MSI P67A-GD65/GD55 (1155, P67), rady, skúsenosti, biosy...

Všetko o základných doskách, ich problémoch, možnostiach...
Užívateľov profilový obrázok
Kyselinka
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6944
Dátum registrácie: St 02. Feb, 2011, 12:33
Bydlisko: Bratislava a okolie

MSI P67A-GD65/GD55 (1155, P67), rady, skúsenosti, biosy...

Príspevok od užívateľa Kyselinka » Ut 22. Mar, 2011, 08:39

Cafte,
prvy krat zapajam dosku a chcem sa opytat ze ci mam zapojit cely ATX 8-pin Power Connector: JPWR2, alebo tam mam dat iba 4 pin. Pretoze 4 piny su uvolnene a ostatne 4 su prelepene. V manualy sa pise:
ATX 24-pin Power Connector: JPWR1
This connector allows you to connect an ATX 24-pin power supply. To connect the ATX
24-pin power supply, make sure the plug of the power supply is inserted in the proper
orientation and the pins are aligned. Then push down the power supply firmly into the
connector.
You may use the 20-pin ATX power supply as you like. If you’d like to use the 20-pin
ATX power supply, please plug your power supply along with pin 1 & pin 13.

ATX 8-pin Power Connector: JPWR2
This connector is used to provide the power output to the CPU.

Important
Make sure that all the connectors are connected to proper ATX power supplies to ensure
stable operation of the mainboard.
Nechem nahodou nieco odpalit, preto sa radsej opytam.
Diky

P.S: este zostava: MSI P67A-GD65. i7-2600K, MSI GTX580 Twin Frozr II/OC, Corsair AX750, Kingston 4GB 1600MHz cl9, HDD WD 500GB Sata III, Fractal R3
Naposledy upravil/-a Kyselinka v Št 22. Dec, 2011, 18:33, upravené celkom 1 krát.
Work: Alienware m15 - Epic Silver | Intel Core i7-8750H | 2x16GB RAM| 256GB + 1TB M.2 SSD | GeForce RTX 2080 Max-Q | 15" Full HD 144Hz
NAS: Intel Pentium G3258 @1,5Ghz | Asrock B85M Pro4 | Kingston 2x4GB 1333Mhz | Crucial M4 128GB | 2xWD Red 3TB | Seasonic G-360 | BitFenix ProdigyM White | XPEnology
HTPC: Asrock J3455M | Kingston 2x4GB 1600Mhz | Intel 520 120GB | Corsair AX750 | Asus Xonar DX | Cooltek G3 - Silver | Libreelec
Media: TX-55AS640E | RPi 3 & PiFi Digi+ | HK 3490 | JBL ES90 Black | HK SoundSticks Wireless | HK BT Headphones

LordKJ
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 7171
Dátum registrácie: Po 28. Feb, 2011, 11:49
Bydlisko: Bratislava/Kežmarok
Kontaktovať užívateľa:

Re: MSI P67A-GD65

Príspevok od užívateľa LordKJ » Ut 22. Mar, 2011, 08:41

a pri 24 pine si nemal nieco prelepene? , to je koli tomu aby si vedel kde mas dat tie 20/4 piny s starym zdrojom.
[......]

Užívateľov profilový obrázok
Kyselinka
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6944
Dátum registrácie: St 02. Feb, 2011, 12:33
Bydlisko: Bratislava a okolie

