Osadenie CPU + chladica bez IHSKa

Všetko o vodnom chladení a riešenie problémov ...
ujo MateSo
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2913
Dátum registrácie: Št 24. Júl, 2008, 17:14
Bydlisko: Bratislava

Osadenie CPU + chladica bez IHSKa

Príspevok od užívateľa ujo MateSo » St 31. Dec, 2014, 19:15

Zdar vospolok, mam mensi problem, potrebujem osadit 4790k bez IHSka na dosku ale narazil som na problem, pokial to osadim presne ako je v navode od EK, doska mi nenabehne. Chladic na CPU EK-Supremacy Clean CSQ - Nickel. obr. 1
pb1.PNG

Dalsi problem co si myslim je, ze na 4790k su svaby vedla chipu, ci sa to nahodou pritlakom neskratuje. obr. 2
obr. 2.PNG
Veci co ma napadli:
pritlakom vzhladom na umiestnenie chipu - nieje na strede sa nepritlaci rovnomerne do socketu a tomu zodpoveda aj nerovnomerne roztlacenie pasty chipe.
Na svaby som polozil 0,5mm teplovodivu podlozku, okraje procaku som vypodlozil podlozkami z papiera /niekto mozno pamata, cca 10 rokov dozadu to davali ku skrinkam, mali cerveno-ruzovu farbu/ a cuduj sa svete, procak nabehol, ale teploty cpu boli 85-93 stupnov, co evidentne naznacuje, ze je nerovnomerne pritlaceny na chladic. Pokial umiestnim spat IHSko, teploty klesnu a vsetko ide ako ma.

ma niekto spodobnu skusenost ale radu ako z toho vybruslit ?

Dik moc za pomoc.

p.s. obrazky su ilustracne z webu :D
PC> Asus X99-E WS, 5960x@4.7, 32GB/2400, 2xTitanX, Corsair ax1500i

Užívateľov profilový obrázok
j4ro
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1013
Dátum registrácie: Pi 19. Mar, 2010, 18:37
Bydlisko: Humenné

Re: Osadenie CPU + chladica bez IHSKa

Príspevok od užívateľa j4ro » St 31. Dec, 2014, 19:54

Na prvý pohľad by som povedal, že závity na podperách bloku nepočítajú s odstráneným IHS. Síce dotiahneš, ale nie je dosiahnutý dostatočný prítlak.
Som zelený a rozdávam dvojaký meter týždenne. Kto som?

ujo MateSo
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2913
Dátum registrácie: Št 24. Júl, 2008, 17:14
Bydlisko: Bratislava

Re: Osadenie CPU + chladica bez IHSKa

Príspevok od užívateľa ujo MateSo » St 31. Dec, 2014, 20:03

na osadenie bez IHSka sa pouzivaju ine sroby na uchytenie chladicu na cpu, su kratsie oproti variante pri osadeni s IHSkom. To bolo dodrzane.
Dalsia vec co ma napada, delidnuty cpu - vyska chipu 4770k a 4790k ma inu vysku, 4770k je cca o 0,8 mm vyssia pokial so dobre pamatam. Pritom pokial sa dotiahne chladic este je tam na pruzivach vola k dorazu, preto nepredpokladam ze by to mohlo sposobovat. :cry:
PC> Asus X99-E WS, 5960x@4.7, 32GB/2400, 2xTitanX, Corsair ax1500i

Užívateľov profilový obrázok
j4ro
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1013
Dátum registrácie: Pi 19. Mar, 2010, 18:37
Bydlisko: Humenné

Re: Osadenie CPU + chladica bez IHSKa

Príspevok od užívateľa j4ro » St 31. Dec, 2014, 20:09

nedostatočný prítlak, nedoliehajúci blok
Som zelený a rozdávam dvojaký meter týždenne. Kto som?

Užívateľov profilový obrázok
OneCosmic
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 589
Dátum registrácie: Št 18. Okt, 2012, 20:49
Bydlisko: Praha

Re: Osadenie CPU + chladica bez IHSKa

Príspevok od užívateľa OneCosmic » St 31. Dec, 2014, 21:01

Co by som urobil ja - niecim rovnym si skontroluj vysku jadra a tych SMD, pre istotu by som tie SMD prelepil kaptonovou paskou.

