Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI (verzia 1.0) a M.2 disk

Všetko o základných doskách, ich problémoch, možnostiach...
Užívateľov profilový obrázok
Shoty
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1251
Dátum registrácie: Pi 07. Apr, 2006, 02:00
Bydlisko: Myjava
Kontaktovať užívateľa:

Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI (verzia 1.0) a M.2 disk

Príspevok od užívateľa Shoty » St 06. Mar, 2019, 14:34

Zdravím. Pripravujem sa na kúpu nového PC a potrebujem vedieť ohľadom tejto dosky . Ak kúpim M.2 disk a budem ho chcieť ako bootovací systémový disk , či sa bude dať z neho bootovať , teda inštalovať tam z usb.

Nájde Win10 M.2 disk pri inštalácii?

Ohľadom tej dosky našiel len toto:

Duálny Ultra-Fast NVMe PCIe Gen3 x4 M.2

Dík
Cpu: i7-2600K OC 4.7Ghz , Cooler: Scythe SCMG-5PCGH Mugen 5 , Mainboard: Gigabyte Z68X UD4 B3 , Ram: Kingston 4x4GB 1333Mhz , Gpu: GT 440 2GB , SSD: Samsung 850 EVO 250GB , HDD: 2x500GB Western Digital green power , Zdroj: Corsair HX650w , Monitor: Zatiaľ HP 22" w2207h

Užívateľov profilový obrázok
stiv
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 7260
Dátum registrácie: Pi 16. Nov, 2012, 21:30
Bydlisko: Košice

Re: Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI (verzia 1.0) a M.2 disk

Príspevok od užívateľa stiv » St 06. Mar, 2019, 14:41

Bude sa to dat.

Užívateľov profilový obrázok
Shoty
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1251
Dátum registrácie: Pi 07. Apr, 2006, 02:00
Bydlisko: Myjava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI (verzia 1.0) a M.2 disk

Príspevok od užívateľa Shoty » St 06. Mar, 2019, 20:08

Môžeš to niečím podložiť.
Cpu: i7-2600K OC 4.7Ghz , Cooler: Scythe SCMG-5PCGH Mugen 5 , Mainboard: Gigabyte Z68X UD4 B3 , Ram: Kingston 4x4GB 1333Mhz , Gpu: GT 440 2GB , SSD: Samsung 850 EVO 250GB , HDD: 2x500GB Western Digital green power , Zdroj: Corsair HX650w , Monitor: Zatiaľ HP 22" w2207h

Užívateľov profilový obrázok
stiv
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 7260
Dátum registrácie: Pi 16. Nov, 2012, 21:30
Bydlisko: Košice

Re: Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI (verzia 1.0) a M.2 disk

Príspevok od užívateľa stiv » St 06. Mar, 2019, 20:12

Co si myslis ze ako sa instaluje win na m.2 disky? Najskor na HDD a potom preklonovat?

Vopchas m.2 disk do slotu, v biose vyberies boot z usb a nainstalujes win. Tak som to robil tiez.

Užívateľov profilový obrázok
Shoty
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1251
Dátum registrácie: Pi 07. Apr, 2006, 02:00
Bydlisko: Myjava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI (verzia 1.0) a M.2 disk

Príspevok od užívateľa Shoty » St 06. Mar, 2019, 20:18

Žiadne klonovanie. týmto smerom určite nie

Dosť článkov som našiel ako win 10 nevidí ten M.2 disk na začiatku inštalácie., ďalej že v bioseho nieje M.2 disk vidieť , keď aj je tak kopec nastavení je k dispozícii aby to fungovalo a s toho budem asi jeleň
Cpu: i7-2600K OC 4.7Ghz , Cooler: Scythe SCMG-5PCGH Mugen 5 , Mainboard: Gigabyte Z68X UD4 B3 , Ram: Kingston 4x4GB 1333Mhz , Gpu: GT 440 2GB , SSD: Samsung 850 EVO 250GB , HDD: 2x500GB Western Digital green power , Zdroj: Corsair HX650w , Monitor: Zatiaľ HP 22" w2207h

Užívateľov profilový obrázok
Leon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6906
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00
Bydlisko: Košice

Re: Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI (verzia 1.0) a M.2 disk

Príspevok od užívateľa Leon » St 06. Mar, 2019, 20:25

Postneš nejaké články ?
.

Užívateľov profilový obrázok
Shoty
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1251
Dátum registrácie: Pi 07. Apr, 2006, 02:00
Bydlisko: Myjava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI (verzia 1.0) a M.2 disk

Príspevok od užívateľa Shoty » St 06. Mar, 2019, 20:34

Riešme ako to poprípade riešiť ak to nepôjde , nejaké návody by bodli a nie riešiť ako to nejde, ale pozriem no a hodím to sem

https://m.zive.cz/poradna/muze-byl-na-s ... tanswers=1
Cpu: i7-2600K OC 4.7Ghz , Cooler: Scythe SCMG-5PCGH Mugen 5 , Mainboard: Gigabyte Z68X UD4 B3 , Ram: Kingston 4x4GB 1333Mhz , Gpu: GT 440 2GB , SSD: Samsung 850 EVO 250GB , HDD: 2x500GB Western Digital green power , Zdroj: Corsair HX650w , Monitor: Zatiaľ HP 22" w2207h

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7520
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI (verzia 1.0) a M.2 disk

