MSI Gaming Pro Carbon Bios

Sem patri všetko o ovládačoch a nastaveniach ovládačov pre základné dosky, grafické karty a príslušenstvo plus všetko o nových BIOSoch, flashovaní zakladných dosiek, grafických kariet a iného HW...
Užívateľov profilový obrázok
Tonci20
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1534
Dátum registrácie: Št 04. Okt, 2007, 08:00
Bydlisko: Liptovský Mikuláš

MSI Gaming Pro Carbon Bios

Príspevok od užívateľa Tonci20 » Št 25. Jan, 2018, 02:21

Ahojte dnes som sa bavil s biosom a taktoval som 7700k na 5GHz az 5.1GHZ

pri 5GHz som nastavil v biose core voltage 1.35 no CPUZ ukazuje 1.36
potom som znizil napatie na 1.34 a CPUZ ukazuje 1.352

otazka: preco to tak je a neni tam napatie kt som nastavil v biose?

len pre zaujimavost 5.1GHz pri 1.35V v 100% zatazi do 72°C stabilne

Teraz som skusil 4.7GHz pri 1.22V v biose ale CPUZ ukazuje napatie jadra pri stres teste 1.240

Užívateľov profilový obrázok
mino_85
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4050
Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
Bydlisko: Prešov

Re: MSI Gaming Pro Carbon Bios

Príspevok od užívateľa mino_85 » Št 25. Jan, 2018, 09:39

Tie čísla v CPU-Z sú s procákom v loade alebo v idle? V loade to zvykne trochu padať. Ak je to v loade, tak máš asi agresívnejšie nastavenie LLC /Load Line Calibration/. Skús to dať na nižší level, resp. ak to máš na automatiku, tak prepni na manual a skús nejaké stredné nastavenie.

Ono napätie v reále nikdy nie je na chlp rovnaké ako nastavenie v biose. V záťaži je prirodzený stav, že napätie trochu klesne /tzv. Vdroop/. Od toho sú rôzne stupne nastavenia LLC, aby tento pokles kompenzovali. Treba si to len vyladiť tak aby si mal reálne v záťaži také napätie aké chceš, resp. najnižšie pri akom je OC stabilné. Každopádne mimo záťaž tam vždy bude o čosi vyššie napätie než pri 100% loade /bavíme sa o pevne nastavenom napätí bez šetriacich funkcií/.
Spoiler: ukázať
WS/GAMING MB: ASUS Strix X99 Gaming CPU: INTEL Core i7-5820K @ 4,5 GHz/1,22V CPU cooler: CRYORIG R1 Ultimate RAM: 32 GB DDR4 Crucial Ballistix Sport Red 2400 MHz VGA: ASUS GTX1080Ti Strix @ 2000/12200 MHz + Prolimatech MK-26 + 2x Noiseblocker Multiframe M12-2 + custom VRM heatsink PSU: Seasonic Prime Ultra 650W Titanium System SSD: Samsung 960 PRO 512GB + EKWB M.2 Heatsink Data HDD: WD Red 3TB + TichePC Vibration Killer Case: Fractal Design Define R4 Black Pearl Window Case fans: Intake: front - 2x Noiseblocker BlackSilent PRO PK-1 semipassive, bottom - 1x Noiseblocker BlackSilent PRO PK-2; Outtake: back - 1x Noiseblocker BlackSilent PRO PK-2, top - 2x Noiseblocker BlackSilent PRO PK-1 semipassive Fan Regualtor: Aqua Computer Aquaero 5 LT LCD: LG 34UC88 Keyboard: Microsoft SideWinder X4 SK Mouse: SteelSeries Rival 310 Mouse pad: Zowie Gear P-TF X Audio: Creative GigaWorks T20 Series II Wheel: Logitech G27

HTPC MB: MSI B150I GAMING PRO AC CPU: INTEL Pentium G4500 CPU cooler: Noctua NH-L12 + Noiseblocker eLoop B12-2 RAM: Crucial 8 GB DDR4 PSU: MiniBox picoPSU-120 System SSD: Kingston UV400 120 GB Data HDD: WD Red 3TB Case: Silverstone ML05 Milo Case fans: 2x Noctua NF-A8 ULN Remote control: Rii mini RT-MWK02

Užívateľov profilový obrázok
Tonci20
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1534
Dátum registrácie: Št 04. Okt, 2007, 08:00
Bydlisko: Liptovský Mikuláš

Re: MSI Gaming Pro Carbon Bios

Príspevok od užívateľa Tonci20 » Št 25. Jan, 2018, 11:50

Ahoj, ci je procak v loade alebo v idle napatie sa podla CPU-Z nezmeni. LLC mam nastavenu na 4-ke co je priamka bez poklesu alebo navysenia. Setriace funkcie mam vypnute ci v biose alebo wine.

https://imgur.com/a/gCoPI

skor som sa cudoval ze ked v biose nastavim 1.22 uz aj samotny bios mi ukazuje 1.232 co je o 0.012viac

Užívateľov profilový obrázok
Eddward
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1950
Dátum registrácie: Pi 07. Dec, 2007, 08:00
Bydlisko: Košice-okolie

