Dve grafické karty naraz

Diskusia o technike grafických kariet, ich recenziách a pretaktovaní...
Užívateľov profilový obrázok
kramer
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1453
Dátum registrácie: Ne 07. Jan, 2007, 08:00
Bydlisko: Rožňava
Kontaktovať užívateľa:

Dve grafické karty naraz

Príspevok od užívateľa kramer » So 01. Jún, 2019, 17:23

Zdravým už dlhšiu dobu uvažujem o kúpe dákej výkonnejšej karty od tej mojej 280 do PC zostavy z podpisu. Zálusk mám na "ASROCK Radeon RX 590 Phantom Gaming X 8G OC" alebo "XFX Radeon RX 590 8 GB FATBOY" len neviem či sa tá XFX oplatí pre tých 60MHz za tie prachy. Chcem len AMD kartu. Ide o to že sa pohrávam z myšlienkou že by som si v PC ponechal obe karty a to z dôvodu streamu. Viem nutná výmena PSU za výkonnejší čo znamená ďalšie € za zdroj + vyššie náklady na prevádzku PC.

Mňa zaujíma to že by som tu novú VGA využíval iba na 3D hry pre hlavný monitor a tu druhú 280 by som používal pre prídavný monitor + zvažujem 3 monitor na sledovanie a OBSka + by som cez ňu renderoval obraz na stream aby som nezaťažoval CPU.

Čiže nová VGA by fičala len v prípade hry a obrazu pre hlavný monitor a druhá by spracovala obraz pre prídavné monitory a video rendering.

Otáska znie dá sa to tak vo Win 10 nastaviť?

Obrázok

Neviem či je niečo také možné aby tie monitory zároveň fungovali aj ako rozšírená pracovná plocha či je nutné mať zapojené všetky monitory do hlavnej VGA?

Ak je to .i. tak to normálne napíšte že sa to nedá a nehejtujte to ma napadlo len tak ako výstrel od pása :red:

Za postrehy vopred ďakujem.
CPU: AMD FX 8370 BE @4,5GHz, MB: ASUS Sabertooth 990FX (AM3+), RAM: 2x Crucial 8GB KIT DDR3 1600MHz CL8 Ballistix Tactical, PSU: Corsair TX650W, VGA: ASRock Radeon RX580 8G, LCD: ACER ED 273, DISKY: 60GB SSDNow V300 Kingston, ADATA Ultimate SU650 SSD 240 GB, HDD 500GB WD5003AZEX 64MB, Seagate Momentus 5400.6 500GB
WOT - YouTube - Twitch

shajek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4352
Dátum registrácie: Ut 12. Aug, 2008, 12:16
Bydlisko: Pravenec
Kontaktovať užívateľa:

Re: Dve grafické karty naraz

Príspevok od užívateľa shajek » So 01. Jún, 2019, 17:40

Normálne to bude fungovať. Bude sa to chovať ako keby si to mal všetko "v jednej" gk
CPU: AMD Phenom X3 720 BE 2,8 GHz @ 3,9 GHz 1,45V @@@ Phenom x4 3,6Ghz 1,375V (batch no. 0905 FPMW)CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 790XTA-UD4 RAM: 2x4GB ADATA Xtreme Series 2000 Mhz 8-7-6-15 tRC 11 CR 1T GPU: Asus EAH5850 DirectCU (985@5200MHz(1300MHz)) Monitory: 2x 24" LCD shit CRT HDD: WD 10EALS, ST Barracuda ST1000DM003 PSU:Seasonic M12II 620W 80Plus OS: Windows 7 Ultimate SP1 x64, Myš: nejaká Canyon Klávesnica : Microsoft Natural Elite, 3DMark Vantage : P16326 3DMark 06 : 21345

Ivko
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 793
Dátum registrácie: Pi 18. Sep, 2015, 00:29

Re: Dve grafické karty naraz

Príspevok od užívateľa Ivko » So 01. Jún, 2019, 20:00

Je to ako si sám na konci spomenul p<>ina, tvoj PC je trochu za zenitom. Máš tam dosť pažravé komponenty a doplniť to ešte o dalšiu GPU a meniť kvôli tomu ešte aj zdroj.
RAMky nemáš zrovna tiež na rozdávanie

Osobne by som odkladal na komplet nový (čiastočne jazdený) základ

Užívateľov profilový obrázok
kramer
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1453
Dátum registrácie: Ne 07. Jan, 2007, 08:00
Bydlisko: Rožňava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Dve grafické karty naraz

Príspevok od užívateľa kramer » Ne 02. Jún, 2019, 12:00

Tak VGA chcem kúpiť tak či tak lebo táto už má svoje naj časy dávno za sebou + sem tam pri dlhšom hraní začne hádzať artefakty čo je celkovo pôrodná vada R9 280 ,ale stačí vypnúť zapnúť hru a všetko OK a RAM som ešte nikdy nemal na FULL plnú max. bolo niečo cez 6,9G cez 7G som šiel len pri Armored Warfare. No a doma v skrini som našiel bratov nepouživaný Forton FPS Booster X3 300W čiže zdroj vyriešený :D chúďa zásuvka :furious2: ale za skúšku zase nič nedám mňa len zaujímalo či by to šlo aby som s tým nestrácal čas.

