kolko wattov...

Diskusia o technike grafických kariet, ich recenziách a pretaktovaní...
Užívateľov profilový obrázok
barcho
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 39
Dátum registrácie: Pi 07. Dec, 2007, 08:00
Bydlisko: Hlohovec

kolko wattov...

Príspevok od užívateľa barcho » So 10. Jan, 2009, 15:05

Zdravim
Píšem do sekcie grafík pretože moja dilema súvisí s výmenou grafiky 8800ultra za gtx285 príp. za gtx295.
Mám 500W zdroj a som na rozpakoch či pri kúpe 295 mi bude stačiť. Je to skvelý zdroj nerád by som sa s ním lúčil. Prezeral som rôzne testy a spotreba 295ky v záťaži je +/- 400W. 285ka je v pohode ale tá 295ka....
Keďže sa v testovaní moc nevyznám obraciam sa na vás kompetentných či sa nejakým programom dá zmerať spotreba systému (najlepšie aj jednotlivých komponentov), ktorú by som si mohol spraviť na mojom compe.
Podľa vlastného merania by som sa vedel presne zariadiť pri kúpe grafiky a nespoliehať sa iba na grafy z testov.
CPU: INTEL C2D E6750 , FAN: AC Freezer 7 Pro , GPU: ASUS EN8800 Ultra 768MB , MB: ASUS Maximus Formula , RAM: 4x1GB CORSAIR Dominator 800MHz , HDD: 500GB Hitachi 7200 16MB , CASE: NZXT Hush , PSU: SeaSonic S12 II 500W , LCD: LG 22" L226WTQ Wide , DVD RW: Samsung SH-S203D SATA , MOUSE: RAZER Death Adder

Brandoo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 5980
Dátum registrácie: Ne 23. Dec, 2007, 08:00
Bydlisko: Banská Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: kolko wattov...

Príspevok od užívateľa Brandoo » So 10. Jan, 2009, 15:58

Bude stacit pokial je to kvalitny zdroj. VGA ma spotrebu 289W http://www.pc.sk/modules.php?name=artic ... 1231260668

FEAR
Deaktivovaný
Deaktivovaný
Príspevky: 4143
Dátum registrácie: Pi 04. Nov, 2005, 20:00

Re: kolko wattov...

Príspevok od užívateľa FEAR » So 10. Jan, 2009, 16:16

nie spotreba sa neda zmerat ziadnym programom... su na nete nejake kalkulatory ale to je tak pomoca kde vysledok je cca... co sa tyka zdroja nevidim to tak optimisticky ako kolega nadomnou...

Brandoo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 5980
Dátum registrácie: Ne 23. Dec, 2007, 08:00
Bydlisko: Banská Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: kolko wattov...

Príspevok od užívateľa Brandoo » So 10. Jan, 2009, 16:30

Tak teda ak sa rozhodne pre GTX285 tak mu staci... ak GTX295 tak treba... teraz som pozrel aj ine testy napr. http://pctuning.tyden.cz/index.php?opti ... itstart=28
V recenzii pc.sk je 289W ako v max, load.. preto som hovoril ze mu staci

Tak ze rozhoduj sa medzi Seaonic S12II 650W, Corsair TX650, Enermax MODU82+ 625W , alebo daky silnejsi Seasonic M12

FEAR
Deaktivovaný
Deaktivovaný
Príspevky: 4143
Dátum registrácie: Pi 04. Nov, 2005, 20:00

Re: kolko wattov...

Príspevok od užívateľa FEAR » So 10. Jan, 2009, 18:00

ja vravim nestaci ... je nanom ako sa rozhodne

Užívateľov profilový obrázok
barcho
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 39
Dátum registrácie: Pi 07. Dec, 2007, 08:00
Bydlisko: Hlohovec

Re: kolko wattov...

Príspevok od užívateľa barcho » So 10. Jan, 2009, 18:37

Na tu 285ku mi to stačiť bude lebo terajšia 8800ka žerie viac ako 285ka.
Len som špekuloval nad 295kou lebo chcem sa napojiť na LCD TV. Tiež si myslím že to bude na hrane a padal by mi systém.
Škoda že nato nie je program čo by mi zmeral odber jednotlivých komponentov...
Mam Seasonic 500W nejak mi prirástol k srdcu tak sa ho nechcem zbavovať:)
Ak by som musel meniť zdroj hneď by som vymenil všetko ostatné vrátane dosky aj procáku na i7 ale to asi až keď na trhu budú úplne nové grafiky na 40nm jadre...
CPU: INTEL C2D E6750 , FAN: AC Freezer 7 Pro , GPU: ASUS EN8800 Ultra 768MB , MB: ASUS Maximus Formula , RAM: 4x1GB CORSAIR Dominator 800MHz , HDD: 500GB Hitachi 7200 16MB , CASE: NZXT Hush , PSU: SeaSonic S12 II 500W , LCD: LG 22" L226WTQ Wide , DVD RW: Samsung SH-S203D SATA , MOUSE: RAZER Death Adder

Užívateľov profilový obrázok
Palo84
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 89
Dátum registrácie: Po 16. Okt, 2006, 02:00
Kontaktovať užívateľa:

Re: kolko wattov...