Vsimol som si, ze pod tymi srubami su este plastove podlozky, neskusal si tie podlozky dat prec aby tym padom koniec zavitov bol polozeny nizsie?
Spoiler: ukázať
mb: ASUS TUF X299 MARK 2 cpu: 7800X @ 5GHz 1.3V@Cache 3GHz 1.05V AVX-512+EK-Supremacy EVO-Nickel
ram: 2x16GB G.Skill Ripjaws V Red 2133MHz @ 3600MHz 16-16-16-36-300 1T 1.35V
gpu: Gigabyte GTX 1080 Ti FE@2101/12600MHz 1.075V+EK-FC Titan X Pascal+Backplate psu:Corsair AX860i case:Corsair 460X Crystal
storage: Samsung 840 Pro 256GB, WD60EFRX in Alpefohn Alptunnel, WD30EFRX in Acutake Dark Disc 2
cooling: MO-RA3 420 PRO stainless steel + 5xNF-A20 PWM, 6xKoolance QD3 MF, D5 PWM Pump, EK ZMT 16,1x11,1mm+EK-DuraClear 13x10mm
lcd:Samsung C24FG70 audio:Pionner A-10K + Magnat Quantum 673, mouse: Zowie EC1-A

Užívateľov profilový obrázok
j4ro
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1013
Dátum registrácie: Pi 19. Mar, 2010, 18:37
Bydlisko: Humenné

Re: Osadenie CPU + chladica bez IHSKa

Príspevok od užívateľa j4ro » St 31. Dec, 2014, 21:15

podlozky nie su zo srandy, nebudem rozpsovat, co sa moze stat - kovove okraje + pcb dosky

dalej, praveze tie smd su nizsie, tak sa nimi netreba zaoberat

2mm rozdiel oproti IHS a predchadzajucemu cpu ;) zahada vyriesena
Som zelený a rozdávam dvojaký meter týždenne. Kto som?

ujo MateSo
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2913
Dátum registrácie: Št 24. Júl, 2008, 17:14
Bydlisko: Bratislava

Re: Osadenie CPU + chladica bez IHSKa

Príspevok od užívateľa ujo MateSo » St 31. Dec, 2014, 21:30

to som si myslel ze aj ja ze tam moze byt nieco taketo, ale na stranke EK pisu ze by podpora mala byt aj pre haswell

http://www.ekwb.com/shop/ek-supremacy-p ... d-ivy.html

cize ak to spravne chapem, trebalo by dovypodlozit pruzinky na pritlak tak o cca 1-2 mm aby sa zvysil ?
PC> Asus X99-E WS, 5960x@4.7, 32GB/2400, 2xTitanX, Corsair ax1500i

Užívateľov profilový obrázok
STENLY
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12148
Dátum registrácie: So 20. Dec, 2008, 13:44
Bydlisko: Hubová, okr. RK (30)
Kontaktovať užívateľa:

Re: Osadenie CPU + chladica bez IHSKa

Príspevok od užívateľa STENLY » St 31. Dec, 2014, 22:15

všetko nechaj tak ako je... ked položíš blok na procesor a potom ideš dať pružinky, tak daj pod ne podložky a potom už iba dotiahni
PC1: MB: ASRock Z87M OC Formula CPU: Intel Core i5 4670K @ 3,4GHz RAM: Crucial BallistiX Tactical LP 4x4GB 1866MHz CL8 1,5V SSD: Crucial M500 240GB mSATA
HDD: WD Red 3TB GPU: Gigabyte GTX 970 4GB PSU: Corsair AX750 CASE: Corsair Obsidian 350D W Monitor: Dell U2412M (24") Repro: Logitech Z2300 + Samson SR850
PC2: MB: Gigabyte B75N CPU: Intel Core i3 3220 @ 3,3GHz RAM: Kingston HyperX Savage 2x4GB 1600MHz CL9 1,5V SSD: Corsair Force 3 120GB HDD: Samsung F1 320GB
GPU: Asus GTX 660 2GB PSU: AC Fusion 550 CASE: Cooler Master Elite 130 DVD: Samsung SE-208GB/RSBD Monitor: Philips 227E (21.5") Repro: Microlab B77
PC3: MB: Gigabyte B85N CPU: Intel Core i3 4330 @ 3,5GHz RAM: Kingston 4+2GB 1333MHz CL9 1,5V SSD: Crucial M500 120GB mSATA HDD: Seagate Barracuda Green 2TB GPU: Asus GTX 750 Ti Strix 2GB PSU: Sharkoon SHA350M CASE: Cooler Master Elite 110

ujo MateSo
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2913
Dátum registrácie: Št 24. Júl, 2008, 17:14
Bydlisko: Bratislava

