XP vs VISTA (poznatky, skusenosti, porovnanie ....)

Všetko o operačnom systéme Microsoft Windows Vista ...
Užívateľov profilový obrázok
iwo1222
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 349
Dátum registrácie: Št 02. Nov, 2006, 02:00
Bydlisko: Kvacalova 12, 82108 Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

XP vs VISTA (poznatky, skusenosti, porovnanie ....)

Príspevok od užívateľa iwo1222 » Po 08. Jan, 2007, 15:33

ludia myslel som ze zalozit takyto thread by nebolo od veci [-X

tak skuste sem supnut par poznatkov(skusenosti....) o tychto os

dakujeem 8)

EDIT Jerry: Oznacene ako dolezite ...
My Pc: MB: Asus pk5 se/epu ; CPU:Intel E5200 ; GPU:Gainward hd3850 ; HDD: hitachi 80GB p-ata ; RAM: DDR2 4gb ; psu corsair vx450w ; mechaniky: LG dvd-rw(p-ata), LG dvd-rw LS(s-ata) ; klavesnica: Chickony + a4tec X7G100 ; mys: accutake sky-o-mouse

Užívateľov profilový obrázok
frno000
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 9
Dátum registrácie: Pi 10. Jún, 2005, 20:00

Skusenosti s RTM 6.000

Príspevok od užívateľa frno000 » Ut 09. Jan, 2007, 23:59

No takze Windows Vista RTM, vizualne pekne prepracovana, na plne vyuzitie glass effectu a 3d efektov staci 1GB ram. Bezny soft tam fici v pohode, az na par vynimiek, nero, alcohol a acdsee vobec nespolupracovali, ale stiahol som najnovsie verzie Nero 7.5, ACDSee 9 a tie uz slapu. Z hier som skusal NFS Carbon a NHL 07, neslo to uplne plynule, obcas to swapovalo, ale vsetko sa vyriesilo dvoma updatmi na nfroce4 a najnovsie graficke nvidia drivre. Fici to bez problemov. Este ohladom kodekov, codecs all in 1 spomalovali dost windows media player, takze som stiahol vista codec pack, ktore idu uz v pohode. To bude tak v skratke vsetko.
AMD Athlon 64 3000+, 1,5 GB DDRam 400MHz, GeForce 7600 GT 256mb, HDD Maxtor 250 GB Sata2, DVD RW LG, LCD Benq 17´

Užívateľov profilový obrázok
Toman
VIP
VIP
Príspevky: 9297
Dátum registrácie: St 06. Júl, 2005, 20:00
Bydlisko: Engerau/Dreamland (Bratislava/Senec) (22)

Príspevok od užívateľa Toman » St 10. Jan, 2007, 00:45

- Ties som to minule so srandy nainstaloval a zase mam pocit ze to chodi lepsie, uz konecne zacinaju vychadzat ovladace.
- Na beznu pracu to je pouzitelne, ale pre pocitacoveho nadcenca este nie (chyba specializovani softver, nastroje a pod)
- ale potencial do buducnosti tam urcite je.

T. :wink:
PC1 Asus Z87 PLUS, Intel 4670K @4200/1.18V PC2: Asus Z77 Plus, Intel 3570k 3400@4600 max:4950Mhz/1.47V....
4x4Gb Ram Kingston 1333@1800
Intel HD4600

Užívateľov profilový obrázok
dexterav
HW expert
HW expert
Príspevky: 20650
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa dexterav » St 10. Jan, 2007, 01:32

Toman napísal:- Ties som to minule so srandy nainstaloval a zase mam pocit ze to chodi lepsie, uz konecne zacinaju vychadzat ovladace.
- Na beznu pracu to je pouzitelne, ale pre pocitacoveho nadcenca este nie (chyba specializovani softver, nastroje a pod)
- ale potencial do buducnosti tam urcite je.

T. :wink:
aby nie , ved to ma byt hlavny operacny system pc na niekolko rokov... :)

takze performance rating je na 2 veci...
mafia...ok
porsche...ok

nejake pracovne aplikacie som este neskusal, ale pride aj na to...
jo avg funguje ok...
akurat 1x po instalacii nenabehne...vzdy vyskusane 3x

instalaci trva 12 min :o
blbne zvuk vo win aj v hrach...
stale nedoladene ovladace...
Spoiler: ukázať
Intel Core i7 8700k@5GHz,Strix Z370 F, 2X16GB 3500, RTX2080Ti 2100/15800, H2O + Carbide 600Q,Leadtex Titanium 1kW, 6500GB SSD, HiFace2 + Sapphire + Schiit Magni 2U + Shure1540, AW3418DW, Dell G5 7590 + 2060RTXT + Audinst Hud-Mx2 + ATH-M50x ,Mate 20 Pro, HTPC
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander

Užívateľov profilový obrázok
jose
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 703
Dátum registrácie: Ne 10. Apr, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava

Príspevok od užívateľa jose » St 10. Jan, 2007, 14:35

zo zvukom som mal problemy...,ale disk pod vistou je tichy a studensi ,ten isty pod xp huci a ma 50C....
aplikacie su nedoladene,vlastne korektne mi nejde ani 1....

