AMD Radeon R9 290

Diskusia o technike grafických kariet, ich recenziách a pretaktovaní...
Užívateľov profilový obrázok
paranoid.asian
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2115
Dátum registrácie: Št 26. Feb, 2009, 16:37
Bydlisko: Pezinok

Re: AMD Radeon R9 290

Príspevok od užívateľa paranoid.asian » Po 13. Júl, 2015, 08:22

amd win10 x64 15.7 drivers
wtf to co porobili? witcher3 mi pri alt+tab zhasne na ciernu obrazovku a uz sa nepohnem dalej len hard reset.
Spoiler: ukázať
mb: asus P8Z68-V PRO/GEN3
cpu : intel i5-2500k @ 4500 mhz / 1.34 V + cryorig R1 Ultimate
gpu : msi gtx 1080 ti gaming trio @ default
psu : collerMaster 600W
ram : kingston 2x4GB DDR3 1333mhz
case : fractal design define xl
monitor : dell S2716DG

Užívateľov profilový obrázok
Jurij757
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 612
Dátum registrácie: Ut 31. Máj, 2011, 18:18
Bydlisko: Fačkov

Re: AMD Radeon R9 290

Príspevok od užívateľa Jurij757 » Št 16. Júl, 2015, 17:19

Už zopár dní sa hrám s editorom biosu (Hawaii Bios Reader), dá sa meniť napätie v idle aj loade, frekvencie, power limit, na fanoch sa momentálne pracuje. :good:
A ono to funguje. :D (900mV v idle a 1,3V v loade fachá úplne v pohode)
Kto sa na to cíti, nech si čo to prečíta... :D
A hlavne neflashujte obidve pozície biosu :-D

Tu sa to nejako začalo a riešil progres editovania po celý čas:
http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=400050

Tu je nejaký ten súhrn, priebežne ho doplňujú:
http://www.overclock.net/t/1561372/hawa ... 2-390-390x

A tu má zas The Stilt svoje biosy s lepším časovaním pamätí určené hlavne pre karty s referenčným PCB:
http://www.overclock.net/t/1561904/mlu- ... s-for-290x

Pre niekoho možno zaujímavé čítanie. ;)
Spoiler: ukázať
Case: Jonsbo RM4 mod + DEMCiflex filter, [ intake: 2x 140mm be quiet! Silent Wings 3 High Speed, exhaust: 1x 120mm be quiet! Silent Wings 3 High Speed] PSU: Corsair RM750 MB: MSI Z87 MPOWER SP CPU: Intel Core i7-4790K (Core: 4,8 GHz 1.36V, Cache: 4,6 GHz 1.29V) CPU cooler: be quiet! Dark Rock Pro 3 GPU: AMD RX 5700 XT + AC Accelero Xtreme IV mod RAM: Crucial Ballistix Tactical LP 4x4GB (2200 MHz 9-9-9-24 1T 1.65V) SSD: Samsung 860 Evo 500GB msata LCD: 27" Iiyama G-Master GB2783QSU-B1 Silver Crow Keyboard: Cherry eVolution STREAM XT Mouse: Crono CM638

Asnod
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2330
Dátum registrácie: St 25. Sep, 2013, 12:05
Bydlisko: Spisska Nova Ves

Re: AMD Radeon R9 290

Príspevok od užívateľa Asnod » Št 16. Júl, 2015, 17:26

Problem je v idle pri multiscreen setupe kde ti karta drzi na pamatiach fullspeed kde ti tych 0.9V na to stacit asi nebude.
Na nezmyselne komenty miestnych intelektualov nereagujem.

Užívateľov profilový obrázok
Jurij757
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 612
Dátum registrácie: Ut 31. Máj, 2011, 18:18
Bydlisko: Fačkov

Re: AMD Radeon R9 290

Príspevok od užívateľa Jurij757 » Št 16. Júl, 2015, 18:26

Tak to je samozrejmé, a dá sa to očakávať. :(
Napr. aj iný problém, aj na 1 monitore, keď skúšali niektorí editovať a redukovať frekvenciu pamätí pri prehrávaní videí, blu-ray, atď, tak mali problém s plynulosťou prehrávania už len s miernym znížením frekvencií pamätí, jednoducho si tá karta pýta také takty...

