Obnova raidového poľa

Sem patri všetko o ovládačoch a nastaveniach ovládačov pre základné dosky, grafické karty a príslušenstvo plus všetko o nových BIOSoch, flashovaní zakladných dosiek, grafických kariet a iného HW...
Užívateľov profilový obrázok
LeaR
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 454
Dátum registrácie: Pi 09. Sep, 2011, 19:31
Bydlisko: BA

Obnova raidového poľa

Príspevok od užívateľa LeaR » Po 21. Nov, 2016, 19:20

čaute, vopred sa ospravedlňujem ak sa opýtam kravinu ale zaujíma ma to a momentálne to nemám ako otestovať...

mám PC kde bol SW raid1 (biosový?), všetko fungovalo ako malo no z nejakého dôvodu sa tento raid rozbil (pravdepodobne po výpadku prúdu - vyresetovanie bios nastavení?). Všetko sa teda zapisovalo iba na jeden disk (ukladanie predajov, logy...). Keď som pozrel do biosu, v biose bol nastavený režim IDE namiesto RAID.

moja otázka je možno triviálna ale keď si spravím image z toho jedného disku (aktuálneho), následne zmením v biose režim na RAID a nahrám image na ten raid bude to fungovať? myslím tým že či bude fungovať image (vytvorený pod IDE módom) v režime RAID? dúfam že som sa vyjadril zrozumiteľne, nemám v tomto skoro žiadne skúsenosti.

vopred ďakujem za odpoveď
MB: MSI Z370 PC PRO CPU: Intel Core i5-8600K 4,5GHz CPU FAN: be quiet! Dark Rock 3 RAM: Corsair Vengeance Black 16GB (2x8GB) DDR4 2400MHz XMP GPU: MSI GTX 1060 GAMING X 6GB HDD: Seagate Barracuda 7200.14 1TB + Western Digital 2.5" Elements 1TB SSD: Crucial MX200 250GB PSU: EVGA SuperNova G2 550W CASE: NZXT Source 340 MONITOR: Dell P2417H Professional 24'' OC 67Hz MOUSE: Logitech G403 Prodigy MOUSEPAD: Steelseries QcK + KEYBOARD: Cooler Master Storm Quickfire XT Mechanical (Blue) HEADPHONES: Kingston HyperX Cloud OS: Windows 10 PRO 64bit PHONE: Samsung Galaxy S10 128GB NTB: Lenovo Thinkpad L390 13,3"

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7114
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Obnova raidového poľa

Príspevok od užívateľa shiro » Ut 22. Nov, 2016, 12:18

pochybujem, pri podobnych veciach sa vzdy robi rebuild pola.
dolezite data si vyzalohuj a mozes skusat.
ak tam bol raid5 (mirror), tak po jeho vytvoreni to bude beztak buildovat pole na druhy disk, lebo je to mirror. akurat si musis dat pozor ktory disk je "hlavny" nieze si to prepises starymi datami.
horsia verzia je, ze rebuild sposobi formatnutie diskov, cize pc bude ciste a data v prdeli.

aky raid a ako vytvoreny mas vediet ty alebo ten, kto to vytvaral, lebo moznosti je kopa - raid v biose dosky, cez bios raid radica ktory je ako pridavna karta, alebo cisto softwarovy cez nastroje windows alebo tretej strany

akekolvek rozbitie ci problemy s raid polami treba riesit ihned, hrozi strata dat a ine problemy. a dolezite data zlohovat, zalohovat, zalohovat...ked si na to doteraz kaslal, toto ta nauci ;-) ...kruta realita.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
LeaR
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 454
Dátum registrácie: Pi 09. Sep, 2011, 19:31
Bydlisko: BA

Re: Obnova raidového poľa

Príspevok od užívateľa LeaR » Ut 22. Nov, 2016, 12:44

Shiro neviem očom hovoríš o akom kašlaní, keď nevieš o akú situáciu sa jedná prosím drž sa komentára.. nieje to môj pc..

Raid je resp. bol vytvorený cez bios dosky, nieje tam žiadny radič ani prídavná karta.. obyčajný raid 1

Ďakujem ti ale aj tak
MB: MSI Z370 PC PRO CPU: Intel Core i5-8600K 4,5GHz CPU FAN: be quiet! Dark Rock 3 RAM: Corsair Vengeance Black 16GB (2x8GB) DDR4 2400MHz XMP GPU: MSI GTX 1060 GAMING X 6GB HDD: Seagate Barracuda 7200.14 1TB + Western Digital 2.5" Elements 1TB SSD: Crucial MX200 250GB PSU: EVGA SuperNova G2 550W CASE: NZXT Source 340 MONITOR: Dell P2417H Professional 24'' OC 67Hz MOUSE: Logitech G403 Prodigy MOUSEPAD: Steelseries QcK + KEYBOARD: Cooler Master Storm Quickfire XT Mechanical (Blue) HEADPHONES: Kingston HyperX Cloud OS: Windows 10 PRO 64bit PHONE: Samsung Galaxy S10 128GB NTB: Lenovo Thinkpad L390 13,3"

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7114
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Obnova raidového poľa

Príspevok od užívateľa shiro » Ut 22. Nov, 2016, 13:15

Vzhladom na to, ze raid si nerobi doma na kolene kazda blondinka, tak povazujem za normalne mat dostupne informacie ohladom jeho vytvorenia a typu.
Naopak nepovazujem za normalne riesit akekolvek problemy s raidom bez zalohy dat a bez informacii ohladom jeho typu a sposobu vytvorenia. Pretoze mozes napachat este viac skody a to nikomu za to nestoji. Data vedia byt sakra ze draha vec. Pripadne to nechat na rozhodnuti uzivatela s tym, ze berie na seba cele riziko.

