CPU alebo Základná doska ? Problém

Všetko o procesoroch vrátane ich pretaktovania...
Používateľov profilový obrázok
QuaDko
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1376
Dátum registrácie: Po 11. Jan, 2010, 17:16
Reputácia: 0
Bydlisko: Trstín-Trnava-Bratislava

CPU alebo Základná doska ? Problém

Príspevok od používateľa QuaDko »

Nastal mi taký problém s pc a akosi neviem usúdiť či je zlý CPU alebo MB.

Každopádne popíšem problém. Včera sa večer vypol PC, normálne bežal, robili sa na ňom veci, večer sa vypol a dnes ráno keď som ho išiel zapnúť, tak Pc sa len na pol sekundu zapne a hned znova vypne, a robí to takto dokola. Samozrejme všetko som vybral, resetol som BIOS atď, základné procedúry a zostal tam iba CPU a zakladna doska a ajtak to stále robilo, tak som skúsil odpojiť 8pin z napájania CPU a vtedy sa pc zapne, respektíve na obrazovke nič nevidím ale počítač beží, základná doska je tam ASUS MAXIMUS VII RANGER a CPU je i5 4690K. Proste v momentne akonáhlne je zapojene napajnie do CPU tak pocitac sa dokola zapina a vypina asi v 3 sekundovych intervaloch.

Zdroj som skúsil druhý - bez zmeny
RAM sú vonku - bez zmeny
GPU je vonku - bez zmeny
jedina zmena teda nastane ked odpojim 8pin od CPU, vtedy sa ocividne normalne zapne a nezapina sa stale dokola.
Súdim že buď bude vadná MB alebo CPU, nemám tu bohužial druhú dosku na vyskusanie. Procesor bol pretaktovaný na 4,5 GHz asi 4 roky v kuse a bežal bez problémov ale je možné že si to vybralo svoju daň :D niektop nejaké rady, skúsenosti ?
Working on
Používateľov profilový obrázok
ericc64
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 7723
Dátum registrácie: So 01. Júl, 2006, 02:00
Reputácia: 1
Bydlisko: IL

Re: CPU alebo Základná doska ? Problém

Príspevok od používateľa ericc64 »

Pamete su dobre ? Skus s 1 ramkou v jednom stole, potom v druhom stole a potom s druhou ramkou,, ci neodisla ramka.
Spoiler: ukázať
MB: ASUS ROG CROSSHAIR VIII IMPACT CPU: AMD Ryzen 7 5800X @ 4750 Mhz RAM: Team Group Xtreem 16 GB DDR4 4133Mhz CL18 @ 3800 Mhz CL16 VGA: Sapphire Nitro + 6900XT @ 2500/2100 MHz SSD: Samsung 970 EVO 1TB PSU: Corsair SF750 CASE: ITX Benchtable + 2x Noctua NF-A12x25 LCD: ViewSonic VX2758-2KP-MHD KEYBOARD / MOUSE / MOUSE PAD: Cooler Master Masterkeys Lite L + Logitech G305+ A4tech X7-300MP SOUND: Creative Gigaworks T20 II

WATTER → CPU: EK-Velocity VGA: EK-VGA Supremacy RADIATOR: MO-RA3 420 PRO Stainless Steel + 8x Noctua NF-A20 PUMP: EK-D5 PWM G2 RESERVOIR: HEATKILLER Tube 150 D5 TUBING: EK-Tube ZMT 16/11 FITTING: Barrow 16/10 + Koolance QD3
Používateľov profilový obrázok
QuaDko
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1376
Dátum registrácie: Po 11. Jan, 2010, 17:16
Reputácia: 0
Bydlisko: Trstín-Trnava-Bratislava

Re: CPU alebo Základná doska ? Problém

Príspevok od používateľa QuaDko »

Nie ramky sú good, je jedno v akom slote a kolko ich je, pokial nie je odpojene napajanie od CPU tak proste s počítačom ani nehne, iba sa zapne, blikne zapinacie tlacitko a vypne a takto dokola.
Working on
Používateľov profilový obrázok
ericc64
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 7723
Dátum registrácie: So 01. Júl, 2006, 02:00
Reputácia: 1
Bydlisko: IL

Re: CPU alebo Základná doska ? Problém

Príspevok od používateľa ericc64 »

No jo, nemas s tym moc co spravit, jedine vyskusat CPU v inej doske.
Spoiler: ukázať
MB: ASUS ROG CROSSHAIR VIII IMPACT CPU: AMD Ryzen 7 5800X @ 4750 Mhz RAM: Team Group Xtreem 16 GB DDR4 4133Mhz CL18 @ 3800 Mhz CL16 VGA: Sapphire Nitro + 6900XT @ 2500/2100 MHz SSD: Samsung 970 EVO 1TB PSU: Corsair SF750 CASE: ITX Benchtable + 2x Noctua NF-A12x25 LCD: ViewSonic VX2758-2KP-MHD KEYBOARD / MOUSE / MOUSE PAD: Cooler Master Masterkeys Lite L + Logitech G305+ A4tech X7-300MP SOUND: Creative Gigaworks T20 II

WATTER → CPU: EK-Velocity VGA: EK-VGA Supremacy RADIATOR: MO-RA3 420 PRO Stainless Steel + 8x Noctua NF-A20 PUMP: EK-D5 PWM G2 RESERVOIR: HEATKILLER Tube 150 D5 TUBING: EK-Tube ZMT 16/11 FITTING: Barrow 16/10 + Koolance QD3
Používateľov profilový obrázok
QuaDko
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1376
Dátum registrácie: Po 11. Jan, 2010, 17:16
Reputácia: 0
Bydlisko: Trstín-Trnava-Bratislava

