Strana 1 z 1

ASUS G703GI chybna RAM

Napísané: Ne 19. Apr, 2020, 11:41
od užívateľa Tom4
Ahoje,

vlastnim notebook ASUS G703GI v ktorom mi zial po case zacali padat aplikacie a tiez aj samotny Windows kde mi zacala na pravidelnej baze vyskakovat "Blue screen of death".

Vykonal som viacero diagnostik pamati kde mi v podstate kazdy program ohlasil mnozstvo chyb v RAMke. Niektore programy mi dokonca prerusili testovanie pre velke mnozstvo chybnych hlaseni. Cize sa mi podarilo identifikovat kde je problem.

Momentalne tam mam 2x16GB 2666mhz dual zapojenie, presne 2x Samsung M471A2K43CB1-CTD .Mal by som otazky:

1.) Je mozne aby som vedel softverovo vypnut jednotlivy modul RAM? Pripadne otestovat jednotlivu RAM? Nakolko neviem zistit ci su oboje chybne alebo len jedna. (Fyzicky vytiahnut RAM viem az potom ako rozmontujem cely PC)

2.) Uprimne moc sa nerozumiem co casovania RAM, ani aku vysoku frekvenciu mozem kupit a podobne, preto by som sa chcel opytat ktory set 2x16Gb by ste mi doporucili kupit? vid prosim aktualne casvoanie ktore tam teraz mam https://imgur.com/e06IKXH

3.) ALebo mam kupit presne take iste ako tam boly? Alebo ked si kupim napriklad crucial 3200mhz pocitim narast vykonu?


Dakujem za kadzu radu, a vsetkym prajem prijemny den :)

Re: ASUS G703GI chybna RAM

Napísané: Ne 19. Apr, 2020, 13:01
od užívateľa shiro
Je to celkom novy ntb, to ho uz nemas v zaruke?
RAMky nijak nevypnes. Otestujes to jedine tak, ze jednu vyberies.
V pripade nakupu by som zhanal rovnake ako tam boli z hladiska frekvencii a castovania (hodnota CAS latency - CL) - pre istotu, ze to tam bude fungovat, ze bude podpora dosky, atd. Ntb nemavaju taku flexibilitu podpory komponentov, ako klasicke PC. Pripadne pozri podporu na webe vAsusu, ci tam nepisu rozsah frekvencii RAM.

Re: ASUS G703GI chybna RAM

Napísané: Po 20. Apr, 2020, 13:29
od užívateľa Tom4
Dakujem za info.

NB uz zial nieje v zaruke.

Kazodpadne este sa opytam , aktualne su tam dual RAM s casovanim CL19 a frekvecnou 2666mhz. V pripade ze by mainboard/chip "akceptoval" aj vyssie frekvenciu RAM s inym casovanim, napriklad som nasiel v ponuke RAM s vyssou frekvecnou ale uz roznym casovanim.

Mam sa zamerat na vyssie CL alebo nizssie? Ma to zmysel? Je to citelny narast vykonu?

Re: ASUS G703GI chybna RAM

Napísané: Po 20. Apr, 2020, 13:33
od užívateľa dexterav
na 99% sa nastavia na cl1x 2666MHz, kedže to je štandart
treba čeknúť aké je XMP na 2666 MHz, často aj tie lepšie nabehujú práve na tých cl19 :-(
a pritom OC profil je napr 3200 cl16 :D
kedže NB majú málokedy nejaké čo i len trocha OC dosky
proste len čistý základ

Re: ASUS G703GI chybna RAM

Napísané: Po 20. Apr, 2020, 17:36
od užívateľa Fanthomass
Tom4 napísal:
Po 20. Apr, 2020, 13:29
Dakujem za info.

NB uz zial nieje v zaruke.

Kazodpadne este sa opytam , aktualne su tam dual RAM s casovanim CL19 a frekvecnou 2666mhz. V pripade ze by mainboard/chip "akceptoval" aj vyssie frekvenciu RAM s inym casovanim, napriklad som nasiel v ponuke RAM s vyssou frekvecnou ale uz roznym casovanim.

Mam sa zamerat na vyssie CL alebo nizssie? Ma to zmysel? Je to citelny narast vykonu?
Ahoj,

ja mám presne tieto isté ramky ako ty v notebooku, akurát s P/N: M471A1K43CB1-CTD, čo ale bude len označenie pre môj kit 2x8 GB namiesto tvojho 2x16 GB.

Prevádzkujem ich cez OC v biose dosky na 3200 MHz CL 18-18-18-43 1T namiesto tých 2666 CL 19. Takže mám manuálny profil (manuálne OC), nie XMP profil. Tieto Samsung pamäte majú výborný OC potenciál, takže netreba hľadať iné, skôr si zalistuj v biose dosky notebooku, ktoré všetky parametre ladenia RAM tam vieš ty nastaviť. Napríklad v mojom biose MSI si viem odomknúť rozsiahle nastavenia až cez "tajné" menu trojklikom, ale potom je tam trilión nie len OC nastavení. :)

Re: ASUS G703GI chybna RAM

Napísané: Št 23. Apr, 2020, 14:21
od užívateľa Tom4
Ahojte,

dakujem za rady.

Este by som sa opytal ake program/software pouzivate na upgrade BIOSu, nakolko standardny ktory tam je ma minimalne funkcie. Absolutne nic sa tam neda nastavit.

Re: ASUS G703GI chybna RAM

Napísané: Pi 24. Apr, 2020, 10:16
od užívateľa shiro
notebookove biosy su minimalne nastavitelne, to nieje stolne pc.
bios sa flashuje vzdy programom od vyrobcu ntb, v pripade skladanych pc od vyrobcu dosky.