Príspevok od užívateľa Palo84 » Po 12. Jan, 2009, 20:05

Synku ( mozno som to prehnal ale netusim kolko mas rokov :)), vidim ze tebe velmi peniaze problem nerobia...utracas sakramentsky vela za komp, pojmy ako napr cena/vykon ty zrejme nepoznas...ale spat k teme teraz zo mna len zavist hovorila :))) ...co sa tyka tej spotreby tak co keby si to vyskusal?? tak to budes mat najistejsie, ak to bude padat tak zdroj vymenis....tak mi to pripada najjednoduchsie aj tak ti nikto s istotou nepovie ci ti ta 500ka tu grafiku potiahne alebo nie
GIGABYTE MA770-UD3, AMD Athlon II X4 620 overclocked to 3550 Mhz - Coolermaster Hyper N520, DDR2 Kingston HyperX 2x2 Gb 800 Mhz CL 4, Gainward GTX 560 Ti 1 GB, HDD Samsung Spinpoint F3 1TB, zdroj Fortron Bluestorm II 500 W, DVDRW/RAM LG NS50, Creative X-Fi Extreme Audio
LAPTOP: Dell Vostro 1500, Intel Core 2 Duo T7300, 2 Gb Ram 667Mhz, Geforce 8600M GT, HDD 160 Gb

FEAR
Deaktivovaný
Deaktivovaný
Príspevky: 4143
Dátum registrácie: Pi 04. Nov, 2005, 20:00

Re: kolko wattov...

Príspevok od užívateľa FEAR » Po 12. Jan, 2009, 20:30

Palo84 napísal:Synku ( mozno som to prehnal ale netusim kolko mas rokov :)), ...

mno to asi mam dojem smerovalo namna :rolleyes: tak teda dovol nieco z mojho skromneho zivotneho krajca...

Synku mi nevrav..mam tam napisane 24...
Co sa tyka mojho PC nesom ziaden zazobkany syncek podnikatela, doktora, pravnika a ine... na to PC mi nik nedal ani korunu vsetko je z mojho vrecka teda nemam sa ja zaco hanbit :rolleyes: vies niekto to prepije v krcme niekto hodi do automatu, niekto si kupi bicykel a niekto to utrati na Pc tak sory ze moja zaluba je taka :)

A teraz k teme ako vravis... mno ja necucam rady z palca alebo z hodin stravenych za netom a citanim clankov recenzii a testov ... travim denne 9 drbnutych hodin v robote a cumim na tie pocitace az mi je stoho uz zle, dovolil som si povedat ze spominany 500W zdroj neni dobra volba ... vies to nieje ramka ci disk co po polroku dolozis a mas vystarane na pol roka zas... zdroj je vec dost podstatna a teda mozes si vyberat spekulovat ako vykon/cena dobre si si zoskladal zostavu za dobry peniaz zo slusnym vykonom a vjednom nepeknom okamziku sa mozes z PC rozlucit lebo "vsak vyskusam a uvidim ked nebude stacit dam silnejsi " vies niekedy je nahoda svina a pripady kedy sa pc vypina alebo restaruje to su dobre pripady, ale keby som ti mal menovat pripady kedy tiekli slzy lebo napr.. odisla z PC aj diplomovecka ktora zalohu nevidela tak tam je neskoro na kupu dostacujuceho zdroja "rezerva je tiez dost podstatna vec" ja viem ze ni kazdy si moze dovolit PC podla predstav ale je dobre zvazit iste veci cili tento postoj ma neprekvapuje ..co zakaznik to .. co ?!! tolko za zdroj ? ne ne staci nam ten za 750sk .... zakznik nas pan.. vies ja nebudem nikomu radit aky si ma kupit filter do auta aky vyfuk ake kolesa ..pretoze sa tomu nerozumiem ..ale automechanik nieje moj obor..

ja doticneho do nicoho predsa nenutim :) ja som odovzal radu z vlastnych skusenosti a je nanom ako sa rozhodne ...nemam viac co dodat..