Ale je pekné, že vždy sa niekto nájde, čo sa v tom rýpe. ;)
Spoiler: ukázať
Case: Jonsbo RM4 mod + DEMCiflex filter, [ intake: 2x 140mm be quiet! Silent Wings 3 High Speed, exhaust: 1x 120mm be quiet! Silent Wings 3 High Speed] PSU: Corsair RM750 MB: MSI Z87 MPOWER SP CPU: Intel Core i7-4790K (Core: 4,8 GHz 1.36V, Cache: 4,6 GHz 1.29V) CPU cooler: be quiet! Dark Rock Pro 3 GPU: AMD RX 5700 XT + AC Accelero Xtreme IV mod RAM: Crucial Ballistix Tactical LP 4x4GB (2200 MHz 9-9-9-24 1T 1.65V) SSD: Samsung 860 Evo 500GB msata LCD: 27" Iiyama G-Master GB2783QSU-B1 Silver Crow Keyboard: Cherry eVolution STREAM XT Mouse: Crono CM638

Asnod
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2330
Dátum registrácie: St 25. Sep, 2013, 12:05
Bydlisko: Spisska Nova Ves

Re: AMD Radeon R9 290

Príspevok od užívateľa Asnod » Ne 02. Aug, 2015, 12:45

Ak niekomu piskala karta po vymene referencneho chladenia za nejake aftermarket pri regulacii, staci reflashnut referencny bios na sapphire tri-x verziu a piskanie bude fuc. ;)
Na nezmyselne komenty miestnych intelektualov nereagujem.

castelL
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 2743
Dátum registrácie: Po 27. Jan, 2014, 21:38
Bydlisko: Košice

Re: AMD Radeon R9 290

Príspevok od užívateľa castelL » Št 05. Nov, 2015, 12:44

Poprosím o skúsenosť z flashovania biosu na R9 290. Konkrétne sa jedná o problém, že po flashi, ako nabieha modrá obrazovka (boot) Win7, vyskočí "black screen", skúšal som na dvoch PC a je to na rovnako. Obe PC majú ASUS dosku, našiel som na internete, že práve ASUS dosky robili pár ľudom podobný problém, niekto reálna skúsenosť?

Asnod
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2330
Dátum registrácie: St 25. Sep, 2013, 12:05
Bydlisko: Spisska Nova Ves

Re: AMD Radeon R9 290

Príspevok od užívateľa Asnod » Št 05. Nov, 2015, 17:44

Bude to zlym biosom. Je to bullshit. Stalo sa mi to iste a po reflashi na povodny to ide normalne, takze ziadnym flashom biosu ti kartu nebrickne na doske.
Na nezmyselne komenty miestnych intelektualov nereagujem.

castelL
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 2743
Dátum registrácie: Po 27. Jan, 2014, 21:38
Bydlisko: Košice

Re: AMD Radeon R9 290

Príspevok od užívateľa castelL » Št 05. Nov, 2015, 18:16

No moja R9 290 nezobrala bios od Sapphire ani od vlastnej značky, pritom ID, atď všetko sedí, aj podpora VRAM. ASUS bios mi išiel a tak isto MSI R9 390 bios.

Užívateľov profilový obrázok
Fanthomass
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1466
Dátum registrácie: Po 18. Sep, 2006, 02:00
Bydlisko: Žiar nad Hronom

Re: AMD Radeon R9 290

Príspevok od užívateľa Fanthomass » St 03. Feb, 2016, 02:41

Ahojte,

prosím o radu:

koncom januára 2016 som si aktualizoval ovládač grafiky z verzie amd-catalyst-15.7.1 na verziu crimson-edition-16.1-64bit.

Inštalácia prebehla v poriadku, a aj po reštarte, aj po taktovaní nič neblbo všetko išlo ako malo. Hral som sa aj GTA V.

PC som nemal zapnutý skoro týždeň a keď som ho potom zapol, už mi nenabehol Win, vždy tesne pred obrazovkou loginu/zadania hesla ostala čierna obrazovka a "zaseknutý" zvuk.

