AMD/ATi Radeon HD 4890

Diskusia o technike grafických kariet, ich recenziách a pretaktovaní...
Užívateľov profilový obrázok
crux2005
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 11589
Dátum registrácie: So 18. Jún, 2005, 20:00
Bydlisko: Nové Zámky

AMD/ATi Radeon HD 4890

Príspevok od užívateľa crux2005 » Št 23. Apr, 2009, 16:31

Obrázok

Radeon HD 4890

Zoznam recenzií Radeon HD 4890:

Recenzia: Radeon HD 4890 (CrossFire) vs. GeForce GTX 275 (SLI)

Obrázok

Technické parametre:

Názvy:

• Radeon HD 4890, odporúčaná cena: $260

GPU:

• označenie jadra: RV790
• veľkosť jadra: 282 mm²
• výrobný proces: 55nm TSMC
• Počet tranzistorov: 959 miliónov

Výpočtové jednotky:

• 160 Vec5-ALUs (800 SPs MADD), 10 SIMD clusterov
• 40 bi-TMUs, 40 TAUs
• 16 ROPs (4xZ)
• 256-bit externa zbernica

Radeon HD 4890:
1GiB Quimonda GDDR5

Pracovne frekvencie:

HD 4890:
• TMU/ROPs: 850 MHz
• Shader core: 850 MHz
• Pamäť: 975 MHz command, 1950 MHz údaje (3900 MHz efektívne) - Quimonda GDDR 5 whitepaper

Teoretické peak hodnoty:

HD 4890:
• Pixelfillrate: 13,6 GPix/s
• Texelfillrate: 34 GTex/s
• Aritmetický výkon: 1360 GFLOPs/s (MADD)
• Priepustnosť pamäte: 124,8 GB/s
• TDP=190W

Porovnanie s inými kartami

Iné:
• jadro RV790 s Decap-Ringom -> vyšší OC potenciál, AMD/ATi hovorí o 1GHz
• nižšia spotreba v 2D oproti RV770 (o ~30W)
• mierne vylepšený referenčný chladič s 3 heatpipes
• dĺžka: ~ 24cm, 2x6Pin konektor, minimálne: 500 W zdroj (600W pre CF)
s pozdravom, crux.

Užívateľov profilový obrázok
ericc64
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6548
Dátum registrácie: So 01. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: IL

Re: AMD/ATi Radeon HD 4890

Príspevok od užívateľa ericc64 » Št 23. Apr, 2009, 21:03

tak ked sa vytvorila tato tema,, tak mam hned 2 otazky :)

po 1 : mam Asus 4890 ... pouzival som stock chladic.... nainstaloval Asus smart Doctor.... pekne sa dalo taktovat, zdvihat napetie ...

rozobral som kartu, nahodil AC S1 , povodny cerveny plech nechal,,, pustim Asus smart Doctor a zrazu nejde... pise mi tuto chybu

Obrázok


jedine co ma napadlo , ze to bude asi tym ze nieje zapojeny stock fan ( tusim ze aj niektore HD 4870 spravne nefungovali ked nemali zapojeny fan) .... vyskusam ho zapojit ( ked bude cas to rozoberem) ci sa chyba odstrani ....

btw : k OC @ : AC+2x120 fan + plech moc vykonne riesienie teda neni .... jednoznacne treba este na ten plech nalepit dalsie pasivy v oblasti pameti .. v zatazi bola teplota pameti 90 stupnov na stock frekvenciach... teplota jadra cca 65 ...

po 2 : ked som nainstaloval ovladace s orig. cd , pekne mi v rivatuneri pisalo aj teploty nap. regulatorov ... po nainstalovani catalyst 9.4 zmizli a ukazuje uz iba teplotu jadra , shaderov a pameti .... :?

Dik :laugh: :bye:

Update: skusil som zapojit ten stock fan .... Asus smart Doctor zase funguje, bolo v tom... cize ked si niekto kupi HD 4890 a odpoji fan , nahodi AC, tak mu nepodje Asus smart Doctor- zdvihanie napetia....(aspon na mojej karte Asus to teda nefunguje :laugh: )

lenze ako to teraz vyriesit ? na ceste ku mne je vodny blok a napetie by som si rad pozvisoval :) zevraj sa da zvysit napetie aj v rivatuneri, len neviem ako :? alebo da sa obist niako zapojenie toho fanu ? :?:
AMD ITX Rig → MB: MSI B450I Gaming Plus AC CPU: AMD Ryzen 5 3600 @ 4150 MHz + Noctua NH-D14 @ Black + 2x Noctua NF-A12x25 RAM: 2x8GB G.SKILL Flare X 3200 MHz CL14 @ 3466 MHz CL14 VGA: Sapphire Nitro+ RX 580 8GB @ 1411/8000 MHz + Raijintek Morpheus II Black + 2x Noctua NF-A12x25 SSD: Crucial MX500 500GB M2 PSU: Corsair HX 850 Platinum CASE: ???? LCD: LG 34UM69 KEYBOARD / MOUSE / MOUSE PAD: CM Masterkeys Lite L + A4tech X7-300MP SOUND: Creative Gigaworks T20 II

