AMD Radeon R9 280X

Diskusia o technike grafických kariet, ich recenziách a pretaktovaní...
Asnod
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2330
Dátum registrácie: St 25. Sep, 2013, 12:05
Bydlisko: Spisska Nova Ves

Re: AMD Radeon R9 280X

Príspevok od užívateľa Asnod » Ut 06. Jan, 2015, 11:34

Napisal nejaky expert, ktory ani netusi ze ucinnost vrm klesa so stupajucou teplotou? Preco myslis ze mu to vypina a hadze bsod? Uz duplom pri oc, kedy si moze karta zaziadat viac ako je VRM schopne dodat a potom tu kartu mozes rovno vyhodit. Asi nieco nieje v poriadku nemyslis? :facepalm: Prevadzkovat dlhodobejsie vrm nad 90C je zarucena vrazda karty.

Preco myslis ze nemenovany clovek tu na forku odpaloval r9 290x ako na beziacom pase ked mal na vrm 100C+?
Na nezmyselne komenty miestnych intelektualov nereagujem.

Užívateľov profilový obrázok
pipo137
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6446
Dátum registrácie: Ut 08. Feb, 2011, 17:28
Bydlisko: Bratislava - Petržalka

Re: AMD Radeon R9 280X

Príspevok od užívateľa pipo137 » Ut 06. Jan, 2015, 15:37

S tym expertom mozes vies co... Normalne pisem bez toho aby som mal potrebu druheho ironicky urazat (proste vyprovokovavat alebo nejak oznacovat)... Ale to evidentne niektory nedokazu :facepalm: :wallbash: :facepalm:
Ano, som prehnane urazlivy, preto sa snazim pisat tak, aby som sa nikoho nedotkol a ocakavam, ze nikto nebude urazat mna ...toto by si mali viaceri
naruzivi pisatelia na forach uvedomit a spravat sa podla toho :good: ;)

...keby si ty vedel co ja tusim alebo netusim :good:

A hlavne reagoval som len na to tvoje tvrdenie, ze ta teplota na vrm mu po par hodinach urcite odpali kartu... Jasne, neni taka teplota idealna, ale vyslovene kriticka neni. Videl si niekedy datasheety k tym vrm, kde sam vyrobca toho vrm garantuje plnu funkcnost do urcitej teploty, ktora zacina niekde na 150°C a v drvivej vacsine je to este vyrazne vyssie (hlavne som sa stretol so 180°C). Potom po dalsie, ako s tym suvisi ucinnost :? :rolleyes: S tou vyssou teplotou a horsou ucinnostou je to akurat tak vyssia zataz pre zdroj. A ako pise, bsod mu nehadze kvoli vysokej teplote vrm, ale vtedy ta karta len zacne throtlovat (co by mohlo sediet). Keby uz mal byt nejaky argument, tak ako tak by sa dalo povedat, ze ta vysoka teplota na vrm potom zohrieva tiez adekvatne na velmi vysoku teplotu pcb-cko (hlavne v okoli vrm) a tu by sa za urcitych podmienok dalo polemizovat o urcitych problemoch, ale ani to neni nic tragicke.

Tolko k faktom... A z vlastnej skusenosti mozem povedat, ze par kariet s extremne pecucimi vrm (pamatne stare Nvidia Fermi a aktualne 290X) a maximalnym oc ake sa mi podarilo dosiahnut, som uz mal a ani jedna neumrela. A to este kvoli tomu maximalnemu oc + modnuty bios aj pri poriadnom chladeni na vrm tam boli (su) teploty 110+°C. Moja aktualna 290X ma za sebou minulu zimu asi 4 mesiace miningu, kedy nonstop bezala s teplotou vrm kolisajucou okolo 115°C a doteraz dalej funguje. Jaj, a throtlovat zacne az pri teplote vrm 128°C. Ano, aj tu teplotu tie vrm dobre poznaju (hratky s oc s modnutym biosom a extremne vysokym napatim pre jadro) a hej, stale ta karta fici... ;)
DESKTOP MB: MSI B450 Gaming Pro Carbon AC CPU: AMD Ryzen 5 2600 @ 4GHz + Nocua NH-D14 Black RAM: HyperX Predator 2x8GB @ 3466MHz 16-18-18-18-36 1T GPU: Sapphire NITRO+ Radeon RX580 8GB @ 1520/8900MHz SSD: Samsung 970 EVO 500GB + Crucial M4 256GB PSU: EVGA SuperNOVA G2 750W Case: Projekt "R4R" - Fractal Design Define R4 Monitor: Dell U2415 OS: Windows 10 Pro 64bit SK Mouse: Cyborg R.A.T. 7 Mouse Pad: A4tech Bloody B-081 Keyboard: Microsoft SideWinder X4
HTPC MB: MSI Z77 MPOWER CPU: Intel Core i7 3770K @ 4,0GHz + IHS mod + Noctua NH-D15 RAM: Crucial Ballistix Tactical LP 2x8GB @ 2000MHz 9-9-9-27 1T GPU: Intel HD4000 SSD: Samsung 850 EVO 500GB HDD: 1x WD Red 4TB + 2x WD Red 3TB Sound card: Asus Xonar Essence STX TV: Panasonic TX-55AS640E
Smartphone: Xiaomi Mi Mix 2, Xiaomi MiNote Pro

