VGA:MSI R9 270 Gaming DVD-RW:LG H12NR, HDD:Toshiba 1TB, SSD:Toshiba HG2 256GB, LCD:LG W2220P-BF, Case: SilentiumPC Gladius M35,PSU:Seasonic M12II 520W, Router: Netgear JNR3210 myPhone Xiaomi Mi A1 myStation Playstation 3 myHeadphones: JBL 450

Užívateľov profilový obrázok
newmi
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 7495
Dátum registrácie: Ut 23. Jan, 2007, 08:00
Bydlisko: Trnava
Kontaktovať užívateľa:

Re: [HOW TO] Ako na domacu siet

Príspevok od užívateľa newmi » St 04. Jún, 2008, 20:47

Nasiel som este jeden navod, mozno trochu zrozumitelnejsi ako ten predtym:

http://pctuning.tyden.cz/index.php?opti ... &Itemid=48" onclick="window.open(this.href);return false;

Ak by niekomu nieco neslo alebo nebolo jasne, nech sa mi kludne ozve, ak budem vediet, rad poradim. Skusenosti s problemami pri vytvarani domacej siete a ich riesenie budem priebezne zverejnovat tu.

Chystam sem dat vlastny navod totalne krocik po krocku, teraz mam vsak skuskove, tak strpenie pls ;)
myPC CPU:i5 3350P, MB:Gigabyte B75M D3H, RAM:8GB Kingston 1600MHz cl9, VGA:MSI R9 270 Gaming DVD-RW:LG H12NR, HDD:Toshiba 1TB, SSD:Toshiba HG2 256GB, LCD:LG W2220P-BF, Case: SilentiumPC Gladius M35,PSU:Seasonic M12II 520W, Router: Netgear JNR3210 myPhone Xiaomi Mi A1 myStation Playstation 3 myHeadphones: JBL 450

Užívateľov profilový obrázok
newmi
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 7495
Dátum registrácie: Ut 23. Jan, 2007, 08:00
Bydlisko: Trnava
Kontaktovať užívateľa:

Re: [HOW TO] Ako na domacu siet

Príspevok od užívateľa newmi » Št 03. Júl, 2008, 15:31

Budovanie domacej siete pomocou routera

Uvod

V dnesnych dobach kedy stoji kvalitny router okolo tisic korun, je nezmysel stavat domacu siet prostredictvom switchov. Vyhody routeru su jednoznacne, hardwerovy firewall je predsa len lepsi ako softverovy, maju rozne moznosti nastavenia zakazania/povolenia sietovych portov, na internet maju pristup vsetky pocitace 24/7 (staci ak je zapnuty router), atd. POZOR VSAK NA HESLO K ADMINISTRACII ROUTERU!V poslednej dobe sa rozmohli utoky na routeri, pretoze uzivatelia casto nechavaju nastavenie hesla na defaultnych tovarenskych hodnotach co ma za nasledok, ze dostat sa vam do siete nie je problem.

Cast 1. Co budeme potrebovat

1. Pocitace, ktore chceme spojit :-)

2. Router - je len na vas aky typ si zvolite. Medzi kvalitne znacky patria napr. D link, zyxel, 3com a podobne. Dalej si zvazte ci chcete prevadzkovat aj pripojenie prostredictvom wifi. V dnesnych casoch notebookov a mobilov z wifi modulom je to mimoriadne pohodlne a prakticke ;-) najma co sa tyka zdielania internetu. V takom pripade berte router z wifi, ktory je len o par stovak drahsi ako router bez wifi.

3. Sietove karty (ak ich pocitace neobsahuju).

4. Sietove LAN kable UTP s koncovkou RJ45 - dobre si premerajte kolko metrov budete potrebovat!

5. V pripade budovanie siete cez wifi je potrebne zakupit aj wifi kartu (karty) pre ostatne pocitace (ak uz wifi neobsahuju). Pri kupe si dajte pozor aby wifi karta a router podporovali rovnake standarty. Ak nebudu tak sa jeden prvok prisbosobuje vzdy prvku s tym nizsim a pomalejsim standartom.

(pokracovanie coskoro, dalsia cast "Spravny vyber komponentov")
myPC CPU:i5 3350P, MB:Gigabyte B75M D3H, RAM:8GB Kingston 1600MHz cl9, VGA:MSI R9 270 Gaming DVD-RW:LG H12NR, HDD:Toshiba 1TB, SSD:Toshiba HG2 256GB, LCD:LG W2220P-BF, Case: SilentiumPC Gladius M35,PSU:Seasonic M12II 520W, Router: Netgear JNR3210 myPhone Xiaomi Mi A1 myStation Playstation 3 myHeadphones: JBL 450

Užívateľov profilový obrázok
newmi
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 7495
Dátum registrácie: Ut 23. Jan, 2007, 08:00
Bydlisko: Trnava
Kontaktovať užívateľa:

Re: [HOW TO] Ako na domacu siet

Príspevok od užívateľa newmi » Pi 04. Júl, 2008, 12:58

cast 2. Spravny vyber komponentov

Pred samotnou kupou sietovych komponentov je dolezite si dobre zvazit a premysliet na co nam bude siet sluzit, co od nej ocakavame. Dolezita je okrem ineho rychlost siete, treba uvazit ci nam bude stacit zakladnych 10Mbit/s alebo chceme 100Mbit/s alebo rovno 1Gbit/s. Podotykam, ze sa jedna o cast siete vedenu cez kable. Pozor teda treba dat najme pri kupe dodatocnych sietovych kariet. Je super ked mame v jednom pc na doske 1Gbit/s sietovku ale co z toho ked sme do druheho pc kupili len 10/100Mbit/s pridavnu sietovu kartu. V takom pripade nam rychlost v sieti nepresiahne 100Mbit/s.

Dnes sa pri LAN kartach stretavame najma z chipsetmi Realtek
Network_LAN_Card_Realtek_8139d_.jpg
Dalsou velmi dolezitou sucastou su samozrejme kable. Najma pri budovani siete kde su potrebne dlhsie kable, dbajte pri ich kupe na kvalitu. Nekvalitne, slabo odtiene kable dokazu neskutocne degradovat kvalitu signalu. V takom pripade sa namiesto UTP (Unshielded twisted pair), cize netienenom kabli poobzerajte po STP (Shielded twisted pair), cize tienenom kabli. Tienenie je zabezpecene tym, ze STP kabel ma kovove opletenie. STP kable su vsak o dost drahsie, preto ich pouzivajte len ked ste si isty ze by mohlo dochadzat k ruseniu prenasaneho signalu. Velmi dolezite je pri vybere kablov pozerat na aku rychlost su robene. Znovu, zbytocne budete mat 1Gbit/s sietove karty ked vam kabel spomali rychlost na napr. 10Mbit/s.
stp.jpg
utp.jpg
EDIT: Navod ako si nakrepovat kable, co budete k tomu potrebovat + este nieco navyse najdete tu http://www.pretaktovanie.sk/phpBB3/view ... 12&t=39199" onclick="window.open(this.href);return false;
diky Snake ;-)

Vyber vhodneho routera je vsak uz cisto na vas a na tom co vam vyhovuje/co potrebujete, pripadne ake ohlasy, recenzie ste na router nasli na nete alebo u znamych. Zo skusenosti mozem odporucit routre D link a Asus (ktore sa sice obcas zlozitejsie nastavuju ale funguju spolahlivo), momentalne testujem novu znacku na nasom trhu GetNet.
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
Naposledy upravil/-a newmi v Št 10. Jún, 2010, 07:44, upravené celkom 2 krát.
myPC CPU:i5 3350P, MB:Gigabyte B75M D3H, RAM:8GB Kingston 1600MHz cl9, VGA:MSI R9 270 Gaming DVD-RW:LG H12NR, HDD:Toshiba 1TB, SSD:Toshiba HG2 256GB, LCD:LG W2220P-BF, Case: SilentiumPC Gladius M35,PSU:Seasonic M12II 520W, Router: Netgear JNR3210 myPhone Xiaomi Mi A1 myStation Playstation 3 myHeadphones: JBL 450

Užívateľov profilový obrázok
newmi
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 7495
Dátum registrácie: Ut 23. Jan, 2007, 08:00
Bydlisko: Trnava
Kontaktovať užívateľa:

Re: [How-to] Ako na domácu siet?

Príspevok od užívateľa newmi » Pi 12. Sep, 2008, 10:09

cast 3. Zapojenie

Zapojit LAN kabel alebo zasunut wifi kartu do pc zvladne snad kazdy. Takze len strucne o tom ako to zapojit do routera + obrazok.

Biely kabel ide z kabloveho modemu a je zasunuty do WAN portu, cize portu cez ktory sa router napaja na internet. Cez modry kabel mam spojeny pc s routerom a cez wifi je mozne pripojit lubovolne zariadenie, ktore podporuje wifi prenosy.
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
myPC CPU:i5 3350P, MB:Gigabyte B75M D3H, RAM:8GB Kingston 1600MHz cl9, VGA:MSI R9 270 Gaming DVD-RW:LG H12NR, HDD:Toshiba 1TB, SSD:Toshiba HG2 256GB, LCD:LG W2220P-BF, Case: SilentiumPC Gladius M35,PSU:Seasonic M12II 520W, Router: Netgear JNR3210 myPhone Xiaomi Mi A1 myStation Playstation 3 myHeadphones: JBL 450

Užívateľov profilový obrázok
newmi
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 7495
Dátum registrácie: Ut 23. Jan, 2007, 08:00
Bydlisko: Trnava
Kontaktovať užívateľa:

Re: [How-to] Ako na domácu siet?