Užívateľov profilový obrázok
yesper
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 2984
Dátum registrácie: Ut 10. Jún, 2008, 20:41
Bydlisko: VT & BA
Kontaktovať užívateľa:

Re: AMD/ATi Radeon HD 4890

Príspevok od užívateľa yesper » Št 23. Apr, 2009, 21:56

Tento problem so smartom riesili na pct.cz, ak nedetekuje otacky tak vyhadzuje chyby a nejde. Staci ti prepojit zlty kablik z fanov co mas na AC ku konektoru na GK

Užívateľov profilový obrázok
Shatterhand
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3143
Dátum registrácie: Št 26. Mar, 2009, 16:45
Bydlisko: Bratislava

Re: AMD/ATi Radeon HD 4890

Príspevok od užívateľa Shatterhand » Št 23. Apr, 2009, 21:58

to ericc64:
Da sa obist :laugh:
Referencny chladic daj proste bokom a zapoj ho do karty(myslim len ten kabel), a ten chladic(to tvoje accelero ci vodny blok) si namontuj na grafiku, akurat ze ho zapoj do dosky.
Hold, problem ciastocne vyrieseny :D
"Mind always fails first". "The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of moral crises." "Tvrdiť, že vám nezáleží na práve na súkromie, lebo nemáte čo skrývať...je to isté...ako keď poviete, že vám nezáleží na slobode prejavu, lebo nemáte čo povedať."
Spoiler: ukázať
#1 PC: CPU Intel Core i7 920 rev. D0@2.93GHz MB ASUS P6T Deluxe V2 GPU Sapphire Radeon HD5850 Toxic RAM 3x4GB kit 1333Mhz HDD Seagate Barracuda 7200.12 1TB PSU Enermax Liberty ELT 500W 80+ CASE Thermaltake Swing
#2 PC: CPU Intel Xeon L5639@2.4GHz MB MSI Eclipse SLI GPU AMD Radeon HD7970 GHz Ed. W3X RAM 3x4GB Kingston KHX 1600MHz CL9 @1333Mhz HDD#1 Crucial MX100 250GB @SATAII PSU Enermax Revolution 950W 80+ Silver CASE Enermax iVektor black Chladenie CM Seidon 120V-FAN Enermax Magma @CPU; 3x Noctua NF S12B FLX - 3x top push

Užívateľov profilový obrázok
ericc64
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6548
Dátum registrácie: So 01. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: IL

Re: AMD/ATi Radeon HD 4890

Príspevok od užívateľa ericc64 » Št 23. Apr, 2009, 22:01

cize staci dodat VGA info o otackach ventilatora a uz to ide....

lenze ja mam na AC fany prepojene cez molex , a to len cerveny a cierny,, zlty na meranie otacok nemam :laugh:

to sa ale pokusim niako vyriesit ... diky za radu :good:
AMD ITX Rig → MB: MSI B450I Gaming Plus AC CPU: AMD Ryzen 5 3600 @ 4150 MHz + Noctua NH-D14 @ Black + 2x Noctua NF-A12x25 RAM: 2x8GB G.SKILL Flare X 3200 MHz CL14 @ 3466 MHz CL14 VGA: Sapphire Nitro+ RX 580 8GB @ 1411/8000 MHz + Raijintek Morpheus II Black + 2x Noctua NF-A12x25 SSD: Crucial MX500 500GB M2 PSU: Corsair HX 850 Platinum CASE: ???? LCD: LG 34UM69 KEYBOARD / MOUSE / MOUSE PAD: CM Masterkeys Lite L + A4tech X7-300MP SOUND: Creative Gigaworks T20 II

Užívateľov profilový obrázok
yesper
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 2984
Dátum registrácie: Ut 10. Jún, 2008, 20:41
Bydlisko: VT & BA
Kontaktovať užívateľa:

Re: AMD/ATi Radeon HD 4890

Príspevok od užívateľa yesper » Št 23. Apr, 2009, 22:02

Ano staci ti pripojit zlty kablik. :-)
Btw:Shatterhand preboha fakt uzasne riesenie :D

