Win7: 6GB (3.99GB usable)

Sem patrí všetko o pamätiach a pamäťových moduloch (DDR SDRAM, RDRAM, ...)
Užívateľov profilový obrázok
marek1212
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 255
Dátum registrácie: Ut 17. Aug, 2004, 14:00
Bydlisko: BA - Nove Mesto
Kontaktovať užívateľa:

Win7: 6GB (3.99GB usable)

Príspevok od užívateľa marek1212 » St 11. Apr, 2012, 20:22

Caute,
mam problem pamatovymi modulmi. Povodne som mal 2x 2gb. Dalsie 2gb som dokupil, pricom som vyskusal vsetky kombinacie obsadenia slotov, a vzdy je pouzitelnych max 4gb (64bit windows...)
Detegovane pamate v slotoch su.Vid obrazky..
Taktiez som kupil takmer totozny pamatovy modul ako tie co tam boli, prikladam vypis CPUZ.

Doska je gigabyte PS5-US3L, podporuje dual channel, je mozne ze moduly musia byt vzdy parny pocet .. ? v biose som nikde nenasiel ponuku vypnut dual channel.. pomoze teda dokupenie rovnakeho 4teho modulu ?
diki
Marek
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.

Užívateľov profilový obrázok
Assassin
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2605
Dátum registrácie: St 08. Okt, 2008, 15:32
Bydlisko: Blawa-okolie
Kontaktovať užívateľa:

Re: Win7: 6GB (3.99GB usable)

Príspevok od užívateľa Assassin » St 11. Apr, 2012, 21:44

no v prvom rade by som sa urcite presvedcil ci mas skutocne 64bit verziu Windowsu nakolko iba 32bit verzia ukazuje v systemovom paneli pouzitelnych len 3.99GB pricom je realne v slotoch osadenych viac ako 3.99GB
64bit OS detekuje a ukazuje presne tolko, kolko je realne v slotoch spolu,
pokial je to tak ako pises tak bios ti detekuje plnych 6GB ale vo windowse/system/ vidis ze je pouzitelnych 3.99GB
Mobo: Gigabyte P55A UD3,CPU: Intel Core i5 750(3.6GHz)+AC Freezer 13,GPU: MSI GTX560Ti HAWK (950/1900/2100 MHz@1025mV),RAM: 8GB Zeppelin CL9 DDR3 1440MHz,SSD: Crucial C300 64GB, HDD: Samsung 1TB SATA2,PSU: Gigabyte ODIN 550W,LCD: iiyama X2377HDS ,CASE: Fractal Design R3 + 4x120mm + 1x140mm Fractal Silent FAN,HeadSet: Teac HP-11 5.1 headset,KeyBoard: Sidewinder X6, Mouse: Sidewinder system: Win 7 Ultimate (64-bit)

Užívateľov profilový obrázok
mirjak
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1995
Dátum registrácie: Št 16. Nov, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica

Re: Win7: 6GB (3.99GB usable)

Príspevok od užívateľa mirjak » St 11. Apr, 2012, 22:36

na verziu Windows sa mozes vykaslat, kedze mas problem uz v BIOSe :-(
Doska zjavne nedokaze enablovat viac ako 2 dimmy. Ak mas moznost, otestuj tie pamate inde, prinajhorsom mas vadnu dosku (v podobnych pripadoch bol problem v ohnutych pinoch na cpu sockete - google)

Užívateľov profilový obrázok
MajoFlame
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 692
Dátum registrácie: Ut 07. Dec, 2010, 20:41
Bydlisko: KE okolie

Re: Win7: 6GB (3.99GB usable)

Príspevok od užívateľa MajoFlame » Št 12. Apr, 2012, 05:27

Vyskúšaj flashnúť BIOS na novšiu alebo staršiu verziu. ;)
Spoiler: ukázať
MB:ASUS CROSSHAIR VI HERO CPU:AMD Ryzen 7 1800X CPU COOLER:SilentiumPC Grandis 2 RAM:Corsair 16GB DDR4 @3000MHz GPU:PALIT GeForce GTX 1060 Dual 3 GB SSD:Crucial MX 500 500 GB + m500 120GB PSU:Super Flower SF-550P14PE Golden King CASE:ZALMAN Z11 LCD:32" DELL U3219Q PRINTER:HP Photosmart 5510 KEYBOARD:Apple Magic Keyboard Space Grey MOUSE:Logitech MX Master 2S SOUND:Presonus Eris E3.5 & Marshall Mid ANC OS:Microsoft Windows 10 Pro PHONE:Apple iPhone XS

Užívateľov profilový obrázok
HellAngel
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 9233
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
Bydlisko: Turčianske Teplice

Re: Win7: 6GB (3.99GB usable)

