AHCI vs IDE

Všetko ohľadne benchmarkov a výsledkov z nich...
Užívateľov profilový obrázok
Gudas
VIP
VIP
Príspevky: 8195
Dátum registrácie: Po 09. Okt, 2006, 02:00
Bydlisko: Rudina (27)
Kontaktovať užívateľa:

AHCI vs IDE

Príspevok od užívateľa Gudas » Ne 15. Júl, 2007, 23:03

Spravil som dva testiky pri dvoch situaciach: HDD v mode IDE a v mode AHCI.
Chipset je Intel ICH8R
Disk je WD2500KS

vysledky:

IDE
Obrázok Obrázok

HDtach: 169,9MB/s, 20.1ms
HDTune:
min: 34,2MB/s
max: 62,1MB/s
avg: 53,1MB/s
burst: 119,4MB/s
access time: 21,2ms


AHCI
Obrázok Obrázok

HDtach: 167MB/s, 18.4ms
HDTune:
min: 34,2MB/s
max: 62,1MB/s
avg: 52,9MB/s
burst: 110,8MB/s
access time: 18,7ms

Vysledok: v mode AHCI mierne zhorsena prenosova rychlost, mierne zlepsena pristupova doba.
Kto ma moznost, doplnte svoje merania :wink:

/EDIT: prosim moderatora o premiestnenie do Benchmarkov, tam sa to asi hodi viac, ale ak nie, nehajte tu :red:

presunute by crux
Spoiler: ukázať
Desktop| ASRock Z68 Pro3-M | Core i3 3220 @ 3,4GHz + Phanteks PH-TC14PE (pasívne) | 12GiB DDR3 1333MHz | MSI GTX760 Gaming | SuperFlower Golden King 550W 80+ Platinum | Crucial m4 256GB + WD 1TB Red 2,5" 5400rpm @ Scythe Quiet Drive| Fractal Design Define Mini + Nexus D12SL-12 + Noiseblocker PK-1 + Scythe Gentle Typhoon | LG IPS235 + LG L225WT | Creative Inspire T2900 + Beyerdynamic DT990 Pro + Creative X-Fi HD | Logitech MX1100 + QcK Steel mini
Laptop| Acer Aspire One 753 | Celeron U3400 (1,06GHz) | 2x2GiB DDR3 | A-DATA S599 128GB
PC.sk IRC kanál PC.sk
Práve testujem: - Next: -

Užívateľov profilový obrázok
Per
Autor FAQ
Autor FAQ
Príspevky: 12421
Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: AHCI vs IDE

Príspevok od užívateľa Per » So 14. Feb, 2009, 13:19

Moja skusenost je,ze hd v IDE trochu viac hrkoce,start a koniec win su o stipku dlhsie

Užívateľov profilový obrázok
Gudas
VIP
VIP
Príspevky: 8195
Dátum registrácie: Po 09. Okt, 2006, 02:00
Bydlisko: Rudina (27)
Kontaktovať užívateľa:

Re: AHCI vs IDE

Príspevok od užívateľa Gudas » So 14. Feb, 2009, 15:55

Hmm, to vyzerá práve na funkčné NCQ :-)
Spoiler: ukázať
Desktop| ASRock Z68 Pro3-M | Core i3 3220 @ 3,4GHz + Phanteks PH-TC14PE (pasívne) | 12GiB DDR3 1333MHz | MSI GTX760 Gaming | SuperFlower Golden King 550W 80+ Platinum | Crucial m4 256GB + WD 1TB Red 2,5" 5400rpm @ Scythe Quiet Drive| Fractal Design Define Mini + Nexus D12SL-12 + Noiseblocker PK-1 + Scythe Gentle Typhoon | LG IPS235 + LG L225WT | Creative Inspire T2900 + Beyerdynamic DT990 Pro + Creative X-Fi HD | Logitech MX1100 + QcK Steel mini
Laptop| Acer Aspire One 753 | Celeron U3400 (1,06GHz) | 2x2GiB DDR3 | A-DATA S599 128GB
PC.sk IRC kanál PC.sk
Práve testujem: - Next: -

Užívateľov profilový obrázok
Per
Autor FAQ
Autor FAQ
Príspevky: 12421
Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: AHCI vs IDE

Príspevok od užívateľa Per » So 14. Feb, 2009, 17:40

inak povedane AHCI nezvysuje prenosovu rychlost disku,ale urychluje konkretne poziadavky od systemu..tj. napr. zrychluje nacitanie aplikacii ?

Užívateľov profilový obrázok
Gudas
VIP
VIP
Príspevky: 8195
Dátum registrácie: Po 09. Okt, 2006, 02:00
Bydlisko: Rudina (27)
Kontaktovať užívateľa:

Re: AHCI vs IDE

Príspevok od užívateľa Gudas » Po 16. Feb, 2009, 17:11

Nie, AHCi zapína všetky dostupné funkcie S-ATA rozhrania. Teda podľa čipsetu napríklad hot-plug, alebo spomínaný NCQ. (use google)
Spoiler: ukázať
Desktop| ASRock Z68 Pro3-M | Core i3 3220 @ 3,4GHz + Phanteks PH-TC14PE (pasívne) | 12GiB DDR3 1333MHz | MSI GTX760 Gaming | SuperFlower Golden King 550W 80+ Platinum | Crucial m4 256GB + WD 1TB Red 2,5" 5400rpm @ Scythe Quiet Drive| Fractal Design Define Mini + Nexus D12SL-12 + Noiseblocker PK-1 + Scythe Gentle Typhoon | LG IPS235 + LG L225WT | Creative Inspire T2900 + Beyerdynamic DT990 Pro + Creative X-Fi HD | Logitech MX1100 + QcK Steel mini
Laptop| Acer Aspire One 753 | Celeron U3400 (1,06GHz) | 2x2GiB DDR3 | A-DATA S599 128GB
PC.sk IRC kanál PC.sk
Práve testujem: - Next: -