Na novú zostavu nemám love lebo 2000€ sa mi len tak v šuflíku nepovaľuje.

Moje predstava o novom PC je asy takáto aby to zvládalo stream FHD 60FPS ;)


CPU - AMD Ryzen™ 9 3900X
MB - čo bude aktuálne na trhu
Cooler - NZXT Kraken X62
VGA - Radeon RX Vega 64 (alebo niečo novšie od AMD)
RAM - 16GB niečo čo by fungovalo
Disky - Samsung 970 EVO 1 TB
- WD Blue 3D SSD NAND 1TB
- WD Red 2 TB
PSU - Corsair HX850
Case - SilentiumPC Armis AR3 TG-RGB Pure Black

Ale to je len môj mokrý sen ktorý je ťažko splniteľný :cry: iba ak by som predal deti do otroctva čo by mi asi na úradoch neprešlo :red: .

Tak to dako vyzerá počas streamu.

Obrázok
CPU: AMD FX 8370 BE @4,5GHz, MB: ASUS Sabertooth 990FX (AM3+), RAM: 2x Crucial 8GB KIT DDR3 1600MHz CL8 Ballistix Tactical, PSU: Corsair TX650W, VGA: ASRock Radeon RX580 8G, LCD: ACER ED 273, DISKY: 60GB SSDNow V300 Kingston, ADATA Ultimate SU650 SSD 240 GB, HDD 500GB WD5003AZEX 64MB, Seagate Momentus 5400.6 500GB
WOT - YouTube - Twitch

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2710
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: Dve grafické karty naraz

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Po 03. Jún, 2019, 10:35

Ty chces prevadzkovat dva zdroje naraz ? OMG robis ztoho frankenstaina zbytocne. Sam pises, ze grafiku ides kupovat tak ci tak. Tak ju kup, nepriplacaj zbytocne za 60Mhz naviac. Alebo este mozs pockat, a kupit niekedy ku koncu roka nove grafiky od AMD (NAVI). Tak ci tak nemas CPUcko vytazovane pocas streamu naplno aj tak. Zato grafika ti ide na plne gule pri WoT
PC: Asus M5A97 R 2.0 - FX-6300@3.8GHz - 16G RAM@1866MHz - MSi GTX 960 4G Gaming@1400Mhz
Mobil: Huawei P Smart Z

Užívateľov profilový obrázok
error7
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1555
Dátum registrácie: So 28. Jan, 2012, 14:52
Bydlisko: Odorín/Košice

Re: Dve grafické karty naraz

Príspevok od užívateľa error7 » Ut 04. Jún, 2019, 17:04

kramer napísal:
Ne 02. Jún, 2019, 12:00
Tak VGA chcem kúpiť tak či tak lebo táto už má svoje naj časy dávno za sebou + sem tam pri dlhšom hraní začne hádzať artefakty čo je celkovo pôrodná vada R9 280 ,ale stačí vypnúť zapnúť hru a všetko OK a RAM som ešte nikdy nemal na FULL plnú max. bolo niečo cez 6,9G cez 7G som šiel len pri Armored Warfare....
Ak chceš novú GPU tak si ju kúp, ale toto je asi najkomplikovanejšia možnosť takto to prevádzkovať už len z hľadiska pažravosti zostavy.

Pôrodná vada R9 280 ? :hysterical: a kde si došiel na takú múdrosť ? :rolleyes:

No a teraz si predstav že máš 16GB ram, určite by to vyťaženie nebolo 7GB ale viac, to že sa ty teraz vyššie nedostaneš za to môže ten inteligentný memory management, nie všetko je nacachované v RAMke, čo sa nevojde putuje na disk, čiže zabudni že ty tam uvidíš 8,00GB vyťaženosť a vtedy máš málo RAMky, nie k tomu nedôjde ;) Samozrejme sú situácie kedy viac než 8GB nevyužiješ, ale v dnešnej dobe už je to dosť na hrane, hlavne keď chceš hrať a renderovať zároveň ...