Re: MSI P67A-GD65

Príspevok od užívateľa Kyselinka » Ut 22. Mar, 2011, 08:53

LordKJ napísal:a pri 24 pine si nemal nieco prelepene? , to je koli tomu aby si vedel kde mas dat tie 20/4 piny s starym zdrojom.
Nie 24 pin som nemal prelepeny, ten je zapojeny na plno. Jedna sa len o 8pin, ked tam zapojim len 4piny (8pinov som zatial neskusal zapojit), tak vsetko ide ako ma, len mi grafika robi artefakty a po nainstalovani driverov sa vobec nedostanem do windowsu (vypne mi monitor), no musim ju skusit na inom PC ci je problem v nej, alebo v doske. Len ci tie artefakty nemoze robit prave preto, lebo 8 pin neni zapojeny cely. Ale to je zas napajanie pre CPU, tak neviem :-(
Work: Alienware m15 - Epic Silver | Intel Core i7-8750H | 2x16GB RAM| 256GB + 1TB M.2 SSD | GeForce RTX 2080 Max-Q | 15" Full HD 144Hz
NAS: Intel Pentium G3258 @1,5Ghz | Asrock B85M Pro4 | Kingston 2x4GB 1333Mhz | Crucial M4 128GB | 2xWD Red 3TB | Seasonic G-360 | BitFenix ProdigyM White | XPEnology
HTPC: Asrock J3455M | Kingston 2x4GB 1600Mhz | Intel 520 120GB | Corsair AX750 | Asus Xonar DX | Cooltek G3 - Silver | Libreelec
Media: TX-55AS640E | RPi 3 & PiFi Digi+ | HK 3490 | JBL ES90 Black | HK SoundSticks Wireless | HK BT Headphones

Užívateľov profilový obrázok
Tom2871989
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1588
Dátum registrácie: Pi 11. Jan, 2008, 14:00
Bydlisko: Neverice

Re: MSI P67A-GD65

Príspevok od užívateľa Tom2871989 » Ut 22. Mar, 2011, 08:56

no takze grafika je podla vsetkeho v no tam vies kde (este by som skusil iny zdroj ale to je len pokus) a k tomu 4 a 8 pinu staci ked mas zapojeny 4 pin pokial nechces ist nejako extremne taktovat ale kludne mozes zapojit aj 8 pin

Užívateľov profilový obrázok
Kyselinka
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6944
Dátum registrácie: St 02. Feb, 2011, 12:33
Bydlisko: Bratislava a okolie

Re: MSI P67A-GD65

Príspevok od užívateľa Kyselinka » Ut 22. Mar, 2011, 09:03

Tom2871989 napísal:no takze grafika je podla vsetkeho v no tam vies kde (este by som skusil iny zdroj ale to je len pokus) a k tomu 4 a 8 pinu staci ked mas zapojeny 4 pin pokial nechces ist nejako extremne taktovat ale kludne mozes zapojit aj 8 pin
Takze kludne mozem zapojit cely 8pin? Super, to som potreboval vediet. Taktovat urcite budem, ale nakolko nemam vodu, iba noctuu NH-D14, tak nejako do extremov sa zrejme nedostanem.
Budem musiet grafiku vyskusat na inom PC a vyskusam este na mojom inu grafiku, ci nie je vadna doska. Lebo chalan co mi to predaval hovoril, ze moze byt aj problem v PCI slotoch, resp. v ich radicoch. No skusal som grafiku v obidvoch slotoch a rovnaky vysledok, takze dufam ze to bude problem iba v grafike, dosku sa mi zas nechce rozoberat :wallbash:
Work: Alienware m15 - Epic Silver | Intel Core i7-8750H | 2x16GB RAM| 256GB + 1TB M.2 SSD | GeForce RTX 2080 Max-Q | 15" Full HD 144Hz
NAS: Intel Pentium G3258 @1,5Ghz | Asrock B85M Pro4 | Kingston 2x4GB 1333Mhz | Crucial M4 128GB | 2xWD Red 3TB | Seasonic G-360 | BitFenix ProdigyM White | XPEnology
HTPC: Asrock J3455M | Kingston 2x4GB 1600Mhz | Intel 520 120GB | Corsair AX750 | Asus Xonar DX | Cooltek G3 - Silver | Libreelec
Media: TX-55AS640E | RPi 3 & PiFi Digi+ | HK 3490 | JBL ES90 Black | HK SoundSticks Wireless | HK BT Headphones

Užívateľov profilový obrázok
Kyselinka
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6944
Dátum registrácie: St 02. Feb, 2011, 12:33
Bydlisko: Bratislava a okolie