Re: CPU alebo Základná doska ? Problém

Príspevok od používateľa QuaDko »

Nemám na vyskúšanie ale asi sa na to vykašlem a spravím nejaký menší upgrade ajtak som to mal už v pláne. Nakoľko už nejaké roky ten pc mal. Takže uvidíme skúsim este zohnat nejaku dosku na vyskusanie ak nie tam objednam cpu+ram+dosku a vynovim zostavu
Working on
castelL
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3375
Dátum registrácie: Po 27. Jan, 2014, 21:38
Reputácia: 1
Bydlisko: Košice

Re: CPU alebo Základná doska ? Problém

Príspevok od používateľa castelL »

Aby si mal nejaký výrazný posun tak Ryzen 3/5gen alebo Intel 10gen.
Používateľov profilový obrázok
Jerry
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 3009
Dátum registrácie: Ut 22. Feb, 2005, 20:00
Reputácia: 125
Bydlisko: Trenčín

Re: CPU alebo Základná doska ? Problém

Príspevok od používateľa Jerry »

Kondiky na doske sú ok? Ja si skôr myslím že doska ako cpu ... Aj keď bežal dlho pretaktovany ...
Spoiler: ukázať
Intel i5 10600 Intel HD 630 • Gigabyte Z490 AORUS Elite AC • 16GB DDR4 HyperX Predator 256 GB NVMe Gigabyte
1 TB NVMe Kingston Seasonic Focus GX 650 W Gold • Creative I-Trigue L3800Win 10 64 bit • Dell Gaming S2721 DGF
Logitech G513 + G403
Používateľov profilový obrázok
STENLY
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12182
Dátum registrácie: So 20. Dec, 2008, 13:44
Reputácia: 0
Bydlisko: RK (34)

Re: CPU alebo Základná doska ? Problém

Príspevok od používateľa STENLY »

mne podobné správanie robila doska Z87M OC Formula kde bol 4670K a najprv sa zapínal pc na viac krát, často som musel robiť reset (cmos), vyberať baterku a podobné blbosti až časom robila presne to, že sa zapla na sekundu a vypla a toto stále dookola
MB: ASUS ROG STRIX Z490-G GAMING (WI-FI) CPU: INTEL Core-i5 10600KF @ 4,1GHz, Boost 4.8GHz RAM: G.SKILL Trident Z 2x8GB 4400MHz CL19 1.40V
GPU: GIGABYTE GTX 1650 SSD: SAMSUNG 970 EVO 1TB HDD: WD Red 3TB PSU: CORSAIR AX750 CASE: CORSAIR Obsidian 350D W LCD: Dell U2412M 24''
Repro: Logitech Z2300 + Magnat Monitor Supreme 102
Používateľov profilový obrázok
QuaDko
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1376
Dátum registrácie: Po 11. Jan, 2010, 17:16
Reputácia: 0
Bydlisko: Trstín-Trnava-Bratislava

Re: CPU alebo Základná doska ? Problém

Príspevok od používateľa QuaDko »

Ja si tiež myslím že doska, mne v poslednom čase robilo to že pri hraní mi ako keby vypadávali usb, alebo ako keby zostávalo stlacena nejaka klavesa, alebo ze niekedy som normalne masel odpojit klavesnicu z usb a zapojit znova aby som mohol dalej hrat.

No čo som pozeral tak asi pojdem do i5 10400 a nejaku dosku k tomu predbezne

Vyberiem tu dosku a skusim popozerat tie kondenzátory a podobne niečo malo sa so microelektroniky vyznám.
Working on
Používateľov profilový obrázok
QuaDko
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1376
Dátum registrácie: Po 11. Jan, 2010, 17:16
Reputácia: 0
Bydlisko: Trstín-Trnava-Bratislava

Re: CPU alebo Základná doska ? Problém

Príspevok od používateľa QuaDko »

Tak nakoniec som objednal i5 10400F a k tomu adekvátnu dosku a RAMky, každopádne skúsim ešte otestovať tieto veci čo mám a zistiť čo presne odišlo a ostatné pôjde na predaj keď tak :) Ďakujem za rady, dám vedieť že čo odišlo keď to otestujem
Working on
Používateľov profilový obrázok
Vlko
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1537
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 12:51
Reputácia: 1
Bydlisko: Bratislava

Re: CPU alebo Základná doska ? Problém

Príspevok od používateľa Vlko »

btw... Co si objednal? Dúfam, že Z-kovu dosku a RAM 3200+- ? Inak prídeš o dosť výkonu ...
Clash of Clans
Intel i7 10700F@4.72Ghz, Scythe Mugen 5 Rev. B, Asus PRIME Z490-P, Kingston HyperX Predator 24GB DDR4 3200Mhz CL16, KFA2 GeForce RTX 2060 Super EX 8GB 2Ghz/15,8Ghz, SSD Samsung 860 EVO 250GB, HDD 500GB WDGB0500EAFYL + 320GB WDWD320BEKT, Samsung DVD-RW SH-S183A, A4tech Bloody V7 HoleLess, OCZ ZS Series 550W 80+ Bronze, Zalman Z3 Black, 32" Samsung LE32B551 RED

Návrat na "Procesory"