Užívateľov profilový obrázok
kramer
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1453
Dátum registrácie: Ne 07. Jan, 2007, 08:00
Bydlisko: Rožňava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Dve grafické karty naraz

Príspevok od užívateľa kramer » Ut 04. Jún, 2019, 17:29

No ja som hral a renderoval zároveň aj so 4 GB RAM keď mi moje RAMky skapali a išli na reklamáciu tak som týždeň fungoval v núdzovom režime ale je pravda že som pre istotu púšťal bitrate len 2500 namiesto obvyklých 4200 + bol tam namiesto FXka len Phenom x4 955. To s R9 280 som čítal aj tu na fóre a ešte random asi na troch weboch alebo aj na YT som naďabil na video o tom. Win 10 ti virtualizaciu automaticky vypína ak máš systémoví disk SSD v starších systémoch som to vypínal manuálne ;) treba čítať ak si inštaluješ Win 10 on sám ťa na to upozorní :good: .
CPU: AMD FX 8370 BE @4,5GHz, MB: ASUS Sabertooth 990FX (AM3+), RAM: 2x Crucial 8GB KIT DDR3 1600MHz CL8 Ballistix Tactical, PSU: Corsair TX650W, VGA: ASRock Radeon RX580 8G, LCD: ACER ED 273, DISKY: 60GB SSDNow V300 Kingston, ADATA Ultimate SU650 SSD 240 GB, HDD 500GB WD5003AZEX 64MB, Seagate Momentus 5400.6 500GB
WOT - YouTube - Twitch

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2710
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: Dve grafické karty naraz

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Ut 04. Jún, 2019, 18:01

o akej virtualke teraz tocis ? O virtualnej pameti ? Standardne je stale zapnuta a alokovana pokial viem na systemovej particii... a je to preto, lebo niektore programy nemusia fungovat korektne. Chcem vidiet, co za instalaciu si to mal.. ze ta na nieco take upozornuje.
PC: Asus M5A97 R 2.0 - FX-6300@3.8GHz - 16G RAM@1866MHz - MSi GTX 960 4G Gaming@1400Mhz
Mobil: Huawei P Smart Z

Užívateľov profilový obrázok
kramer
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1453
Dátum registrácie: Ne 07. Jan, 2007, 08:00
Bydlisko: Rožňava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Dve grafické karty naraz

Príspevok od užívateľa kramer » Ut 04. Jún, 2019, 18:51

Zaujímavé že ani na Wiv XP mi žiadne programy nepadali a mal som to cez systémové nastavenia na pevno vypnuté žiadna virtuálna pamäť all in RAM jediný bordel čo ti ide na disk je cache ako miniatúry obrázkov pre náhľady, odkazy pre najčastejšie používane súbory a bordel z prehliadača. Win 10 pri detekovaní SSD ti automatický vypína virtuálku, lebo Amerika aby si ich nemohol žalovať že kôli nim ti klesla kapacita SSD lebo vyrtálka dokonca ani keď máš len 2GB RAM tak ti pri SSD neaktivuje virtuálku lebo to mám odskúšané. Alokuje ti ju iba pri použití klasického HDD.

EDIT: poprípade si to vypneš cez rozšírené systémové nastavenia ja si to tam stále pozriem a furt je tam "Nepoužívať stránkovací súbor."
EDIT2: neviem možno mám dáku zvláštnu inštalačku je to ešte ranná verzia desiatky čiže po inštalácií prebieha na slabších PC aj 24 hod. download a instal updatov :red:
CPU: AMD FX 8370 BE @4,5GHz, MB: ASUS Sabertooth 990FX (AM3+), RAM: 2x Crucial 8GB KIT DDR3 1600MHz CL8 Ballistix Tactical, PSU: Corsair TX650W, VGA: ASRock Radeon RX580 8G, LCD: ACER ED 273, DISKY: 60GB SSDNow V300 Kingston, ADATA Ultimate SU650 SSD 240 GB, HDD 500GB WD5003AZEX 64MB, Seagate Momentus 5400.6 500GB
WOT - YouTube - Twitch

Ivko
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 793
Dátum registrácie: Pi 18. Sep, 2015, 00:29

Re: Dve grafické karty naraz

Príspevok od užívateľa Ivko » Ut 04. Jún, 2019, 20:26

Ked som sa s tým kedysi dávno hral (stránkovací súbor) tak mi prestal fungovať Photoshop a aj nejaký iný soft, ale to už si nespomeniem.