Re: MSI Gaming Pro Carbon Bios

Príspevok od užívateľa Eddward » Št 25. Jan, 2018, 14:14

riesis hluposti, prakticky nikdy nebudes mat to iste co nastavis v biose aj v cpu-z... navyse ani bios ani cpu-z nemusia na 100% odrazat realitu, tu zistis len fyzickym odmeranim napätia
to co vidis je uplne standardne spravanie od napamäti... normalne mas v idle kus viac ako to co nastavis v biose a v zatazi je to standardne zas nizsie ako to co nastavis... napätie v zatazi sa ale riesi cez tie LLC... mozes ist od overvoltu po undervolt... ja mam nastavene uz dlhe roky tak aby som mal v idle mierne vyssie ako v zatazi... je to tak lepsie pre stabilitu...

inak na tvojom mieste by som riesil nieco ine a to je XMP... tie ramky osobne odporucam nastavit manualne a nie jednym klikom na XMP profil...
si pozri ake mas CPU SA a CPU IO napätia... default napätie je 1.05 a 0.95 tebe to striela skoro k 1.4V co je uz dost mimo a v podstate na dlhodobu prevadzku nebezpecne...
vypni si zo srandy XMP a skus si tie napätia nastavit manualne do tych policok... som si takmer isty ze aspon jedno bude v cervenom
keby si mal ramky na 4000Mhz tak nepoviem, ale na 3200Mhz take napätie v ziadnom pripade nepotrebujes, mozno pri extremne zlom pamätovom radici...
Core i7 8700K @ 4.8 Ghz + Noctua NH-D15 | 16GB DDR4 3200Mhz CL15 Corsair | MSI Z370 GAMING PRO CARBON | Nvidia GeForce X | Toshiba DT 2TB
Samsung 850 EVO 500GB | Super Flower 650W GOLD 90+ | W10 x64 Pro v1709 | Fractal Define R4 Black + 3x NF-A14 | DELL U2515H 1440p

Užívateľov profilový obrázok
Tonci20
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1534
Dátum registrácie: Št 04. Okt, 2007, 08:00
Bydlisko: Liptovský Mikuláš

Re: MSI Gaming Pro Carbon Bios

Príspevok od užívateľa Tonci20 » Št 25. Jan, 2018, 14:25

okay...vecer sa s tym pohram...

Užívateľov profilový obrázok
Tonci20
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1534
Dátum registrácie: Št 04. Okt, 2007, 08:00
Bydlisko: Liptovský Mikuláš

Re: MSI Gaming Pro Carbon Bios

Príspevok od užívateľa Tonci20 » Št 25. Jan, 2018, 20:15

https://imgur.com/a/ht3MN

hadam som to nastavil dobre...testoval som to cca. 1h a nespadlo to...napatia su jednoznacne nizsie ako predtym. Len to ceknite ci to je ok alebo tam este daco treba upravit.

THX boys :)

CageJ
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 6499
Dátum registrácie: Ne 02. Jan, 2011, 01:43
Bydlisko: Brno, Prešov

Re: MSI Gaming Pro Carbon Bios

Príspevok od užívateľa CageJ » Pi 26. Jan, 2018, 00:05

ake su RAM?

pride mi zbytocne vysoke :D

Užívateľov profilový obrázok
Tonci20
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1534
Dátum registrácie: Št 04. Okt, 2007, 08:00
Bydlisko: Liptovský Mikuláš

Re: MSI Gaming Pro Carbon Bios

Príspevok od užívateľa Tonci20 » Pi 26. Jan, 2018, 00:07

Corsair 16GB KIT DDR4 SDRAM 3200MHz CL16 Vengeance LPX

postupne to znizujem
SA som na 1.1V
IO na 1V

Užívateľov profilový obrázok
Tonci20
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1534
Dátum registrácie: Št 04. Okt, 2007, 08:00
Bydlisko: Liptovský Mikuláš

Re: MSI Gaming Pro Carbon Bios

Príspevok od užívateľa Tonci20 » Pi 26. Jan, 2018, 01:58

skusal som SA 1.1V a IO 1.05 a uz bolo nestabilne
SA 1.15 a IO 1.05. DRAM V 1.36 sa zda byt ako stabilne

lepsie ako predtym SA 1.376V a IO 1.336V

Užívateľov profilový obrázok
Eddward
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1950
Dátum registrácie: Pi 07. Dec, 2007, 08:00
Bydlisko: Košice-okolie

Re: MSI Gaming Pro Carbon Bios

Príspevok od užívateľa Eddward » So 27. Jan, 2018, 02:17

So stabilitou to nemusi byt jednoduche. Idealne sa odporuca pri ramkach aj celu noc aby sa testovali, ale uz ako chces. Na minimum uplne nemusis ist.
Rozhodne su tie napätia ovela lepsie, pre samotnu zivotnost procesora a mozno aj pre teploty jadier ako take, hoci velky vplyv to zvycajne nema.
Core i7 8700K @ 4.8 Ghz + Noctua NH-D15 | 16GB DDR4 3200Mhz CL15 Corsair | MSI Z370 GAMING PRO CARBON | Nvidia GeForce X | Toshiba DT 2TB
Samsung 850 EVO 500GB | Super Flower 650W GOLD 90+ | W10 x64 Pro v1709 | Fractal Define R4 Black + 3x NF-A14 | DELL U2515H 1440p

Užívateľov profilový obrázok
Tonci20
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1534
Dátum registrácie: Št 04. Okt, 2007, 08:00
Bydlisko: Liptovský Mikuláš

Re: MSI Gaming Pro Carbon Bios

Príspevok od užívateľa Tonci20 » So 27. Jan, 2018, 02:22

testoval som 28h cez aidu64 a vsetko ok

Napísať odpoveď

Návrat na "Ovládače a BIOSy"