Príspevok od užívateľa HellAngel » Št 12. Apr, 2012, 07:58

tiez by som to videl na ten BIOS
tie ramky co si dokupil su presne ten isty typ? alebo ak nie, tak to moze robit problemy
+ by som si nasiel manual k doske, alebo zabehol na gigabyte forum a pozrel ci niekto neriesil podobny problem. ale pre istotu si pozri ci mas skutocne 64bit system :-D
NB: Dell Latitude 5480

Užívateľov profilový obrázok
red98
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 501
Dátum registrácie: Ne 19. Júl, 2009, 22:50

Re: Win7: 6GB (3.99GB usable)

Príspevok od užívateľa red98 » Št 12. Apr, 2012, 11:07

Skus toto:
Chod do biosu a najdi polozku memory remap / memory remapping / ram ramap / ram remapping - nepamatam sa ako sa to presne vola. Ak je tam ON - zmen to na OFF. Ak je tam OFF- zmen to na ON.
Intel Core i5 7400T * Noctua NH-U12P SE2 * MSI Z270 SLI * 2 x 4GB Crucial DDR4 2400 Mhz * Asus GF GT 640 Pasiv* Crucial MX300 275 GB * ASUS Xonar DX * WD RED 1TB * Samsung SH-S 223L * Super Flower 650 W Gold * Nanoxia Deep Silence 3 * 3x Noiseblocker M12-S1 * HP LP2475w * Logitech Z623 * Win 10 Pro 64

Užívateľov profilový obrázok
Assassin
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2605
Dátum registrácie: St 08. Okt, 2008, 15:32
Bydlisko: Blawa-okolie
Kontaktovať užívateľa:

Re: Win7: 6GB (3.99GB usable)

Príspevok od užívateľa Assassin » Št 12. Apr, 2012, 14:48

no ja som to na obrazkoch videl len podla toho co pisal ze su detekovane v slotoch som myslel ze ma problem iba vo wine,
pokial ich nedetekuje bios je to horsie...
skusil si clear cmos? alebo dat v biose default nastavenia?
samozrejme pokial je novsia verzia biosu ako ta ktoru mas tak jednoznacne update biosu nakolko castou zmenou novej verzie biosu byva prave rozsirena a zlepsena kompatibilita ddr ak to nepomoze tak sa utvrd v tom ze vsetky moduly su dobre, skusil by som kazdy jeden modul osadit samostatne a overit ci bude detekovany tak ako ma...
tie ramky co si dokupil su presne ten isty typ? alebo ak nie, tak to moze robit problemy
+ by som si nasiel manual k doske, alebo zabehol na gigabyte forum a pozrel ci niekto neriesil podobny problem
tak tak ono odporuca sa mat rovnake moduly, ale myslim ze je to skorej zriedkavejsi problem zeby bol problem v inej znacke ale je to specificke a kludne to moze byt aj v tom... ak uz bios nedetekuje skutocnu velkost osadenych modulov tak s tym win nema nic spolocne :-) mne to najprv nebolo moc jasne.

edit//

podla toho co som sa docital v manuali tak by mali byt osadene najlepsie 2 alebo potom vsetky 4 sloty pre spravnu funcnost dual chanelu, a odporucaju pouzit rovnake modely aj znacku aj rychlost, a v neposlednom rade moze byt tvoj problem aj v tom ze doska nepodporuje dany modul ale to je podla mna tiez asi zriedkave pri dnesnych doskach, ja osobne som sa s tym nestretol, vzdy ddr ktore neboli oficialne vypisane v zozname podporovanych isly bez problemov,,,

podobny problem - http://www.overclock.net/t/1211249/inst ... 7gb-usable

radia vlastne to co som ti napisal, tak vyskusaj a uvidime co a ako
Mobo: Gigabyte P55A UD3,CPU: Intel Core i5 750(3.6GHz)+AC Freezer 13,GPU: MSI GTX560Ti HAWK (950/1900/2100 MHz@1025mV),RAM: 8GB Zeppelin CL9 DDR3 1440MHz,SSD: Crucial C300 64GB, HDD: Samsung 1TB SATA2,PSU: Gigabyte ODIN 550W,LCD: iiyama X2377HDS ,CASE: Fractal Design R3 + 4x120mm + 1x140mm Fractal Silent FAN,HeadSet: Teac HP-11 5.1 headset,KeyBoard: Sidewinder X6, Mouse: Sidewinder system: Win 7 Ultimate (64-bit)

Užívateľov profilový obrázok
marek1212
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 255
Dátum registrácie: Ut 17. Aug, 2004, 14:00
Bydlisko: BA - Nove Mesto
Kontaktovať užívateľa:

Re: Win7: 6GB (3.99GB usable)

