Problem vysokej latencii Ram

Sekcia o pamätiach a pamäťových moduloch (DDR SDRAM, RDRAM, ...)
Používateľov profilový obrázok
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 7859
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Reputácia: 2
Bydlisko: Banska Bystrica

Re: Problem vysokej latencii Ram

Príspevok od používateľa shiro »

jaj, ma tiez nenapadlo, ze si to takto myslel :-)
ak by mal v CP2077 narast +15, tak v CSGO by to bolo +150...
Pocitat to takto "absolutne" je blbina.
CPU: Ryzen 7 3700X, CPU fan: SilentiumPC Fera 3, MB: Asrock X570M Pro4, RAM: Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17, SSD OS: Samsung 970evo plus 250GB NVMe, SSD Data + zalohy: 2x Corsair MP510 1TB NVMe, SSD Games: Crucial MX300 525GB SATA, GPU: Gainward GTX1060 6GB, PSU: Corsair RM550x, Monitor: 24" BenQ GW2470H, Case fans: 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
iPad Air 16GB, Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Používateľov profilový obrázok
wingo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3612
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 20:36
Reputácia: 7
Bydlisko: Podbrezová

Re: Problem vysokej latencii Ram

Príspevok od používateľa wingo »

Tiež netreba zabúdať na to že každá hra sa správa inak, niektoré škálujú s ram dobre, iné vôbec, plus samozrejme ak je limit GPU tak škálovanie ram ide do úzadia...

Shiro celková latencia výrazne závisí od architektúry CPU (Intel mal donedávna veľkú výhodu) a následne od rýchlosti a CL RAM. Napr. 3000 CL15, 3200 CL16 aj 3600 CL18 majú rovnakú latenciu 10ns, sú na to kalkulačky na internete.
STEAM: http://steamcommunity.com/id/X-w1n9/
Spoiler: ukázať
i7 6700K@4,6GHz, Noctua NH-D14, GIGABYTE GA-Z270 GAMING K3, 16GB DDR4 Corsair Vengeance 3200MHz, Gainward GTX 1080 Phoenix GS, Toshiba XG3 1TB M.2 NVMe, 1TB Samsung SpinPoint F3 3RZ + Silentmaxx HD-Silencer, Corsair TX650 + Enermax T.B. Silence UCTB12A, Fractal Design Define R3 + 5x Arctic P14 PWM PST, ASUS VG279Q, Gamdias Hermes P3 Brown, Logitech G400, Hifiman HE-4xx + Topping NX4DSD
Dakkon33
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 39
Dátum registrácie: So 29. Dec, 2018, 18:09
Reputácia: 0

Re: Problem vysokej latencii Ram

Príspevok od používateľa Dakkon33 »

Tak konecny vysledok sa mi podarilo spravit s ramkami 13/14/12/21/29 /1 command 3733mhz 55,2 latencia / 1.6v
procesor 4825mhz all core
Takze myslim tie Patriotky su celkom podarene ramky, jedina chybicka na krase ze neviem ist vyssie s tym fabricom co by sa mohlo podarit ked vyjde nejaky este novsi bios.
Vysledne score ako najlepsie vyslo (cpu) 16 015 score v 3d marku co je uplne s povodnych ked som zapol po doskladani pocitacu ako default 10 600 je myslim pekny vysledok.
Taktiez v hrach nastalo slusne zlepsienie,hlavne v Tharkove, tam tusim aj 20-30 fps prislo ak nie viac, zo 120 na 140-150 povedzme
Naposledy upravil/-a Dakkon33 v Št 25. Feb, 2021, 15:05, upravené celkom 1 krát.
Používateľov profilový obrázok
Famous
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1321
Dátum registrácie: Ut 14. Sep, 2010, 20:24
Reputácia: 1
Bydlisko: HC

Re: Problem vysokej latencii Ram

Príspevok od používateľa Famous »