Asnod
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2330
Dátum registrácie: St 25. Sep, 2013, 12:05
Bydlisko: Spisska Nova Ves

Re: AMD Radeon R9 280X

Príspevok od užívateľa Asnod » Ut 06. Jan, 2015, 15:53

Mozes si do buducna nieco dostudovat a poucit sa. Tu to mas polopatisticky. Ocividne tie datasheety si nevidel ty. Vzdy sa udava pocet amperov ktory dokaze dodat pri urcitej teplote. To iste co plati pre cpu-mobo plati aj pre gpu a gk. To ze si viac cucne zo zdroju je vecou vedenia prudu pri urcitej teplote a energetickej efektivity.
Mosfety jsou velmi háklivé na teplotu, ve směs všichni výrobci užívají mos-fety podobné kvality, né-li zcela stejné. U mos-fetu je ovšem důležité hlídat teplotu, ta je totiž velice spjata s maximálním výstupním proudem. Uvedu malý příklad, mos-fet X při pokojové teplotě má udávané maximum 120A pulsně, což je takový průměrný, dnes užívaný mos-fet používaný napříč mnoha výrobci. Avšak když jej zahřejeme na 60°C, rázem nám mosfet podá maximálně 90A, když jdeme dál na 80°C tak máme již jen 60A... no a budeme pokračovat někam az ke 110°C kde zijstíme že mos-fet snese jen 20A, což je trochu problém, když náš CPU vyžaduje v zátěži po fázi ampér 50 že... Chlazení kaskády je maximální prioritou. Stačí prekročit výstupní proud klidně jen o 1A a mos-fet shoří-stane se vetšinou vodičem, což má za následek buď kompletní sehlání kaskády, což v tom lepším případě, v tom horším s sebou vezme i CPU. Charakteristiky mos-fetu se dají bezproblému stáhnout a zda to někoho bude zajímat, mohu doplnit podrobněji, ale myslím že to není záměrem článku. Každopádně, hlídejte si teplotu, čim lacinejší-méně fázová deska, tím více jsou mos-fety zatěžovány!
Alebo napriklad http://sinhardware.com/index.php/vrm-ar ... -vrm-guide

V skratke, zdaleka neznamena ze ked je udavane maximum pre dany mosfet 150C ze podla navrhu karty a jej VRM je bezpecnych na prevadzku 150C co sa tyka A ktore je mosfet pri danej teplote schopny dodat a ktore gpu vyzaduje pri tej teplote, aby dokazala ta napajacia kaskada gpu tu stavu dodat. Takze ti prajem vela uspechov a aby ti ta karta pri tych teplotach so stastim prezila aspon mesiac a ak ti ta karta pri tych teplotach ake si napisal stale zije, mozes si povedat ze si stastny clovek.

Nasledky prehrievajuceho sa VRM je padanie PC do blackscreenu, BSOD.
Na nezmyselne komenty miestnych intelektualov nereagujem.

Užívateľov profilový obrázok
j4ro
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1013
Dátum registrácie: Pi 19. Mar, 2010, 18:37
Bydlisko: Humenné

Re: AMD Radeon R9 280X

Príspevok od užívateľa j4ro » Ut 06. Jan, 2015, 16:16

Výrobcovia to ošetrili, končím vašu hádku.

OCP can work in various ways
• One of the ways it works is it downclocks the CPU speed & voltage, if the VRM temperatures
are detected as too high, until they can recuperate and lower in temperature.

• Another common way is a full board shutdown; if MOSFETs are overloaded suddenly to the point
where immediate shutdown is needed for protection (i.e. beginning an OCCT run on a 3+1 power
phase on a Phenom II x6 OC'ed and at 1.5V), then OCP will kick in and the board will shut down to protect itself.
Som zelený a rozdávam dvojaký meter týždenne. Kto som?