Užívateľov profilový obrázok
Kartmen
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 35
Dátum registrácie: St 15. Jún, 2005, 20:00

Príspevok od užívateľa Kartmen » Pi 12. Jan, 2007, 20:03

Dokym M$ a jeho pojaseny kamarati nebudu robit neznesitelne s XP nekompatibilne haluze (co bude asi uz coskoro...), tak by som na Vistu nesiel... Ale to je len moj nazor.
+ zopar zaujimavosti http://www.abclinuxu.cz/blog/Robert/2006/12/27/163041
(ciastocny preklad tohoto http://www.cs.auckland.ac.nz/~pgut001/p ... a_cost.txt)

Ale aj tak Linux RuLeZ 4 EvEr. :P

Užívateľov profilový obrázok
hromi
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 341
Dátum registrácie: Pi 06. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Blava
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa hromi » Ut 20. Mar, 2007, 00:30

nechcem zacinat novu temu len tak pre porovnanie chcel by som vediet kolko Vam zabera Windows XP ramky...

Mam pocit, ze mne si toho bere fakt nejako vela. Z jednej gigy je to v prepocte tak cca 390MB po spusteny.

Mam povypinane veci v msconfig a nastaveny conversativeswapusage=1 co hadze vsetko do ramy. Rozdiel som nevidel ani vtedy jak som to vypol, stale to zralo tych 390 - 410MB. Nie je to vela? Pritom este vyuzivam swap od 500MB do 1535MB odporucanych. Len vediet Vas nazor na to ci mam rozmyslat o nejakom preinstalovani systemu, alebo niecom podobnom. Ak je to celkom normalny zaber z ramy uz budem spokojny.


A v podstate to mozeme spojit s Vistou. Aka spotreba ramy je tam?
PSU: Eurocase 500W PFC | MB: Epox EP-8NPA SLi | CPU: AMD Athlon 64 3000+ Venice 2,0 GHz@2,4 GHz | RAM: 2GB, 1T.2,5.3.8.3, 400 Mhz - Kingston VR400X64C3A/1G + Goodram GR400D64L3/1G | HDD: Samsung - 320GB, SpinPoint T Series HD321KJ, 16MB SATA2, Maxtor DiamondMax Plus 9 - 120 GB, 8 MB P-ATA | DVD-R: LG - GSA-H12N, P-ATA | DVD±RW: NEC ND-3520A, P-ATA | SOUND: Sound Blaster Audigy 4 | VGA: Sapphire Radeon X1950 Pro - 256MB 1,2ns GDDR3 | LCD: BENQ FP783, 12ms + webcam&repro | MOUSE+KEYBOARD: Microsoft Reclusa & Microsoft/Razer Habu | COOLER: Arctic Cooling Freezer 64 Pro | FDD: Teac 3.5" | OS: Microsoft Windows XP Pro SP2 ENG | SUPERPI: 40s | 3DMARK06: 4120p (1280x1024, AF)

Užívateľov profilový obrázok
Toman
VIP
VIP
Príspevky: 9297
Dátum registrácie: St 06. Júl, 2005, 20:00
Bydlisko: Engerau/Dreamland (Bratislava/Senec) (22)

Príspevok od užívateľa Toman » Ut 20. Mar, 2007, 09:12

co sa tika pameti: (v jednoduchosti)

- XP zabera len to co potrebuje

- Vista zabera ties len tolko kolko NEVIHNUTNE potrebuje (okolo 380MB) a PLUS co je volne to obsadi PREVENTIVNE (prednacita obrazi aplikacii a podobne) V pripade potreby tu pamet okamzite uvolnuje pre aplikaciu ktora ju chce. NETREBA SA TOHO BAT je to dobre na zlepsenie vykonu a lrichlenie startou.
PC1 Asus Z87 PLUS, Intel 4670K @4200/1.18V PC2: Asus Z77 Plus, Intel 3570k 3400@4600 max:4950Mhz/1.47V....
4x4Gb Ram Kingston 1333@1800
Intel HD4600

Užívateľov profilový obrázok
robour
VIP
VIP
Príspevky: 2679
Dátum registrácie: So 26. Jún, 2004, 14:00
Bydlisko: Trstená (40)
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa robour » Ut 20. Mar, 2007, 11:21

hromi napísal:nechcem zacinat novu temu len tak pre porovnanie chcel by som vediet kolko Vam zabera Windows XP ramky...