Re: MSI P67A-GD65

Príspevok od užívateľa Kyselinka » Ut 22. Mar, 2011, 17:18

Chcel by som sa este opytat ohladom PCI-E slotov. V manuali sa pise:
Slots:
1 PCIE 2.0 x16 slot (PCI_E2)
1 PCIE 2.0 x8 slot (in x16 slot)(PCI_E5)
...znamena to, ze grafiku mozem zapojit do hociktoreho a pojde mi 16x? A pri SLI je to 8x 8x? Pretoze chcem dat grafiku do spodneho slotu, aby som mal viacej miesta pri sata portoch.
Sorry za blbe otazky, ale PC si skladam pre seba prvy krat.
Diky
Work: Alienware m15 - Epic Silver | Intel Core i7-8750H | 2x16GB RAM| 256GB + 1TB M.2 SSD | GeForce RTX 2080 Max-Q | 15" Full HD 144Hz
NAS: Intel Pentium G3258 @1,5Ghz | Asrock B85M Pro4 | Kingston 2x4GB 1333Mhz | Crucial M4 128GB | 2xWD Red 3TB | Seasonic G-360 | BitFenix ProdigyM White | XPEnology
HTPC: Asrock J3455M | Kingston 2x4GB 1600Mhz | Intel 520 120GB | Corsair AX750 | Asus Xonar DX | Cooltek G3 - Silver | Libreelec
Media: TX-55AS640E | RPi 3 & PiFi Digi+ | HK 3490 | JBL ES90 Black | HK SoundSticks Wireless | HK BT Headphones

LordKJ
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 7171
Dátum registrácie: Po 28. Feb, 2011, 11:49
Bydlisko: Bratislava/Kežmarok
Kontaktovať užívateľa:

Re: MSI P67A-GD65

Príspevok od užívateľa LordKJ » Ut 22. Mar, 2011, 17:23

kedze su oba 16x , tak mas jedno v ktorom :-)
ale v kazdom pripade pri SLI/CFX by si mal 8x 8x
[......]

Užívateľov profilový obrázok
Kyselinka
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6944
Dátum registrácie: St 02. Feb, 2011, 12:33
Bydlisko: Bratislava a okolie

Re: MSI P67A-GD65

Príspevok od užívateľa Kyselinka » Št 24. Mar, 2011, 22:18

Prosim Vas viete mi poradit, kde sa v biose nastavuje automaticke ovladanie ventilatorov?
Neviem ci som slepy, alebo blby, ale neviem to najst. Fany mi idu na 100%, aj na skrini a na cpu. Nechcem pouzit uln adaptery. Chcel by som aby si to regulovala automaticky doska podla zatazenia - teda teploty. Da sa to rucne regulovat v Control Center II, ale jeto neprakticke. Da sa tam nastavit iba 50%, 75% alebo 100%. No ked restartnem pc a nastartujem Control Center II, tak je to na 100% :furious2:
Da sa to nejak automaticky v biose, lebo cez ten soft je to otravne.
Diky moc.

\\edit: k tomu prispevku vyssie, bola vadna grafika, uz je vymenena :-)
Work: Alienware m15 - Epic Silver | Intel Core i7-8750H | 2x16GB RAM| 256GB + 1TB M.2 SSD | GeForce RTX 2080 Max-Q | 15" Full HD 144Hz
NAS: Intel Pentium G3258 @1,5Ghz | Asrock B85M Pro4 | Kingston 2x4GB 1333Mhz | Crucial M4 128GB | 2xWD Red 3TB | Seasonic G-360 | BitFenix ProdigyM White | XPEnology
HTPC: Asrock J3455M | Kingston 2x4GB 1600Mhz | Intel 520 120GB | Corsair AX750 | Asus Xonar DX | Cooltek G3 - Silver | Libreelec
Media: TX-55AS640E | RPi 3 & PiFi Digi+ | HK 3490 | JBL ES90 Black | HK SoundSticks Wireless | HK BT Headphones

Mester222
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 72
Dátum registrácie: Ut 28. Sep, 2010, 08:54

Re: MSI P67A-GD65

Príspevok od užívateľa Mester222 » So 26. Mar, 2011, 06:58


Užívateľov profilový obrázok
dexterav
HW expert
HW expert
Príspevky: 20652
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´
Kontaktovať užívateľa:

Re: MSI P67A-GD65

Príspevok od užívateľa dexterav » So 26. Mar, 2011, 10:53

určite to tam je len teraz neviem kde :red: :D
btw odporúčam aj nahodiť nový bios 1.9
zdá sa že +- normálne fungujú väčšine ľudí biosy 1.4, 1.7, a 1.9
Spoiler: ukázať
Intel Core i7 8700k@5GHz,Strix Z370 F, 2X16GB 3500, RTX2080Ti 2100/15800, H2O + Carbide 600Q,Leadtex Titanium 1kW, 6500GB SSD, HiFace2 + Sapphire + Schiit Magni 2U + Shure1540, AW3418DW, Dell G5 7590 + 2060RTXT + Audinst Hud-Mx2 + ATH-M50x ,Mate 20 Pro, HTPC
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander

Užívateľov profilový obrázok
wingo
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2403
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 20:36
Bydlisko: Podbrezová

Re: MSI P67A-GD65

Príspevok od užívateľa wingo » So 26. Mar, 2011, 11:59

Kyselinka napísal:Prosim Vas viete mi poradit, kde sa v biose nastavuje automaticke ovladanie ventilatorov?
Neviem ci som slepy, alebo blby, ale neviem to najst. Fany mi idu na 100%, aj na skrini a na cpu. Nechcem pouzit uln adaptery. Chcel by som aby si to regulovala automaticky doska podla zatazenia - teda teploty. Da sa to rucne regulovat v Control Center II, ale jeto neprakticke. Da sa tam nastavit iba 50%, 75% alebo 100%. No ked restartnem pc a nastartujem Control Center II, tak je to na 100% :furious2:
Da sa to nejak automaticky v biose, lebo cez ten soft je to otravne.
Diky moc.

\\edit: k tomu prispevku vyssie, bola vadna grafika, uz je vymenena :-)
Settings - Advanced - HW monitor

Tam to mám aspoň ja, mám GD55 ale tam je rozdiel len v pár konektoroch. CPU fan sa dá nastaviť minimum myslím od 12,5% (25%, 37,5%...) a teplotu CPU na ktorú cieliš (podľa toho asi dynamicky mení v závislosti od záťaže). SysFan sa dajú meniť iba na 50%, 75% a 100%.

Inak minimum pre CPU fan som mal v EFI na 50%, teraz som zmenil na 25% a žiadna zmena v otáčkach (teplota 44°C takže tým to nie je keďže dal som cieliť na 60°C) a v ControlCenter2 sa mi otáčky meniť nedajú (mám stále cca 1100). Možno to je aj tým že mám stock chladič (ale regulovať by sa mal dať aj ten, nie?) a možno by pomohol update EFI... Regulácia SysFan funguje bez problémov.

Edit: Inak LiveUpdate mi vypisuje že BIOS mám 1.4 a novší mi neponúka.
Edit2: dexter - áno mám Intel čo bol k procesoru a v idle je to najhlučnejší komponent, ale zase také hrozné to nie je, iba keď je veľmi ticho, najmä v noci :) Ale nejde mi do hlavy že v ControlCenter2 vôbec nereaguje, je jedno či dám 50%, 75% alebo 100%, stále sa točí na 1100 otáčkach :facepalm:
Naposledy upravil/-a wingo v So 26. Mar, 2011, 12:07, upravené celkom 2 krát.
STEAM: http://steamcommunity.com/id/X-w1n9/

i7 6700K, Noctua NH-D14, GIGABYTE GA-Z270 GAMING K3, 16GB DDR4 Corsair Vengeance 3200MHz, Gainward GTX 1080 Phoenix GS, Toshiba XG3 1TB M.2 NVMe, 1TB Samsung SpinPoint F3 3RZ + Silentmaxx HD-Silencer, Corsair TX650 + Enermax T.B. Silence UCTB12A, Fractal Design Define R3 (outtake: Noiseblocker NB-eLoop Fan B12-P, intake: Enermax T.B. Silence UCTB14B bottom), ASUS VG279Q, Logitech K200, Logitech G400, Hifiman HE-4xx

Užívateľov profilový obrázok
dexterav
HW expert
HW expert
Príspevky: 20652
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´
Kontaktovať užívateľa:

Re: MSI P67A-GD65

Príspevok od užívateľa dexterav » So 26. Mar, 2011, 12:03

neviem aký máš fan, ale intelácke, teda aspoň moje nejdú pod 900 :( a je jedno koľko percent sa im dá
a mám dojem že ND14 cez dosku nezreguluješ :-(
Spoiler: ukázať
Intel Core i7 8700k@5GHz,Strix Z370 F, 2X16GB 3500, RTX2080Ti 2100/15800, H2O + Carbide 600Q,Leadtex Titanium 1kW, 6500GB SSD, HiFace2 + Sapphire + Schiit Magni 2U + Shure1540, AW3418DW, Dell G5 7590 + 2060RTXT + Audinst Hud-Mx2 + ATH-M50x ,Mate 20 Pro, HTPC
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander

Užívateľov profilový obrázok
Kyselinka
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6944
Dátum registrácie: St 02. Feb, 2011, 12:33
Bydlisko: Bratislava a okolie

Re: MSI P67A-GD65

Príspevok od užívateľa Kyselinka » Ne 27. Mar, 2011, 00:54

wingo napísal:Settings - Advanced - HW monitor
Diky tak som to nasiel. Lenze CPU fan sa zregulovat vobec neda, iba sysfans 1 a 2. Zaujimave je, ze sa daju ovladat len dva, i ked mam na doske 4...hm
wingo napísal:Edit: Inak LiveUpdate mi vypisuje že BIOS mám 1.4 a novší mi neponúka.
A ja mam bios 1.9 a LiveUpdate mi stale vyhodi aby som si ho nainstaloval, ze ho nemam :)

Chcem sa este opytat, ze ci by som na konektor sysfan2 mohol napichnut taketo nieco a pripojit dva fany, ktore mam vpredu ako intake?? Aby som ich mohol regulovat naraz.
Teraz to mam takto:
Sysfan1: outake vzadu
Sysfan2: intake vpredu
Sysfan3: intake vpredu
Mozem tie dva predne supnut na jeden sysfan (sysfan2) na doske? Diky.
Work: Alienware m15 - Epic Silver | Intel Core i7-8750H | 2x16GB RAM| 256GB + 1TB M.2 SSD | GeForce RTX 2080 Max-Q | 15" Full HD 144Hz
NAS: Intel Pentium G3258 @1,5Ghz | Asrock B85M Pro4 | Kingston 2x4GB 1333Mhz | Crucial M4 128GB | 2xWD Red 3TB | Seasonic G-360 | BitFenix ProdigyM White | XPEnology
HTPC: Asrock J3455M | Kingston 2x4GB 1600Mhz | Intel 520 120GB | Corsair AX750 | Asus Xonar DX | Cooltek G3 - Silver | Libreelec
Media: TX-55AS640E | RPi 3 & PiFi Digi+ | HK 3490 | JBL ES90 Black | HK SoundSticks Wireless | HK BT Headphones

Užívateľov profilový obrázok
dexterav
HW expert
HW expert
Príspevky: 20652
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´
Kontaktovať užívateľa:

Re: MSI P67A-GD65

Príspevok od užívateľa dexterav » Ne 27. Mar, 2011, 01:09

bude to fungovať bez problémov
live update je pekný shit ako aj podobné utility :facepalm:
Spoiler: ukázať
Intel Core i7 8700k@5GHz,Strix Z370 F, 2X16GB 3500, RTX2080Ti 2100/15800, H2O + Carbide 600Q,Leadtex Titanium 1kW, 6500GB SSD, HiFace2 + Sapphire + Schiit Magni 2U + Shure1540, AW3418DW, Dell G5 7590 + 2060RTXT + Audinst Hud-Mx2 + ATH-M50x ,Mate 20 Pro, HTPC
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander

Užívateľov profilový obrázok
Ghost
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 829
Dátum registrácie: Št 14. Sep, 2006, 02:00
Bydlisko: Krasno Nad Kysucou

Re: MSI P67A-GD65

Príspevok od užívateľa Ghost » Ne 27. Mar, 2011, 01:43

Mohli by ste pls skusit ako na tychto MSI doskach funguje speedfan?

Asi budem brat C45 a zaujima ma prave ci speedfan bude vediet regulovat pripojene fany.

Napísať odpoveď

Návrat na "Základné dosky"