Tak núdzový režim, s podozrením na nové ovládače VGA a tak som ich chcel odinštalovať, no ani to nešlo v nudzáku - vyskytla sa kritická chyba.

Nakoniec obnovenie systému, čo mi vrátilo ako tak pôvodný ovládač, aj keď pomerne rozhasený (nenačítal sa CCC) a ten som odinštaloval a dal som tam späť amd-catalyst-15.7.1 a odvtedy zas všetko v poriadku.

Nemáte skúsenosť, v čom môže byť problém? Mám čakať na ďalšiu revíziu ovládača, alebo sa vie o tejto chybe a jej riešenie je? Googlil som totiž, ale nejak som nič nenašiel.

Ďakujem. Týka sa to zostavy z podpisu, všetky ovládače originál z AMD webu, originál OS, všetko ako má byť.
CPU: 9700K OC@5 GHz, CPU cooler: Akasa Venom A20, MB: GIGABYTE Z390 AORUS PRO WIFI, RAM: G.Skill Sniper X DDR4 32GB 3000 MHz, GPU: Gigabyte RTX 2080 TI Gaming OC max OC@2070 / 16800, SSD: Samsung EVO 960 250 GB + Apacer AS340 SSD 960 GB + HDD 2TB Seagate BarraCuda 256MB SATAIII 7200rpm, PSU: SEASONIC FOCUS Plus 750W Platinum, CASE: SilentiumPC Armis AR5X TG RGB //// Monitor: 34" Dell Alienware AW3418DW, IPS, 100Hz, Gsync //// NOTEBOOK: MSI GE73 8RE RGB (8750H + 16GB + GTX 1060)

Užívateľov profilový obrázok
Fanthomass
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1466
Dátum registrácie: Po 18. Sep, 2006, 02:00
Bydlisko: Žiar nad Hronom

Re: AMD Radeon R9 290

Príspevok od užívateľa Fanthomass » So 18. Jún, 2016, 01:35

problémy s crimson ovládačmi (nenačítanie OS, zamrznutie/blacks.) pretrvávali na mojej 290 Trixx aj po migrácii na Windows 10. Migráciu som skúsil len na základe pretrvávajúcich mrznutí s ovládačmi GPU vyššími ako 15.7.1.

Problém sa však zdá byť vyriešený po preštudovaní:

http://www.overclock.net/t/1441349/290- ... -poll/1330

https://www.sapphireforum.com/showthrea ... Screen-Fix!!!

Čiže riešenie je flash biosov na verzie:

015.044.000.011.000000 (113-E285HBOC-U004) a (113-E285HBOC-X004).

Pri flashovani treba dávať pozor, ktorý bios je UEFI a ktorý štandardný. Uvádzajú, že smerom ku obrazovým výstupom grafiky je štandardný a smerom ku konektorom napájania grafiky je UEFI. Zaujímavé je, že ja som to mal podľa GPU-Z presne naopak (moja karta je jedna z prvých, ktorá bola naskladnená v alze) a tak som to presne aj naopak flashol. Zatiaľ všetko ide, preflashoval som oba biosy, počítač sa už párkrát konečne aj s ovládačmi GPU 16.6.1 zapína normálne.

Možno toto niekomu pomôže, preto to píšem.

Tento problém je inak pomerne dosť rozšírený aj pri iných výrobcoch/modeloch AMD, čudujem sa, že sa to nejak plošne nerieši.

Po toľkých nervoch moja posledná AMD karta.. :furious2:
CPU: 9700K OC@5 GHz, CPU cooler: Akasa Venom A20, MB: GIGABYTE Z390 AORUS PRO WIFI, RAM: G.Skill Sniper X DDR4 32GB 3000 MHz, GPU: Gigabyte RTX 2080 TI Gaming OC max OC@2070 / 16800, SSD: Samsung EVO 960 250 GB + Apacer AS340 SSD 960 GB + HDD 2TB Seagate BarraCuda 256MB SATAIII 7200rpm, PSU: SEASONIC FOCUS Plus 750W Platinum, CASE: SilentiumPC Armis AR5X TG RGB //// Monitor: 34" Dell Alienware AW3418DW, IPS, 100Hz, Gsync //// NOTEBOOK: MSI GE73 8RE RGB (8750H + 16GB + GTX 1060)