Mam pocit, ze mne si toho bere fakt nejako vela. Z jednej gigy je to v prepocte tak cca 390MB po spusteny.
Prave teraz po spusteni 253Mb.
Zostava viD. podpis. Win XP SP2 so vsetkymi zaplatami vratane noveho internet explorera 7. (ten to trocha zmenil)

co sa tyka Visty, zatial ma to nepresvedcilo. Viac sa mi videl 64bit WIN XP ktory som skusal pol roka ako oficialnu verziu pre testerov.
CPU Athlon64 X4 (@3450Mhz), 2x 2Gb Adata DDR2 800/ Gigabyte MA790X-UD4 (AM2+) / HDD Samsung 1TB / Radeon 5770 + Accelero S1 /430W Seasonic. /DVDRW LG GSA H55N, /DVDRW Samsung S183L, Case Avance C001,12cm fan Noctua,Eizo FlexScan S1961

Užívateľov profilový obrázok
hromi
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 341
Dátum registrácie: Pi 06. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Blava
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa hromi » Ut 20. Mar, 2007, 13:06

O spravu ram vo Viste som pocul len a len chvaly, ze to ma este lepsie poriesene. O WinXP 64bit som pocul tiez svoje, ze pre 64bit procaky pohode. co sa tyka zaberania ramy tak si na tom robour velmi dobre 254 ram? No a pouzivas nejaky swapfile? Ja mam klasicke zobrazenie vypnute efekty a ine blbosti a bolo to asi najmenej tak 300MB. Inac co hovoris na ten edit v msconfig/systemini/conversativeswapfile=1 - ja to mam zapnute no keD to vypnem je na tom ram rovnako.

co sa gamingu ako tak celkoveho tyka mam otazku. Ak ma WINXP alokovanych cca 300MB a Vista 400MB co sa deje po zapnuti hry?
Ta rama stale ostava zablokovana pre WIN? Neznizuje sa len na casti potrebne pre hru? To znamena nejde WIN este nizsie?
co gaming na Viste mate skusenosti?
PSU: Eurocase 500W PFC | MB: Epox EP-8NPA SLi | CPU: AMD Athlon 64 3000+ Venice 2,0 GHz@2,4 GHz | RAM: 2GB, 1T.2,5.3.8.3, 400 Mhz - Kingston VR400X64C3A/1G + Goodram GR400D64L3/1G | HDD: Samsung - 320GB, SpinPoint T Series HD321KJ, 16MB SATA2, Maxtor DiamondMax Plus 9 - 120 GB, 8 MB P-ATA | DVD-R: LG - GSA-H12N, P-ATA | DVD±RW: NEC ND-3520A, P-ATA | SOUND: Sound Blaster Audigy 4 | VGA: Sapphire Radeon X1950 Pro - 256MB 1,2ns GDDR3 | LCD: BENQ FP783, 12ms + webcam&repro | MOUSE+KEYBOARD: Microsoft Reclusa & Microsoft/Razer Habu | COOLER: Arctic Cooling Freezer 64 Pro | FDD: Teac 3.5" | OS: Microsoft Windows XP Pro SP2 ENG | SUPERPI: 40s | 3DMARK06: 4120p (1280x1024, AF)

Užívateľov profilový obrázok
robour
VIP
VIP
Príspevky: 2679
Dátum registrácie: So 26. Jún, 2004, 14:00
Bydlisko: Trstená (40)
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa robour » Ut 20. Mar, 2007, 14:01

Skutocne 254Mb ako som pisal. Swap mam nastaveny ako si ho windows urcil sam pri instalacii. Lepsie sa spojit cez ICQ, lebo odbocujem od temy.
CPU Athlon64 X4 (@3450Mhz), 2x 2Gb Adata DDR2 800/ Gigabyte MA790X-UD4 (AM2+) / HDD Samsung 1TB / Radeon 5770 + Accelero S1 /430W Seasonic. /DVDRW LG GSA H55N, /DVDRW Samsung S183L, Case Avance C001,12cm fan Noctua,Eizo FlexScan S1961

