doska bez grafiky

Všetko o základných doskách, ich problémoch, možnostiach...
Užívateľov profilový obrázok
Juri1990
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 567
Dátum registrácie: Po 01. Okt, 2007, 08:00
Bydlisko: Bratislava, vek 23
Kontaktovať užívateľa:

doska bez grafiky

Príspevok od užívateľa Juri1990 » Po 12. Okt, 2015, 10:40

Zdravím, vždy ma zaujímalo ako sú riešené grafiky pri serveroch. Čo viem tak bežná doska(komp) sa nezapne/nenabehne bez toho aby mal akúkoľvek grafiku...možno sa mýlim. Ako je to pri serveroch, či skôr serverových doskách, napríklad v rackových serveroch? Sú riešené inak, že fungujú bez grafiky, alebo majú nejaký grafický chip priamo na doske? Ešte mi napadlo, že pri vzdialenej správe cez ssh, alebo webové rozhranie sa grafika nepoužíva, ale pri nejakej zdielanej ploche sa to renderuje na servery a prenáša sa to ako video, či?
CPU: Xeon E3-1231 v3| MB: GIGABYTE Z97-D3H| RAM: Crucial 2x4 GB DDR3 1600 MHz CL9 | VGA: stará záloha| PSU: EVGA 600B

Užívateľov profilový obrázok
643
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1410
Dátum registrácie: Št 15. Nov, 2007, 08:00
Bydlisko: Bratislava - Dubravka
Kontaktovať užívateľa:

Re: doska bez grafiky

Príspevok od užívateľa 643 » Po 12. Okt, 2015, 13:20

vzdy tam mas nejaku low end srajdu s vystupom na VGA konektor...

Užívateľov profilový obrázok
mosqa
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 258
Dátum registrácie: Št 09. Dec, 2010, 11:30
Bydlisko: Sliac

Re: doska bez grafiky

Príspevok od užívateľa mosqa » Po 12. Okt, 2015, 14:45

dake zobrazovadlo tam vzdy musi byt, uz len koli tomu ze to potrebujes najprv nainstalovat a nakonfigurovat daky system a potom obcas riesit aj dake veci ked su zrovna problemy so sietou..

ale inac celkom zaujimave, ze aj v sucasnych proliantoch sa stale nachadza chip matrox g200 z roku pana '98, je to fakt nieco tak extremne spolahlive alebo vedel by to niekto blizsie objasnit? teraz pozeram ze aj starsie prolianty [g4/g5] mam este so serverovou ati rage ['95-'99] co bolo uz aj na dobu tych proliantov celkom vykopavka..

Užívateľov profilový obrázok
643
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1410
Dátum registrácie: Št 15. Nov, 2007, 08:00
Bydlisko: Bratislava - Dubravka
Kontaktovať užívateľa:

Re: doska bez grafiky

Príspevok od užívateľa 643 » Po 12. Okt, 2015, 15:09

mozno nakupili 100000000 kusov a nemaju co s tym, a VGA to zvladne, len skoda, ze to nedava 1920x1080 :D

matúš
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 87
Dátum registrácie: So 20. Sep, 2014, 11:28

Re: doska bez grafiky

Príspevok od užívateľa matúš » Ut 24. Nov, 2015, 15:24

Juri1990 napísal:Zdravím, vždy ma zaujímalo ako sú riešené grafiky pri serveroch. Čo viem tak bežná doska(komp) sa nezapne/nenabehne bez toho aby mal akúkoľvek grafiku...možno sa mýlim. Ako je to pri serveroch, či skôr serverových doskách, napríklad v rackových serveroch? Sú riešené inak, že fungujú bez grafiky, alebo majú nejaký grafický chip priamo na doske? Ešte mi napadlo, že pri vzdialenej správe cez ssh, alebo webové rozhranie sa grafika nepoužíva, ale pri nejakej zdielanej ploche sa to renderuje na servery a prenáša sa to ako video, či?
Dosť neskoro som zbadal tému, ale chýba tu normálna odpoveď takže tu je:

Chipset serverových dosiek, ani serverové CPU väčšinou nepodporujú integrovanú grafiku. Takisto BIOS na týchto doskách spustí bootovanie aj keď chýba grafický výstup. Inštaláciu systému môžeš spraviť na desktope a potom prehodiť SSD s OS na cieľový PC. Na servery sa neinštaluje windows takže takéto prehodenie OS nie je problém. Tiež existujú riešenia pre konfiguráciu BIOSu na diaľku, aj keď v tomto prípade mi príde jednoduchšie dočasne vložiť diskrétnu grafiku. Väčšina serverových dosiek má PCIe vstup.