Užívateľov profilový obrázok
beardie
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2104
Dátum registrácie: So 25. Mar, 2006, 02:00

Re: AMD/ATi Radeon HD 4890

Príspevok od užívateľa beardie » Št 23. Apr, 2009, 22:03

napis stratosovi, riesil presne ten isty problem

Užívateľov profilový obrázok
Shatterhand
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3143
Dátum registrácie: Št 26. Mar, 2009, 16:45
Bydlisko: Bratislava

Re: AMD/ATi Radeon HD 4890

Príspevok od užívateľa Shatterhand » Št 23. Apr, 2009, 22:04

to yesper:
Vsak preto sa smejem, ze aj tak sa da :laugh: :rofl:
"Mind always fails first". "The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of moral crises." "Tvrdiť, že vám nezáleží na práve na súkromie, lebo nemáte čo skrývať...je to isté...ako keď poviete, že vám nezáleží na slobode prejavu, lebo nemáte čo povedať."
Spoiler: ukázať
#1 PC: CPU Intel Core i7 920 rev. D0@2.93GHz MB ASUS P6T Deluxe V2 GPU Sapphire Radeon HD5850 Toxic RAM 3x4GB kit 1333Mhz HDD Seagate Barracuda 7200.12 1TB PSU Enermax Liberty ELT 500W 80+ CASE Thermaltake Swing
#2 PC: CPU Intel Xeon L5639@2.4GHz MB MSI Eclipse SLI GPU AMD Radeon HD7970 GHz Ed. W3X RAM 3x4GB Kingston KHX 1600MHz CL9 @1333Mhz HDD#1 Crucial MX100 250GB @SATAII PSU Enermax Revolution 950W 80+ Silver CASE Enermax iVektor black Chladenie CM Seidon 120V-FAN Enermax Magma @CPU; 3x Noctua NF S12B FLX - 3x top push

Užívateľov profilový obrázok
ericc64
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6548
Dátum registrácie: So 01. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: IL

Re: AMD/ATi Radeon HD 4890

Príspevok od užívateľa ericc64 » Št 23. Apr, 2009, 22:07

Shatterhand: ano samozrejme ze tak sa to da, ved tak som to teraz skusal, ze zapojil len stock fan,, lenze nieje ho kde umiestnit, ma kratky kabel... uvidime ked pride blok, nieco vyspekulujem ;)

btw : a k tomu 2 problemu ? ze neukazuje teploty nap. obvodov ? skusim nahodit spatky tie drivery z cd ci to bude zase ukazovat ci nie.. pokial ano, tak bude problem v ovladaci :?

Update: takze ani na tych ovladacoch z cd mi to teraz nejde :laugh: (ukazovanie teploty nap. reg.) ... mal som XP , daval som si Vistu ,,, stahoval som updaty na Vistu ... teraz si ale uz nespominam ci mi to slo na XP alebo som uz mal Vistu a ci mi to slo aj pred stahovanim updatov ... ale na 10000% mi to meralo ,, teraz to uz nejde, neviem preco :?
AMD ITX Rig → MB: MSI B450I Gaming Plus AC CPU: AMD Ryzen 5 3600 @ 4150 MHz + Noctua NH-D14 @ Black + 2x Noctua NF-A12x25 RAM: 2x8GB G.SKILL Flare X 3200 MHz CL14 @ 3466 MHz CL14 VGA: Sapphire Nitro+ RX 580 8GB @ 1411/8000 MHz + Raijintek Morpheus II Black + 2x Noctua NF-A12x25 SSD: Crucial MX500 500GB M2 PSU: Corsair HX 850 Platinum CASE: ???? LCD: LG 34UM69 KEYBOARD / MOUSE / MOUSE PAD: CM Masterkeys Lite L + A4tech X7-300MP SOUND: Creative Gigaworks T20 II

Užívateľov profilový obrázok
ericc64
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6548
Dátum registrácie: So 01. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: IL

Re: AMD/ATi Radeon HD 4890

Príspevok od užívateľa ericc64 » Pi 24. Apr, 2009, 18:08

takze vodnik nahodeny..... pekne teploty.... Crysis 20min .. jadro cca 42 .. pamete cca 50 ... karta ofukovana 120 fanom na 12V
Obrázok


skusal som napojit zlty kablik do karty... povodny konektor som nechal, donho vlozil kablik a naletoval na spominany zlty kablik z 120 fan ( scythe)... bohuzial neuspesne... otacky mi aj tak nedetekuje....

na tom povodnom konektre su az 4 kabliky,,, cierny-cerveny ( na napajanie) zlty ( asi na meranie otacok) a este tam je modry... netreba aj ten modry zapojit ? :bye:
Obrázok

Update: :dance: takze uz ide aj meranie otacok... rozobral som ten konektror este raz , podotlacal a uz to ide ....

moze sa ist na @ :laugh:

ide aj meranie teploty napt. regulatorov,, meria to Everest ,, rivatuner ale stale nemeria a pritom mi to islo, neviem preco... cize vsetko je vyriesene ....