Príspevok od užívateľa newmi » Pi 12. Sep, 2008, 10:16

cast 4. Ako na internet cez LAN kabel

Tak tu v prvom rade treba zasunut LAN kabel z pc do routera aby ste ziskali pristup k routeru a mohli ho nastavit, dalej kabel z modemu do routera (v pripade routera s aDSL rovno do routera) a a dalej treba postupovat podla manualu k routeru, kazdy to ma trosku ine takze podrobny presny postup sa neda napisat. Vseobecne, treba nastavit ako sa pripajate k netu (aDSL, wifi, kablovka, atd.). Vacsina ludi sa pripaja cez dynamicke IP adresy, takze dalej sa uz nastavuje len MAC adresa ak je to potrebne. Vela routerov ma aj tzv. wizard-a, ktory vas krok po kroku prevedie nastaveniami. Po tejto procedure uz staci len zapojit kabel z akehokolvek pc do routera a malo by to fungovat.
Naposledy upravil/-a newmi v Pi 12. Sep, 2008, 10:48, upravené celkom 1 krát.
myPC CPU:i5 3350P, MB:Gigabyte B75M D3H, RAM:8GB Kingston 1600MHz cl9, VGA:MSI R9 270 Gaming DVD-RW:LG H12NR, HDD:Toshiba 1TB, SSD:Toshiba HG2 256GB, LCD:LG W2220P-BF, Case: SilentiumPC Gladius M35,PSU:Seasonic M12II 520W, Router: Netgear JNR3210 myPhone Xiaomi Mi A1 myStation Playstation 3 myHeadphones: JBL 450

Užívateľov profilový obrázok
newmi
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 7495
Dátum registrácie: Ut 23. Jan, 2007, 08:00
Bydlisko: Trnava
Kontaktovať užívateľa:

Re: [How-to] Ako na domácu siet?

Príspevok od užívateľa newmi » Pi 12. Sep, 2008, 10:45

cast 5. Ako na internet cez wifi pomocou routera

Tak toto bude trochu zlozitejsie. V prvom rade je potrebne si v administracii routera nastavit resp. zostavit wifi siet. Znovu, kazdy router to ma trochu odlisne ale podla manualu by to mal zvladnut kazdy. Takisto kazdy router ma rozne vychytavky, ktore sa tu nedaju vsetky opisat. Treba si najst v nastavenia wireless polozku alebo nieco s podobnym nazvom. Zvolit si SSID (nazov vasej wifi siete), kanal na ktorom budete siet prevadzkovat. Ak si zvolite rovnaky kanal ako wifi siete (ak chytate aj ine okrem tej svojej) okolo vas, tak sa budu vzajomne viac rusit (co vedie k poklesu kvality spojenia) preto je dobre ked si zvolite uplne odlisny kanal. Dalsou vecou, ktora sa da akotak zovseobecnit je zabezpecenie (security). Existuju 3 zakladne druhy:

1. WEP (Wired Equivalent Privacy)- velmi slabucke zabezpecenie, standardne pouziva 40-bit-ovy sifrovaci kluc, neodporucam pouzivat

2. WPA (Wi-Fi Protected Access) - dobre zabezpecenie, pouziva sa 128-bit-ovy sifrovaci kluc. Pouziva 2 mody:
a) PSK (Pre shared key) kedy je kazdemu povolenemu pocitacu pridelene rovnake heslo
(passphrase), sila zapezpecenia v tomto pripade zavisi od zlozitosti hesla.
b) EAP (Extensible Authentication Protocol)

3. WPA2- vylepseny WPA, certifikovany cez Wi-Fi Alliance's WPA2
program. Vsetky nove zariadenia, ktore chcu pouzivat nalepku "Wi-Fi CERTIFIED." musia prejst
certifikaciou WPA2

Takze na routeri siet mame nastavenu a ked sme postupovali spravne, tak sa nam zobrazi v dostupnych sietach vo wifi zariadeni (napr. notebook) cez ktore chceme pristupovat na domacu siet alebo internet pomocou wifi. Staci len klinkut na nasu siet a napisat heslo, ktore sme si zvolili.

poznamka: ja osobne pouzivam WPA2 - PSK zabezpecenie a zda sa mi ako dostatocne pre domace podmienky. Firmy by vzhladom na mozne citlive data mali pouzivat maximalne mozne zabezpecenie ake ich router podporuje, minimalne vsak WPA2 - EAP-TLS.

(pokrac. )
myPC CPU:i5 3350P, MB:Gigabyte B75M D3H, RAM:8GB Kingston 1600MHz cl9, VGA:MSI R9 270 Gaming DVD-RW:LG H12NR, HDD:Toshiba 1TB, SSD:Toshiba HG2 256GB, LCD:LG W2220P-BF, Case: SilentiumPC Gladius M35,PSU:Seasonic M12II 520W, Router: Netgear JNR3210 myPhone Xiaomi Mi A1 myStation Playstation 3 myHeadphones: JBL 450

Napísať odpoveď

Návrat na "Často kladené otázky (FAQ), ako na to(how-to)?"