Užívateľov profilový obrázok
Per
Autor FAQ
Autor FAQ
Príspevky: 12421
Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: AHCI vs IDE

Príspevok od užívateľa Per » Po 16. Feb, 2009, 18:40

ale ano...AHCI pomocou NCQ optimalizuje drahu hlaviciek disku,cize tie ubehnu k tym istym sektorom na disku po kratsej trase,za kratsiu dobu...Uplne primitivny priklad:ja si to predstavujem tak, ze ak ma nacitat nieco napr.v sektoroch A,B,C a tie su umiestnene tak ,ze je A na zaciatku disku, B na konci a C v strede, nenacita to ABC ale ACB..jednoducho povedane ide tou najoptimalnejosu cestou ta hlava...
t.j disk tolko nehrkoce,znizuje sa opotrebenie suciastok,aj spotreba,zvysuje sa rychlost
Netvrdim ze to je takto presne,je to len moja logicka uvaha:)

Užívateľov profilový obrázok
Gudas
VIP
VIP
Príspevky: 8195
Dátum registrácie: Po 09. Okt, 2006, 02:00
Bydlisko: Rudina (27)
Kontaktovať užívateľa:

Re: AHCI vs IDE

Príspevok od užívateľa Gudas » Ut 17. Feb, 2009, 20:17

No, rozpísal si iba to, čo som nad tebou napísal ja. :-)
Čiže nie samotné AHCI, ale konkrétne funkcie (NCQ). AHCI môžeš mať zapnuté ale disk ti nemusí podporovať NCQ, vtedy to platiť nebude (že AHCI "urychluje konkretne poziadavky od systemu..tj. napr. zrychluje nacitanie aplikacii").

Je to len "hranie so slovíčkami", ale ja len tak, aby sme sa nemýlili :good:
Spoiler: ukázať
Desktop| ASRock Z68 Pro3-M | Core i3 3220 @ 3,4GHz + Phanteks PH-TC14PE (pasívne) | 12GiB DDR3 1333MHz | MSI GTX760 Gaming | SuperFlower Golden King 550W 80+ Platinum | Crucial m4 256GB + WD 1TB Red 2,5" 5400rpm @ Scythe Quiet Drive| Fractal Design Define Mini + Nexus D12SL-12 + Noiseblocker PK-1 + Scythe Gentle Typhoon | LG IPS235 + LG L225WT | Creative Inspire T2900 + Beyerdynamic DT990 Pro + Creative X-Fi HD | Logitech MX1100 + QcK Steel mini
Laptop| Acer Aspire One 753 | Celeron U3400 (1,06GHz) | 2x2GiB DDR3 | A-DATA S599 128GB
PC.sk IRC kanál PC.sk
Práve testujem: - Next: -

Užívateľov profilový obrázok
Per
Autor FAQ
Autor FAQ
Príspevky: 12421
Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: AHCI vs IDE

Príspevok od užívateľa Per » Ut 17. Feb, 2009, 20:24

myslim ze prave to hranie so slovickami je v tomto pripade dolezite,lebo vsade citat,ze ti skoro ziadny vykon AHCI neprinesia(myslim na disku s nativnym NCQ )

Užívateľov profilový obrázok
Gudas
VIP
VIP
Príspevky: 8195
Dátum registrácie: Po 09. Okt, 2006, 02:00
Bydlisko: Rudina (27)
Kontaktovať užívateľa:

Re: AHCI vs IDE

Príspevok od užívateľa Gudas » Ut 17. Feb, 2009, 20:32

Áno, to je pravda. Čo som ale chcel pôvodne povedať - nie je to režim AHCI ktorý môže prinášať tie výhody tebou popisované, ale až aktívna funkcia NCQ. A zapnuté AHCI nemusí automaticky znamenať aj zapnuté NCQ. Treba to rozlišovať a správne definovať (beží mi AHCI aj NCQ, beží mi AHCI ale NCQ nie, ...).
Teda niekto môže povedať, že mu beží AHCI a pocítil to čo ty u svojho disku a druhý povie tiež že mu AHCI beží ale nič také nepocítil. Rozdiel je až v aktívnych funckiách NCQ.
Spoiler: ukázať
Desktop| ASRock Z68 Pro3-M | Core i3 3220 @ 3,4GHz + Phanteks PH-TC14PE (pasívne) | 12GiB DDR3 1333MHz | MSI GTX760 Gaming | SuperFlower Golden King 550W 80+ Platinum | Crucial m4 256GB + WD 1TB Red 2,5" 5400rpm @ Scythe Quiet Drive| Fractal Design Define Mini + Nexus D12SL-12 + Noiseblocker PK-1 + Scythe Gentle Typhoon | LG IPS235 + LG L225WT | Creative Inspire T2900 + Beyerdynamic DT990 Pro + Creative X-Fi HD | Logitech MX1100 + QcK Steel mini
Laptop| Acer Aspire One 753 | Celeron U3400 (1,06GHz) | 2x2GiB DDR3 | A-DATA S599 128GB
PC.sk IRC kanál PC.sk
Práve testujem: - Next: -

Napísať odpoveď

Návrat na "Benchmarky"