Ako funguje renderovanie grafiky, to závisí od ovládačov a od OS. Mesa ovládače ktoré používa linux umožňujú napríklad aj využívanie CPU (bez integrovanej grafiky) na grafiku, čo je samozrejme strašne pomalé. Nezávisle od hardwaru, možeš na servery spustiť grafický zobrazovací systém napr. X v linuxe. X je implementovaný ako server a nie je problém ovládať X server na diaľku, napr. cez SSH, alebo poslať jeho výstup na monitor na inom PC. Pri normálnom linux desktope sa nachádza X server a client na tom istom PC. Čo sa týka aplikácii, na linuxe potrebuje OpenGL X server. OpenCL alebo CUDA bežia aj bez X.
Gaming: i5-4570, Asus GTX 970 mini, AsRock H87m-ITX, Samsung 850 Pro 256 Gb SSD, Projektor Optoma GT1080
Notebook: Clevo P156SM-A, i7-4810MQ, GTX 880m

Užívateľov profilový obrázok
mosqa
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 258
Dátum registrácie: Št 09. Dec, 2010, 11:30
Bydlisko: Sliac

Re: doska bez grafiky

Príspevok od užívateľa mosqa » Ut 24. Nov, 2015, 19:00

mas k tym tvrdeniam aj daky relevantny zdroj? Ako som uz vyssie spominal tak by ma tato problematika tiez celkom zaujimala.. ja mam len niekolko malo rokov skusenosti ale:
- bezne mas v pc sas rozhranie a diskovy radic kompatibilny s tym v serveri aby ti nerozbil RAID ked si tie disky prenesies?
- fakt sa windows na servery nedava? ano, vacsinou je tam daky hypervisor, ale v SMB sfere sa nevyplaca davat desiatky tisic na licencie/expertov, tam ozaj staci ked tam bezi daky windows server priamo na zeleze a ide im tam AD, fileserver, printserver a dake dalsie nezbytnosti..
- na kazdom servery co som doeraz videl [tu cest s mega datacentrami som nemal, ale v kazdom gride mas aj daku management konzolu] bol vyvedeny aspon jeden VGA port/daky proprietarny konektor pre vyvedeine vga+usb+..
- a nakoniec, nieje jednoduchsie fuknut tam na dosku dake jednoduche, bars aj dvadsatrocne zobrazovadlo za par centov, a trosku to ulahcit? pri cenach serverov je to imho zanedbatelna polozka..

matúš
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 87
Dátum registrácie: So 20. Sep, 2014, 11:28

Re: doska bez grafiky

Príspevok od užívateľa matúš » Ut 24. Nov, 2015, 20:09

Tie HW fakty možno nájsť v špecifikáciách na stránkach Intelu. Inak, ťažko vyhradiť čo je server. Tie stroje slúžia rôznym účelom (data server, gpu/cpu workstation, web server) a sú v rôznych dimenziách. Ta paleta hardweru je takisto veľmi pestrá. Všetky postrehy k serverom musia byť následne generické.

Samozrejme, microsoft má aj serverovú verziu windowsu. Tá ale nie je moc populárna. Konkrétne čísla nájdeš napr. tu.

Ja som tvrdil, že chýbajúca GPU v zásade nie je potrebná pre beh serveru. Či si ju tam niekto GPU nahodí, a aká je ich popularita netuším. Pre servery existujú aj racky s monitorom a klávesnicou, takže nejaký dopyt v tomto ohľade určite je. Takisto pre úzke racky sa vyrábajú aj tzv. low profile verzie GPU.

RAID závisí od toho aký. Softvérový RAID by nemusel mať problém. BIOS RAID samozrejme musíš nastaviť v Biose, ten ťažko prenesieš. A hardwarový RAID závisí od rozhrania ovládača a či poskytuje remote funkcionalitu.
Gaming: i5-4570, Asus GTX 970 mini, AsRock H87m-ITX, Samsung 850 Pro 256 Gb SSD, Projektor Optoma GT1080
Notebook: Clevo P156SM-A, i7-4810MQ, GTX 880m

Užívateľov profilový obrázok
mosqa
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 258
Dátum registrácie: Št 09. Dec, 2010, 11:30
Bydlisko: Sliac

Re: doska bez grafiky

Príspevok od užívateľa mosqa » Ut 24. Nov, 2015, 22:41

ohladom tych HW faktov som nic nerozporoval, sam som pisal ze mam skusenosti s tym ze su tam dake historicke ati-ny aj na novsich serveroch, len doplnim ze tiez prevazne na intel platforme takze len ako integrovanu gpu mimo chipsetu/cpu.