Asnod
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2330
Dátum registrácie: St 25. Sep, 2013, 12:05
Bydlisko: Spisska Nova Ves

Re: AMD Radeon R9 280X

Príspevok od užívateľa Asnod » Ut 06. Jan, 2015, 16:25

O tom sa cely cas bavime, preco asi ta karta zhadzuje frekvenciu pri cca tych 110C u neho?

Blackscreen je gpu shutdown+ u neho existujuce bsod.

Nie jedna karta mi takto odisla, aj GTX470 a tej stacili 90-100C na to aby odisla, tak isto 7870 1 ks ktore som mal v CF, aj kedysi nova, tyzdnova 7870XT ktorej vrm neprezilo furmark. Nic nieje 100% osetrene, cim vyssia teplota, tym nizsia zivotnost.
Na nezmyselne komenty miestnych intelektualov nereagujem.

Užívateľov profilový obrázok
dexterav
HW expert
HW expert
Príspevky: 20573
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´
Kontaktovať užívateľa:

Re: AMD Radeon R9 280X

Príspevok od užívateľa dexterav » Ut 06. Jan, 2015, 16:39

lenže to majú všetky rovnaké karty ...
takže ich daleko viac neodišlo :D
niežeby som bol zástancom 110st na VRM ale teraz je to proste fakt že výrobci to kašlú
aj napriek ich chamtavosti ale neverím že by nevedeli čo robia, pochybujem že sú nachystaní na 100% RMA :D
ono je tu aj iná otázka ako teploty, či je to správne nadimenzované...
na 670 to slušne kapalo a pritom teploty dosahovali tak 60-80st max je čo v podstate luxus
thermi 470 je práve kategoria slabej kaskády
Spoiler: ukázať
Intel Core i7 8700k@5GHz,Strix Z370 F, 2X16GB 3500, RTX2080Ti 2100/15800, H2O + Carbide 600Q,Leadtex Titanium 1kW, Samsung 960Pro 2TB, WD20EFRX, ST2000DX001, WD Blue 500GB, HiFace2 + Sapphire + Schiit Magni 2U + Shure1540, AW3418DW, Inspiron 7577 + Audinst Hud-Mx2 + Shure940 ,Mate 20 Pro, Nvidia Shield, HTPC
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander

Užívateľov profilový obrázok
STENLY
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12162
Dátum registrácie: So 20. Dec, 2008, 13:44
Bydlisko: Hubová, okr. RK (31)
Kontaktovať užívateľa:

Re: AMD Radeon R9 280X

Príspevok od užívateľa STENLY » Ut 06. Jan, 2015, 18:56

Asnod napísal:110C? Si normalny? Ta karta je pri takychto teplotach zrela po par hodinach/dnoch na odpecenie.
no boa, odborník na VRM :OO=
PC1: MB: ASRock Z87M OC Formula CPU: Intel Core i5 4670K @ 3,4GHz RAM: Crucial BallistiX Tactical LP 4x4GB 1866MHz CL8 1,5V SSD: Crucial M500 240GB mSATA
HDD: WD Red 3TB GPU: Gigabyte GTX 970 4GB PSU: Corsair AX750 CASE: Corsair Obsidian 350D W Monitor: Dell U2412M (24") Repro: Logitech Z2300 + Samson SR850
PC2: MB: Gigabyte B75N CPU: Intel Core i3 3220 @ 3,3GHz RAM: Kingston HyperX Savage 2x4GB 1600MHz CL9 1,5V SSD: Corsair Force 3 120GB HDD: Samsung F1 320GB
GPU: Asus GTX 660 2GB PSU: AC Fusion 550 CASE: Cooler Master Elite 130 DVD: Samsung SE-208GB/RSBD Monitor: Philips 227E (21.5") Repro: Microlab B77
PC3: MB: Gigabyte B85N CPU: Intel Core i3 4330 @ 3,5GHz RAM: Kingston 4+2GB 1333MHz CL9 1,5V SSD: Crucial M500 120GB mSATA HDD: Seagate Barracuda Green 2TB GPU: Asus GTX 750 Ti Strix 2GB PSU: Sharkoon SHA350M CASE: Cooler Master Elite 110

Užívateľov profilový obrázok
pipo137
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6446
Dátum registrácie: Ut 08. Feb, 2011, 17:28
Bydlisko: Bratislava - Petržalka