Z 98% na fora ohl. problemov s datami ci raidom pisu ludia, ktori kaslu na zalohovanie ci udrzbu veci tykajucich sa dat. Takze logicky, mas ocakavat, ze si volakto do toho rypne. Alebo dodat zodpovedajuce info, aby si rypaniu predisel, nie sa rozculovat jak maly. Neviem comu sa cudujes. Taketo zaklady spravania sa ludi mas davno vediet zo zivota.

Takze vobec nerozumiem co vobec riesis.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
LeaR
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 454
Dátum registrácie: Pi 09. Sep, 2011, 19:31
Bydlisko: BA

Re: Obnova raidového poľa

Príspevok od užívateľa LeaR » Ut 22. Nov, 2016, 15:40

Ako ja nerozumiem čo ty riešiš?? ja neviem či je podľa teba normálne písať o niekom/niečom že kašle na dáta/že sa niečo rieši bez toho aby boli zálohované dáta keď o tom hovno vieš s prepáčením. načo sa vôbec do toho montuješ? Dáta sú samozrejme zozálohované a info o raide som napísal tak nechápem čo furt riešiš.

pýtal som sa či bude fungovať keď spravím image systéme v režime IDE, následne spravím nanovo raidové pole a nahodím image. či to takto bude fungovať a nie na tvoje, prepáč ale hlúpe a odveci poznámky.

rozbitý raid bol zistený pri pravidelnej kontrole, uživateľ súhlasil stým že sa to spraví v iný deň.. samozrejme najlepšie je nanovo raid, naištalovať čistý win a nanovo všetko nastaviť. ale zaujímalo či by sa to dalo takto "uľahčiť"

ďakujem.
MB: MSI Z370 PC PRO CPU: Intel Core i5-8600K 4,5GHz CPU FAN: be quiet! Dark Rock 3 RAM: Corsair Vengeance Black 16GB (2x8GB) DDR4 2400MHz XMP GPU: MSI GTX 1060 GAMING X 6GB HDD: Seagate Barracuda 7200.14 1TB + Western Digital 2.5" Elements 1TB SSD: Crucial MX200 250GB PSU: EVGA SuperNova G2 550W CASE: NZXT Source 340 MONITOR: Dell P2417H Professional 24'' OC 67Hz MOUSE: Logitech G403 Prodigy MOUSEPAD: Steelseries QcK + KEYBOARD: Cooler Master Storm Quickfire XT Mechanical (Blue) HEADPHONES: Kingston HyperX Cloud OS: Windows 10 PRO 64bit PHONE: Samsung Galaxy S10 128GB NTB: Lenovo Thinkpad L390 13,3"

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7114
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Obnova raidového poľa

Príspevok od užívateľa shiro » Ut 22. Nov, 2016, 20:13

LeaR napísal:Ako ja nerozumiem čo ty riešiš?? ja neviem či je podľa teba normálne písať o niekom/niečom že kašle na dáta/že sa niečo rieši bez toho aby boli zálohované dáta keď o tom hovno vieš s prepáčením. načo sa vôbec do toho montuješ?
Hovno viem, ked mi to pan velkomozny nepovie a este sa bude nadrapovat ze ako si dovolujem si mysliet ze on, ON...zabudol na zalohovanie :D
Sa uvedom ake blbosti riesis.
pretoze starost o data k podobnym rieseniam problemov patri.
LeaR napísal:Dáta sú samozrejme zozálohované
A toto si mal napisat hned v prvom poste a bol by klud. kapisto, ci opat nerozmyslame? Preco naivne cakas ze si to vyvestim?
Napisal som ti preco som rypal do zalohovania. Precitaj si, co som pisal, tolko krat, dokym to nepochopis. Pretoze je to pisane jak pre opice.

Ohladom image...
Ulahcit sa to da, sanca je 50:50 vzhladom k tomu ako raid funguje. Skusat mozes, ak mas data zalohovane ako pises, nemas sa coho potom bat.
V image budes vzdy mat stav disku k momentu jej vytvorenia.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
LeaR
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 454
Dátum registrácie: Pi 09. Sep, 2011, 19:31
Bydlisko: BA

Re: Obnova raidového poľa

Príspevok od užívateľa LeaR » Ut 22. Nov, 2016, 20:41

Aj keby sú neni dáta zozálohované tak čo? Ako ja nechápem čo to vôbec riešiš keď otázka bola úplne iná. Ale nie pán génius musí rýpať pomaly v každej jednej téme, lebo hej všetci sú opice a ty si práve v microsofte jebol výpoveď na stôl lebo sú to amatéri podľa teba.


Vieš čo, nechcem aby tu bolo ešte viac OT tak to uzavrime, už ser nato.
MB: MSI Z370 PC PRO CPU: Intel Core i5-8600K 4,5GHz CPU FAN: be quiet! Dark Rock 3 RAM: Corsair Vengeance Black 16GB (2x8GB) DDR4 2400MHz XMP GPU: MSI GTX 1060 GAMING X 6GB HDD: Seagate Barracuda 7200.14 1TB + Western Digital 2.5" Elements 1TB SSD: Crucial MX200 250GB PSU: EVGA SuperNova G2 550W CASE: NZXT Source 340 MONITOR: Dell P2417H Professional 24'' OC 67Hz MOUSE: Logitech G403 Prodigy MOUSEPAD: Steelseries QcK + KEYBOARD: Cooler Master Storm Quickfire XT Mechanical (Blue) HEADPHONES: Kingston HyperX Cloud OS: Windows 10 PRO 64bit PHONE: Samsung Galaxy S10 128GB NTB: Lenovo Thinkpad L390 13,3"

Napísať odpoveď

Návrat na "Ovládače a BIOSy"