na tom linku na wiki je ten podiel pre klasicke servery prave velmi vyrovnany a co sa tyka servera tak by som asi ostal len v tejto kategorii, kedze k tym SC/Mainframe-om sa len tak hocikto nedostane, je ich "par" vo vyskume, na univerzitach, ale v absolutnych cislach by bol ten pocet skor zanedbatelny [dajme tomu na tonu zeleza klsicky server/mainframe :D ]
takze s tym windowsom to az take zle nieje..a tiez si neviem predstavit ze si niekto dakde v kancelarii nainstaluje daky linux a potom s diskami bezi k SC zlozeneho z 80rackov aby na tom rozbehal system :)

pre samotny beh ked je vsetko ako ma byt tak nieje problem, ale ked tam ten system nahadzujes, alebo sa ti dako podari rozbit si sietove nastavenia alebo dojde k dakej 'situacii' tak by tam to gpu jednoznacne malo byt.. na tom dalsom linku su KVM switche so zabudovanymi preiferiami ktore sa tiez niekde musia zapojit - vacsinou sa to pouziva ked mas v jednom racku viac serverov, samozrejme ani pri jedinom to nieje problem, len to proste musi niekde byt zapojene a to je prave do tych i/o [vga, usb] na serveroch.

v serveroch [takych tych klasickych, ani mainframe, ani desktop kde si niekto nainstaluje apache a mysql] sa vacsinou pouziva daky hw raid controller do pci-e, ktory by sa teoreticky mohol dat zapojit do pc, nahodit system a preniest spat..len to je take.. dako si neviem predstavit ze by to niekto naozaj takto robil [uz len ked uvazis ze ked mas napchaty plny rack a potrebujes sa dostat k dakemu spodnemu a zaseknu sa ti kolajnice tak ako mne minule :) ]

matúš
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 87
Dátum registrácie: So 20. Sep, 2014, 11:28

Re: doska bez grafiky

Príspevok od užívateľa matúš » St 25. Nov, 2015, 02:30

a tiez si neviem predstavit ze si niekto dakde v kancelarii nainstaluje daky linux a potom s diskami bezi k SC zlozeneho z 80rackov aby na tom rozbehal system
Mne ide hlavne o to že OP asi nemá 80 rackov a ak si chce spraviť do-it-yourself headless server tak toto je najjednoduchšie riešenie. Kto chce profesionálne riešenie tak použije niečotakéto. Stojí 50-70 eur.

Na druhej strane, keď už sme pri tom :D si zober tú tvoju situáciu, že chceš nainštalovať OS na 80 diskov v 80 systémoch. Čo je jednoduchšie? Vložiť disk do cieľového systému a nainštalovať OS manuálne a to 80 krát? Alebo nainštalovať OS na jeden disk, napojiť 5 dalších diskov a skopírovať prvý disk na tie ostatné 5 krát, zopakovať toto 16 krát? Druhá metóda je menej manuálnej roboty s konfiguráciou systému a aj časovo je efektívnejšia. Ak máš HW a sieť na ktorú vieš napojiť viac než 6 diskov tak môžeš kopírovať ešte efektívnejšie.

ale ked tam ten system nahadzujes, aleb ... e malo byt Ako som písal väčšina tých dosiek má aj PCIe port a ak neviem vyriešiť problém na diaľku tak tam dočasne napojím nejakú grafiku. Či je toto pohodlné a praktické riešenie, závisí aj od toho aký si šikovný a ako často vznikajú "situácie" ;)
v serveroch [takych tych klasickych, ani mainframe, ani desktop kde si niekto nainstaluje apache a mysql] sa vacsinou pouziva daky hw raid controller do pci-e, ktory by sa teoreticky mohol dat zapojit do pc, nahodit system a preniest spat..len to je take.. dako si neviem predstavit ze by to niekto naozaj takto robil [uz len ked uvazis ze ked mas napchaty plny rack a potrebujes sa dostat k dakemu spodnemu a zaseknu sa ti kolajnice tak ako mne minule :) ]
Na ulahčenie prenosu diskov slúžia napríklad hot swap racky, takže človek nemusí nič rozoberať aby si sa dostal k tým diskom. Raid controller by som nevyberal. Nedá sa Raid controller nakonfigurovať aj z OS (a teda na diaľku)?
Gaming: i5-4570, Asus GTX 970 mini, AsRock H87m-ITX, Samsung 850 Pro 256 Gb SSD, Projektor Optoma GT1080
Notebook: Clevo P156SM-A, i7-4810MQ, GTX 880m

Napísať odpoveď

Návrat na "Základné dosky"