Re: Osadenie CPU + chladica bez IHSKa

Príspevok od užívateľa ujo MateSo » Št 01. Jan, 2015, 00:44

tie teploty ma zabijaju, 4,5GHz pri 1,28v :furious2: :facepalm:

zacinam mat pocit ze ten cpu je KO :wallbash:
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
PC> Asus X99-E WS, 5960x@4.7, 32GB/2400, 2xTitanX, Corsair ax1500i

Užívateľov profilový obrázok
j4ro
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1013
Dátum registrácie: Pi 19. Mar, 2010, 18:37
Bydlisko: Humenné

Re: Osadenie CPU + chladica bez IHSKa

Príspevok od užívateľa j4ro » Št 01. Jan, 2015, 04:22

Zatlač a podrž prsty na vodnom bloku počas testu. Ak nezačnú klesať teploty, tak si chytil hrejúce jadro/á a nič s tým nespravíš.
Keby bol KO, tak už žiadne screeny neukážeš.
Som zelený a rozdávam dvojaký meter týždenne. Kto som?

ujo MateSo
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2913
Dátum registrácie: Št 24. Júl, 2008, 17:14
Bydlisko: Bratislava

Re: Osadenie CPU + chladica bez IHSKa

Príspevok od užívateľa ujo MateSo » Št 01. Jan, 2015, 04:30

skusal, drzi fest jak.... ziadna zmena. zajtra sa este skusim pohrat s biosom a uvidim, skusim podtaktovat po jednom jadre :wallbash:
PC> Asus X99-E WS, 5960x@4.7, 32GB/2400, 2xTitanX, Corsair ax1500i

Užívateľov profilový obrázok
j4ro
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1013
Dátum registrácie: Pi 19. Mar, 2010, 18:37
Bydlisko: Humenné

Re: Osadenie CPU + chladica bez IHSKa

Príspevok od užívateľa j4ro » Št 01. Jan, 2015, 04:37

Presne to som ti chcel navrhnúť.

Môj Phenom má sice len jeden senzor pre teplotu jadier, ale postupným zapínaním jadier som zistil, že pri jednom vzrastie teplota o 5 stupňov viac ako pri ostatných.
Som zelený a rozdávam dvojaký meter týždenne. Kto som?

ujo MateSo
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2913
Dátum registrácie: Št 24. Júl, 2008, 17:14
Bydlisko: Bratislava

Re: Osadenie CPU + chladica bez IHSKa

Príspevok od užívateľa ujo MateSo » Št 01. Jan, 2015, 04:41

mal som to rozobrate asi 10 krat co som to prehadzoval, uz sa bojim ze poskodim socket na doske, kupim druhy kusok a uvidi sa. Tento dostal pecku ked som ho obrezaval, urval som mu roh :furious:
PC> Asus X99-E WS, 5960x@4.7, 32GB/2400, 2xTitanX, Corsair ax1500i

Užívateľov profilový obrázok
j4ro
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1013
Dátum registrácie: Pi 19. Mar, 2010, 18:37
Bydlisko: Humenné

Re: Osadenie CPU + chladica bez IHSKa

Príspevok od užívateľa j4ro » Št 01. Jan, 2015, 04:54

Aké rozoberanie?

-------------------
Z tvojich skúseností, kde mali byť teploty?

Fiknutému rohu by som až takú váhu neprikladal, skôr si natrafil na neskrotne výhrevný kus.
Som zelený a rozdávam dvojaký meter týždenne. Kto som?

ujo MateSo
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2913
Dátum registrácie: Št 24. Júl, 2008, 17:14
Bydlisko: Bratislava

Re: Osadenie CPU + chladica bez IHSKa

Príspevok od užívateľa ujo MateSo » Št 01. Jan, 2015, 05:17

prehadzovanie v case IHS hore, dole, pochybnost ci tam je dobre nanesena pasta, atd...

pri soc 2011 som mal rozdiely kvapaliny a procesoru cca 30- 35 stupnov pri zatazi, tu je to okolo 45-50 stupnov

druhy comp co chladim na vzduchu s D15 a cpu 4690k mi teploty idu do 75 stupnov
https://dl.dropboxusercontent.com/u/935 ... k%2030.PNG
---
podla toho co tu citam je to asi normalne, ale vzhladom ze to je na more 420 iba cpu a bez ihs by som cakal nizsie teploty
http://www.anandtech.com/show/8227/devi ... i5-4690k/2
PC> Asus X99-E WS, 5960x@4.7, 32GB/2400, 2xTitanX, Corsair ax1500i

Napísať odpoveď

Návrat na "Vodné chladenie"