Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI (verzia 1.0) a M.2 disk

Všetko o základných doskách, ich problémoch, možnostiach...
Užívateľov profilový obrázok
Shoty
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1218
Dátum registrácie: Pi 07. Apr, 2006, 02:00
Bydlisko: Myjava
Kontaktovať užívateľa:

Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI (verzia 1.0) a M.2 disk

Príspevok od užívateľa Shoty » St 06. Mar, 2019, 14:34

Zdravím. Pripravujem sa na kúpu nového PC a potrebujem vedieť ohľadom tejto dosky . Ak kúpim M.2 disk a budem ho chcieť ako bootovací systémový disk , či sa bude dať z neho bootovať , teda inštalovať tam z usb.

Nájde Win10 M.2 disk pri inštalácii?

Ohľadom tej dosky našiel len toto:

Duálny Ultra-Fast NVMe PCIe Gen3 x4 M.2

Dík
Cpu:Bude to Intel ,Mainboard: Určite niečo od gigabyte, Ram: Menej ako 16gb to nebude, Gpu: MSI určite od MSI, SSD Samsung 850 evo, HDD: 2x500Gb Western Digital green power, Zdroj: Corsair HX650w, Monitor: Zatiaľ HP 22" w2207h

Užívateľov profilový obrázok
stiv
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6669
Dátum registrácie: Pi 16. Nov, 2012, 21:30
Bydlisko: Košice

Re: Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI (verzia 1.0) a M.2 disk

Príspevok od užívateľa stiv » St 06. Mar, 2019, 14:41

Bude sa to dat.

Užívateľov profilový obrázok
Shoty
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1218
Dátum registrácie: Pi 07. Apr, 2006, 02:00
Bydlisko: Myjava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI (verzia 1.0) a M.2 disk

Príspevok od užívateľa Shoty » St 06. Mar, 2019, 20:08

Môžeš to niečím podložiť.
Cpu:Bude to Intel ,Mainboard: Určite niečo od gigabyte, Ram: Menej ako 16gb to nebude, Gpu: MSI určite od MSI, SSD Samsung 850 evo, HDD: 2x500Gb Western Digital green power, Zdroj: Corsair HX650w, Monitor: Zatiaľ HP 22" w2207h

Užívateľov profilový obrázok
stiv
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6669
Dátum registrácie: Pi 16. Nov, 2012, 21:30
Bydlisko: Košice

Re: Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI (verzia 1.0) a M.2 disk

Príspevok od užívateľa stiv » St 06. Mar, 2019, 20:12

Co si myslis ze ako sa instaluje win na m.2 disky? Najskor na HDD a potom preklonovat?

Vopchas m.2 disk do slotu, v biose vyberies boot z usb a nainstalujes win. Tak som to robil tiez.

Užívateľov profilový obrázok
Shoty
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1218
Dátum registrácie: Pi 07. Apr, 2006, 02:00
Bydlisko: Myjava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI (verzia 1.0) a M.2 disk

Príspevok od užívateľa Shoty » St 06. Mar, 2019, 20:18

Žiadne klonovanie. týmto smerom určite nie

Dosť článkov som našiel ako win 10 nevidí ten M.2 disk na začiatku inštalácie., ďalej že v bioseho nieje M.2 disk vidieť , keď aj je tak kopec nastavení je k dispozícii aby to fungovalo a s toho budem asi jeleň
Cpu:Bude to Intel ,Mainboard: Určite niečo od gigabyte, Ram: Menej ako 16gb to nebude, Gpu: MSI určite od MSI, SSD Samsung 850 evo, HDD: 2x500Gb Western Digital green power, Zdroj: Corsair HX650w, Monitor: Zatiaľ HP 22" w2207h

Užívateľov profilový obrázok
Leon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6102
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00
Bydlisko: Košice

Re: Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI (verzia 1.0) a M.2 disk

Príspevok od užívateľa Leon » St 06. Mar, 2019, 20:25

Postneš nejaké články ?
.

Užívateľov profilový obrázok
Shoty
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1218
Dátum registrácie: Pi 07. Apr, 2006, 02:00
Bydlisko: Myjava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI (verzia 1.0) a M.2 disk

Príspevok od užívateľa Shoty » St 06. Mar, 2019, 20:34

Riešme ako to poprípade riešiť ak to nepôjde , nejaké návody by bodli a nie riešiť ako to nejde, ale pozriem no a hodím to sem

https://m.zive.cz/poradna/muze-byl-na-s ... tanswers=1
Cpu:Bude to Intel ,Mainboard: Určite niečo od gigabyte, Ram: Menej ako 16gb to nebude, Gpu: MSI určite od MSI, SSD Samsung 850 evo, HDD: 2x500Gb Western Digital green power, Zdroj: Corsair HX650w, Monitor: Zatiaľ HP 22" w2207h

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7080
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI (verzia 1.0) a M.2 disk