Patriotky co mam info, tak su zrovna viac kazove nez ostatne znacky. Osobnu skusenost nemam, ale vraj zvyknu odchadzat, ale kazdopadne do nich pchat 1.6V kamo.... To nechces. A do CPU taktiez nie.
CPU: R7-3700X Cooler: Kraken X62 MB: x570 TUF GPU: MSI Gaming X Trio 2080
RAM: Kingston 2x8GB, 2400CL12 @ 3200CL16 SSD: Samsung 970 EVO, 500GB HDD: WD Red 3TB
PSU: EVGA G2 550 CASE: Fractal Meshify C
Dakkon33
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 39
Dátum registrácie: So 29. Dec, 2018, 18:09
Reputácia: 0

Re: Problem vysokej latencii Ram

Príspevok od používateľa Dakkon33 »

Uvidime no ci vydrzia, prievan tam mam dobry a v lete tam prihodim jeden ventilator co bude ofukovat tie ramky.
4825mhz all core ide pri 1.525 napati, samozrejme cinebenchi to neprejde stabilne :) ono vymacka 100% kazde jadro a pri tom napati a vsetkych jadier by ta teplota sla cez 90c ale 3d mark do 85c

Cinebenchi to prejde tak 4750mhz s mensim napatim ako stabilne.
Používateľov profilový obrázok
wingo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3612
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 20:36
Reputácia: 7
Bydlisko: Podbrezová

Re: Problem vysokej latencii Ram

Príspevok od používateľa wingo »

Pekne ti to šlo potaktovať, hlavne tie CL sú fakt luxus. :good:

Otázka je čo na to dlhodobá stabilita, párminutový test môžu byť stabilné ale možno občas padnú po pár hodinách prevádzky... skúšal si memtest na nejakú dlhšiu dobu?
STEAM: http://steamcommunity.com/id/X-w1n9/
Spoiler: ukázať
i7 6700K@4,6GHz, Noctua NH-D14, GIGABYTE GA-Z270 GAMING K3, 16GB DDR4 Corsair Vengeance 3200MHz, Gainward GTX 1080 Phoenix GS, Toshiba XG3 1TB M.2 NVMe, 1TB Samsung SpinPoint F3 3RZ + Silentmaxx HD-Silencer, Corsair TX650 + Enermax T.B. Silence UCTB12A, Fractal Design Define R3 + 5x Arctic P14 PWM PST, ASUS VG279Q, Gamdias Hermes P3 Brown, Logitech G400, Hifiman HE-4xx + Topping NX4DSD
Dakkon33
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 39
Dátum registrácie: So 29. Dec, 2018, 18:09
Reputácia: 0

Re: Problem vysokej latencii Ram

Príspevok od používateľa Dakkon33 »

13/15/12/21/29 /1 command 3733mhz prejde v aide pamatovom zatazovom teste tak 20-30 minut v pohode
13/14/12/21/29 /1 command 3733mhz vydrzi tak niekolko sekund a potom zahlasi chybu ale nepadne pc, pokial mi skaluje vykon a v hre a 3d marku to nebude padat koly ramkam tak nevidim dovod nechat 13/14/12/21/29/1c
Mem test som neskusal.
Procesor som este upravil a na tych 4825 zvladne aj pri 1.45v ale tiez to zacina byt nestabilne pri dlhodobom opakovani v 3d marku to obcas padlo, ale uvidim ak v ziadnej hre nespadne tak necham 4825.
Používateľov profilový obrázok
wingo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3612
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 20:36
Reputácia: 7
Bydlisko: Podbrezová

Re: Problem vysokej latencii Ram

Príspevok od používateľa wingo »

Ja som v tomto naopak skôr opatrný po zlých skúsenostiach, mal som stabilný overclock na benchoch aj hrách čo som hrával, prišla nová hra a bum začalo to padať. Nie hneď, ale tak po hodine-dvoch hrania, teploty boli v poriadku. Najprv som vinil hru, no ukázalo sa že to práve ten overclock je nestabilný. Stiahol som mierne OC a už v pohode.
Kolegovi som spravil OC CPU, stress testy OK, keď to zobral k sebe spokojný len sa sťažoval že občas mu padne prehliadač. Hry či programy všetko stabilne, len v prehliadači to možno raz za deň padlo. Zrušil OC a už to bolo stabilné.
STEAM: http://steamcommunity.com/id/X-w1n9/
Spoiler: ukázať
i7 6700K@4,6GHz, Noctua NH-D14, GIGABYTE GA-Z270 GAMING K3, 16GB DDR4 Corsair Vengeance 3200MHz, Gainward GTX 1080 Phoenix GS, Toshiba XG3 1TB M.2 NVMe, 1TB Samsung SpinPoint F3 3RZ + Silentmaxx HD-Silencer, Corsair TX650 + Enermax T.B. Silence UCTB12A, Fractal Design Define R3 + 5x Arctic P14 PWM PST, ASUS VG279Q, Gamdias Hermes P3 Brown, Logitech G400, Hifiman HE-4xx + Topping NX4DSD
Dakkon33
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 39
Dátum registrácie: So 29. Dec, 2018, 18:09
Reputácia: 0