Asnod
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2330
Dátum registrácie: St 25. Sep, 2013, 12:05
Bydlisko: Spisska Nova Ves

Re: AMD Radeon R9 290

Príspevok od užívateľa Asnod » So 18. Jún, 2016, 08:03

Skusal si pred tym cistu instalaciu os? Ten upgrade je uplna pitsovina a aj po nom musis spravit clean refresh os win10. Tak isto mi nefungovala avermedia karta a nezmyselne vytazovala procak nezdovodne co sa mi nepodarilo odstranit bez refreshu os a nechcela chudinka ani nahravat. Ak ti to v starom os fungovalo resp. od zaciatku co kartu mas neboli ziadne problemy tak nieje dovod vinit bios, akurat ti os mozno zacal instalovat ovladace pre kartu pod inymi hw ids alebo s nejakou zmenou v registroch, systeme a pod, tak si ten problem v systeme obisiel.
Na nezmyselne komenty miestnych intelektualov nereagujem.

Užívateľov profilový obrázok
Fanthomass
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1466
Dátum registrácie: Po 18. Sep, 2006, 02:00
Bydlisko: Žiar nad Hronom

Re: AMD Radeon R9 290

Príspevok od užívateľa Fanthomass » So 18. Jún, 2016, 09:57

EDIT 25.6.2016 :

nefunguje to, po pár vypnutiach opäť karta s crimson ovládačmi nefunguje, zamrzne zvuk načítania winu a teda aj samotný win.

Karta bezproblémovo funguje len s ovládačmi do verzii 15.7.1, ja to fakt nechápem. Nechce sa mi robiť reinštal OS, okrem toho som však už skúsil asi fakt všetko, sakra. (vrátane čistenia registrov podľa internetových návodov)

Nuž, rozhodne moja posledná AMD karta.

EDIT 28.06.2016
:

Pomaly tomu začínam prichádzať na "zúbok".. ;) Reinštal OS ma nakoniec v zúfalstve neminul.. Karta po reinštale fungovala už aj na všetkých Crimson ovládačoch.. Po taktovaní v najnovšej verzii programu TriXX a následnom reštarte už karta znovu nechcela fungovať.. Nešlo mi to do hlavy, veď tie takty som mal nastavené na karte dlhé mesiace, všetky hry vždy išli bez artefaktov a všetko bolo bez problémov.. Nakoniec som dal TriXX preč, nainštaloval najnovší MSI afteburner, dal menšie takty, zahral hry, urobil reštart a opäť, win nenabehol, zamrzol.. Nakoniec som prosím pekne zistil, že celý problém spočíva len v tom, že v mojom prípade nejak Crimson ovládače robia problémy so zamrznutím PC pred načítaním OS vtedy, ak kartu pred vypnutím PC nevrátim do default taktov, do default režimu výrobcu. Naozaj stačí po zahraní sa defaultnúť frekvencie a až potom urobiť reštart/vypnutie a opätovné načítanie je OS bez problémov. Takže celá pointa spočíva v tom, že kým som v pôvodných catalystoch nemusel riešiť defaultovanie profilu frekvencií a napätí, pri Crimsone ovládači to musím urobiť, ale keď tak spravím, PC funguje korektne a bez problémov.
CPU: 9700K OC@5 GHz, CPU cooler: Akasa Venom A20, MB: GIGABYTE Z390 AORUS PRO WIFI, RAM: G.Skill Sniper X DDR4 32GB 3000 MHz, GPU: Gigabyte RTX 2080 TI Gaming OC max OC@2070 / 16800, SSD: Samsung EVO 960 250 GB + Apacer AS340 SSD 960 GB + HDD 2TB Seagate BarraCuda 256MB SATAIII 7200rpm, PSU: SEASONIC FOCUS Plus 750W Platinum, CASE: SilentiumPC Armis AR5X TG RGB //// Monitor: 34" Dell Alienware AW3418DW, IPS, 100Hz, Gsync //// NOTEBOOK: MSI GE73 8RE RGB (8750H + 16GB + GTX 1060)