:good: ... a ospravedlnujem sa ze sa tu tak vypisujem , ale mozno to niekomu pomoze :-)

:bye:
AMD ITX Rig → MB: MSI B450I Gaming Plus AC CPU: AMD Ryzen 5 3600 @ 4150 MHz + Noctua NH-D14 @ Black + 2x Noctua NF-A12x25 RAM: 2x8GB G.SKILL Flare X 3200 MHz CL14 @ 3466 MHz CL14 VGA: Sapphire Nitro+ RX 580 8GB @ 1411/8000 MHz + Raijintek Morpheus II Black + 2x Noctua NF-A12x25 SSD: Crucial MX500 500GB M2 PSU: Corsair HX 850 Platinum CASE: ???? LCD: LG 34UM69 KEYBOARD / MOUSE / MOUSE PAD: CM Masterkeys Lite L + A4tech X7-300MP SOUND: Creative Gigaworks T20 II

Užívateľov profilový obrázok
Shatterhand
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3143
Dátum registrácie: Št 26. Mar, 2009, 16:45
Bydlisko: Bratislava

Re: AMD/ATi Radeon HD 4890

Príspevok od užívateľa Shatterhand » So 25. Apr, 2009, 20:54

Pokial viem, tak zlty kablik nesposobuje to, ci sa to mera, alebo nie. Moje vedomosti mi hovoria ze zlty kablik je ochranny (vodic) a cierny kablik je faza, cerveny je prud a modry je nulak.
"Mind always fails first". "The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of moral crises." "Tvrdiť, že vám nezáleží na práve na súkromie, lebo nemáte čo skrývať...je to isté...ako keď poviete, že vám nezáleží na slobode prejavu, lebo nemáte čo povedať."
Spoiler: ukázať
#1 PC: CPU Intel Core i7 920 rev. D0@2.93GHz MB ASUS P6T Deluxe V2 GPU Sapphire Radeon HD5850 Toxic RAM 3x4GB kit 1333Mhz HDD Seagate Barracuda 7200.12 1TB PSU Enermax Liberty ELT 500W 80+ CASE Thermaltake Swing
#2 PC: CPU Intel Xeon L5639@2.4GHz MB MSI Eclipse SLI GPU AMD Radeon HD7970 GHz Ed. W3X RAM 3x4GB Kingston KHX 1600MHz CL9 @1333Mhz HDD#1 Crucial MX100 250GB @SATAII PSU Enermax Revolution 950W 80+ Silver CASE Enermax iVektor black Chladenie CM Seidon 120V-FAN Enermax Magma @CPU; 3x Noctua NF S12B FLX - 3x top push

Užívateľov profilový obrázok
Gudas
VIP
VIP
Príspevky: 8195
Dátum registrácie: Po 09. Okt, 2006, 02:00
Bydlisko: Rudina (27)
Kontaktovať užívateľa:

Re: AMD/ATi Radeon HD 4890

Príspevok od užívateľa Gudas » So 25. Apr, 2009, 21:03

Máš recht, ale tu sme čisto iba jednosmerný prúd :)
Spoiler: ukázať
Desktop| ASRock Z68 Pro3-M | Core i3 3220 @ 3,4GHz + Phanteks PH-TC14PE (pasívne) | 12GiB DDR3 1333MHz | MSI GTX760 Gaming | SuperFlower Golden King 550W 80+ Platinum | Crucial m4 256GB + WD 1TB Red 2,5" 5400rpm @ Scythe Quiet Drive| Fractal Design Define Mini + Nexus D12SL-12 + Noiseblocker PK-1 + Scythe Gentle Typhoon | LG IPS235 + LG L225WT | Creative Inspire T2900 + Beyerdynamic DT990 Pro + Creative X-Fi HD | Logitech MX1100 + QcK Steel mini
Laptop| Acer Aspire One 753 | Celeron U3400 (1,06GHz) | 2x2GiB DDR3 | A-DATA S599 128GB
PC.sk IRC kanál PC.sk
Práve testujem: - Next: -