Príspevok od užívateľa shiro » St 06. Mar, 2019, 20:38

Pravdepodobne sa jedna o stariny, kde sa jednalo o dosky s H97 ci Z97 chipsetom...vtedy sa to cele len rozbiehalo, podobne problemy boli realitou.
Riesili sme v praci install win7 na m.2 SSD na doske s X99 chipsetom, a aj tam to bol problem. Laborovanie s verziami BIOSov, CSM nastavenim, atd....nakoniec to nejak slo a instalator win7 to videl ako boot zariadenie. Ale bolo s tym trapenie.
Dnes to uz taky problem nebyva, BIOS normalne m.2 SSD vidi.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
Leon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6102
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00
Bydlisko: Košice

Re: Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI (verzia 1.0) a M.2 disk

Príspevok od užívateľa Leon » St 06. Mar, 2019, 20:40

myslel som si, že postneš tento problém :) on inštaloval na úplne starú dosku, ktorá mala presne ten problém v biose aký tam písali. A druhý môže byť, že nemala podporu nvme a trebalo pred inštalačkou nainštalovať driver. Ale o su staručičké dosky. Na nových Z370/Z390 atď sa fakt nemáš čoho báť.
.

Užívateľov profilový obrázok
stiv
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6669
Dátum registrácie: Pi 16. Nov, 2012, 21:30
Bydlisko: Košice

Re: Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI (verzia 1.0) a M.2 disk

Príspevok od užívateľa stiv » St 06. Mar, 2019, 20:44

Mas tam aj hned riesenie co bolo zle. Okrem toho ze je to 5 rocna doska a nie je to ziaden clanok iba post na fore od niekoho kto s tym mal problem.

Užívateľov profilový obrázok
Shoty
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1218
Dátum registrácie: Pi 07. Apr, 2006, 02:00
Bydlisko: Myjava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI (verzia 1.0) a M.2 disk

Príspevok od užívateľa Shoty » St 06. Mar, 2019, 20:44

A je jedno aký M.2 disk kúpim. Nemyslím kapacitu , ale výrobcu či Samsung ,Gigabyte, Intel, Crucial , Kingston atď.

Či treba pozerať aj nato?

Samozrejme na rýchlosť pozerať budem čítanie a zápis
Naposledy upravil/-a Shoty v St 06. Mar, 2019, 20:46, upravené celkom 1 krát.
Cpu:Bude to Intel ,Mainboard: Určite niečo od gigabyte, Ram: Menej ako 16gb to nebude, Gpu: MSI určite od MSI, SSD Samsung 850 evo, HDD: 2x500Gb Western Digital green power, Zdroj: Corsair HX650w, Monitor: Zatiaľ HP 22" w2207h

Užívateľov profilový obrázok
stiv
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6669
Dátum registrácie: Pi 16. Nov, 2012, 21:30
Bydlisko: Košice

Re: Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI (verzia 1.0) a M.2 disk

Príspevok od užívateľa stiv » St 06. Mar, 2019, 20:45

Jedne su nvme ine sata, dalsie TLC, QLC, MLC...

Užívateľov profilový obrázok
Leon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6102
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00
Bydlisko: Košice

Re: Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI (verzia 1.0) a M.2 disk

Príspevok od užívateľa Leon » St 06. Mar, 2019, 20:52

Len ho nepopleť viac :D áno je jedno od akého výrobcu, ale je viac typov diskov, nesúvisí to s funkčnosťou. Najlepšie ak by si nam tu dal cenovku a načo budeš disk využívať a my ti poradíme.
.

Užívateľov profilový obrázok
Shoty
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1218
Dátum registrácie: Pi 07. Apr, 2006, 02:00
Bydlisko: Myjava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI (verzia 1.0) a M.2 disk

Príspevok od užívateľa Shoty » St 06. Mar, 2019, 20:57

No a ktoré teda vyberať , na inštal Win10 ako boot..... NVME?

Na M.2 disku bude systém a testovacie programy ,či už herné testy na grafu ,benchmarky a testy na cpu ,či už zaťaženie cpu super-PI atď, hry na tom disku nebudú

Cenový strop 90€
Naposledy upravil/-a Shoty v St 06. Mar, 2019, 21:02, upravené celkom 1 krát.
Cpu:Bude to Intel ,Mainboard: Určite niečo od gigabyte, Ram: Menej ako 16gb to nebude, Gpu: MSI určite od MSI, SSD Samsung 850 evo, HDD: 2x500Gb Western Digital green power, Zdroj: Corsair HX650w, Monitor: Zatiaľ HP 22" w2207h

Užívateľov profilový obrázok
Leon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6102
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00
Bydlisko: Košice

Re: Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI (verzia 1.0) a M.2 disk

Príspevok od užívateľa Leon » St 06. Mar, 2019, 21:01

.

Napísať odpoveď

Návrat na "Základné dosky"