Užívateľov profilový obrázok
AdyEVGA
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 21
Dátum registrácie: St 27. Jan, 2016, 17:19

ASUS Radeon R9 290 DirectCU II - BIOS

Príspevok od užívateľa AdyEVGA » So 10. Nov, 2018, 23:31

Zdravím, kúpil som si bazarovú grafickú kartu ASUS Radeon R9 290 DirectCU II. Po tom ako som si ju prevzal, tak som ju usadil do slotu a spustil počítač. Obraz nabehol, rovnako aj Windows. Zo zvedavosti som si prezrel kartu cez GPU-Z. Moment prekvapenia ... Na ASUS karte bol nahraný BIOS z XFX Radeon R9 290 - sedeli všetky parametre, vrátane taktu jadra (947 MHz). Predávajúceho som kontaktoval naspäť so slovami, či toto má byť nejaký fór. Jeho reakcia bola nereálna, vraj získam lepší výkon v hrách :? . Síce niekde bol zverejnený úspešný pokus flashu XFX biosu na Asus kartu, ale človek sa musí zmieriť, že je obrovská šanca, že sa z karty stane nefunkčná atrapa. Kartu som poslal naspäť, ale neprevzal ju. Môžem teda kartu s kľudným svedomím flashnúť na pôvodný ASUS BIOS zverejnený na stránke výrobcu cez spustiteľný .exe súbor? Za odpovede a prípadné návrhy vopred ďakujem.
Spoiler: ukázať
  • CPU Intel Core i7 6700K //delid @4.4GHz 1.24 V
  • CPU cooler CM Hyper 412S + 2x Arctic F12 PWM rev.2
  • GPU Asus GTX 970 Strix OC
  • RAM 8GB DDR4 Crucial Ballistix 2400 Mhz
  • MOB Gigabyte Z270X - Ultra Gaming
  • SSD Samsung 970 EVO - 256 GB
  • CASE Maxcube Vortex 3630
  • PSU EVGA 650 B3
  • FANS 3x Arctic F12 PWM rev.2

Užívateľov profilový obrázok
Broslowski
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 11090
Dátum registrácie: Ut 24. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: Topoľčany (27)

Re: ASUS Radeon R9 290 DirectCU II - BIOS

Príspevok od užívateľa Broslowski » So 10. Nov, 2018, 23:40

myslim ze je totalne jedno aky bios tam mas pokial je pre ten isty cip a rovnake pamate malo by to byt ok - nejak by som sa nad tym nevzrusoval/neriesil to. Ak by to nebolo OK karta by ti urcite nenabehla/neidentifikoval by ju OS a pod

Užívateľov profilový obrázok
dexterav
HW expert
HW expert
Príspevky: 20652
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´
Kontaktovať užívateľa:

Re: ASUS Radeon R9 290 DirectCU II - BIOS

Príspevok od užívateľa dexterav » Ne 11. Nov, 2018, 00:12

kedže to očividne funguje je v podstate väčšia pravdepúodobnosť že tú kartu pošleš do neba ked tam budeš dávať ten späť ten asus bios :D
spústa biosov aj ked sú od rozličných výrobcov je úplne identická a dá sa v pohode urobiť crossflash čo bude aj tento prípad
poprípade je možnosť že je na ňom zvýšený PL limit alebo lepšie časovanie ram, aj ked to znie super v hrách to prinesie len min nárasty výkonu v ráde jednotlivých FPS
Spoiler: ukázať
Intel Core i7 8700k@5GHz,Strix Z370 F, 2X16GB 3500, RTX2080Ti 2100/15800, H2O + Carbide 600Q,Leadtex Titanium 1kW, 6500GB SSD, HiFace2 + Sapphire + Schiit Magni 2U + Shure1540, AW3418DW, Dell G5 7590 + 2060RTXT + Audinst Hud-Mx2 + ATH-M50x ,Mate 20 Pro, HTPC
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander

Napísať odpoveď

Návrat na "Grafické karty"