Príspevok od užívateľa marek1212 » Št 12. Apr, 2012, 21:18

takze dokupil som dalsi 2gb modul a ... nepomohlo :) 8GB (3.99GB usable)
pre istotu som kupil iny ddr3 modul, takze v kompatibilite to asi nebude.
Rovnako som spravil flash biosu na MB a problem pretrvava...
hmm vidim to na vadnu zakladnu dosku ale stym si asi nepomozem... To by uz chcelo reinstall windowsu a na to nie je cas ;(

Užívateľov profilový obrázok
HellAngel
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 9233
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
Bydlisko: Turčianske Teplice

Re: Win7: 6GB (3.99GB usable)

Príspevok od užívateľa HellAngel » Št 12. Apr, 2012, 21:33

ale ty si nemal kupit iny modul ale rovnaky ako si mal tych 4GB.
V systeme by som pronlem nevidel, teda pokial nemas 32bit.
Doska, mozno. Ale to lahko odtestujes. Zoberes 1 modul a postupne ho vyskusas v kazdom slote. Ja to proste vidim na nekompatibilitu ram.
Ono skus to este takto. Zober jeden povodny 2GB modul a zapoj ho do dual chanel s novim modulom. Ale ratam ze ti to nabehne, pretoze pri dual chanel by to nemal byt problem. U teba je problem ak das 3 a viacj modulov roznych znaciek.
Este by som doporucoval proste predat vsetky RAM a kupit kit 2 x 4GB a zapojit ich do dual channel
NB: Dell Latitude 5480

Užívateľov profilový obrázok
marek1212
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 255
Dátum registrácie: Ut 17. Aug, 2004, 14:00
Bydlisko: BA - Nove Mesto
Kontaktovať užívateľa:

Re: Win7: 6GB (3.99GB usable)

Príspevok od užívateľa marek1212 » Št 12. Apr, 2012, 21:43

no takto,
ten treti 2gb modul, je uplne totozny s predoslymi dvomi co tma boli...to vidno aj podla screenu co som dal hore, lisia sa iba v datumoch vyroby.
Tento strvrty je rovnako kingston ale 1666mhz verzia.
Ked zapojim stary modul s hociktorym s novo kupenych tak ich spravne detekuje ako 4gb.

A ano, presne tak to asi spravim 2x 4gb moduly a tieto predam

Užívateľov profilový obrázok
Assassin
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2605
Dátum registrácie: St 08. Okt, 2008, 15:32
Bydlisko: Blawa-okolie
Kontaktovať užívateľa:

Re: Win7: 6GB (3.99GB usable)

Príspevok od užívateľa Assassin » Št 12. Apr, 2012, 22:53

ono to je v tomto bohuzial tak co sa ddr modulov tyka, je to specificke a v tomto pripade s velkou pravdepodobnostou ide o nekompatibilitu medzi mobo a ddr ze nemozes zapojit tych 3 a viac inych, mozno aj s 3 identickymi by si mal problem a mozno len nejake znacky, casovanie,latencia,frekvencia... najlepsie je kupovat seriu rovnakych o velkosti aku potrebujes cize je to to najlepsie co v tomto pripade mozes spravit, samozrejme za predpokladu ze je istota ze vsetky su funkcne :) stava sa aj ze priamo novy ktory kupis je vadny :) vsetko je mozne ked ma clovek proste smolu na nejaky vadny kus hocijakeho HW :D
Mobo: Gigabyte P55A UD3,CPU: Intel Core i5 750(3.6GHz)+AC Freezer 13,GPU: MSI GTX560Ti HAWK (950/1900/2100 MHz@1025mV),RAM: 8GB Zeppelin CL9 DDR3 1440MHz,SSD: Crucial C300 64GB, HDD: Samsung 1TB SATA2,PSU: Gigabyte ODIN 550W,LCD: iiyama X2377HDS ,CASE: Fractal Design R3 + 4x120mm + 1x140mm Fractal Silent FAN,HeadSet: Teac HP-11 5.1 headset,KeyBoard: Sidewinder X6, Mouse: Sidewinder system: Win 7 Ultimate (64-bit)

Užívateľov profilový obrázok
HellAngel
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 9233
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
Bydlisko: Turčianske Teplice

Re: Win7: 6GB (3.99GB usable)

Príspevok od užívateľa HellAngel » Pi 13. Apr, 2012, 07:44

nj, niekedy je ta smola fakt na porazenie. ked som kupoval tuto MB a ram, ta som si nepozrel kompatibilitu. no a ako na just boli nekompatibilne. Takze RAM musim mat podtaktovane aby mi nabehol vobec system. A na nejake lepsie OC nemozem ani pomysliet. Ale tento mesiac som rozhodnuty kupit 8GB takze uz sa tesim hlavne na OC :D
NB: Dell Latitude 5480

Napísať odpoveď

Návrat na "Pamäte"