Re: AMD Radeon R9 280X

Príspevok od užívateľa pipo137 » Ut 06. Jan, 2015, 20:23

Cize ako som napisal, taka vysoka teplota (aspon pri tychto konkretnych amd kartach) je sice uz fakt vysoka, ale urcite neznamena, ze ta karta po par hodinach odide. Pri navrhu tych kaskad hadam aspon niekto trochu uvazoval.
...a dakujem asnodovi za rychlokurz elektrotechniky, dozvedel som sa neskutocne neuveritelne nove veci :good:
DESKTOP MB: MSI B450 Gaming Pro Carbon AC CPU: AMD Ryzen 5 2600 @ 4GHz + Nocua NH-D14 Black RAM: HyperX Predator 2x8GB @ 3466MHz 16-18-18-18-36 1T GPU: Sapphire NITRO+ Radeon RX580 8GB @ 1520/8900MHz SSD: Samsung 970 EVO 500GB + Crucial M4 256GB PSU: EVGA SuperNOVA G2 750W Case: Projekt "R4R" - Fractal Design Define R4 Monitor: Dell U2415 OS: Windows 10 Pro 64bit SK Mouse: Cyborg R.A.T. 7 Mouse Pad: A4tech Bloody B-081 Keyboard: Microsoft SideWinder X4
HTPC MB: MSI Z77 MPOWER CPU: Intel Core i7 3770K @ 4,0GHz + IHS mod + Noctua NH-D15 RAM: Crucial Ballistix Tactical LP 2x8GB @ 2000MHz 9-9-9-27 1T GPU: Intel HD4000 SSD: Samsung 850 EVO 500GB HDD: 1x WD Red 4TB + 2x WD Red 3TB Sound card: Asus Xonar Essence STX TV: Panasonic TX-55AS640E
Smartphone: Xiaomi Mi Mix 2, Xiaomi MiNote Pro

Asnod
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2330
Dátum registrácie: St 25. Sep, 2013, 12:05
Bydlisko: Spisska Nova Ves

Re: AMD Radeon R9 280X

Príspevok od užívateľa Asnod » Ut 06. Jan, 2015, 21:42

Znamena. :) Temp overkill ako pisal, bez backplate-u dostaval bsod. Par dni a clovek ma mrtvu kartu. Skapala mi tak nie jedna karta. Ano, vyrobcovia castokrat vedia co robia, ale nikto z nich nepocita s tym ze niekto bude tu kartu prevadzkovat s VRM nad 100C. Tak isto ako treba pri oc FX ku 5ghz cpu chladit vrm - ofukovat, kde su daleko vacsie pasivy pri rovnakom tdp tak isto treba chladit vrm aj na grafike, cim viac tym lepsie.
Na nezmyselne komenty miestnych intelektualov nereagujem.

Užívateľov profilový obrázok
dexterav
HW expert
HW expert
Príspevky: 20573
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´
Kontaktovať užívateľa:

Re: AMD Radeon R9 280X

Príspevok od užívateľa dexterav » Ut 06. Jan, 2015, 21:53

pokiaľ taktujem tak snád viem aj čo robím :)
ked netaktujem a to 99% tak je to fuk
Spoiler: ukázať
Intel Core i7 8700k@5GHz,Strix Z370 F, 2X16GB 3500, RTX2080Ti 2100/15800, H2O + Carbide 600Q,Leadtex Titanium 1kW, Samsung 960Pro 2TB, WD20EFRX, ST2000DX001, WD Blue 500GB, HiFace2 + Sapphire + Schiit Magni 2U + Shure1540, AW3418DW, Inspiron 7577 + Audinst Hud-Mx2 + Shure940 ,Mate 20 Pro, Nvidia Shield, HTPC
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander

Užívateľov profilový obrázok
ujo Andydúla
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6590
Dátum registrácie: Po 03. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava - Dlhé diely

Re: AMD Radeon R9 280X

Príspevok od užívateľa ujo Andydúla » St 07. Jan, 2015, 21:50

Jaaaj ešte raz:

Skúsil som dať na kartu MK-26, na kartu som nedal backplate (sú tam súčiastky, ktoré backplate chladí) a nedal som ani heatsinky na pamäte (ale tým to nebude).
Karta hádzala BSOD už v 2D režime pri naštartovaní Windows.
Teplota VRM bola vtedy nejakých 40°C, takže to nebolo prehriatím VRM.