Užívateľov profilový obrázok
hromi
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 341
Dátum registrácie: Pi 06. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Blava
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa hromi » St 21. Mar, 2007, 11:20

skusal som sa ti ohlasit cez ICQ no nejako mi to neslo... skus potom ty.
PSU: Eurocase 500W PFC | MB: Epox EP-8NPA SLi | CPU: AMD Athlon 64 3000+ Venice 2,0 GHz@2,4 GHz | RAM: 2GB, 1T.2,5.3.8.3, 400 Mhz - Kingston VR400X64C3A/1G + Goodram GR400D64L3/1G | HDD: Samsung - 320GB, SpinPoint T Series HD321KJ, 16MB SATA2, Maxtor DiamondMax Plus 9 - 120 GB, 8 MB P-ATA | DVD-R: LG - GSA-H12N, P-ATA | DVD±RW: NEC ND-3520A, P-ATA | SOUND: Sound Blaster Audigy 4 | VGA: Sapphire Radeon X1950 Pro - 256MB 1,2ns GDDR3 | LCD: BENQ FP783, 12ms + webcam&repro | MOUSE+KEYBOARD: Microsoft Reclusa & Microsoft/Razer Habu | COOLER: Arctic Cooling Freezer 64 Pro | FDD: Teac 3.5" | OS: Microsoft Windows XP Pro SP2 ENG | SUPERPI: 40s | 3DMARK06: 4120p (1280x1024, AF)

Užívateľov profilový obrázok
crux2005
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 11589
Dátum registrácie: So 18. Jún, 2005, 20:00
Bydlisko: Nové Zámky

Príspevok od užívateľa crux2005 » St 21. Mar, 2007, 16:27

poprosim riesit podobne veci cez SS

Dakujem
s pozdravom, crux.

Užívateľov profilový obrázok
hromi
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 341
Dátum registrácie: Pi 06. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Blava
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa hromi » Št 22. Mar, 2007, 12:24

A co Vasa skusenost s WINXP 64bit edition? V porovnani s Vistou? Oplati sa nainstalovat tento system pred prechodom na Vistu keD bude naozaj plnohodnotne podporovanym systemom?
Osobne rozmyslam o preinstalovani systemu na tento, lebo ten moj klasicky xp je uz riadne zniceny :)
PSU: Eurocase 500W PFC | MB: Epox EP-8NPA SLi | CPU: AMD Athlon 64 3000+ Venice 2,0 GHz@2,4 GHz | RAM: 2GB, 1T.2,5.3.8.3, 400 Mhz - Kingston VR400X64C3A/1G + Goodram GR400D64L3/1G | HDD: Samsung - 320GB, SpinPoint T Series HD321KJ, 16MB SATA2, Maxtor DiamondMax Plus 9 - 120 GB, 8 MB P-ATA | DVD-R: LG - GSA-H12N, P-ATA | DVD±RW: NEC ND-3520A, P-ATA | SOUND: Sound Blaster Audigy 4 | VGA: Sapphire Radeon X1950 Pro - 256MB 1,2ns GDDR3 | LCD: BENQ FP783, 12ms + webcam&repro | MOUSE+KEYBOARD: Microsoft Reclusa & Microsoft/Razer Habu | COOLER: Arctic Cooling Freezer 64 Pro | FDD: Teac 3.5" | OS: Microsoft Windows XP Pro SP2 ENG | SUPERPI: 40s | 3DMARK06: 4120p (1280x1024, AF)

Užívateľov profilový obrázok
glide
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 491
Dátum registrácie: Po 04. Apr, 2005, 20:00
Bydlisko: Kosice
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa glide » Št 22. Mar, 2007, 14:20

pouzivam x64 uz skoro rok a som nadmieru spokojny. musim ale povedat, ze este stale existuju aplikacie/hry, ktore pod nim nespustis (naposledy ma do zurivosti priviedla hra Lineage2). treba ale povedat, ze 95% aplikacii je kompatibilnych, s drivermi som mal problem len pri starsej grafike (geforce4 ti), ale existuje mnozstvo neoficialnych driverov, cize sa da povedat, ze s tym vlastne problem nieje ziaden.

Mal som aj vistu, ci uz ofic beta verziu, ako aj orig final a v ziadnom pripade by som ju neodporucal. S vistou je to teraz tak ako s x64 pred rokom a pol...same problemy. MS okrem ineho avizuje SP3 pre XP (a dufam, ze aj SP2 pre x64) cize minimalne rok o Viste nexcem ani pocut.

Na viste sa mi pacili len 2 veci: rychla instalacia a ten superfetch je pekny (aj ked si myslim, ze absolutne postradatelny). Nepacilo sa mi toho tolko, ze o tom ani nebudem zacinat.
Spoiler: ukázať
CPU: AMD Ryzen 7 1700, Noctua NH-U12P SE2
RAM: Kingston HyperX Predator 2x16GB 3000 MHz DDR4
GPU: MSI GTX 1080 GAMING X 8G
MOBO: ASROCK Fatal1ty X370 Gaming-ITX/ac, PSU: Seasonic Focus Plus 650 Gold
HDD: Samusung 960Evo 250GB
Case: Fractal Design Node 304
NAS: Asustor 204TE 4x WD 3TB (RAID 5), 1x SSD Intel 330 180GB

Napísať odpoveď

Návrat na "Windows Vista"