Ale k tvojmu problému, kašli na tú somarinu dve GPU a dva zdroje, alebo jeden silný.
Neviem prečo pri upgrade hned riešiš Ryzen 9 3900X, upgraduj postupne, zatial kúp kludne 2700X (jeho ekvivalent tretej generácie), RAM, GPU a možno ten velký SSD a zvyšok postupne

Vždy to bude rozumnejšia volba ako sa zubami držať strarého HW

Užívateľov profilový obrázok
error7
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1555
Dátum registrácie: So 28. Jan, 2012, 14:52
Bydlisko: Odorín/Košice

Re: Dve grafické karty naraz

Príspevok od užívateľa error7 » St 05. Jún, 2019, 05:03

kramer, to že ti pri XPčku nepadali programy nie je argument, proste na niečo ten stránkovací súbor dobrý je, ak ti dôjde operačná pamäť čo si myslíš že sa asi stane ak ďalšie data nebudeš mať kam ukladať :rolleyes:

to s tou amerikou akože :facepalm:

predstav si že mne predvolene systém určil veľkosť stránkovacieho súboru, a to mám ssd :) čiže nie, windows ti pri detekovaní SSD nevypína stránkovací súbor, práveže pri použití SSDčka to dáva o to väčší zmysel než u klasických HDD keďže prenosové rýchlosti sú omnoho vyššie

mal som R9 280 a fungovala normálne ... technika sem tam odchádza, to ale neznamená že sa jedná o nejakú pôrodnú vadu lebo si našiel na fore 2 karty čo odišli a video na youtube, také isté videá nájdeš aj na iné karty, takže nevyvodzuj z toho prehnané závery zase

ak chceš pobav sa s taktami a napätím, mohlo by ti to pomôcť zbaviť sa tých artefaktov, prípadne si sleduj teplotu či ju nemáš moc vysokú

ale aby sme neboli úplne OT, kúp si jednu grafiku a máš pokoj

faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15347
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: Dve grafické karty naraz

Príspevok od užívateľa faugusztin » St 05. Jún, 2019, 07:37

Mimochodom, len kvoli 3 monitorom prevadzkovat 2 grafiky nedava zmysel. Napriklad na ASRock karte mas DVI-D, 2x HDMI, 2x Displayport :
https://www.asrock.com/Graphics-Card/ph ... OC(L5).png

Užívateľov profilový obrázok
kramer
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1453
Dátum registrácie: Ne 07. Jan, 2007, 08:00
Bydlisko: Rožňava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Dve grafické karty naraz

Príspevok od užívateľa kramer » Pi 05. Júl, 2019, 15:47

Mne išlo hlavne o to že by som na tej druhej VGA renderoval stream aby som uľavyl CPU žeby mal svoj výkon voľný na hranie lebo ako náhle budem mať lepšiu VGA tak tá si zapita od neho viac výkonu pre viac FPS a potom už neostane dostatok výkonu pre OBS a stream bude lagovať preto ta druhá VGA a už keby tam bola tak načo tu hernú ešte zaťažovať ďalšími obrazovkami ale nič také sa konať nebude lebo mi ten prídavný zdroj nevojde do CASE lebo sa už opiera o MB a ešte z neho furt trčí 5cm vonku.

Takže nová VGA a zamknúť FPS na 60 aby ostal aj dáky CPU výkon pre OBS.
CPU: AMD FX 8370 BE @4,5GHz, MB: ASUS Sabertooth 990FX (AM3+), RAM: 2x Crucial 8GB KIT DDR3 1600MHz CL8 Ballistix Tactical, PSU: Corsair TX650W, VGA: ASRock Radeon RX580 8G, LCD: ACER ED 273, DISKY: 60GB SSDNow V300 Kingston, ADATA Ultimate SU650 SSD 240 GB, HDD 500GB WD5003AZEX 64MB, Seagate Momentus 5400.6 500GB
WOT - YouTube - Twitch

faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15347
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: Dve grafické karty naraz

Príspevok od užívateľa faugusztin » Pi 05. Júl, 2019, 17:20

Tak to je uz duplom zly dovod. Enkodery na grafikach su typicky dedikovane casti GPU, takze obmedzenie grafiky je minimalne (viacmenej uz iba samotny prenos H.264/H.265 streamu u noveho NVENC napriklad).

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7009
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Dve grafické karty naraz

Príspevok od užívateľa shiro » So 06. Júl, 2019, 13:31

encoding cez OBS ti zavari aj cpu a keby si tomu chcel pomoct, potrebujes dva cpu a tie das do pc ako? to uz potrebujes serverovu dosku a to si v uplne inych sferach....skorej si obmedz nastavenia encodingu na unosnu uroven, pretoze ak budes chcciet streamovat super kvalitu, tak musus ist do core i9 a podobnych "kanonov na vrabce" stojacich uz riadne peniaze.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Napísať odpoveď

Návrat na "Grafické karty"