Nespolupráca DDR4 s AMD Rizen 5700G ?

Sekcia o pamätiach a pamäťových moduloch (DDR SDRAM, RDRAM, ...)
Používateľov profilový obrázok
BaRt
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 474
Dátum registrácie: Ut 08. Máj, 2007, 08:00
Reputácia: 0
Bydlisko: Prievidza

Nespolupráca DDR4 s AMD Rizen 5700G ?

Príspevok od používateľa BaRt »

Serus borci, dnes sa mi stala prvý krát taká vec že skladám nový PC - CPU AMD Ryzen 7 5700G, MB ASUS TUF GAMING B550-PLUS a RAM som tam zobral HyperX 16 GB KIT DDR4 3 600 MHz CL17 FURY Black.

Všetko som poskladal ako má byť a po zapnutí PC nenabehol a iba informačná dioda na MB svietila už od začiatku na kontrolke DRAM. Keď som pozeral Memory Support ku doske akurát tento KIT 2 x 8 GB RAM HyperX tam nebol (podporovala iba asi jeden model s úplne inou latenciou ako tie čo mám) - celkovo má doska veľmi slabú podporu týchto modelov Hyperx.

Bude stačiť výmena RAM za model ktoré doska podporuje ? Čo je tam najdôležitejší faktor voltage a latencia ?

Po pravde som ešte nikdy neskladal PC podľa toho že by som si pred tým pozrel akú doska podporuje RAM a vždy som išiel väčšinou tak že som kúpil známe modely od Kingston a vždy pasovali.

Takáto vec sa mi stala prvý krát :?
Používateľov profilový obrázok
Famous
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1403
Dátum registrácie: Ut 14. Sep, 2010, 20:24
Reputácia: 9
Bydlisko: HC

Re: Nespolupráca DDR4 s AMD Rizen 5700G ?

Príspevok od používateľa Famous »

To by malo byt v pohode. RAMky ako take ti pojdu na inu frekvenciu (nizsiu) ako je na nich napisane. Aby si dostal 3600 CL17 budes musiet aktivovat XMP profil, pri AMD sa to vola nejak D.O.C.P. Najdes to v BIOSe.

A mozes skusit prehodit tie RAMky navzajom, popripade pozri, ci si ich dostatocne tam zastrcil.
Taktiez je mozne, ze su vadne, ale to je celkom nepravdepodobne. Skus ich prehodit, zatlacit lepsie, v BIOSe im nahodit XMP profil a uvidis, co to povie.
CPU: R9-5900X Cooler: Kraken X62 MB: x570 TUF PRO (Wi-Fi) GPU: RTX 3080 Ti Suprim X
RAM: Crucial 32GB 3800CL15 SSD OS: Gigabyte Aorus 7000s 1TB
SSD: 970 EVO 500GB, KC600 1TB PSU: Corsair HX1000 CASE: Fractal Meshify C
Používateľov profilový obrázok
gammaray
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 6883
Dátum registrácie: Po 23. Okt, 2006, 02:00
Reputácia: 118
Bydlisko: Kysucké Nové Mesto

Re: Nespolupráca DDR4 s AMD Rizen 5700G ?

Príspevok od používateľa gammaray »

On sa asi ani do biosu nedostane. Skús si požičať ram od niekoho nech si si istý.
ZOSTAVA
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5-3470 @ 3,8 GHz, MB: MSI Z77MA-G45, RAM: 2x4 GB Kingston Beast XMP 1600 MHz CL9, SSD: Samsung 860 Pro 256GB, HDD: Seagate Constellation CS 1TB, DVD RW: Samsung SH-S183A, GPU: ASUS GeForce GTX 1050 Ti STRIX 4GB, PSU: SEASONIC G-Series 450W 80+ Gold, Monitor: LG 32GK850F, CASE: Fractal Design Define Mini, Headset: KOSS SB/45, Repro: Fluid Audio F5, Myš: Logitech G400, Klávesnica: Corsair K68 RGB, OS: Windows 10 Pro 64bit

Používateľov profilový obrázok
BaRt
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 474
Dátum registrácie: Ut 08. Máj, 2007, 08:00
Reputácia: 0
Bydlisko: Prievidza

Re: Nespolupráca DDR4 s AMD Rizen 5700G ?

Príspevok od používateľa BaRt »

Veď to že sa ani do BIOSU nedostanem.

A čo je LED indicator na doske tak všetko ostatne je pohode iba pri RAM ukazuje od začiatku chybu a to som ich skúšal zapojiť vedľa seba, do série a tiež iba jednu a žiadna zmena.
Používateľov profilový obrázok
Famous
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1403
Dátum registrácie: Ut 14. Sep, 2010, 20:24
Reputácia: 9
Bydlisko: HC

Re: Nespolupráca DDR4 s AMD Rizen 5700G ?

Príspevok od používateľa Famous »

Len skusam naslepo...
Podporuje ta doska aj Gckove procesory hned z vyroby? Netreba flashnut bios na novsi?
Skus resetovat bios skratovanim tych dvoch pinov dole s nazvom CLR.
CPU: R9-5900X Cooler: Kraken X62 MB: x570 TUF PRO (Wi-Fi) GPU: RTX 3080 Ti Suprim X
RAM: Crucial 32GB 3800CL15 SSD OS: Gigabyte Aorus 7000s 1TB
SSD: 970 EVO 500GB, KC600 1TB PSU: Corsair HX1000 CASE: Fractal Meshify C
Používateľov profilový obrázok
PROMETHEUS
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1940
Dátum registrácie: Ne 23. Jan, 2005, 20:00
Reputácia: 9
Bydlisko: Banska Bystrica

Re: Nespolupráca DDR4 s AMD Rizen 5700G ?

Príspevok od používateľa PROMETHEUS »

Na tej doske by si mal mať BIOS flashback tak daj najnovšiu verziu a skús znovu.
MB: MSI X570 Tomahawk CPU: Ryzen 5900X RAM: BL2K8G36C16U4BL 4x8GB 3733MHz 16-18-18-35 GPU: Gigabyte RTX 3080 Gaming OC Waterforce Monitor: LG Ultragear 27GL83A-B SSD: WD Black SN850 1TB, SN750 500GB, 4x1TB Samsung EVO CASE: Lian Li O11 Dynamic XL PSU: EVGA 850W G2 Klavesnica, mys: Logitech G915 TKL + Logitech G903 Chladenie: CPU block: Alphacool Eisblock XPX Rads: EK SE360mm + EK XE360mm Fans: 9x Noctua NF-A12x25 PWM Pump: EK QUANTUM KINETIC TBE 200 D5 PWM D-RGB
Používateľov profilový obrázok
BaRt
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 474
Dátum registrácie: Ut 08. Máj, 2007, 08:00
Reputácia: 0
Bydlisko: Prievidza

Re: Nespolupráca DDR4 s AMD Rizen 5700G ?

Príspevok od používateľa BaRt »

TAKŽE PROBLÉM VYRIEŠENÝ !

Updatol som BIOS na najnovšiu verziu priamo cez USB BIOS rozhranie ... nahodil všetky 4 x 8 gb karty .... systém nabehol v poriadku v BIOSE som zapol D.O.C.P. a nastavil rýchlosť modulov na 3600 Mhz všetko šlape ako má ! :-)

Návrat na "Pamäte RAM"