Užívateľov profilový obrázok
scream
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4032
Dátum registrácie: Ut 04. Okt, 2005, 20:00
Bydlisko: Kosice
Kontaktovať užívateľa:

Re: kolko wattov...

Príspevok od užívateľa scream » Ut 13. Jan, 2009, 15:01

zdroj urcite stacit nebude. teda na tu 295ku...fortron 400W mi svojho casu zivil 2900XT (spotreba okolo 200W) a nebolo to moc stabilne. Cize pre taku 2900XT by bol ideal 500W z coho logicky vyplyva ze 500W nebude idealny pre tvoju kartu. Ist to moze ale bude to na hrane zdroj sa bude viac hriat, viac hucat... ak mas na 295ku, mas aj na poriadny zdroj ;)
i5 750@ 3,7Ghz 1,35V+ scythe Kabuto, AUSS P7P55D-E LX, 8GB RAM, Colorful 1060 6g Gaminng, SSD Crucial M4 128GB, Fortron Raider 750W

XBOX ONE X

Užívateľov profilový obrázok
kanec1111
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 903
Dátum registrácie: So 20. Jan, 2007, 08:00
Bydlisko: Trenčín (NR, PU)
Kontaktovať užívateľa:

Re: kolko wattov...

Príspevok od užívateľa kanec1111 » Ut 13. Jan, 2009, 18:17

ja mám zase opačný názor ...

recenzia na pctunningu hovorí že spotreba je 396W, predpokladám že je to spotreba u zdroja, teda príkon zo sieťe ... ked si pozrieš špecifikáciu zdroja na ktorom to testovali:
http://www.80plus.com/manu/psu/psu_repo ... Report.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
tak zistíš že pri cca 400W má 83% účinnosť ... to znamená že celková spotreba zostavy je 329W => to je faktor č.1
Ako faktor č.2 môžem predpokladať že v teste použili Core i7 965 Extreme + X58 čo je určite viac energeticky náročnejšie ako tvoja momentálna zostava.

Osobne to reálne vidím tak, že keby si to všetko zapojil tvoja zostava bude mať spotrebu pri záťaži cca 300W a predpokladám v tejto oblasti výkonu účinnosť tvojho zdroja na 83%, t.z.: že príkon celej zostavy pri plnom zaťažení bude 357W.

Takže sumár: Zdroj po pripojení bude zaťažený na cca 60% svojho nominálneho výkonu a osobne by som zdroj nechal a myslím že ešte má aj dostatočnú rezervu.
CPU: i7 920 2,66 @ 3,6GHz + Xigmatek S1283 Red Scorpion MB: ASUS P6T RAM: 3x2G Kingston 1600MHz CL8 @ 1450MHz CL7 1.65V GPU: Sapphire 7870 2Gb Dual-X GHz edition SSD: Corsair F120 HDD: WD6400AAKS 640Gb/16Mb DVD-RW: NEC Optiarc 16x SATA2 CASE: Coolermaster CM-690 PSU: Corsair HX520 LCD: ASUS 22" vw222s 2ms

FEAR
Deaktivovaný
Deaktivovaný
Príspevky: 4143
Dátum registrácie: Pi 04. Nov, 2005, 20:00

Re: kolko wattov...

Príspevok od užívateľa FEAR » Ut 13. Jan, 2009, 18:34

fuu som rad ze sa tvoj post nesie v duchu faktorov a predpokladov .. :) inak krasne cisla ..teda ja len doporucujem ponechat ten zdroj a ozaj vsetko ma este bohatu rezervu... pani porucam sa :hi:


300W-357W v zatazi.. :D mno hoc ja nedbam.,

tommyk999
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 186
Dátum registrácie: St 24. Dec, 2008, 12:31
Bydlisko: Kosice

Re: kolko wattov...

Príspevok od užívateľa tommyk999 » St 14. Jan, 2009, 17:27

FEAR napísal:ja vravim nestaci ... je nanom ako sa rozhodne
Suhlasim s tebou FEAR mam OCZ 520W powerstream asi 4 rocny kupil som si POV 280 GTX a neslo mi nabootovat doska pipala
tak som si to prelozil a znamenalo to ze bud nedetekuje grafiku alebo je to malo stavy. Plus to mohlo byt aj tym ze mam staru dosku s pci exp. 1.0 a karta je uz 2.0. Ale uz mam novu Biostar Tpower P45 a zas mi to piskalo a preklad ten isty problem z grafikou.