Re: Problem vysokej latencii Ram

Príspevok od používateľa Dakkon33 »

To je pravda co pises, zalezi aj od hry, predtym co som mal procak tusim tak bolo v kazdej hre stabilne prisla nejaka ina tusim crysis to bol a zacalo to padat vsade inde v pohode.
Ale ono hned vidim rozdiel ten 3d mark ma default cpu test a potom ten extreme cpu test a tam to je haklivejsie hned na padanie pripadne cinebench tiez vie celkom dobre otestovat stabilitu, vacsinou ked to nepada v cinebenchi a ani v aide tak mala sanca ze to padne v hre ale sem tam sa moze stat no.
Používateľov profilový obrázok
Memnon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4195
Dátum registrácie: Po 11. Sep, 2006, 02:00
Reputácia: 4
Bydlisko: Bratislava

Re: Problem vysokej latencii Ram

Príspevok od používateľa Memnon »

Pre mňa extrémne zaujímavý prístup k OC
Asi ako keď sa x rokov dozadu tu na fóre plnila tabuľka superpi
kedy sa robili čo najväčšie OC ktoré prejde aspoň jedným testom
Crazy napätia, testovanie softami, ktoré nie sú úplne najvhodnejšie ako napr AIDA pamäťový test, 3dmark na stabilitu cpu... neviem ja rád robím OC také že "spraviť a zabudnúť" a nie každý krát niečo niekde uvoľniť lebo je to príliš tesné
Ale koľko overclockerov toľko overclockov 😁
Som zvedavý ako bude otestované OC na grafike po flashnuti biosu na XOC, odhadujem že VLC playerom...

Btw teplotu ako kontrolujes na ramkach? Lebo tie nemajú čidlo či? Lebo aj v tej tvojej guide podľa ktorej ideš hovorí že 1.6V len Unifi-X (nie unifi) a len s aktívnym chladením
MB:ASUS Maximus XI Hero / CPU:i9 9900k@5.1(4.8cache)@1.234V / CPUcooler:AC Liquid Freezer II 240 + CM Maker Gel / RAM:4x8GB Patriot Viper 4133Mhz@4oooCL18 / GPU:ASUS Strix GeForce GTX1080ti@1949/12212 / SSD:Adata SX8200 Pro 1TB / HeadSet:Steelseries Arctis 7 / mouse:Fnatic Clutch2 / keyboard:Fnatic Streak RGB / PSU:Seasonic Focus Plus 850 gold / case:Fractal Design Define R6 Black + Noctua NF-A14 PWM / monitor:HP Omen X 35
Používateľov profilový obrázok
BiFino
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1716
Dátum registrácie: So 19. Jan, 2013, 18:24
Reputácia: 4
Bydlisko: Bratislava

Re: Problem vysokej latencii Ram

Príspevok od používateľa BiFino »