110°C som dosiahol len pri pustení OCCT testu na GPU.
Tieto karty majú 110°C nastavenú ako hraničnú pri ktorej začnú throtlovať.
V hrách je teplota maximálne VRM 92°C.
Uvidíme v lete.
Na backplate som dal dva veľké pasívy z Pentia II, ak si pamätáte, zrazili VRM maximum o 7°C.
Backplate je aj tak pekelne horúca, vrátane pentiáckych pasívov.
Teplota jadra pretočeného na 1150 nejde nad 65°C v Metre (s MK-26, backplate).
Karta je tichučká a stabilná.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 2500K @ 4,7 GHz @ 1.36v + Prolimatech Megahalems Rev.B + Thermal Grizzly Kryonaut + Noctua NF-F12 PWM MB: MSI P67A-GD55 VGA: EVGA GeForce GTX 980 4GB SC ACX2.0 + Prolimatech MK-26 + 2 x Noctua NF-A14 PWM + Gelid Solutions Extreme GC1 + RAM: Crucial 16GB DDR3 1600MHz CL8 Ballistix Tactical LP HDD: Samsung 256GB SSD + WDC WD1003FBYX-01Y7B0 1TB + Samsung EcoGreen F4 2TB DVD-RW: Samsung SH-S223F PSU: Superflower 550W Golden King - SF-550P14PE Mouse: Logitech G3 Display: Hewlet Packard HP w2408h Case: Antec 300 + Intake: 2 x Nexus D12SL-12@800 RPM / Outtake Nexus D12SL-12@800 RPM + Noctua NF-A15 PWM Sound: ASUS Xonar DX + Yamaha AX-892 + B&W 602s3 + B&W ASW CDM

babrak
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 69
Dátum registrácie: Ut 16. Dec, 2014, 21:48

Pretaktovanie a flash biosu MSI R9 280x

Príspevok od užívateľa babrak » St 08. Apr, 2015, 08:03

Zdar pani. Chcel by som sa opytat ako nastavit TPD grafiky ked chcem naflashovat bios. V afterburneri som odskusal takty 1150/1700 stabilne a napatie som mal o 40mV nizsie. Chcel by som si s tymto nastavenim naflashovat bios akurat neviem ake rozmedzie tpd tam mam dat. Mne to hodi 204w automaticky a mam moznost zadat rozmedzie akurat neviem kolko tam mam dat. Skusal som to bez zmeny tpd naflashovat ale nenabehne ta grafika alebo zmrzne tak som nahral povodny bios . Mozem tam dat velke rozmedzie a gpu si potiahne kolko treba alebo musi to byt co najpresnejsie? Dik

Užívateľov profilový obrázok
error7
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1551
Dátum registrácie: So 28. Jan, 2012, 14:52
Bydlisko: Odorín/Košice

Re: Pretaktovanie a flash biosu MSI R9 280x

Príspevok od užívateľa error7 » St 08. Apr, 2015, 17:11

To ze ti grafika zamrzne/nenabehne nema na svedomi power limit, chybu hladaj inde.

babrak
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 69
Dátum registrácie: Ut 16. Dec, 2014, 21:48

Re: Pretaktovanie a flash biosu MSI R9 280x

Príspevok od užívateľa babrak » St 08. Apr, 2015, 20:57

Asi kaslem na to upravil som len fan speed pri teplotach ako sa ma spravat a necham ai to pretaktovame cez afterburner ked mi to funguje. Inak kazdy bios mi ide len ten co ja vytvorim nejde :-D

Užívateľov profilový obrázok
simpson
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 889
Dátum registrácie: Pi 07. Mar, 2008, 14:00
Bydlisko: BA - Ružinov

Re: AMD Radeon R9 280X

Príspevok od užívateľa simpson » St 13. Máj, 2015, 14:14

Nazdar len by som sa rád spýtal nejakého majiteľa SAPPHIRE R9 280X Vapor OC (2 - vetráková verzia) - http://www.sapphiretech.com/presentatio ... /?pid=2024

ako je to z hlučnosťou v režime IDLE ? v každej recenzii píšu niečo iné...

Vopred ďakujem.
CPU: i7 7700K - (DELID 5,0 Ghz) - MB: MSI Z270 Gaming M5 - RAM: 16GB CORSAIR Vengeance LP 3200Mhz - GPU: SLi - EVGA GTX1070 FTW - SSD: INTEL 1TB 660p NVME - HDD: WD20EURX 2TB - WD20EZRX 2TB - DVD: Samsung 222AL - PSU: EVGA G2 850W - CASE: Fractal Define R4 - LCD: 27" LENOVO Y27G

Napísať odpoveď

Návrat na "Grafické karty"