Užívateľov profilový obrázok
Shatterhand
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3143
Dátum registrácie: Št 26. Mar, 2009, 16:45
Bydlisko: Bratislava

Re: AMD/ATi Radeon HD 4890

Príspevok od užívateľa Shatterhand » So 25. Apr, 2009, 21:48

Tak potom cerveny a modry zostavaju u rovnakej funkcii, a zvysne dva su na regulaciu a info.
"Mind always fails first". "The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of moral crises." "Tvrdiť, že vám nezáleží na práve na súkromie, lebo nemáte čo skrývať...je to isté...ako keď poviete, že vám nezáleží na slobode prejavu, lebo nemáte čo povedať."
Spoiler: ukázať
#1 PC: CPU Intel Core i7 920 rev. D0@2.93GHz MB ASUS P6T Deluxe V2 GPU Sapphire Radeon HD5850 Toxic RAM 3x4GB kit 1333Mhz HDD Seagate Barracuda 7200.12 1TB PSU Enermax Liberty ELT 500W 80+ CASE Thermaltake Swing
#2 PC: CPU Intel Xeon L5639@2.4GHz MB MSI Eclipse SLI GPU AMD Radeon HD7970 GHz Ed. W3X RAM 3x4GB Kingston KHX 1600MHz CL9 @1333Mhz HDD#1 Crucial MX100 250GB @SATAII PSU Enermax Revolution 950W 80+ Silver CASE Enermax iVektor black Chladenie CM Seidon 120V-FAN Enermax Magma @CPU; 3x Noctua NF S12B FLX - 3x top push

Užívateľov profilový obrázok
Gudas
VIP
VIP
Príspevky: 8195
Dátum registrácie: Po 09. Okt, 2006, 02:00
Bydlisko: Rudina (27)
Kontaktovať užívateľa:

Re: AMD/ATi Radeon HD 4890

Príspevok od užívateľa Gudas » So 25. Apr, 2009, 22:20

FAN s 3ma káblikmi - regulácia jedine cez napätie (čierny - zem, červený - +12V, žltý - detekcia otáčok)
FAN s 4ma káblikmi - PWM regulácia, regulácia aj cez napätie
Spoiler: ukázať
Desktop| ASRock Z68 Pro3-M | Core i3 3220 @ 3,4GHz + Phanteks PH-TC14PE (pasívne) | 12GiB DDR3 1333MHz | MSI GTX760 Gaming | SuperFlower Golden King 550W 80+ Platinum | Crucial m4 256GB + WD 1TB Red 2,5" 5400rpm @ Scythe Quiet Drive| Fractal Design Define Mini + Nexus D12SL-12 + Noiseblocker PK-1 + Scythe Gentle Typhoon | LG IPS235 + LG L225WT | Creative Inspire T2900 + Beyerdynamic DT990 Pro + Creative X-Fi HD | Logitech MX1100 + QcK Steel mini
Laptop| Acer Aspire One 753 | Celeron U3400 (1,06GHz) | 2x2GiB DDR3 | A-DATA S599 128GB
PC.sk IRC kanál PC.sk
Práve testujem: - Next: -

Užívateľov profilový obrázok
ericc64
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6548
Dátum registrácie: So 01. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: IL

Re: AMD/ATi Radeon HD 4890

Príspevok od užívateľa ericc64 » Ne 26. Apr, 2009, 14:21

po skusani @ som skoncil takto :

bez zvisenia napetia : 975/4800... pamete na 4800mhz je pekny vysledok :-)
smart doctor 1,325V realne podla rivatuner 1.33V : 1000/4800

smart doctor nastavene 1.45 V uz niak nepomahalo... jadro 1030 mhz ... cakal som ze to da viac :) teplota jadra 47-49 stupnov...

finalne nastavenie 1000/4800 1.325V

:bye:
AMD ITX Rig → MB: MSI B450I Gaming Plus AC CPU: AMD Ryzen 5 3600 @ 4150 MHz + Noctua NH-D14 @ Black + 2x Noctua NF-A12x25 RAM: 2x8GB G.SKILL Flare X 3200 MHz CL14 @ 3466 MHz CL14 VGA: Sapphire Nitro+ RX 580 8GB @ 1411/8000 MHz + Raijintek Morpheus II Black + 2x Noctua NF-A12x25 SSD: Crucial MX500 500GB M2 PSU: Corsair HX 850 Platinum CASE: ???? LCD: LG 34UM69 KEYBOARD / MOUSE / MOUSE PAD: CM Masterkeys Lite L + A4tech X7-300MP SOUND: Creative Gigaworks T20 II

Napísať odpoveď

Návrat na "Grafické karty"