Keď si niekto nedá poradiť tak to tak aj dopadne... Ramky onedlho skapú a CPUčku sa bude degradovať výkon keďže do neho púšťa stále 1,45V. Ale je to jeho HW nech si s ním robí čo chce :D
Spoiler: ukázať
CPU: AMD RYZEN 9 5900X
MB: ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO
RAM: G.SKILL F4-4000C19D-32GTZKK @ 3600 MHz CL14
VGA: ASUS TUF GeForce RTX 3080 GAMING 10G
HDD: 2x 10 TB WD RED raid0
SSD: Samsung 960 EVO 1 TB
SSD 2: Samsung 970 PRO 512 GB
PSU: Seasonic Prime Ultra 850 W Titanium
Case: Fractal Design Define 7 Black – TG + 6x 140 mm Be quiet! Silent Wings 3
CPU cooler: Be quiet! DARK ROCK PRO 4
Monitor: LG 34GN850
Myš: Logitech G Pro Wireless
Klávesnica: Fnatic RUSH Pro Silent, Red MX Cherry Switches
Podložka: SteelSeries QcK Edge, XL
DAC: SMSL M3
Slúchadlá: Beyerdynamic MMX-300 2. Generation
Dakkon33
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 39
Dátum registrácie: So 29. Dec, 2018, 18:09
Reputácia: 0

Re: Problem vysokej latencii Ram

Príspevok od používateľa Dakkon33 »

Bifino - no ako AMD tam ako default pusta bezne 1.49 volta,hybe sa to od 1,1 voltu po zhruba 1.49 a nahadzuje si to podla zataze tak neviem o com sa bavime,jasne ze moze vydrzat dlhsie pretoze ak mu dam manual oc tak tam je napevno ta voltaz tak jasne ze default ho setri viac ale stale sa bavime o beznej voltazi do 1.5 voltu,sam AMD rozprava ze 90-95 stupnov by nemalo nejak extremne vadit procesoru ak nejde vkuse na tej teplote, ked ho necham nedotknuty tak sem tam niektore jadro ide samo 4850, sami tam pisu v ryzen mastery ze maximum ako peak je 4900mhz.
Ja ale radsej dam all core a nizsii takt ako sem tam jedno jadro by malo vytaktovat cez tu hranicu, napr 1 core vykone v cinebenchi mam tym padom mensie score ked nataktujem 620 a ked som nechal default tak bolo 625, ale all core uz ten default dobry nieje.

Akurat este to ze to pracuje inak jak intel co som mal predtym, tu ked aj nastavim napr na 4825mhz all core a zapnem cinebench alebo 3d mark a dam do okna nikdy nevidim ze by tam bolo furt 4825 stale ta frekvencia je nizsia za behu,povedzme 4400+- ked pocita pricom ale vykon a celkove score ide hore ale realne ten takt tam nieje, intel ked som mal tiez ked nemal zataz podtaktoval ale vzdy pri nejakej zatazi ako bench vzdy sli vsetky jadra tak ako som ich nastavil (5820k s 3600 ked som dal na 4400mhz tak v zatazi vzdy bolo vsetky jadra ze slapu na 4400), u amd to cele pracuje inak,nieco tam ale asi bude ak by som to chcel vypnut a nech ide fest ta frekvencia ale uz vidim ze to pojde aj bez minimalnej zataze furt 4825 a to zbitocne bude procak zatazovat nehovoriac o spotrebe.

S tou grafikou neviem ci sa pustim do toho biosu, problem je ze nemam evgu alebo inu co ma dva biosi, ak som dobre pozeral tak gigabytky tusim nemaju dvojity bios a to je celkom risk no ak by sa daco pokazilo.
Používateľov profilový obrázok
Famous
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1321
Dátum registrácie: Ut 14. Sep, 2010, 20:24
Reputácia: 1
Bydlisko: HC

Re: Problem vysokej latencii Ram

Príspevok od používateľa Famous »

Trochu si pozri problematiku ohladom napatia na ryzenoch. 1.49V tam sice pusta, ale pri nizkych loadoch a chvilkovo. V momente ked je jadro viac zatazene, napatie klesa, pokojna na tych 1.1V ako si pisal. V idle sa ti jadra vypinaju a napatie je na nich minimalne. Ty tam teraz pustas 1.45V nonstop, to tomu kremiku vobec neprospieva a tych 1.6V na RAM je tiez overkill. Zbytocne to zenies do extremov a este ked aj hovoris, ze ti benchmarky neprebehnu, tak to nemas stabilne. Postupne pri hentakom napati ti zacne CPU degradovat a castejsie crashovat a nebude zvladat tak vysoke takty. Je to tvoj HW, vyskusat kolko to zvladne je povedzme OK, ale neprevadzkoval by som to takto bezne. Si zober, ze ked si upravoval aj PPT limit a podobne veci, tak ti to 145W moze kludne zrat pri full loade, pri napati 1.45V to je 100A prechadzajucich cez CPU. To mu isto neprospieva.
CPU: R7-3700X Cooler: Kraken X62 MB: x570 TUF GPU: MSI Gaming X Trio 2080
RAM: Kingston 2x8GB, 2400CL12 @ 3200CL16 SSD: Samsung 970 EVO, 500GB HDD: WD Red 3TB
PSU: EVGA G2 550 CASE: Fractal Meshify C
Dakkon33
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 39
Dátum registrácie: So 29. Dec, 2018, 18:09
Reputácia: 0