Cize problem u mna bol ze zdroj mal jeden 4 pin pci exp konektor a potom uz len 2x molex vga a na 280 GTX ti treba 6 pin + 8 pin a kedze ja som ich nemal musel som pouzit redukcie ktore boli od vyrobcu karty, ale ako om sa dnes dozvedel tie redukcie su na h...o
a zdroj musi mat original 6 a 8 pin od vyroby a mal by byt tak okolo 1000W.

Ale ked neverite uvidite :)
Spoiler: ukázať
LCDHZ27WCCASEAntec 1200 CPU3570k@4.2COOLINGRaijintek EreBoss MOBOGigabyte Z77X-UD3HSSDSamsung RAMSamsung 16 GbGPUSaphire HD7950 Vapor x oc@1200/1600 SOUNDX-Fi XremeMusic PSUCorsair TX750W MOUSELogitech G5 MPADNova Killer
Spoiler: ukázať
TNBenq XL 2730 B 144HzCASEAntec 1200 CPURyzen7 3700XCOOLINGWraith Prism MOBOGigabyte Aeorus Pro X570SSDCrucial Ballistix Sport LT 3200 @ 3600 RAM16 GbGPUSaphire RX 5700 XT Nitro+ SOUNDXonar D2XPSUCorsair TX750W MOUSELogitech G502MPADNova Killer

Užívateľov profilový obrázok
Durana
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 186
Dátum registrácie: Ne 17. Feb, 2008, 14:00

Re: kolko wattov...

Príspevok od užívateľa Durana » St 14. Jan, 2009, 18:46

1000W?? ...suhlasim ze 500W je strasne na hrane, ale 1000watov? nebavime sa tu o eurocase...
najidealnejsie by bolo ak by si zistil aky prud ma na 12V vetvach a podla toho si rozmyslel ci menit alebo nie(aky ma zdroj doteraz tusim nenapisal ak som dobre pozeral).
PODLA MNA (berte ma s rezervou) by mal corsair 620W stacit. Ja mam corsair 520W, sice nie velmi narocnu zostavu(E5200@3GHz a HD4850@700Mhz jadro) a aj pri upne plnej zatazi sa ventilator na zdroje ledva toci, vobec nie je nejak moc horuci a kludne si iddluje...

tommyk999
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 186
Dátum registrácie: St 24. Dec, 2008, 12:31
Bydlisko: Kosice

Re: kolko wattov...

Príspevok od užívateľa tommyk999 » St 14. Jan, 2009, 20:21

Suhlasim ze to je trochu prehnane ale to mi odporucal technik ked som mu volal ze mi nejde karta, ale ja som dnes objednal corsair 750W co si myslim je dostacujuce ak chces taktovat a pre system, ktory nebude pretaktovany by mal 600W uplne stacit.
Tieto hodnoty platia pre system skladajuci sa z Q6600,2x HDD, 1x DVD, 1x 280GTX pre ine systemy sa to bude lisit.
Spoiler: ukázať
LCDHZ27WCCASEAntec 1200 CPU3570k@4.2COOLINGRaijintek EreBoss MOBOGigabyte Z77X-UD3HSSDSamsung RAMSamsung 16 GbGPUSaphire HD7950 Vapor x oc@1200/1600 SOUNDX-Fi XremeMusic PSUCorsair TX750W MOUSELogitech G5 MPADNova Killer
Spoiler: ukázať
TNBenq XL 2730 B 144HzCASEAntec 1200 CPURyzen7 3700XCOOLINGWraith Prism MOBOGigabyte Aeorus Pro X570SSDCrucial Ballistix Sport LT 3200 @ 3600 RAM16 GbGPUSaphire RX 5700 XT Nitro+ SOUNDXonar D2XPSUCorsair TX750W MOUSELogitech G502MPADNova Killer

Užívateľov profilový obrázok
Durana
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 186
Dátum registrácie: Ne 17. Feb, 2008, 14:00

Re: kolko wattov...

Príspevok od užívateľa Durana » St 14. Jan, 2009, 23:49

No ja som uz tiez mal docinenie z technikom, ktory mi tvrdil, ze na mojej zostave mi moze 520W zdroj robit problem(corsair) zebude lepsie ak si za rovnaku cenu kupim nejaky nad 700W minimalne(teda mi priamo odporucal nejaky eurocase, alebo nieco podobne :-) )
Takze to ze ti to odporucal je normalne, vacsina ludi kupi to najlacnejsie a 600W uerocase by to fakt neutiahol, preto ti poradil asi minimalne tych 750W :-)

...myslim ze ten co si objednal je dobra volba a nebudes sa musiet bat ze by ti v najblizsej dobe na upgrade nestacil ;)

Napísať odpoveď

Návrat na "Grafické karty"