Príspevok od užívateľa shiro » St 06. Mar, 2019, 20:38

Pravdepodobne sa jedna o stariny, kde sa jednalo o dosky s H97 ci Z97 chipsetom...vtedy sa to cele len rozbiehalo, podobne problemy boli realitou.
Riesili sme v praci install win7 na m.2 SSD na doske s X99 chipsetom, a aj tam to bol problem. Laborovanie s verziami BIOSov, CSM nastavenim, atd....nakoniec to nejak slo a instalator win7 to videl ako boot zariadenie. Ale bolo s tym trapenie.
Dnes to uz taky problem nebyva, BIOS normalne m.2 SSD vidi.
CPU: Ryzen 7 3700X, CPU fan: SilentiumPC Fera 3, MB: Asrock X570M Pro4, RAM: Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17, SSD OS: Samsung 970evo plus 250GB NVMe, SSD Data + zalohy: 2x Corsair MP510 1TB NVMe, SSD Games: Crucial MX300 525GB SATA, GPU: Gainward GTX1060 6GB, PSU: Corsair RM550x, Monitor: 24" BenQ GW2470H, Case fans: 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
iPad Air 16GB, Xiaomi Mi 9 Lite 64GB

Užívateľov profilový obrázok
Leon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6906
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00
Bydlisko: Košice

Re: Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI (verzia 1.0) a M.2 disk

Príspevok od užívateľa Leon » St 06. Mar, 2019, 20:40

myslel som si, že postneš tento problém :) on inštaloval na úplne starú dosku, ktorá mala presne ten problém v biose aký tam písali. A druhý môže byť, že nemala podporu nvme a trebalo pred inštalačkou nainštalovať driver. Ale o su staručičké dosky. Na nových Z370/Z390 atď sa fakt nemáš čoho báť.
.

Užívateľov profilový obrázok
stiv
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 7260
Dátum registrácie: Pi 16. Nov, 2012, 21:30
Bydlisko: Košice

Re: Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI (verzia 1.0) a M.2 disk

Príspevok od užívateľa stiv » St 06. Mar, 2019, 20:44

Mas tam aj hned riesenie co bolo zle. Okrem toho ze je to 5 rocna doska a nie je to ziaden clanok iba post na fore od niekoho kto s tym mal problem.

Užívateľov profilový obrázok
Shoty
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1251
Dátum registrácie: Pi 07. Apr, 2006, 02:00
Bydlisko: Myjava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI (verzia 1.0) a M.2 disk

Príspevok od užívateľa Shoty » St 06. Mar, 2019, 20:44

A je jedno aký M.2 disk kúpim. Nemyslím kapacitu , ale výrobcu či Samsung ,Gigabyte, Intel, Crucial , Kingston atď.

Či treba pozerať aj nato?

Samozrejme na rýchlosť pozerať budem čítanie a zápis
Naposledy upravil/-a Shoty v St 06. Mar, 2019, 20:46, upravené celkom 1 krát.
Cpu: i7-2600K OC 4.7Ghz , Cooler: Scythe SCMG-5PCGH Mugen 5 , Mainboard: Gigabyte Z68X UD4 B3 , Ram: Kingston 4x4GB 1333Mhz , Gpu: GT 440 2GB , SSD: Samsung 850 EVO 250GB , HDD: 2x500GB Western Digital green power , Zdroj: Corsair HX650w , Monitor: Zatiaľ HP 22" w2207h

Užívateľov profilový obrázok
stiv
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 7260
Dátum registrácie: Pi 16. Nov, 2012, 21:30
Bydlisko: Košice

Re: Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI (verzia 1.0) a M.2 disk

Príspevok od užívateľa stiv » St 06. Mar, 2019, 20:45

Jedne su nvme ine sata, dalsie TLC, QLC, MLC...

Užívateľov profilový obrázok
Leon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6906
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00
Bydlisko: Košice

Re: Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI (verzia 1.0) a M.2 disk

Príspevok od užívateľa Leon » St 06. Mar, 2019, 20:52

Len ho nepopleť viac :D áno je jedno od akého výrobcu, ale je viac typov diskov, nesúvisí to s funkčnosťou. Najlepšie ak by si nam tu dal cenovku a načo budeš disk využívať a my ti poradíme.
.

Užívateľov profilový obrázok
Shoty
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1251
Dátum registrácie: Pi 07. Apr, 2006, 02:00
Bydlisko: Myjava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI (verzia 1.0) a M.2 disk

Príspevok od užívateľa Shoty » St 06. Mar, 2019, 20:57

No a ktoré teda vyberať , na inštal Win10 ako boot..... NVME?

Na M.2 disku bude systém a testovacie programy ,či už herné testy na grafu ,benchmarky a testy na cpu ,či už zaťaženie cpu super-PI atď, hry na tom disku nebudú

Cenový strop 90€
Naposledy upravil/-a Shoty v St 06. Mar, 2019, 21:02, upravené celkom 1 krát.
Cpu: i7-2600K OC 4.7Ghz , Cooler: Scythe SCMG-5PCGH Mugen 5 , Mainboard: Gigabyte Z68X UD4 B3 , Ram: Kingston 4x4GB 1333Mhz , Gpu: GT 440 2GB , SSD: Samsung 850 EVO 250GB , HDD: 2x500GB Western Digital green power , Zdroj: Corsair HX650w , Monitor: Zatiaľ HP 22" w2207h

Užívateľov profilový obrázok
Leon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6906
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00
Bydlisko: Košice

Re: Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI (verzia 1.0) a M.2 disk

Príspevok od užívateľa Leon » St 06. Mar, 2019, 21:01

.

Napísať odpoveď

Návrat na "Základné dosky"