Re: Problem vysokej latencii Ram

Príspevok od používateľa Dakkon33 »

Ano mas pravdu ze pri nizkych loadoch a chvilkovo a pri max vytazeni tam nezenia 1,4+ ale aj tak mi pride ked automaticky ked len nachvilu tam pusta tych 1.49volta tak je to pre ten cip ,,normalka'' to ze ja tam dam permanentne moze daco ubrat zo zivotnosti ale nejak extrem tazky by som to nepovazoval ak tam necham perma 1.45 alebo to aktivujem len ked sa idem hrat.Ono je aj rozdiel ak by mal niekto horsi chladic a necha to na default a sem tam to dava 1.49 a ja keby ze mam vodnika a nastavim 1,45napevno ale teplotu budem mat o 30 stupnov lepsiu tak som zvedavy komu vydrzi dlhsie procak, predsa len zalezi aj od teploty hlavne ak ja udrzim dobre teploty tak 1,45 aj pri dlhodobom by nemalo zas tak vadit.

Tie ramky skusim ubrat ale ked to zacne byt nestabilne dam nas5 snad vydrzia, zatial mi nikdy neodisli ramky ked som ich taktoval.

Zaujima ma v tom ryzen mastery aj ked mam default ten procesor, tak pri zatazi vybehne obcas TDC (cpu) a taktiez EDC (CPU) ze je to cervene proste na 100% ako keby je tam limit ako 100% to vybehne,pricom je to nieco s ampermi.
Priamo v biose som nejak nevedel najst to TDC a EDC, nasiel som tam v sekci cpu co sa tyka amperov len
CPU VDD full scale (A)
CPU VDD Telemetry offset value (mA)
CPU SOC Full scale Current (A)
CPU Soc Telemetry offset value (mA)
Mam to samozrejme na defaulte zatial.

Prilozim fotky z biosu ako mi to zhruba vypada ktore hodnoty som pomenil.
IMG_1088[1].JPG
IMG_1089[1].JPG
IMG_1090[1].JPG
IMG_1092[1].JPG
IMG_1093[1].JPG
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
Používateľov profilový obrázok
Memnon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4195
Dátum registrácie: Po 11. Sep, 2006, 02:00
Reputácia: 4
Bydlisko: Bratislava

Re: Problem vysokej latencii Ram

Príspevok od používateľa Memnon »

ten cip je strasne maly, uz ho neschladis nejak razatne dole
plocha ktorou odovzdava teplo proste nepusti... takze -30stupnov s vodnikom je asi len tvoj mokry sen

zvysok uz bol povedany niekolko krat, stale si ides svoje a so svojou filozofiou ako to vlastne je co skodi a co nie
MB:ASUS Maximus XI Hero / CPU:i9 9900k@5.1(4.8cache)@1.234V / CPUcooler:AC Liquid Freezer II 240 + CM Maker Gel / RAM:4x8GB Patriot Viper 4133Mhz@4oooCL18 / GPU:ASUS Strix GeForce GTX1080ti@1949/12212 / SSD:Adata SX8200 Pro 1TB / HeadSet:Steelseries Arctis 7 / mouse:Fnatic Clutch2 / keyboard:Fnatic Streak RGB / PSU:Seasonic Focus Plus 850 gold / case:Fractal Design Define R6 Black + Noctua NF-A14 PWM / monitor:HP Omen X 35

Návrat na "Pamäte RAM"